-
BIST 100
15925,36%-1,24
-
DOLAR
44,36% 0,06
-
EURO
51,32% 0,04
-
GRAM ALTIN
6320,16% -1,61
-
Ç. ALTIN
10592,93% -3,28
Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza
Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk denetimlerinde üretici, tedarikçi ve perakende işletmeye, denetimin yapılmasından itibaren verilen 10 günlük savunma süresi 7 güne düşürülürken, bu süre bir defaya mahsus 7 güne kadar uzatılabilecek. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarıyla ilgili denetim ve incelemeler yapıp, yaptırabilecek. Bu denetim ve incelemelere ilişkin üretici, tedarikçi ve perakende işletmenin savunması “gerektiği hallerde” alınacak.
SÜRE 10 GÜNDEN 7’YE DÜŞÜRÜLDÜ
Resen veya şikayet üzerine yapılan denetimlerde Bakanlık, il müdürlüğü veya yetkili idare tarafından üretici, tedarikçi ve perakende işletmeye denetimin yapıldığı günden başlamak üzere 7 günden az olmamak kaydıyla savunma süresi verilebilecek ve bu süre bir defaya mahsus 7 güne kadar uzatılabilecek. Daha önce 10 günden az olmamak üzere savunma süresi veriliyor ve bu süre bir defaya mahsus 10 güne kadar uzatılabiliyordu.
SAVUNMA VERMESELER DE CEZA VERİLEBİLECEK
Belirlenen süreler içinde savunma yapılmaması Kurul tarafından idari para cezası kararı alınmasına engel teşkil etmeyecek. Geçmişte, savunma yapılmaması durumu hariç olmak üzere üretici, tedarikçi ve perakende işletmenin savunması alınmadan Kurul tarafından para cezası kararı alınamıyordu.
DÜZENLEME YERİNDE CEZALAR YETERSİZ
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, piyasanın dengeleri ile oynayan, ülke ekonomisini kendi çıkarları uğruna güvensiz hale getiren firmalara acımanın kamunun işi olmadığını dile getirdi. Yeni düzenlemenin yerinde olduğunu ifade eden Şahin, ancak cezaların yetersiz olduğunu belirtti. Şahin sözlerini şöyle tamamladı: “Yaptırımlar caydırıcı olmadığı için fırsatçılıkları bitiremiyoruz. Cezayı yazmak için savunmaya gerek olmasın tabi ama yazılacak cezalar fırsatçıları ne kadar caydıracak? Elde ettikleri kar, ödedikleri cezadan kat be kat fazla olursa vazgeçerler mi? Stoklanan ürün ya da elde edilen kar tespit edilip bunun üzerinde bir ceza yiyeceğine emin olan stokçu bunu bir daha yapmaz.”
ATO: FAHİŞ FİYAT TANIMI NETLEŞTİRİLSİN
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, son dönemde gündeme gelen yaş sebze-meyve ile temel gıda ürünlerinde fahiş fiyat artışı iddialarına yönelik denetimlerin daha objektif ve adil yapılabilmesi için “fahiş fiyat artışı” tanımının netleştirilmesi gerektiğini söyledi. Baran, “fahiş fiyat artışı” konusunun hem tüketicileri, hem toptan ve perakende gıda ticareti sektörlerini ve hem de Ticaret Bakanlığını ilgilendirdiğini belirterek, gıda ticareti yapan üyelerin fahiş fiyat artışı uygulamalarıyla ilgili mevzuatın yeterince açık ve anlaşılır olmaması nedeniyle haksız şekilde sorgulanmalarla sıkıntı yaşadıklarını aktardı. Baran, “Üyelerimiz, düzenlemede ‘aşırı ve adil olmayan artış’ ibaresinin net bir şekilde tanımlanmasını istiyor” dedi.
ABD’nin “barış” söylemi inandırıcılığını yitiriyor: Körfez ülkeleri artık Trump’a güvenmiyor
Ateş çemberindeki dünyaya karşı bilim vurgusu
Cizre’de seyir halindeki tanker alev topuna döndü
Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı
Belediye Başkanı Geçit: Gençlik projelerine yenilerini ekliyoruz
Milli savunma bakanlığı haftalık basın toplantısında öne çıkan başlıklar
Katar’daki Türkiye misyon personelinin durumu
Rusya, Harkiv’deki Şevyakovka yerleşimini kontrol altına aldığını açıkladı
Malatya'da uyuşturucu operasyonunda 2 gözaltı
Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi kayıt süreci başladı
Merkez Bsı rezervleri 177,5 milyar dolara geriledi
Acar: Algı operasyonları ve yanlış kanun uygulamaları eğitimcileri tehdit ediyor
Alan değişikliğine bağlı yer değiştirme işlemleri için takvim belli oldu
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bükreş’te Romanya Senato Başkanı Abrudean ile görüştü
Mahra Melin Pınar ölüm yıl dönümünde anıldı
YDS/1 sınavı giriş belgeleri yayımlandı
Doğal şifa Bingöl balı: AB tescilli eşsiz lezzet dünyaya açılıyor
Diego Garcia: ABD'nin savaş üssü ve sömürge mirasının karanlık yüzü
Batman Havalimanı yaz tarifesine geçiyor: Uçuş sayısı artıyor
Niğde’de 'Bal Ormanı Projesi' büyüyor
Öğrenciler trafik polisi oldu
Bakan Gürlek cumhurbaşkanlığı hukuk politikaları kurulu toplantısına katıldı
81 ilde suç örgütü propagandasına operasyon: 358 gözaltı
Aydın'da Bizans dönemine kitap ele geçirildi
Baharın keyfini alerjisiz yaşayın: Uzmanlardan basit ama etkili öneriler
Almanya, ABD’nin tedarik zincirlerindeki zayıf noktalarını tespit ederek baskı kurmayı hedefliyor
İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 53,12 seviyesinde
Türk Akım ve Mavi Akım açıklaması: Türkiye, Ukrayna'yı etkileyebilir mi?
İran'dan yoğun füze misillemesi: Siyonist bölgelerde ölü ve yaralılar, Tel Aviv'de patlamalar
İhraç edilen ortopedi doktorları için adli süreç başladı
Yükleniyor







