• BIST 100

    11067,07%0,61
  • DOLAR

    41,31% 0,04
  • EURO

    48,81% 0,43
  • GRAM ALTIN

    4908,34% 0,49
  • Ç. ALTIN

    7974,44% 1,07

Güneydoğu'da hububat ihracatı 1,8 milyar dolar oldu

17 Temmuz 2025, Perşembe 11:28
17 Temmuz 2025, Perşembe 11:28
Güneydoğu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Güneydoğu Anadolu'nun hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı, yılın ilk yarısında yüzde 8,7 artışla 1,8 milyar dolara ulaştı.

Miktar olarak yüzde 3,9 artışla 2,2 milyon tona yaklaşılan bu dönemde,  495,9 bin ton makarna, 467,3 bin ton buğday unu ve 215,2 bin ton ayçiçek yağı ihraç edildi.

Türkiye'nin 553 milyon dolarlık ayçiçek yağı ihracatının 318,8 milyon dolara denk gelen yüzde 57,6'lık kısmı Güneydoğu'dan ihraç edildi. Türkiye'nin 428 milyon dolarlık makarna ihracatında bölgenin payı 286,7 milyon dolar ile yüzde 66,9 oldu. 6 aylık süreçte ihracatın yüzde 4,2 gerileyerek 518,5 milyon dolar olarak gerçekleştiği Irak, bölgenin en büyük ihraç pazarı olmayı sürdürdü. İkinci sıradaki Suriye’ye yüzde 36,8 artışla 173,7 milyon dolar ihracat yapıldı.

"Gaziantep'in 6 aylık hububat ihracatı 1,5 milyar dolar oldu"

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Güneydoğu'da yılın ilk yarısında en fazla ihracat yapan sektör olmayı sürdürdüklerini belirtti.

Kadooğlu "Güneydoğu'nun 5,8 milyar dolara yaklaşan 6 aylık toplam ihracatının yüzde 30'dan fazlasını gerçekleştiren hububat sektörü, sadece tonaj artışıyla değil, fiyatlardaki yükselişe bağlı olarak gelir artışı ile de dikkat çekiyor. Gelirler artmış olsa da maliyetlere bağlı olarak şirket kârlarının geçmiş senelerin altında seyrettiği bu dönemde, işlere hiç ara verilmemiş olması bölgesel istihdamın korunması anlamında olumlu bir gelişme. Özellikle bir sanayi şehri olarak Gaziantep'teki üretim faaliyetlerinin devam etmesi bölgedeki ekonomik dengeler açısından çok önemli. Gaziantep’in hububat ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 6,6 artışla 1,5 milyar dolara geldi. Bölgemizdeki hububat ihracatının yüzde 80’den fazlası Gaziantep’ten gerçekleşti." dedi.

"Güneydoğu Asya ülkelerinde önemli potansiyel görüyoruz"

İhracatta pazar çeşitliliğini artırma hedefi doğrultusunda 2-9 Ağustos 2025 tarihleri arasında Vietnam ve Malezya'yı kapsayan bir Sektörel Ticaret Heyeti Programı düzenleyeceklerini ifade eden Kadooğlu, şöyle devam etti "Güneydoğu'nun toplam hububat ihracatı içinde Asya ve Okyanusya’nın yalnızca yüzde 1,3'lük paya sahip olması, bölge ihracatçılarının bu büyük ve dinamik pazarla kuracağı yeni ilişkilerin ne denli büyük bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koyuyor. Vietnam ve Malezya gibi Güneydoğu Asya ülkeleri, yükselen orta sınıf nüfusları ve artan şehirleşme oranları dikkat çeken yerler. Vietnam’da son yıllarda geleneksel gıda alışkanlıklarının yerini, ambalajlı, uzun raf ömürlü ve fonksiyonel gıdalar alıyor. Malezya ise İslami usullere uygun, helal ürün talebinin yüksek olduğu, dışa bağımlı bir gıda ekonomisine sahip bir ülke. Bu tablo, Türkiye'nin üretim ve tedarik gücü ile birleştiğinde, Güneydoğu Anadolu bölgesi için Asya pazarında güçlü bir pozisyon ortaya çıkarabilir." ifadelerini kullandı.

