• BIST 100

    14750,82%2,00
  • DOLAR

    43,04% 0,06
  • EURO

    50,41% -0,12
  • GRAM ALTIN

    6185,85% 0,64
  • Ç. ALTIN

    10159,23% 0,51

Güney Afrika'daki G20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirisi kabul edildi

22 Kasım 2025, Cumartesi 19:10
22 Kasım 2025, Cumartesi 19:10
Güney Afrika
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirisi, liderler tarafından kabul edildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Vincent Magwenya, zirvenin sonuç bildirisinin G20 liderleri tarafından kabul edildiğini belirterek, "Oybirliğiyle kabul yönünde adım adım ilerliyorduk ve artık kabul edilmiş bir zirve bildirgemiz var.” dedi.

Magwenya, "Programda küçük bir değişiklik oldu. Normalde kabul süreci en sonda gerçekleşir, ancak dün gün boyunca, çeşitli ikili görüşmeler sırasında zirve bildirgesinin ilk gündem maddesi olarak kabul edilmesi ve ardından günün geri kalanına geçilmesi gerektiği hissi vardı." ifadelerini kullandı.

Bildirinin küresel çatışmaların barışçıl çözümüne odaklandığını belirten Magwenya, "Bildiride, özellikle dünyanın en ciddi dört çatışması vurgulanıyor: Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Sudan, Ukrayna ve Filistin." diye belirtti.

Sonuç bildirisinde, küresel çatışmaların sona erdirilmesi, iklim finansmanının artırılması ve Afrika’nın kalkınma önceliklerinin küresel gündemin merkezine yerleştirilmesi belirtildi.

G20'de ilk kez Filistin’in diğer çatışmalarla birlikte aynı cümlede zikredildiği bildiride, "Sudan’da, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde, İşgal altındaki Filistin topraklarında, Ukrayna’da ve dünyadaki diğer çatışmaların sona erdirilmesi için adil, kapsamlı ve kalıcı barış için çalışacağız." denildi.

Bildiride, BM Şartı uyarınca tüm devletlerin birbirlerinin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı göstermesi gerektiğine işaret edilerek, zorla toprak kazanımına yönelik güç kullanımının uluslararası hukukla bağdaşmadığı kaydedildi.

İklim değişikliğiyle mücadelede Paris Anlaşması'nın hedeflerinin yeniden teyit edildiği bildiride, sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırmak için küresel yatırımların hızla artırılması gerektiği vurgulandı. Gelişmekte olan ülkelerin 2030 öncesi iklim hedeflerini uygulamak için 5,8 ila 5,9 trilyon dolara ihtiyaç duyduğu bildirildi.

Gelişmekte olan ülkelerde iklim adaptasyonu, kayıp ve zarar finansmanı ve erken uyarı sistemlerinin güçlendirilmesi için uluslararası desteğin artırılacağı bildiride yer aldı.

Küresel enerji dönüşümünde Afrika’nın özel konumu vurgulanarak, kıtada 600 milyondan fazla insanın elektriğe erişiminin olmadığı, bir milyarı aşkın kişinin ise temiz pişirme yakıtından mahrum bulunduğu kaydedildi. Temiz pişirme eksikliği nedeniyle her yıl iki milyon Afrikalının hayatını kaybettiği ifade edildi.

Bildiride, kritik minerallerin sürdürülebilir kalkınmadaki stratejik rolüne işaret edilerek, minerallerin sadece ham olarak ihraç edilmesi değil, üretici ülkelerde işlenmesi ve katma değer yaratması gerektiği belirtildi.

Gıda güvenliği başlığında, dünyada 720 milyon kişinin açlık yaşadığı ve 2,6 milyar kişinin sağlıklı gıdaya erişemediği ifade edildi.

Bildiride, sivillerin aç bırakılmasının savaş yöntemi olarak kullanılmasının kesin biçimde reddedildiği yer aldı.

Bildirinin uluslararası finans sistemiyle ilgili bölümünde, Afrika’daki düşük gelirli ülkelerin dış borç faiz yükünün son on yılda iki kattan fazla arttığı bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump ise Güney Afrika'daki beyaz azınlığa yönelik "ırk temelli ayrımcılık" iddialarını gerekçe göstererek zirveye katılmıyor.

Washington yönetiminin uyguladığı boykot kapsamında Güney Afrika'daki zirvede ABD'nin temsilcisi bulunmuyor.

ABD, ayrıca Güney Afrika'nın bu yılki G20 gündemine yerleştirdiği iklim değişikliğiyle mücadele, temiz enerjiye geçişin finansmanı ve iklim kaynaklı afetlere hazırlık gibi başlıklara da itiraz etmişti. (İLKHA)

Çin'in Sincan Uygur Bölgesi'nde 5,2'lik deprem

Washington'un gözü Grönland'da: Askerî seçenek masada

Suriye-siyonist rejim hattında yeni temas: Gerilimi düşürme anlaşması

Adana'da 4 gündür kayıp olan gençten acı haber

Halep'te gergin bekleyiş: Eğitim, mesai ve uçuşlar askıya alındı

Valiler kararnamesi Resmi Gazete'de

Kırşehir’de 921 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Kahramanmaraş'ta trafik kazası: 3 yaralı

Nijerya’da askeri araç mayına çarptı: 9 asker öldü

İslam İşbirliği Teşkilatı: israil ateşkese rağmen işlediği suçlara ara vermeden devam ediyor

Amasya’da silah kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

ABD göçmenleri Karayipler'e gönderecek: İki ada ülkesi göçmenleri kabul edecek

Hollanda'dan ABD'ye Karayipler tepkisi: İşbirliği askıya alındı

İngiltere ve Fransa, Ukrayna'da askeri üsler kuracak

Diyarbakır Valiliği’nden taşıyıcı kolonda çatlak tespit edilen binalara ilişkin açıklama

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Touadera yeniden devlet başkanı seçildi

Pakistan'da bombalı saldırı: 1 ölü, 16 yaralı

Giresun’da üreticiye ve ormanlara yönelik yatırımlar paylaşıldı

Siyonist işgalcilerin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 71 bin 391'e yükseldi

Etiyopya'da feci kaza: 22 ölü, 65 yaralı

Diyarbakır’da kolonunda hasar tespit edilen bitişik binalar boşatıldı

Malatya'da trafik kazaları: 2 yaralı

Bursa’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Sultanbeyli’de park halindeki araçta yangın çıktı

Ambulans helikopter kalp krizi geçiren hasta için havalandı

Kolombiya alarma geçti: Üç aşamalı strateji devrede

Ankara'da zincirleme trafik kazası: 5 yaralı

Tayvan'da F-16 savaş uçağı düştü

Filipinler'de Mayon Yanardağı alarmı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çin'in Sincan Uygur Bölgesi'nde 5,2'lik deprem

Washington'un gözü Grönland'da: Askerî seçenek masada

Suriye-siyonist rejim hattında yeni temas: Gerilimi düşürme anlaşması

Adana'da 4 gündür kayıp olan gençten acı haber

Halep'te gergin bekleyiş: Eğitim, mesai ve uçuşlar askıya alındı

Valiler kararnamesi Resmi Gazete'de

Kırşehir’de 921 adet sentetik ecza hap ele geçirildi