• BIST 100

    10857,17%-0,28
  • DOLAR

    42,42% 0,00
  • EURO

    49,14% 0,48
  • GRAM ALTIN

    5625,62% -0,18
  • Ç. ALTIN

    9257,74% 0,68

Gönüllülük faaliyetlerine katılmak mutluluk seviyesini artırıyor

05 Aralık 2024, Perşembe 15:36
05 Aralık 2024, Perşembe 15:36
Gönüllülük faaliyetlerine katılmak mutluluk seviyesini artırıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gönüllülük faaliyetlerinin bireylerin mutluluk düzeyini artırmada etkili olduğunu belirten uzmanlar, başkalarına yardım etmenin dopamin ve oksitosin salgılanmasını tetiklediğini söyledi.

Gönüllülüğün genel mutluluk seviyesini artırdığına, hem psikolojik hem de sosyal birçok faydası olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, 5 Aralık Dünya Gönüllüler günü dolayısıyla, gönüllülük faaliyetlerine katılmanın ruh sağlığına etkisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Bireysel mutluluğun anahtarı: Gönüllülük…

Gönüllülük faaliyetlerinin bireylerin mutluluk düzeyini artırmada oldukça etkili olduğunu dile getiren Taşkın, “Araştırmalar, başkalarına yardım etmenin beyinde ‘iyi hissetme’ hormonu olan dopamin ve oksitosin salgılanmasını tetiklediğini gösteriyor.” dedi.

Gönüllülüğün kişinin anlamlı bir yaşam hissi geliştirmesine katkı sağladığını ve bunun da genel mutluluk seviyesini artırdığını aktaran Taşkın, “Kendini topluma yararlı hissetmek, özsaygıyı güçlendirir ve yaşam doyumunu artırır. Bireysel mutluluğu sağlar. Bireylerin sosyal bağlarını güçlendirir ve aidiyet duygusunu pekiştirir. Başkalarının zorluklarını anlamak, empati becerisini artırır. Zamanını başkalarına yardım ederek geçiren bireyler, daha düşük stres seviyeleri ve daha az kaygı bildirmektedir. Özellikle yalnız bireylerde gönüllülük, sosyal izolasyonu azaltarak depresyon riskini düşürebilir.” şeklinde konuştu.

Her yaşta psikolojik fayda sağlayabiliyor

Yaş gruplarına göre gönüllülük faaliyetlerinin farklı etkileri olduğuna dikkat çeken Taşkın, “Gençler ve ergenlerde sosyal becerilerin gelişmesi, sorumluluk duygusunun artması ve özgüven kazancı sağlar. Özellikle bu yaşlar özgüven geliştirmek için oldukça önemli yaşlardır. 30 yaş üstü bireylerde anlam arayışına katkıda bulunur ve stresle baş etmede yardımcı olabilir. Öz tamamlanma hissine destek olur. Yaşlı bireylerde yalnızlık duygusunu azaltır ve zihinsel sağlığı korumaya destek olur. Kişinin oryantasyonunu zihnini kuvvetlendirir. Aynı zamanda yaşamın son evresinde anlam ve katkı hissi sağlar.” açıklamasını yaptı.

Süreklilik, gönüllülüğün psikolojik faydalarını artırıyor

Gönüllülük faaliyetlerinden en fazla faydayı sağlamak için önerilerde de bulunan Taşkın, şunları söyledi:

“Tutkulu olduğunuz bir alan seçin. İlginizi çeken bir konu üzerinde çalışmak, sürecin daha tatmin edici olmasını sağlar. Kendi sınırlarınızı ve duygusal dayanıklılığınızı bilmek, daha verimli bir gönüllülük süreci yaşamanıza yardımcı olur. Fazla sorumluluk alarak tükenmişlik yaşamamak için küçük görevlerden başlamak önemlidir. Sürekliliği sağlamak, gönüllülüğün psikolojik faydalarını artırır. Deneyimlerinizi paylaşmak, sosyal bağlar kurmanıza yardımcı olur. Ortak alan oluşturur.”

Özgenur Taşkın,  sözlerini şöyle tamamladı:

“Gönüllülük faaliyetleri bireylerin hem kendileri hem de toplum için anlamlı katkılar sunmasını sağlar. Ancak bu süreçte zorluklarla karşılaşmak da olasıdır. Duygusal dayanıklılığı artıracak adımlar atarak ve destek alarak gönüllülüğün faydalarından iyi şekilde yararlanmak mümkündür. En iyisi değil, en mükemmeli değil olduğu kadarını yapabilmek de kendi sınırlarımızı anlamak üzerine güzel bir fırsat sunacaktır.” (İLKHA)

İstanbul’da şarj halindeki elektrikli araç alev alarak patladı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Malatya'da kayıp olarak aranan yaşlı kadın ölü bulundu

Kocaeli'de feci kaza: 2 ölü

Isparta’da 306 adet sentetik kannabinoid ele geçirildi

Rusya'da İHA üretim tesisi vuruldu

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Brezilya’da vinç kazası: 1 işçi öldü

Akdeniz’de 4,1 büyüklüğünde deprem

BM: ABD ile Venezuela arasındaki gelişmeler endişe verici

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Rigas Türkiye'ye gelecek

Malatya'da çıkan yangında bir ev küle döndü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gönüllüler Koalisyonu Zirvesi’ne Katıldı

Mısır'da üçlü Gazze zirvesi

Kongo’da 25 üst düzey subay gözaltına alındı

Evde ölü bulunan ailenin babası defnedildi, anne ve çocuk memleketine gönderildi

Antalya’da 25 ton tarihi geçmiş tavuk ele geçirildi

Romanya ve Moldova hava sahasında drone alarmı

HAMAS 1 siyonist esirin daha cesedini teslim etti

Kocaeli’de uyuşturucu operasyonu: 75 şüpheli yakalandı

Gaziantep'te 230 tarihi eser ele geçirildi

Şiddetli yağış sonrası Gazze Şeridi'nde çadırlar su altında kaldı

Avrupa'nın ilk savunma sanayi programı onaylandı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Fransa’yı ziyaret edecek

DMM'den "Ulusal Afet Tatbikatı iptal edildi" iddialarına yalanlama

Şanlıurfa’da “Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar” programı düzenlenecek

ASTP'den Sudan'a destek çağrısı: Sudan için acil insani yardım vakti

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentileri geçen yıla göre 12 puan iyileşti

Adana'da uyuşturucu operasyonu: Çok sayıda madde ve ruhsatsız silah ele geçirildi

Sahaf Başçı: Okuma biçimi değişti ama kitap hâlâ en doğru yol

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul’da şarj halindeki elektrikli araç alev alarak patladı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Malatya'da kayıp olarak aranan yaşlı kadın ölü bulundu

Kocaeli'de feci kaza: 2 ölü

Isparta’da 306 adet sentetik kannabinoid ele geçirildi

Rusya'da İHA üretim tesisi vuruldu

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı yapıldı