11073,27%0,94
42,11% 0,05
48,70% 0,65
5391,40% 0,00
8953,99% 1,15
Vali Baruş, toplantıda terör, asayiş, narkotik, siber suçlar ve trafik konularındaki istatistikleri paylaşarak Gümüşhane’nin “huzur şehri” kimliğini sürdürdüğünü vurguladı.
2025’in ilk 10 ayında yağma, gasp, kapkaç, yankesicilik ve oto hırsızlığı gibi suçların hiç yaşanmadığı Gümüşhane’de, dolandırıcılık olayları ise vatandaş bilgilendirme faaliyetleri sayesinde yüzde 55 oranında azaldı.
Kişilere karşı işlenen suçlarda, 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 11 azalma kaydedildi. Toplam olay sayısı 1.110’dan 990’a gerilerken, kasten yaralama vakalarında yüzde 22 düşüş görüldü. Mal varlığına karşı suçlarda ise yüzde 37’lik net bir düşüş gerçekleşti; toplam olay sayısı 198’den 125’e indi.
Evden hırsızlık vakalarında ise 10’luk bir artış gözlemlendi. Vali Baruş, bu olayların çoğunlukla kış aylarında boş bırakılan yazlık konutlarda gerçekleştiğini belirterek, vatandaşlara güvenlik kameraları kullanmaları ve komşularıyla irtibatta olmalarını tavsiye etti.
Gümüşhane’de terör olayına rastlanmadığını açıklayan Vali Baruş, 2025’in ilk 10 ayında toplam 132 operasyon yapıldığını, bunlardan 127’sinin kırsal, 5’inin şehir alanında gerçekleştirildiğini söyledi. Operasyonlar sonucu yalnızca bir kişinin adli kontrolle serbest bırakıldığını ve FETÖ ile ilgili tespit edilen bir şahsın da adli kontrolle salıverildiğini belirtti.
Uyuşturucu ile mücadelede 20 operasyon düzenlendi; 21 kişi gözaltına alındı, bunlardan 19’u tutuklandı. Toplam 1,5 kilogramın üzerinde uyuşturucu madde ele geçirildi. Siber suçlarla ilgili 7 operasyon düzenlendi; yasa dışı bahis ve bilişim suçlarıyla ilgili 13 şahıstan 5’i tutuklandı.
Trafik kazalarında da olumlu gelişmeler kaydedildi. 2024’ün ilk 10 ayında 7 olan yerinde ölümlü vaka sayısı, 2025’te 5’e düştü. Denetimlerin yüzde 14 artması, kazaların en büyük nedenleri olarak hız ve kırmızı ışık ihlallerinin önlenmesine katkı sağladı. (İLKHA)