• BIST 100

    10914,10%-1,32
  • DOLAR

    42,08% 0,09
  • EURO

    48,34% -0,27
  • GRAM ALTIN

    5369,29% -0,96
  • Ç. ALTIN

    8820,78% -1,13

Göz seğirmesi masum mu hastalık habercisi mi?

06 Ağustos 2025, Çarşamba 16:09
06 Ağustos 2025, Çarşamba 16:09
Göz seğirmesi masum mu hastalık habercisi mi?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Stres, yorgunluk, uykusuzluk gibi nedenlerle çoğu zaman zararsız bir durum olarak görülen göz seğirmesi, bazı durumlarda ise vücudun verdiği önemli bir sinyal olabiliyor.

Genellikle birkaç saniye ile birkaç dakika arasında devam edebilen, bazı durumlarda ise aralıklı olarak günlerce sürebilen göz seğirmesine birçok faktör yol açabiliyor.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, tıbbi ismi ‘miyokimi’ olan göz seğirmesinin, göz kapaklarını hareket ettiren kasların istemsiz tekrarlayan kasılmaları (spazm) ile oluştuğunu tanımladı.

Çolakoğlu, "Kimi zaman dışarıdan fark edilebilirken kimi zaman da sadece kişinin kendisi hissediyor. Hastalar şikayetlerini ‘gözlerimde titreme oluyor’, ‘sanki karşıdan bakan kişi kendisine göz kırptığımı zannediyor’ gibi söylemlerle dile getiriyorlar. Göz seğirmesine toplumumuzda ‘misafir gelecek’ gibi anlamlar yüklenebildiğinden, bu hurafe doktora gidilmesinde ve dolayısıyla tedavide gecikmeye neden olabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, göz seğirmesinin az bilinen 3 önemli nedenini anlattı, şu önemli uyarılar ve önerilerde bulundu:

Yanlış yaşam alışkanlıkları

"Göz seğirmesinin nedenleri arasında yanlış yaşam alışkanlıkları büyük rol oynuyor. Alkol ve tütün kullanımı, aşırı kafein tüketimi (çay, kahve, enerji içecekleri vb), yeterince uyumamak, hiç mola vermeden uzun süre bilgisayar ya da telefon ekranına bakmak ve sağlıksız beslenme bu yanlış alışkanlıklardan sadece birkaçını oluşturuyor. Öte yandan stres yönetimini becerememek ve sürekli aşırı stres altında olmak da göz seğirmesinin başlıca etkenlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Gizli astigmat

Sağ ya da sol gözün seğirmesi tıbbi olarak tanı için önem teşkil etmiyor. Gözünüzün ya da gözlerinizin sık sık seğirmesi gizli astigmat, miyop ya da hipermetropun da habercisi olabileceğinden mutlaka göz doktoruna gitmekte fayda var. Gözlük kullanıyorsanız gözlerinizin seğirmesi, göz numaranızın arttığının da göstergesi olabilir.

Beyin ve sinir sistemi bozukluğu

Göz seğirmesi, çok nadir de olsa ciddi bir beyin ya da sinir sistemi bozukluğunun belirtisi olabilir.Bu durumda göz seğirmesine başka semptomlar da eşlik etmektedir. Örneğin; seğirme ile beraber gözün sulanması ve ağzın kayması yüz felcine, ayakta ve bacakta istemsiz kasılmalarla bulanık görme multiple skleroza, konuşma bozukluğu ve yüz mimiklerinden silikleşme Parkinson hastalığına, istemsiz kasılmalara istemsiz konuşmaların eklenmesi Tourette Sendromu’na işaret edebilir."

Göz seğirmesi 2 haftadan uzun sürüyorsa!

Göz seğirmesinin ne zaman ve hangi koşullarda ortaya çıktığının not edilmesinin, altında yatan etkenlerin belirlenmesinde önemli olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, “Göz seğirmesi çoğu zaman zararsızdır ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçer ancak 2 haftadan uzun sürerse, göz kapağı kapanıyorsa, gözlerde bulanıklık ya da yüzde kasılmalar eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurarak olası nedenlerin ortaya çıkarılması gerekir." ifadelerini kullandı.

Göz seğirmesinin altında ciddi bir neden yatmıyorsa ancak kasılmalar kronik bir hal aldıysa günlük yaşam alışkanlıklarının mutlaka gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Çolakoğlu, botoks uygulamasının çok sık başvurulan bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi.  (İLKHA)

HAMAS’tan El Halil kentindeki yeni işgal planına tepki

Batman'ın tamamı 2026 yılında doğal gaza kavuşacak

Esir yazar Nâsır Ebu Surur: Siyonist hapishanelerde işkence sistematik hale geldi

CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne 8. dalga rüşvet operasyonu: 8 gözaltı

Altın fiyatları kayıplarını geri aldı

ABD’de kargo uçağı kazası: 7 ölü, 11 yaralı

Mersin Ticaret İl Müdürlüğü ekim ayı denetimlerini tamamladı

Döviz kurlarında son durum

Zohran Mamdani New York’un yeni belediye başkanı seçildi

Kalp krizi geçirme olasılığı sabahları daha yüksek oluyor!

Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde

41 ilde silah kaçakçılığı operasyonu: 135 şüpheli yakalandı

Ankara'daki okullardan Gazze'ye 101 milyon liralık destek

Abdulmelik el-Husi: Siyonist rejimle yeni bir çatışma kaçınılmaz

BM: Gazze'de gıda tedarik zincirinin yeniden inşası için acil adımlar atılmalı

2026 yılı hac kuraları bugün çekiliyor: 1,8 milyon aday heyecanla bekliyor

Ebu Merzuk: Gazze'de işgal ordusunun yerine geçecek uluslararası gücü asla kabul etmeyiz

Gazze'de çöküş uyarısı: Soykırımın enkazı arasında açlık, sağlık ve salgın riski

Elazığ’da çatıda çıkan yangın korkuttu

Irak işgalinin baş mimarlarından Dick Cheney 84 yaşında öldü

Afganistan’daki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 27’ye yükseldi

Gaziantep’te 318 hafız umreyle ödüllendirilecek

Putin: Oreşnik'in seri üretimi başladı

İzmir açıklarında 28 düzensiz göçmen yakalandı

Rus buğdayı, Azerbaycan üzerinden Ermenistan'a sevk edildi

Beyaz Saray: Trump, pazartesi günü Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüşecek

Aydın açıklarında 23 düzensiz göçmen yakalandı

EGM: Koruyucu eldiven zorunluluğu bisiklet ve mopedleri kapsamıyor

Kassam, bir işgal askerinin cesedini daha teslim etti

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili raporunu "reddetti"

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HAMAS’tan El Halil kentindeki yeni işgal planına tepki

Batman'ın tamamı 2026 yılında doğal gaza kavuşacak

Esir yazar Nâsır Ebu Surur: Siyonist hapishanelerde işkence sistematik hale geldi

CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne 8. dalga rüşvet operasyonu: 8 gözaltı

Altın fiyatları kayıplarını geri aldı

ABD’de kargo uçağı kazası: 7 ölü, 11 yaralı

Mersin Ticaret İl Müdürlüğü ekim ayı denetimlerini tamamladı