• BIST 100

    14187,09%-0,77
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,39% 0,36
  • GRAM ALTIN

    5938,97% 0,52
  • Ç. ALTIN

    9522,21% -0,18

Güneydoğu'da hububat ihracatı 1,8 milyar dolar oldu

17 Temmuz 2025, Perşembe 11:28
17 Temmuz 2025, Perşembe 11:28
Güneydoğu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Güneydoğu Anadolu'nun hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı, yılın ilk yarısında yüzde 8,7 artışla 1,8 milyar dolara ulaştı.

Miktar olarak yüzde 3,9 artışla 2,2 milyon tona yaklaşılan bu dönemde,  495,9 bin ton makarna, 467,3 bin ton buğday unu ve 215,2 bin ton ayçiçek yağı ihraç edildi.

Türkiye'nin 553 milyon dolarlık ayçiçek yağı ihracatının 318,8 milyon dolara denk gelen yüzde 57,6'lık kısmı Güneydoğu'dan ihraç edildi. Türkiye'nin 428 milyon dolarlık makarna ihracatında bölgenin payı 286,7 milyon dolar ile yüzde 66,9 oldu. 6 aylık süreçte ihracatın yüzde 4,2 gerileyerek 518,5 milyon dolar olarak gerçekleştiği Irak, bölgenin en büyük ihraç pazarı olmayı sürdürdü. İkinci sıradaki Suriye’ye yüzde 36,8 artışla 173,7 milyon dolar ihracat yapıldı.

"Gaziantep'in 6 aylık hububat ihracatı 1,5 milyar dolar oldu"

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Güneydoğu'da yılın ilk yarısında en fazla ihracat yapan sektör olmayı sürdürdüklerini belirtti.

Kadooğlu "Güneydoğu'nun 5,8 milyar dolara yaklaşan 6 aylık toplam ihracatının yüzde 30'dan fazlasını gerçekleştiren hububat sektörü, sadece tonaj artışıyla değil, fiyatlardaki yükselişe bağlı olarak gelir artışı ile de dikkat çekiyor. Gelirler artmış olsa da maliyetlere bağlı olarak şirket kârlarının geçmiş senelerin altında seyrettiği bu dönemde, işlere hiç ara verilmemiş olması bölgesel istihdamın korunması anlamında olumlu bir gelişme. Özellikle bir sanayi şehri olarak Gaziantep'teki üretim faaliyetlerinin devam etmesi bölgedeki ekonomik dengeler açısından çok önemli. Gaziantep’in hububat ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 6,6 artışla 1,5 milyar dolara geldi. Bölgemizdeki hububat ihracatının yüzde 80’den fazlası Gaziantep’ten gerçekleşti." dedi.

"Güneydoğu Asya ülkelerinde önemli potansiyel görüyoruz"

İhracatta pazar çeşitliliğini artırma hedefi doğrultusunda 2-9 Ağustos 2025 tarihleri arasında Vietnam ve Malezya'yı kapsayan bir Sektörel Ticaret Heyeti Programı düzenleyeceklerini ifade eden Kadooğlu, şöyle devam etti "Güneydoğu'nun toplam hububat ihracatı içinde Asya ve Okyanusya’nın yalnızca yüzde 1,3'lük paya sahip olması, bölge ihracatçılarının bu büyük ve dinamik pazarla kuracağı yeni ilişkilerin ne denli büyük bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koyuyor. Vietnam ve Malezya gibi Güneydoğu Asya ülkeleri, yükselen orta sınıf nüfusları ve artan şehirleşme oranları dikkat çeken yerler. Vietnam’da son yıllarda geleneksel gıda alışkanlıklarının yerini, ambalajlı, uzun raf ömürlü ve fonksiyonel gıdalar alıyor. Malezya ise İslami usullere uygun, helal ürün talebinin yüksek olduğu, dışa bağımlı bir gıda ekonomisine sahip bir ülke. Bu tablo, Türkiye'nin üretim ve tedarik gücü ile birleştiğinde, Güneydoğu Anadolu bölgesi için Asya pazarında güçlü bir pozisyon ortaya çıkarabilir." ifadelerini kullandı.

