• BIST 100

    10833,03%0,89
  • DOLAR

    41,17% 0,03
  • EURO

    48,08% 0,09
  • GRAM ALTIN

    4686,88% -0,50
  • Ç. ALTIN

    7514,04% -0,59

Göçerlerin 60 günlük yayla yolculuğu sürüyor

09 Kasım 2022, Çarşamba 11:30
09 Kasım 2022, Çarşamba 11:30
Göçerlerin 60 günlük yayla yolculuğu sürüyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Göçerlerin 60 günlük yayla yolculuğu sürüyor

Koyunlarını otlatmak için göçebe hayat süren ve çadırlarda konaklayan aileler, zor şartlar altında hayatta kalmaya çalışıyor. Van ve Erzurum’da yazı geçiren göçerler, havaların soğumasıyla hayvanlarını Mardin, Midyat ve Nusaybin’deki yaylalara götürmek için 60 gün boyunca gece gündüz yol yürüyor.
Yazın Van, Erzurum yaylalarında çadırlarda konaklayan göçerler, havaların soğumasıyla beraber Siirt, Şırnak üzerinden Mardin’in Midyat ve Nusaybin ilçesi yaylalarına doğru zorlu yolculuğa başladı. Göçebelerin yolculuklarına Siirt merkeze bağlı Çağbaşı köyü kırsal alanda ara vererek ve çadır kurduklarını ve 45 gündür yolda olduklarını ifade eden Siirt Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali İlbaş, 15 gün daha yol alarak Mardin’deki yaylalara ulaşabileceklerini söyledi. İlbaş, “Sonbahar ve ilkbaharda buralara gelip yetiştiricilerimizi ziyaret ediyoruz. Çünkü ilkbaharda hayvanlarımız yaylaya çıkmak için bu güzergahları kullanıyor. Yayladan kışlaklara gitmek için tekrardan bu güzergahları kullanıyorlar şimdi onları ziyaret etmeye geldik. Zor bir meslek yürütüyorlar bizim yetiştiricilerimiz, yayladan buraya kadar 45 gün yol almışlar ve yol yürümüşler. 15 gün daha kışlaklara yetişmek için yol alacaklar. Bu sıkıntıları var çoluk çocuk demeden bu mesleği yürütmektedirler. Kutsal bir meslek olduğunu dile getirmek istiyorum” dedi.

'Küçükbaş hayvancılığın ilimize ve ülkemize katkısı büyük'
Küçükbaş hayvancılığın meşakkatli bir iş olduğunu ancak ülke ekonomisine de önemli katkı sunduğunu söyleyen İlbaş, 'Yetiştiricilerimizin hayvan sayısını arttırmak için sürekli onlarla istişare ediyoruz. Bize söyledikleri çok zor bir meslektir, zor şartlarda hayvancılığı yapıyorlar. Ama yetiştiricilerimiz bir konuda çok memnundurlar paraya ihtiyaçları olduğu zaman hayvanlarını alıp kasaba götürüp paraya dönüştürebiliyorlar. Bu onlar için altın bir bilezik gibidir. Bugün ilimizde bir milyon 200 bine yakın küçükbaş hayvanımız var, bu da hem ilimize hem de ülkemize ekonomik olarak büyük bir katkı sağlamaktadır' diye konuştu.
Göçebeliğin çok zor bir meslek olduğunu dile getiren Azize Aşkara ise ailesiyle yollarda yaşadıklarını ve ailenin yemek, temizlik işleri ile uğraştığını söyledi. Zor şartlar altında göçebelik yaptıklarını ifade eden Aşkara, “Kışın gelmesiyle yolculuğumuz başladı. Biz Mardin, Midyat bölgelerine gidip konaklayacağız, çadırlarımızı kuracağız. İşlerimiz çok zordur” şeklinde konuştu.
[gallery ids=',58052,58053,58054,58055,58056,58057,58058']

Akran zorbalığına karşı etkili önlemler

Adli yıl açılışında hukukun üstünlüğü vurgusu

Merkez Bsı rezervlerinde yeni rekor: 178,3 miyar dolar

Batman Hayrat İnsani Yardım Derneği Afganistan’a 1 tır çadır gönderdi

Konya'da binada yangın paniği

Düzce’de orman yangını

Anavatan Partisi’nden Batman Valisi Canalp’e Ziyaret

Gazze'de şehit sayısı 64 bin 231'e ulaştı

Batman'da bu köyün geliri incirden sağlanıyor

Kendisi küçük ama yüreği büyük Ahsen can

Türkiye'de 10 yılda suç oranları yüzde 108 arttı!

Batman'da sürücü akademisi ile trafik eğitimi yeni bir boyut kazanıyor

Siyonist rejimin Tulkerem saldırıları: Zorla tahliyeler, okul kapatmaları ve büyük yıkım

21 ilde FETÖ operasyonu: 41 şüpheli yakalandı

2025-YKS’de özel kontenjanlara yoğun ilgi: 20 bine yakın aday yerleşti

Müftü Bekiroğlu çocuk eğitiminde maneviyatın önemini dile getirdi

Gazze'de açlıktan 3 Filistinli daha şehit oldu

Gümüşhane'de tır kazası: Sürücü yaralı

Batman’da bu köy geçimini incirden sağlıyor

Hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Yetimler Vakfı’ndan Afganistan’daki depremzedeler için acil yardım çağrısı

İrfan Ali, Guyana'da yeniden zafer kazandı

Direnişçilerin, işgalcilere yönelik hazırladığı patlayıcıları Abbas yönetimi etkisiz hale getirdi

Gaziantep'te uyuşturucu ticareti yapan 139 kişi ile beraber birçok yasak malzeme yakalandı

Malatya'da Peygamber Sevdalıları park buluşmaları sona erdi

Nijerya'da tekne alabora oldu: 60 ölü

Ağustos ayı ihracat rakamları açıklandı

İşgalcilerden Batı Şeria'da geniş çaplı ev baskınları

El-Kassam'dan siyonistlere QR kodlu uyarı: Askerleriniz ve esirleriniz ölecek

KYK yurt ücretlerine zam yapıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Akran zorbalığına karşı etkili önlemler

Adli yıl açılışında hukukun üstünlüğü vurgusu

Merkez Bsı rezervlerinde yeni rekor: 178,3 miyar dolar

Batman Hayrat İnsani Yardım Derneği Afganistan’a 1 tır çadır gönderdi

Konya'da binada yangın paniği

Düzce’de orman yangını

Anavatan Partisi’nden Batman Valisi Canalp’e Ziyaret