• BIST 100

    16177,11%-0,51
  • DOLAR

    44,34% 0,10
  • EURO

    51,43% -0,12
  • GRAM ALTIN

    6291,82% 0,24
  • Ç. ALTIN

    10601,73% -1,58

Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza

06 Şubat 2021, Cumartesi 09:30
06 Şubat 2021, Cumartesi 09:30
Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk denetimlerinde üretici, tedarikçi ve perakende işletmeye, denetimin yapılmasından itibaren verilen 10 günlük savunma süresi 7 güne düşürülürken, bu süre bir defaya mahsus 7 güne kadar uzatılabilecek. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarıyla ilgili denetim ve incelemeler yapıp, yaptırabilecek. Bu denetim ve incelemelere ilişkin üretici, tedarikçi ve perakende işletmenin savunması “gerektiği hallerde” alınacak.

SÜRE 10 GÜNDEN 7’YE DÜŞÜRÜLDÜ

Resen veya şikayet üzerine yapılan denetimlerde Bakanlık, il müdürlüğü veya yetkili idare tarafından üretici, tedarikçi ve perakende işletmeye denetimin yapıldığı günden başlamak üzere 7 günden az olmamak kaydıyla savunma süresi verilebilecek ve bu süre bir defaya mahsus 7 güne kadar uzatılabilecek. Daha önce 10 günden az olmamak üzere savunma süresi veriliyor ve bu süre bir defaya mahsus 10 güne kadar uzatılabiliyordu.

SAVUNMA VERMESELER DE CEZA VERİLEBİLECEK

Belirlenen süreler içinde savunma yapılmaması Kurul tarafından idari para cezası kararı alınmasına engel teşkil etmeyecek. Geçmişte, savunma yapılmaması durumu hariç olmak üzere üretici, tedarikçi ve perakende işletmenin savunması alınmadan Kurul tarafından para cezası kararı alınamıyordu.

DÜZENLEME YERİNDE CEZALAR YETERSİZ

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, piyasanın dengeleri ile oynayan, ülke ekonomisini kendi çıkarları uğruna güvensiz hale getiren firmalara acımanın kamunun işi olmadığını dile getirdi. Yeni düzenlemenin yerinde olduğunu ifade eden Şahin, ancak cezaların yetersiz olduğunu belirtti. Şahin sözlerini şöyle tamamladı: “Yaptırımlar caydırıcı olmadığı için fırsatçılıkları bitiremiyoruz. Cezayı yazmak için savunmaya gerek olmasın tabi ama yazılacak cezalar fırsatçıları ne kadar caydıracak? Elde ettikleri kar, ödedikleri cezadan kat be kat fazla olursa vazgeçerler mi? Stoklanan ürün ya da elde edilen kar tespit edilip bunun üzerinde bir ceza yiyeceğine emin olan stokçu bunu bir daha yapmaz.”

ATO: FAHİŞ FİYAT TANIMI NETLEŞTİRİLSİN

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, son dönemde gündeme gelen yaş sebze-meyve ile temel gıda ürünlerinde fahiş fiyat artışı iddialarına yönelik denetimlerin daha objektif ve adil yapılabilmesi için “fahiş fiyat artışı” tanımının netleştirilmesi gerektiğini söyledi. Baran, “fahiş fiyat artışı” konusunun hem tüketicileri, hem toptan ve perakende gıda ticareti sektörlerini ve hem de Ticaret Bakanlığını ilgilendirdiğini belirterek, gıda ticareti yapan üyelerin fahiş fiyat artışı uygulamalarıyla ilgili mevzuatın yeterince açık ve anlaşılır olmaması nedeniyle haksız şekilde sorgulanmalarla sıkıntı yaşadıklarını aktardı. Baran, “Üyelerimiz, düzenlemede ‘aşırı ve adil olmayan artış’ ibaresinin net bir şekilde tanımlanmasını istiyor” dedi.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İzmir’de sağanak yağışlar etkili olacak

Batman'da 9 birimli yeni aile sağlığı merkezi inşa ediliyor

Köprü su altında kaldı, diyaliz hastası saatlerce bekledi

Bingöl’de bayram boyunca 32 trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı

Anayasa Mahkemesinde başkanvekilliği devir teslim töreni gerçekleştirildi

HAKSİAD Genç Şube Başkanı Çiftçi: Gençlerin en büyük sorunu finans ve tecrübe eksikliği

Nevruz kutlamalarında 170 kişi gözaltına alındı

Şanlıurfa’da sel mağduru aileye destek

Eğitim-Bir-Sen’den Ramazan Avuşmak açıklaması: Süreci yakından takip ediyoruz

Şanlıurfa’da okul kantinlerine sıkı denetim

Gaziantep'te öğrenciler siber dolandırıcılığa karşı bilinçlendirildi

İstanbul’da FETÖ Operasyonunda 25 şüpheli gözaltında

Batman'da yarın sular kesilecek

Şanlıurfa’da sağanak yağış Balıklıgöl’ü çamura buladı

Siyonist işgalciler Filistinlileri araçla ezmeye çalıştı: 5 Yaralı

Adıyaman'da aranması bulunan 42 şahıs gözaltına alındı

Peygamber Sevdalıları Mevlid-i Nebi etkinlik takvimini açıkladı

İran'ın misilleme operasyonlarında 4 bin 829 siyonist yaralandı

MEB’den okullarda finansal okuryazarlık dersi uygulaması

Orta Doğu’daki gerilim akaryakıt fiyatlarını uçurdu

Yahudi çeteler Filistinli aileye ait evi ateşe verdi

Minik yüreklerden Gazze'ye anlamlı bağış

Dezenformasyon bülteni yayımlandı: 5 iddiaya açıklık getirildi

Çin'den, vatandaşlarına işgal altındaki toprakları "terk edin" uyarısı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün toplanıyor

ABD-İran arasında ara buluculuk çabaları

Ticaret Bakanlığı’ndan yabancı plakalı taşıt işlemlerinde yeni dönem

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altın fiyatları dibi gördü mü?

Meteorolojiden kuvvetli yağış, rüzgâr ve çığ tehlikesi uyarısı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir’de sağanak yağışlar etkili olacak

Batman'da 9 birimli yeni aile sağlığı merkezi inşa ediliyor

Köprü su altında kaldı, diyaliz hastası saatlerce bekledi

Bingöl’de bayram boyunca 32 trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı

Anayasa Mahkemesinde başkanvekilliği devir teslim töreni gerçekleştirildi

HAKSİAD Genç Şube Başkanı Çiftçi: Gençlerin en büyük sorunu finans ve tecrübe eksikliği

Nevruz kutlamalarında 170 kişi gözaltına alındı