• BIST 100

    14303,45%1,05
  • DOLAR

    42,70% 0,01
  • EURO

    50,19% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5946,67% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9543,16% 0,65

Görme engeline rağmen bambu ağaçlardan sepet yapıyor

08 Ocak 2025, Çarşamba 11:17
08 Ocak 2025, Çarşamba 11:17
Görme engeline rağmen bambu ağaçlardan sepet yapıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Görme engelli Mahmut Tezcan, Beyrut’ta öğrendiği bambu ağacından sepet yapımını yıllardır sürdürerek sabır ve çalışkanlığıyla çevresine ilham kaynağı oluyor.

Mardin’in Artuklu ilçesinde ikamet eden 79 yaşındaki Mahmut Tezcan, 25 yaşında görme yetisini kademeli olarak kaybetti. 

1970 yılında ailesiyle birlikte Lübnan'ın başkenti Beyrut’a taşınan Mahmut Tezcan, burada hayatının dönüm noktasını yaşadı.

Beyrut’ta görme engellilere yönelik bir okulda bambu ağacından sepet yapmayı öğrenen Tezcan, eğitim aldığı altı yıllık süreçte sanatını geliştirdi.

Tezcan, 1976 yılında Mardin’e döndü. Döndüğünde de sepet yapımını sürdürdü ve bu sanatı bir yaşam biçimi haline getirdi.

"Görme kaybımı bir imtihan olarak görüyorum"

Görme yetisinin kaybolmasının yüce Allah’ın bir takdiri olduğunu belirten Tezcan, “Bizim ailede ya da köyümüzde benden önce böyle bir durum yoktu. Ancak Allah’ın takdiridir. Görme kaybımı bir imtihan olarak görüyorum. 25 yaşıma kadar az da olsa görebiliyordum. O zamanlar çalışır, gider, gelirdim. Ama zamanla görme yetim azaldı ve tamamen kayboldu. Bu benim için bir son olmadı. Hayat bir mücadele ve bu ben çalışmaya devam ettim.” ifadelerine yer verdi.

Görme yetisini yüzde 90 oranında kaybetmesine rağmen çalışma azmini devam ettirdiğini belirten Tezcan “Beyrut’ta körler okulu vardı. O okulda bambudan sepet yapmayı öğrendim. Önce kendim için yaptım, sonra yaptıklarımı satmaya başladım. O zamanlar görme yetimin yüzde 90’ını kaybetmiştim ama ellerimle çalışmayı öğrenmiştim. Bu iş görme engelliler için çok uygun bir işti. Beni üretken kılan bir beceri kazandım.” dedi.

“Bizim durumumuzda olan insanlar asla boş durmamalı”

Tezcan, “Mardin’e döndükten sonra sepet yapımına devam ettim. Çünkü bu işi burada yapan yoktu. Malzeme olan bambu da bulunmuyordu. İnsanlar yaptığım sepetleri çok beğendi. Genelde akraba ve dostlara dağıtıyorum. Bazen de küçük çaplı satışlar yapıyorum. Takdir ediliyorum çünkü bu iş hem zor hem de sabır gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.

Tezcan, sepet yapımı yanında uzun yıllar boyunca farklı işlerde de çalıştığını aktararak, “26 yıl boyunca santral operatörlüğü yaptım. Görme engelli olmama rağmen tesisleri kullandım, arızaları yönettim. İnsanlara şunu söylemek istiyorum, görme engelli olmak hiçbir şey yapamayacağınız anlamına gelmez. Kendine güvenen, çalışan her engelli bir şeyler başarabilir. Dolayısıyla bizim durumumuzda olan insanlar asla boş durmamalı. Engelliyim diye oturup kalamazsınız. Çalışın, uğraşın. Hayat bir mücadele. Herkes bir şey yapabilir. Sabır ve azimle çok şey başarabilirsiniz. Şu halimle hem sepet yapıyorum hem de geçmişte santral operatörlüğü gibi işler yaptım. Yeter ki insan kendine güvensin. İsteyip çabaladıktan sonra her şey yapılabilir.” şeklinde konuştu.

