• BIST 100

    10920,21%1,79
  • DOLAR

    42,35% 0,05
  • EURO

    49,11% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5600,54% 1,13
  • Ç. ALTIN

    9293,06% 0,84

Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza

06 Şubat 2021, Cumartesi 09:30
06 Şubat 2021, Cumartesi 09:30
Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gıdada fahiş fiyata hızlı ceza

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk denetimlerinde üretici, tedarikçi ve perakende işletmeye, denetimin yapılmasından itibaren verilen 10 günlük savunma süresi 7 güne düşürülürken, bu süre bir defaya mahsus 7 güne kadar uzatılabilecek. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarıyla ilgili denetim ve incelemeler yapıp, yaptırabilecek. Bu denetim ve incelemelere ilişkin üretici, tedarikçi ve perakende işletmenin savunması “gerektiği hallerde” alınacak.

SÜRE 10 GÜNDEN 7’YE DÜŞÜRÜLDÜ

Resen veya şikayet üzerine yapılan denetimlerde Bakanlık, il müdürlüğü veya yetkili idare tarafından üretici, tedarikçi ve perakende işletmeye denetimin yapıldığı günden başlamak üzere 7 günden az olmamak kaydıyla savunma süresi verilebilecek ve bu süre bir defaya mahsus 7 güne kadar uzatılabilecek. Daha önce 10 günden az olmamak üzere savunma süresi veriliyor ve bu süre bir defaya mahsus 10 güne kadar uzatılabiliyordu.

SAVUNMA VERMESELER DE CEZA VERİLEBİLECEK

Belirlenen süreler içinde savunma yapılmaması Kurul tarafından idari para cezası kararı alınmasına engel teşkil etmeyecek. Geçmişte, savunma yapılmaması durumu hariç olmak üzere üretici, tedarikçi ve perakende işletmenin savunması alınmadan Kurul tarafından para cezası kararı alınamıyordu.

DÜZENLEME YERİNDE CEZALAR YETERSİZ

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, piyasanın dengeleri ile oynayan, ülke ekonomisini kendi çıkarları uğruna güvensiz hale getiren firmalara acımanın kamunun işi olmadığını dile getirdi. Yeni düzenlemenin yerinde olduğunu ifade eden Şahin, ancak cezaların yetersiz olduğunu belirtti. Şahin sözlerini şöyle tamamladı: “Yaptırımlar caydırıcı olmadığı için fırsatçılıkları bitiremiyoruz. Cezayı yazmak için savunmaya gerek olmasın tabi ama yazılacak cezalar fırsatçıları ne kadar caydıracak? Elde ettikleri kar, ödedikleri cezadan kat be kat fazla olursa vazgeçerler mi? Stoklanan ürün ya da elde edilen kar tespit edilip bunun üzerinde bir ceza yiyeceğine emin olan stokçu bunu bir daha yapmaz.”

ATO: FAHİŞ FİYAT TANIMI NETLEŞTİRİLSİN

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, son dönemde gündeme gelen yaş sebze-meyve ile temel gıda ürünlerinde fahiş fiyat artışı iddialarına yönelik denetimlerin daha objektif ve adil yapılabilmesi için “fahiş fiyat artışı” tanımının netleştirilmesi gerektiğini söyledi. Baran, “fahiş fiyat artışı” konusunun hem tüketicileri, hem toptan ve perakende gıda ticareti sektörlerini ve hem de Ticaret Bakanlığını ilgilendirdiğini belirterek, gıda ticareti yapan üyelerin fahiş fiyat artışı uygulamalarıyla ilgili mevzuatın yeterince açık ve anlaşılır olmaması nedeniyle haksız şekilde sorgulanmalarla sıkıntı yaşadıklarını aktardı. Baran, “Üyelerimiz, düzenlemede ‘aşırı ve adil olmayan artış’ ibaresinin net bir şekilde tanımlanmasını istiyor” dedi.

Yurt genelinde son iki haftada 2 bin 386 düzensiz göçmen yakalandı

Mardin’deki cinayet için özel ekipten operasyon: 6 gözaltı

İşgalciler, Lübnan'a yönelik vahşi katliam sonrası saldırılarını sürdürüyor

Mardin’de kontrolden çıkan otomobil dereye yuvarlandı: 3 yaralı

Tayland'da sel felaketinde ölü sayısı 25'e ulaştı

Konya'da 31 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Beytepe Koleji Malatya Kampüsü'nden burs fırsatı

Aksaray’da Somuncu Baba’nın 613. Vuslat Yıl dönümü etkinlikleri başladı

Konya'da 10 Bin 400 metrekarelik alana fidan dikildi

Sudan ordusu Kordofan bölgesinde HDK'ye karşı başarılar elde etti

İmam-Hatip Kul: En büyük eksiğimiz Allah’ın kitabı ve Peygamberin sünnetinden uzak kalmamızdır

Şanlıurfa’da narkotik operasyonu: 1 kilo 200 gram skunk ele geçirildi

Bingöl’de 343 bin liralık nitelikli dolandırıcılık

Medya kuruluşları ve çocuk mahremiyeti

Gazze’deki yetimler için Ankara’da anlamlı kampanya

Bursa’da kaçak av operasyonu: İki şahsa 415 bin TL ceza

Drift yapan sürücüye para ve ehliyet cezası

Balıkesir’de 3,5 büyüklüğünde deprem

Gazze Sağlık Bakanlığı: Son 48 saatte 7 şehit, 33 yaralı

HAKMAR soruşturmasında iddianame tamamlandı

Organları ters tarafta olan hasta başarıyla tedavi edildi

Endonezya’da Semeru Yanardağı patladı: Alarm düzeyi en üst seviyeye yükseltildi

Adıyaman’da son bir ayda 394 aranan şahıs yakalandı

Adıyaman'da DAİŞ operasyonu: 6 gözaltı

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Battalgazi'ye katma değer üreten işler yapıyoruz

Adıyaman'da aranan 3 şahıs yakalandı

Van’da 7 katlı binada yangın

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

Siirt’te 14 kurumun katıldığı geniş çaplı afet tatbikatı yapıldı

İran’dan ABD ile müzakere açıklaması

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yurt genelinde son iki haftada 2 bin 386 düzensiz göçmen yakalandı

Mardin’deki cinayet için özel ekipten operasyon: 6 gözaltı

İşgalciler, Lübnan'a yönelik vahşi katliam sonrası saldırılarını sürdürüyor

Mardin’de kontrolden çıkan otomobil dereye yuvarlandı: 3 yaralı

Tayland'da sel felaketinde ölü sayısı 25'e ulaştı

Konya'da 31 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Beytepe Koleji Malatya Kampüsü'nden burs fırsatı