Güney Kore'de devlet başkanlığı görevine vekaleten Maliye Bakanı Choi getirildi

DÜNYA 28.12.2024 16:50:49 0
Güney Kore
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Güney Kore'de devlet başkanlığına vekalet eden Başbakan Han Duck-soo'nun dün Ulusal Meclis'te yapılan oylama sonucu azledilmesinin ardından bu göreve Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Choi Sang-mok getirildi.

Güney Kore'de devlet başkanlığına vekalet eden Başbakan Han Duck-soo'nun azledilmesinin ardından, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Choi Sang-mok devlet başkanlığı vekaletini devraldı.

Han, konuya ilişkin açıklamasında, Ulusal Meclis'in kararına saygı gösterdiğini belirterek, "Karışıklığa ve belirsizliğe katkıda bulunmamak için, ilgili kanunlar doğrultusunda görevlerimi askıya alacağım ve Anayasa Mahkemesi'nin kararını bekleyeceğim." ifadelerini kullandı.

Choi de yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, başarısız sıkıyönetim girişiminden kaynaklanan sorunun devam ettiği bir ortamda "devlet işlerini istikrara kavuşturmak" için elinden geleni yapacağını belirtti.

Choi, Güney Kore'nin dış politikasının değişmeyeceği, uluslararası alışveriş ve ticaretin kesintiye uğramayacağı konusunda diğer ülkelere güvence vermenin önemli olduğunu kaydetti.

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun, yaptığı oylamada kararı kaldırması ve ardından bunun Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.

Ulusal Mecliste yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiğini açıklamıştı.

Ana muhalefetteki Demokrat Parti ve 5 küçük muhalefet partisinin, sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Yoon'un azli için Meclise sunduğu önerge, 14 Aralık'taki oylamada nitelikli çoğunluk sağlanarak kabul edilmişti. Meclis tarafından azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesinin hakkında vereceği karara dek görevden geçici uzaklaştırılmış, yerine Başbakan Han Duck-soo vekaleten getirilmişti. (İLKHA)

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında

BM: Gazze'de gıda yardımı bekleyen sivillere saldırılar devam ediyor

İran, siyonist rejim televizyonlarına tahliye uyarısı yaptı

Güney Afrika’da sel felaketi: 90 ölü

ABD, Rusya'yla diplomatik temsilciliklere ilişkin müzakereleri iptal etti

Kazakistan ile Çin arasında 24 anlaşma imzalandı

ANFİDAP: Mutlak kötülük israile karşı insanlık yekvücut olmalı

ABD'nin USS Nimitz uçak gemisi Orta Doğu'ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE'li mevkidaşı ile görüştü

Hatay’da orman yangını

İran en büyük ve en yoğun füze saldırısına hazırlanıyor: Tel Aviv'i boşaltın!

Vali Yavuz: Gazze'de çocuklar dünyanın gözü önünde katledilmektedir

MASKİ'ye personel alımı kura çekimi ile yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabadayılık taslayan israil kendi varlığını ve geleceğini riske atıyor

HÜDA PAR'dan Meclis Başkanı Kurtulmuş'a tebrik ziyareti

Siyonist işgalciler İran devlet televizyonunu vurdu

Pezeşkiyan: ABD, siyonist rejimi dizginlemezse daha acı karşılık vereceğiz

Bingöl’de orman yangını

Örtü yangınında 2 ev küle döndü

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı operasyonu

Adana’da trafik denetimlerinde 10 bin 789 sürücüye ceza kesildi

İran: Bu gece israil'i daha sert vuracağız

Gazze'deki direniş, işgal kuvvetlerini etkisiz hale getirdi

Bolu'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Yükleniyor