-
BIST 100
18030,48%3,19
-
DOLAR
46,28% 0,03
-
EURO
53,74% 0,33
-
GRAM ALTIN
6448,67% 2,75
-
Ç. ALTIN
10537,89% 3,51
GTB Başkanı Akıncı: Anız yakmak toprağa, çevreye ve ülke ekonomisine ciddi zararlar veriyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, hasat sezonuyla birlikte yeniden gündeme gelen anız yakma uygulamasına ilişkin üreticilere uyarılarda bulunarak, anız yakmanın toprağa, çevreye ve ülke ekonomisine ciddi zararlar verdi
Hasat sonrası tarlalarda kalan bitki artıklarının yakılmasının kısa vadede kolay bir çözüm gibi görüldüğünü ifade eden Akıncı, bu uygulamanın toprağın verimliliğini olumsuz etkilediğini ve sürdürülebilir tarımı tehdit ettiğini söyledi.
Toprağın tarımsal üretimin temel unsuru olduğuna dikkat çeken Akıncı, verimli üretimin ancak sağlıklı topraklarla mümkün olabileceğini belirtti.
Anız yakmanın toprağın doğal yapısına zarar verdiğini kaydeden Akıncı, "Anız yakmak yalnızca hasat artıklarını ortadan kaldırmak değildir. Toprağın yıllar içinde oluşturduğu doğal zenginlik de bu süreçte yok olmaktadır. Toprağın üst katmanında bulunan organik maddeler, faydalı mikroorganizmalar ve canlı yaşamı yangınla birlikte zarar görmekte, bu durum uzun vadede verim kaybına yol açmaktadır." dedi.
Toprak sağlığının korunmasının sürdürülebilir tarım açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Akıncı, anız yangınlarının toprağın su tutma kapasitesini azalttığını, erozyon riskini artırdığını ve üreticilerin daha fazla gübre kullanımına yönelmesine neden olduğunu ifade etti.
Anız yakmanın yalnızca tarım arazilerine değil çevreye de zarar verdiğini belirten Akıncı, kontrolsüz şekilde başlayan yangınların zaman zaman ormanlık alanlara, enerji nakil hatlarına, yerleşim yerlerine ve komşu tarım arazilerine sıçrayarak büyük maddi kayıplara neden olduğunu ifade etti.
Son yıllarda meydana gelen birçok yangın vakasının anız yakmanın ne kadar ciddi sonuçlar doğurabileceğini ortaya koyduğunu dile getiren Akıncı, modern tarım uygulamalarının anızların değerlendirilmesine yönelik önemli alternatifler sunduğunu belirtti.
Bitki artıklarının toprağa karıştırılması, doğrudan ekim ve koruyucu toprak işleme yöntemlerinin hem üretim maliyetlerini düşürdüğünü hem de toprağın organik yapısının korunmasına katkı sağladığını ifade eden Akıncı, üreticilerin bu yöntemlere yönelmesi gerektiğini kaydetti.
Üreticilere çağrıda bulunan Akıncı, “Toprak, bize emanet edilmiş en kıymetli üretim kaynağıdır. Bugün elde ettiğimiz verimin devamı, toprağı nasıl koruduğumuza bağlıdır. Anız yakmak kolay bir yöntem gibi görünse de gelecekteki üretim gücümüzden vazgeçmek anlamına gelmektedir. Daha verimli, daha sürdürülebilir ve daha güçlü bir tarım için toprağımıza hep birlikte sahip çıkmalıyız." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Erdoğan: ABD ile İran arasında imzalanan mutabakattan bölgemiz ve tüm insanlık adına büyük memnuniyet duyuyoruz
Antalya'da kuralları ihlal eden 3 bin 830 sürücüye ceza
ABD ve İran mutabakat zaptını imzaladı
Çanakkale'de orman yangını
Lübnan Hizbullahı: Elde edilenler, tam özgürlüğe giden yolun başlangıcıdır
DMM, "25 yeni ilin kurulacağı" iddiasını yalanladı
İçişleri Bakanı Çiftçi: 19 bin 96 emniyet mensubunun görev yeri belli oldu
Malatya dağlarında kantaron mesaisi
Bakan Şimşek: Sanayi üretimi nisanda yıllık yüzde 6 arttı
Tayland'ta 11 yıldır tutuklu bulunan 2 Doğu Türkistanlı ölüm cezasına çarptırıldı
Malatya'da çeşitli suçlardan aranan 118 kişi yakalandı
Rusya'da stratejik bombardıman uçağı düştü
Kongo'da Ebola salgını kontrol altına alınamıyor: Bir günde 72 yeni vaka tespit edildi
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı
ChatGPT'nin karanlık noktaları araştırılıyor: OpenAI'dan hesap vermesi istendi
Burger King önünde protesto eylemi
Nijerya'da kolera salgını yayılırken 90'dan fazla kişi hayatını kaybetti
AB, Rusya'ya yönelik yaptırım listesini genişletiyor
Mardin’de havaya ateş açılması sonucu 1 kişi öldü: 3 şüpheli yakalandı
Mersin'de imam hatip öğrencilerinin hazırladığı eserler sergilendi
G7 zirvesi, büyük protestoların gölgesinde başladı
'de en iyi doktora tezleri ödüllendirildi
Sanatsal çalışmaların gelirleri Gazze'ye bağışlanıyor
GTB Başkanı Akıncı: Anız yakmak toprağa, çevreye ve ülke ekonomisine ciddi zararlar veriyor
Batman'da yaya geçidinde otomobilin çarptığı çocuk ağır yaralandı
Mersin İl Müftülüğünde afet farkındalık eğitimi düzenlendi
Mersin Valisi Atilla Toros başkanlığında değerlendirme ve koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi
Trump: Petrol tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan ayrılmaya başladı
Ekran bağımlılığına karşı "Ekrandan Sahaya Uyanış" projesi hayata geçirildi
Sivas'ın içme suyu ihtiyacı 2053'e kadar güvence altına alınacak
Yükleniyor