Kadooğlu "Türkiye'nin kültürel yakınlığı, helal gıda sertifikasyonu konusundaki tecrübesi ve esnek üretim kabiliyeti, bölgemizdeki ihracatçıları rekabette öne çıkarabilecek unsurlar arasında. Ağustos ayındaki program öncesinde Vietnam'ın Ho Chi Minh  ve Malezya'nın Kuala Lumpur şehirlerine düzenlediğimiz ön heyet ziyareti, pazarı doğru okumak açısından önemli bir adım oldu. Ziyaret kapsamında çeşitli market zincirleri, pazar yerleri, Ticaret ve Sanayi Odaları ile İthalatçı Birlikleri ile yapılan temaslar sayesinde sektörel eğilimler ve tüketici beklentileri yerinde gözlemlendi. Birliğimizin yürüttüğü bu çalışmalar, sadece yeni müşteriler kazandırmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgenin üretim gücünü, kalite standartlarını ve markalaşma potansiyelini de dünya arenasına taşıyacak." şeklinde konuştu. (İLKHA)

İşgal rejiminden Batı Şeria’da geniş çaplı baskınlar

Çöl Aslanı: Ömer Muhtar

Meksiko'da ölü sayısı 14'e yükseldi

Şanlıurfa’da uyuşturucu ve silah operasyonu: 3 gözaltı

Uzmanı uyardı: Diş hastalıkları, kalp ve böbrek sorunlarıyla bağlantılı olabilir

Suriye İçişleri Bakanı Hattab: Süveyda'da güvenlik yapılanması yeniden düzenlendi

Batman'da 21 aileye koruyucu aile hizmeti kapsamında destek

Tunus'tan dönen "Küresel Sumud Filosu" katılımcıları yaşadıklarını anlattı

Başakşehir’de sanayi sitesinde yangın çıktı

Aile Bakanlığı'ndan Batmanlı ailelere 15,6 milyon TL destek

Sabra ve Şatilla'dan Gazze'ye: Bitmeyen soykırım

Batman'da evde bakım hizmeti desteği: 88,5 milyon TL ödeme yapıldı

İşgal rejiminin sözde askerleri psikoloji sorunlarla boğuşuyor

YDUS ek yerleştirme tercih süreci başladı

Mersin'de öğrencilerle çöp toplama etkinliği düzenlendi

Yapı müteahhitliği ve şantiye şefliğinde yeni düzenlemeler: Dijital defter ve belge kolaylığı

Şanlıurfa’da 2 kilo 300 gram skunk ele geçirildi: 1 tutuklama

Denize açılan yaşlı adam ölü olarak bulundu

Mersin'de “Köklerden Geleceğe Nefes” projesi kapsamında öğrencilere orman eğitimi verildi

Anamur’da eğitim yılında öğrencilere fidan dağıtıldı

Sabah saatlerinden bu yana Gazze'de 38 şehit, onlarca yaralı

Mersin’de jandarmadan öğrenci servislerine sıkı denetim

Ücretli çalışan sayısı temmuzda 16,1 milyonu geçti

Viranşehir Devlet Hastanesi’nde başarılı rektum kanseri ameliyatı

Vali Atilla Toros, yeni eğitim-öğretim yılında öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi

Türkiye’de ağustosta 143 bin konut satıldı

64 ilaç geri ödeme listesine alındı

Filistin Vakıflar Bakanlığı, siyonist rejimin İbrahim Camii'ni istimlak kararını reddetti

Mersin Valisi Toros, İlköğretim Haftası dolayısıyla öğrencileri kabul etti

Şanlıurfa’da birçok ilçede elektrik kesintisi uygulanacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal rejiminden Batı Şeria’da geniş çaplı baskınlar

Çöl Aslanı: Ömer Muhtar

Meksiko'da ölü sayısı 14'e yükseldi

Şanlıurfa’da uyuşturucu ve silah operasyonu: 3 gözaltı

Uzmanı uyardı: Diş hastalıkları, kalp ve böbrek sorunlarıyla bağlantılı olabilir

Suriye İçişleri Bakanı Hattab: Süveyda'da güvenlik yapılanması yeniden düzenlendi

Batman'da 21 aileye koruyucu aile hizmeti kapsamında destek