• BIST 100

    11294,48%2,23
  • DOLAR

    41,33% 0,21
  • EURO

    48,56% -0,32
  • GRAM ALTIN

    4902,38% 1,34
  • Ç. ALTIN

    7989,27% 0,65

Göz seğirmesi masum mu hastalık habercisi mi?

06 Ağustos 2025, Çarşamba 16:09
06 Ağustos 2025, Çarşamba 16:09
Göz seğirmesi masum mu hastalık habercisi mi?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Stres, yorgunluk, uykusuzluk gibi nedenlerle çoğu zaman zararsız bir durum olarak görülen göz seğirmesi, bazı durumlarda ise vücudun verdiği önemli bir sinyal olabiliyor.

Genellikle birkaç saniye ile birkaç dakika arasında devam edebilen, bazı durumlarda ise aralıklı olarak günlerce sürebilen göz seğirmesine birçok faktör yol açabiliyor.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, tıbbi ismi ‘miyokimi’ olan göz seğirmesinin, göz kapaklarını hareket ettiren kasların istemsiz tekrarlayan kasılmaları (spazm) ile oluştuğunu tanımladı.

Çolakoğlu, "Kimi zaman dışarıdan fark edilebilirken kimi zaman da sadece kişinin kendisi hissediyor. Hastalar şikayetlerini ‘gözlerimde titreme oluyor’, ‘sanki karşıdan bakan kişi kendisine göz kırptığımı zannediyor’ gibi söylemlerle dile getiriyorlar. Göz seğirmesine toplumumuzda ‘misafir gelecek’ gibi anlamlar yüklenebildiğinden, bu hurafe doktora gidilmesinde ve dolayısıyla tedavide gecikmeye neden olabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, göz seğirmesinin az bilinen 3 önemli nedenini anlattı, şu önemli uyarılar ve önerilerde bulundu:

Yanlış yaşam alışkanlıkları

"Göz seğirmesinin nedenleri arasında yanlış yaşam alışkanlıkları büyük rol oynuyor. Alkol ve tütün kullanımı, aşırı kafein tüketimi (çay, kahve, enerji içecekleri vb), yeterince uyumamak, hiç mola vermeden uzun süre bilgisayar ya da telefon ekranına bakmak ve sağlıksız beslenme bu yanlış alışkanlıklardan sadece birkaçını oluşturuyor. Öte yandan stres yönetimini becerememek ve sürekli aşırı stres altında olmak da göz seğirmesinin başlıca etkenlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Gizli astigmat

Sağ ya da sol gözün seğirmesi tıbbi olarak tanı için önem teşkil etmiyor. Gözünüzün ya da gözlerinizin sık sık seğirmesi gizli astigmat, miyop ya da hipermetropun da habercisi olabileceğinden mutlaka göz doktoruna gitmekte fayda var. Gözlük kullanıyorsanız gözlerinizin seğirmesi, göz numaranızın arttığının da göstergesi olabilir.

Beyin ve sinir sistemi bozukluğu

Göz seğirmesi, çok nadir de olsa ciddi bir beyin ya da sinir sistemi bozukluğunun belirtisi olabilir.Bu durumda göz seğirmesine başka semptomlar da eşlik etmektedir. Örneğin; seğirme ile beraber gözün sulanması ve ağzın kayması yüz felcine, ayakta ve bacakta istemsiz kasılmalarla bulanık görme multiple skleroza, konuşma bozukluğu ve yüz mimiklerinden silikleşme Parkinson hastalığına, istemsiz kasılmalara istemsiz konuşmaların eklenmesi Tourette Sendromu’na işaret edebilir."

Göz seğirmesi 2 haftadan uzun sürüyorsa!

Göz seğirmesinin ne zaman ve hangi koşullarda ortaya çıktığının not edilmesinin, altında yatan etkenlerin belirlenmesinde önemli olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, “Göz seğirmesi çoğu zaman zararsızdır ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçer ancak 2 haftadan uzun sürerse, göz kapağı kapanıyorsa, gözlerde bulanıklık ya da yüzde kasılmalar eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurarak olası nedenlerin ortaya çıkarılması gerekir." ifadelerini kullandı.

Göz seğirmesinin altında ciddi bir neden yatmıyorsa ancak kasılmalar kronik bir hal aldıysa günlük yaşam alışkanlıklarının mutlaka gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Çolakoğlu, botoks uygulamasının çok sık başvurulan bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi.  (İLKHA)

İdilde çevre yolu "Ölüm yolu" haline geldi

Siyonist işgalciler Nebatiye'de bir aracı hedefa aldı: 1 şehit

Çanakkale açıklarında 24 düzensiz göçmen yakalandı

Gazze nöbeti, ABD Büyükelçiliği önünde 31. gününde de devam ediyor

Siirt’te kaybolan Alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Batman'da "Sumud Filosu"na destek programı düzenlendi

Açık Denizler Antlaşması yürürlüğe giriyor

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: İkinci güneş enerji santralimizi ilçemize kazandıracağız

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 442'ye yükseldi

Abluka altındaki Gazze’de binlerce kişi gıda yardımlarıyla ayakta kalıyor

İzmir'de 14 düzensiz göçmen yakalandı

ABD uyuşturucu taşıdığını belirttiği tekneyi vurdu: 3 ölü

HÜDA PAR Adana İl Başkanlığından İptal edilen konser kararına destek

Valilik Caddesi Kapalı, Bulvarlar Kazı İçinde: Batman’da Trafik Krizi Derinleşiyor

HÜDA PAR Diyarbakır Gençlik Kollarının Gazze temalı resim sergisi ve stant çalışması devam ediyor

El Kassam Tugayları işgal esirlerinin yeni fotoğrafını yayınladı

Rusya'dan Ukrayna'ya yoğun hava saldırısı

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever: Bismil'in sorunlarını çözmek için takipçi olacağız!

Mardin’de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Adana'dan Küresel Sumud Filosu'na kadınlardan güçlü destek

Balıkesir'de orman yangını

HAKSİAD Genel Başkan Yardımcısı Güneş'ten gençlere "Ahlaklı Ticaret" vurgusu

Mardin’de taziye yemeği parası Gazze'ye gönderildi

ABD'de helikopter kazası: 4 asker öldü

Uluslararası Af Örgütü: Küresel ekonomi, israilin Gazze’deki soykırımını destekliyor

Şanlıurfa'da üretim düştü, fıstıkta ithalat kapısı açıldı

Şanlıurfa’da çiftçilerin sulama tepkisi: 25 Eylül’de su kesilirse ürünlerimiz yanacak

5 katlı binada yangın çıktı

Konya’da bağ evi yangında kullanılamaz hale geldi

Boykot kararı alan kuruyemiş esnafı: Boykot yapmak artık bir mecburiyettir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İdilde çevre yolu "Ölüm yolu" haline geldi

Siyonist işgalciler Nebatiye'de bir aracı hedefa aldı: 1 şehit

Çanakkale açıklarında 24 düzensiz göçmen yakalandı

Gazze nöbeti, ABD Büyükelçiliği önünde 31. gününde de devam ediyor

Siirt’te kaybolan Alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Batman'da "Sumud Filosu"na destek programı düzenlendi

Açık Denizler Antlaşması yürürlüğe giriyor