• BIST 100

    17122,83%1,72
  • DOLAR

    43,83% 0,00
  • EURO

    51,84% 0,29
  • GRAM ALTIN

    7238,73% 0,79
  • Ç. ALTIN

    11844,53% 0,00

Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza

06 Şubat 2021, Cumartesi 09:30
06 Şubat 2021, Cumartesi 09:30
Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk denetimlerinde üretici, tedarikçi ve perakende işletmeye, denetimin yapılmasından itibaren verilen 10 günlük savunma süresi 7 güne düşürülürken, bu süre bir defaya mahsus 7 güne kadar uzatılabilecek. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarıyla ilgili denetim ve incelemeler yapıp, yaptırabilecek. Bu denetim ve incelemelere ilişkin üretici, tedarikçi ve perakende işletmenin savunması “gerektiği hallerde” alınacak.

SÜRE 10 GÜNDEN 7’YE DÜŞÜRÜLDÜ

Resen veya şikayet üzerine yapılan denetimlerde Bakanlık, il müdürlüğü veya yetkili idare tarafından üretici, tedarikçi ve perakende işletmeye denetimin yapıldığı günden başlamak üzere 7 günden az olmamak kaydıyla savunma süresi verilebilecek ve bu süre bir defaya mahsus 7 güne kadar uzatılabilecek. Daha önce 10 günden az olmamak üzere savunma süresi veriliyor ve bu süre bir defaya mahsus 10 güne kadar uzatılabiliyordu.

SAVUNMA VERMESELER DE CEZA VERİLEBİLECEK

Belirlenen süreler içinde savunma yapılmaması Kurul tarafından idari para cezası kararı alınmasına engel teşkil etmeyecek. Geçmişte, savunma yapılmaması durumu hariç olmak üzere üretici, tedarikçi ve perakende işletmenin savunması alınmadan Kurul tarafından para cezası kararı alınamıyordu.

DÜZENLEME YERİNDE CEZALAR YETERSİZ

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, piyasanın dengeleri ile oynayan, ülke ekonomisini kendi çıkarları uğruna güvensiz hale getiren firmalara acımanın kamunun işi olmadığını dile getirdi. Yeni düzenlemenin yerinde olduğunu ifade eden Şahin, ancak cezaların yetersiz olduğunu belirtti. Şahin sözlerini şöyle tamamladı: “Yaptırımlar caydırıcı olmadığı için fırsatçılıkları bitiremiyoruz. Cezayı yazmak için savunmaya gerek olmasın tabi ama yazılacak cezalar fırsatçıları ne kadar caydıracak? Elde ettikleri kar, ödedikleri cezadan kat be kat fazla olursa vazgeçerler mi? Stoklanan ürün ya da elde edilen kar tespit edilip bunun üzerinde bir ceza yiyeceğine emin olan stokçu bunu bir daha yapmaz.”

ATO: FAHİŞ FİYAT TANIMI NETLEŞTİRİLSİN

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, son dönemde gündeme gelen yaş sebze-meyve ile temel gıda ürünlerinde fahiş fiyat artışı iddialarına yönelik denetimlerin daha objektif ve adil yapılabilmesi için “fahiş fiyat artışı” tanımının netleştirilmesi gerektiğini söyledi. Baran, “fahiş fiyat artışı” konusunun hem tüketicileri, hem toptan ve perakende gıda ticareti sektörlerini ve hem de Ticaret Bakanlığını ilgilendirdiğini belirterek, gıda ticareti yapan üyelerin fahiş fiyat artışı uygulamalarıyla ilgili mevzuatın yeterince açık ve anlaşılır olmaması nedeniyle haksız şekilde sorgulanmalarla sıkıntı yaşadıklarını aktardı. Baran, “Üyelerimiz, düzenlemede ‘aşırı ve adil olmayan artış’ ibaresinin net bir şekilde tanımlanmasını istiyor” dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Psikolojik Danışman Kaya: Oruç beyni yeniliyor, zihni güçlendiriyor

Dr. Horasan: İftar ile sahur arasında yeterli su tüketin

Van ve Hakkari’de uyuşturucu operasyonu: 406 kilogram madde ele geçirildi

Minik yürekler kumbaralarını Gazze için açtı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: 3 şüpheli hakkında işlem

Gaziantep'te araması bulunan şahıs yakalandı

Van’da camiler mukabele halkalarıyla doldu

Suç örgütüne bilgi sızdıran 14 şahıs tutuklandı

Brent petrol 70,59 dolardan işlem görüyor

Şubat 2026 güven endeksleri açıklandı: Perakende yükseldi, inşaat geriledi

Türkiye’den Meksika’daki vatandaşlarına güvenlik uyarısı

Hamideti'nin Afrika turu: Askerî güç mü tahkim ediyor, siyasi zemin mi arıyor?

Batman Valiliği: Uzun namlulu silahla ateş açan şüpheli yakalandı

İşgal ordusu ile Yahudi çeteler birlikte hareket ediyor: Batı Şeria'da sistematik şiddet

Rusya ile İran arasında 500 milyon euroluk gizli "hava savunma" anlaşması

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altın fiyatları haftaya yükselişle başladı

Meteoroloji'den kar, sağanak ve çığ uyarısı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yoğun gündemle toplanıyor

Ramazan'da Gazze: Açlık sürüyor, yardım sınırlı

Siyonist rejim "en büyük deri bsı bizde" dedi: Bu deriler nereden geldi?

"Gerald Ford" Cebelitarık'tan geçti: Akdeniz'de yeni askeri denklem

Gazze'de ateşkes yine çiğnendi: Beyt Lahiya'da bir kadın şehit oldu

On binler Aksa'da: Kısıtlamalara rağmen 50 bin mümin kıyamda

Aydın’da denizde mahsur kalan 2 kişi kurtarıldı

İzmir açıklarında lastik bottaki 33 düzensiz göçmen yakalandı

Antalya’da yapılan denetimler kapsamında 219 şahıs tutuklandı

Edirne’de taşkın tehlikesi nedeniyle Tunca Köprüsü ulaşıma kapatıldı

İstanbul Valiliği: "Kuduz vakalarında patlama" iddialarını yalanladı

Bakan Gürlek'ten Yalova’daki saldırıya ilişkin açıklama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Psikolojik Danışman Kaya: Oruç beyni yeniliyor, zihni güçlendiriyor

Dr. Horasan: İftar ile sahur arasında yeterli su tüketin

Van ve Hakkari’de uyuşturucu operasyonu: 406 kilogram madde ele geçirildi

Minik yürekler kumbaralarını Gazze için açtı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: 3 şüpheli hakkında işlem

Gaziantep'te araması bulunan şahıs yakalandı

Van’da camiler mukabele halkalarıyla doldu