Kadooğlu "Türkiye'nin kültürel yakınlığı, helal gıda sertifikasyonu konusundaki tecrübesi ve esnek üretim kabiliyeti, bölgemizdeki ihracatçıları rekabette öne çıkarabilecek unsurlar arasında. Ağustos ayındaki program öncesinde Vietnam'ın Ho Chi Minh  ve Malezya'nın Kuala Lumpur şehirlerine düzenlediğimiz ön heyet ziyareti, pazarı doğru okumak açısından önemli bir adım oldu. Ziyaret kapsamında çeşitli market zincirleri, pazar yerleri, Ticaret ve Sanayi Odaları ile İthalatçı Birlikleri ile yapılan temaslar sayesinde sektörel eğilimler ve tüketici beklentileri yerinde gözlemlendi. Birliğimizin yürüttüğü bu çalışmalar, sadece yeni müşteriler kazandırmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgenin üretim gücünü, kalite standartlarını ve markalaşma potansiyelini de dünya arenasına taşıyacak." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kocaeli’de 20 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yem ve gıda işletmelerine yönelik denetimler sürüyor

ABD'den Japonya'ya askeri ekipman satışı

Balıkesir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

İşgal zindanlarında Filistinli esir sayısı artıyor

Mersin'de aylardır devam eden yol ve köprü çalışmalarının tamamlanamaması tepkilere yol açıyor

DMM’den “Türkiye’ye BioNTech aşıları gelmedi” iddialarına yalanlama

Bakan Göktaş: Bir çocuğun hayatına umut olan binlerce hayırseverimiz var

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu, İçmeler Mahallesi sakinleriyle buluştu

Girit Adası açıklarında göçmen botu battı: 14 ölü

Rusya, Harkov'da bir bölgeyi daha ele geçirdi

Kastamonu’da ruhsatsız silah ele geçirildi, aranan 32 kişi yakalandı

Rusya: Ukrayna'ya NATO askerlerinin konuşlandırılmasına asla onay vermeyiz

Nijerya'da düzenlenen saldırıda 5 asker hayatını kaybetti

Bolivya'da sel felaketi: 20 ölü, 24 kayıp

Avrupa Birliği benzinli ve dizel otomobil yasağını hafifletmeye hazırlanıyor

Tayland-Kamboçya çatışmasında 700 binden fazla kişi tahliye edildi

Antalya’da trafik denetimlerinde 11 bin 553 sürücüye ceza kesildi

HAMAS: Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'da Burak Duvarı'nda Yahudi ritüelleri yapması kabul edilemez

Başkan Er: Kent merkezindeki iş yerleri şehrin dışına çıkarılacak ve şehir daha yaşanabilir bir hale gelecek

Iğdır’da uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Filistin Âlimler Birliği Başkanı Tekruri'den İTTİHADUL ULEMA İstanbul temsilciliğine ziyaret

Antalya'da 3,8 büyüklüğünde deprem

Erzincan’da yaban keçisi avlayanlara 975 bin lirayı aşkın ceza

Malatya'da araç koyunların arasına daldı: 12 koyun telef oldu

Rusya'la ait uzun menzilli bombardıman uçakları Karadeniz'de

Sinop'ta feci kaza: 1 ölü, 10 yaralı

TBMM Başkanı Kurtulmuş büyükelçileri kabul etti

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme oranı yüzde 7'ye yaklaştı

Irak'ta yeni parlamentonun ilk oturum tarihi belli oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kocaeli’de 20 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yem ve gıda işletmelerine yönelik denetimler sürüyor

ABD'den Japonya'ya askeri ekipman satışı

Balıkesir'de 3,5 büyüklüğünde deprem

İşgal zindanlarında Filistinli esir sayısı artıyor

Mersin'de aylardır devam eden yol ve köprü çalışmalarının tamamlanamaması tepkilere yol açıyor

DMM’den “Türkiye’ye BioNTech aşıları gelmedi” iddialarına yalanlama