“Allah sabreden kullarını karşılıksız bırakmaz”

Mahmut Tezcan, yaptığı işlerle sadece kendi hayatına değer katmakla kalmıyor, çevresine de ilham veriyor. İnsanlara, özellikle gençlere önemli bir mesaj ileterek, “Evde oturmak çözüm değil. Boş durmayın, çalışın, üretin. Sabredin ve uğraşın. Hayat bir imtihandır. Allah sabreden kullarını karşılıksız bırakmaz. Ben bu halimle çalışıp üretiyorum. Siz neden yapamayasınız? Herkes bir şeyler başarabilir, yeter ki azimli olun. Engelliyim diye kendinizi sınırlamayın. Çalışarak hayatta her şeyi başarabilirsiniz.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 4 gözaltı

Meteorolojiden Doğu Akdeniz için fırtına uyarısı

Malatya'da çok sayıda tarihi sikke ele geçirildi: 4 gözaltı

Adana'da asayiş uygulaması:500 kişi yakalandı

Malatya'da bir genç evinde ölü bulundu

Adana'da trafik denetimlerinde 11 bin 54 cezai işlem uygulandı

"Sorunlara İslami bir bakışla çözüm üretmek tarihi bir sorumluluktur"

İşgal kuvvetleri, Suriye'nin sınır şehrine saldırılarını sürdürüyor

Fas’ta sel felaketi: Can kaybı 37'ye yükseldi

Trump'ın temsilcisi Barrack, Netanyahu ile ateşkesin ikinci aşamasına geçişi görüştü

Umut Kervanı, Elazığ'da kapsamlı yardım dağıtımında bulundu

Şırnak'ta asayiş operasyonları: 117 gözaltı

YKS ve LGS için beceri temelli yeni soru modeli uygulanacak

Batman’da Gelin Arabasındaki Yazı Gülümsetti

Malatya halkından RTÜK'E çağrı: Bu bir ahlaksızlık değil, toplumsal çöküş!

Siyonistler, Mescid-i Aksa avlusuna geniş çaplı baskınlar düzenledi

Gazze'de can kaybı 70 bin 665'e yükseldi

İzmir’de uyuşturucu operasyonlarında 46 şüpheli tutuklandı

AB'den Rusya'nın gölge filosuna yeni yaptırım kararı

Siirt’te okul kantinlerinde gıda denetimleri sıklaştırıldı

Benzinin litre fiyatına 2,02 liralık indirim

AB, Rusya'ya karşı yaptırım listesini genişletiyor

BAE destekli ayrılıkçılar Yemen'in güneyinde saldırılar başlattı

Bazı bölgeler için fırtına uyarısı

Bursa’da lise öğrencilerine yapay zeka eğitimi

Kayseri’de 104 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 4 tutuklama

Yaş meyve-sebze ihracatı Kasım ayında 518,7 milyon dolara ulaştı

HÜDA PAR Bursa İl Başkanlığı'ndan yeni atanan İl Millî Eğitim Müdürüne ziyaret

Uzman Diyetisyen Korkmaz: Kilo vermede bilmeniz gerekenler

HAMAS liderlerinden Hamdan: Önümüzdeki aşama hareketin örgütsel yapısının gücünü ortaya çıkaracak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da "torbacı" operasyonu: 4 gözaltı

Meteorolojiden Doğu Akdeniz için fırtına uyarısı

Malatya'da çok sayıda tarihi sikke ele geçirildi: 4 gözaltı

Adana'da asayiş uygulaması:500 kişi yakalandı

Malatya'da bir genç evinde ölü bulundu

Adana'da trafik denetimlerinde 11 bin 54 cezai işlem uygulandı

"Sorunlara İslami bir bakışla çözüm üretmek tarihi bir sorumluluktur"