• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,29% 0,04
  • EURO

    50,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    6778,74% 2,44
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 0,00

Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza

06 Şubat 2021, Cumartesi 09:30
06 Şubat 2021, Cumartesi 09:30
Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk denetimlerinde üretici, tedarikçi ve perakende işletmeye, denetimin yapılmasından itibaren verilen 10 günlük savunma süresi 7 güne düşürülürken, bu süre bir defaya mahsus 7 güne kadar uzatılabilecek. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarıyla ilgili denetim ve incelemeler yapıp, yaptırabilecek. Bu denetim ve incelemelere ilişkin üretici, tedarikçi ve perakende işletmenin savunması “gerektiği hallerde” alınacak.

SÜRE 10 GÜNDEN 7’YE DÜŞÜRÜLDÜ

Resen veya şikayet üzerine yapılan denetimlerde Bakanlık, il müdürlüğü veya yetkili idare tarafından üretici, tedarikçi ve perakende işletmeye denetimin yapıldığı günden başlamak üzere 7 günden az olmamak kaydıyla savunma süresi verilebilecek ve bu süre bir defaya mahsus 7 güne kadar uzatılabilecek. Daha önce 10 günden az olmamak üzere savunma süresi veriliyor ve bu süre bir defaya mahsus 10 güne kadar uzatılabiliyordu.

SAVUNMA VERMESELER DE CEZA VERİLEBİLECEK

Belirlenen süreler içinde savunma yapılmaması Kurul tarafından idari para cezası kararı alınmasına engel teşkil etmeyecek. Geçmişte, savunma yapılmaması durumu hariç olmak üzere üretici, tedarikçi ve perakende işletmenin savunması alınmadan Kurul tarafından para cezası kararı alınamıyordu.

DÜZENLEME YERİNDE CEZALAR YETERSİZ

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, piyasanın dengeleri ile oynayan, ülke ekonomisini kendi çıkarları uğruna güvensiz hale getiren firmalara acımanın kamunun işi olmadığını dile getirdi. Yeni düzenlemenin yerinde olduğunu ifade eden Şahin, ancak cezaların yetersiz olduğunu belirtti. Şahin sözlerini şöyle tamamladı: “Yaptırımlar caydırıcı olmadığı için fırsatçılıkları bitiremiyoruz. Cezayı yazmak için savunmaya gerek olmasın tabi ama yazılacak cezalar fırsatçıları ne kadar caydıracak? Elde ettikleri kar, ödedikleri cezadan kat be kat fazla olursa vazgeçerler mi? Stoklanan ürün ya da elde edilen kar tespit edilip bunun üzerinde bir ceza yiyeceğine emin olan stokçu bunu bir daha yapmaz.”

ATO: FAHİŞ FİYAT TANIMI NETLEŞTİRİLSİN

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, son dönemde gündeme gelen yaş sebze-meyve ile temel gıda ürünlerinde fahiş fiyat artışı iddialarına yönelik denetimlerin daha objektif ve adil yapılabilmesi için “fahiş fiyat artışı” tanımının netleştirilmesi gerektiğini söyledi. Baran, “fahiş fiyat artışı” konusunun hem tüketicileri, hem toptan ve perakende gıda ticareti sektörlerini ve hem de Ticaret Bakanlığını ilgilendirdiğini belirterek, gıda ticareti yapan üyelerin fahiş fiyat artışı uygulamalarıyla ilgili mevzuatın yeterince açık ve anlaşılır olmaması nedeniyle haksız şekilde sorgulanmalarla sıkıntı yaşadıklarını aktardı. Baran, “Üyelerimiz, düzenlemede ‘aşırı ve adil olmayan artış’ ibaresinin net bir şekilde tanımlanmasını istiyor” dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Yeşilyurt Belediyesi sömestr spor şenliği başlattı

Psikolog Çalışkan: Kaygı nedir, nasıl yönetilir?

Cizre'de toprak kaymasında 3 ev kullanılamaz hale geldi

Adıyaman'da aranan şahıslara operasyon: 41 gözaltı

Bursa’da hayvan hastalıkları ve hareketleri kontrol toplantısı yapıldı

Siirt'te ileri cerrahi operasyon başarıyla uygulandı

Duran: Dijital mecralar zararlı içeriklere erişimi kolaylaştırıyor

Şırnak–Siirt yolunda TPAO aracı şarampole devrildi: 4 yaralı

Pakistan yapımı jet ve İHA’lara küresel ilgi artıyor

Siyonist işgalciler Ramallah'ın batısında bir evi yıktı

Adana'da 2026 yılı 1. İl Koordinasyon Kurulu toplantısı düzenlendi

Bursa’da "Huzur" denetimi

Siirt’te buzlanma nedeniyle araç evin duvarında asılı kaldı

Gaziantep’te sahte para operasyonu: 2 tutuklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze Barış Kurulu'na Hakan Fidan katılacak

UNRWA’dan işgal rejimine yanıt: Doğu Kudüs’teki yerleşke iddiası hukuksuz

Batman Genç Askon’da Bayrak Değişimi

Siyonist Yahudilerden Aksa'ya baskın: Talmudik ayinler yapıldı

Yoğun kar Siirt’te kırsalı kilitledi: Ekipler sahada

Sanayi siciline kayıtlı işletmelere 2025 yılı cetveli uyarısı

Bağımlılıkla Mücadele Batman Modeli'nde ilk koordinasyon toplantısı yapıldı

Cansuyu Derneği Batman Temsilcisi Turan’dan gazetemize ziyaret

Habizbinililer Derneği, Belediye Başkanı Özhan'ı ziyaret edip öğrencilere mont dağıttı

Okul dışı öğrenme için dijital platform devreye alınıyor

Şanlıurfa’da narkotik operasyonu: 9 şüpheli hakkında işlem

Doğu Anadolu'da yüzlerce yerleşim yolu kapandı

Konya Büyükşehir Belediyesi 2025 faaliyetlerini değerlendirdi, 2026 etkinliklerini açıkladı

Konya eski valilik binası kütüphaneye dönüştürülecek

İletişim Başkanı Duran, Suriye Enformasyon Bakanı Mustafa ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bayrak açıklaması

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yeşilyurt Belediyesi sömestr spor şenliği başlattı

Psikolog Çalışkan: Kaygı nedir, nasıl yönetilir?

Cizre'de toprak kaymasında 3 ev kullanılamaz hale geldi

Adıyaman'da aranan şahıslara operasyon: 41 gözaltı

Bursa’da hayvan hastalıkları ve hareketleri kontrol toplantısı yapıldı

Siirt'te ileri cerrahi operasyon başarıyla uygulandı

Duran: Dijital mecralar zararlı içeriklere erişimi kolaylaştırıyor