Güneydoğu’daki ticari ve sanayi odalarından “Nusaybin Sınır Kapısı” açılması çağrısı

EKONOMİ 23.04.2025 22:36:27 0
Güneydoğu’daki ticari ve sanayi odalarından “Nusaybin Sınır Kapısı” açılması çağrısı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde faaliyet gösteren ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsalarının başkanları, Mardin’in Nusaybin ilçesinden Suriye’ye açılan sınır kapısının yeniden faaliyete geçmesi için ortak basın açıklaması düzenledi.

Mardin, Batman, Diyarbakır ve Şırnak il ve ilçelerinde hizmet veren ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsalarının başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, Nusaybin’de bir araya gelerek “Nusaybin Sınır Kapısı” ile ilgili ortak basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş yaptı.

Aktaş, 2012 yılından bu yana Suriye’deki iç savaş nedeniyle kapalı olan Nusaybin Sınır Kapısı’nın artık açılması gerektiğini aktardı .

“Nakliyeciler için zaman ve maliyet yönünden büyük avantaj sağlayacaktır”

Aktaş, ifadelerini şöyle sürdürdü: “Nusaybin Sınır Kapısı ülkemiz için stratejik öneme sahiptir. Kapı, Irak’a geçişlerde önemli bir alternatif güzergâh sağlayacak ve Habur Sınır Kapısı üzerindeki yoğunluğu da azaltacaktır. Bu durum, ihracatçılar ve nakliyeciler açısından zaman ve maliyet yönünden büyük avantaj sağlayacaktır. Nusaybin’den Suriye’ye geçildikten sonra, Suriye-Irak sınırındaki El Rabia (Yarbiye) Kapısı’na sadece 76 kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır.”

Nusaybin Sınır Kapısı'nın, Türkiye’nin ilk “ortak kullanımlı kardeş sınır kapısı” modeliyle tasarlandığını hatırlatan Aktaş, “Bu kapının kapalı olması; bölgedeki esnaf, çiftçi ve tüccarların ekonomik kayıplar yaşamasına neden olmuş, üretimi ve istihdamı azaltmış, halkın göç etmesine yol açmıştır. Ancak Suriye’deki iç savaş nedeniyle bu kapının aktifliğini yitirdi. Kapının açılması; üretim, ihracat, istihdam ve ticaretin yeniden canlanmasını sağlayacak, Türkiye-Suriye ekonomik ilişkilerine de katkı sunacaktır.” dedi.

Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahsum Özmen ise sınır kapısının, sosyal ve kültürel iş birliklerinin de önünü açacağına dikkat çekerek, “Bölgemizde bulunan oda ve borsalar olarak Nusaybin Sınır Kapısı’nın açılması için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu kapının bölgemize ve Türkiye’ye önemli katkılar sağlayacağına inanıyor, açılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu sınır kapısı, sadece ekonomik değil; aynı zamanda sosyal ve kültürel iş birliklerine de kapı aralayacaktır. Mevcut konjonktürde kapının açılması için şartların oluştuğunu düşünmekteyiz. Dolayısıyla hem Suriye’deki hem de Türkiye’deki yetkililerden bu kapının aktif hale getirilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Basın açıklamasına; DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır TB Başkanı Engin Yeşil, Batman TSO Başkanı Abdulkadir Demir, Batman TB Başkanı Arif Güneş, Şırnak TSO Başkanı Osman Gelis, Cizre TSO Başkanı Ömer Faruk Yıldırım, Mardin TSO Başkanı Hatip Çelik, Kızıltepe TSO Başkanı Mahmut Dündar, Kızıltepe TB Başkanı Mehmet Şahin, Nusaybin TSO Başkanı Mahsum Özmen, Nusaybin TB Başkanı Necdet Aktaş katıldı. (İLKHA)

Yeşilyurt'ta yollar yenileniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Putin ile görüştü

Gazze'de şehit sayısı 55 bin 400'ü aştı

MTB Başkanı Özcan: Malatya 750 milyon doların üzerinde ekonomik kayıp yaşadı

Necara Aşireti bayramlaşma için Şanlıurfa'da bir araya geldi

Kabine bugün toplanıyor: Gündemde İran–siyonist rejim çatışması var

Gazze'de katliam devam ediyor: 20 şehit

Ülkenin kuzey ve doğusunda yağış bekleniyor

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Kimse bizi nükleer enerji programından mahrum edemez

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Gram altında yeni rekor

18 İlde DAİŞ operasyonu: 39 şüpheli gözaltına alındı

Batman'da uyuşturucu operasyonu: 5 kilo skunk ele geçirildi

Siyonist Katz'tan Tahran halkına tehdit: Yakında bedel ödeyecekler

Uzman Psikologdan velilere uyarı: Tatilde kontrolsüz teknoloji kullanımı çocuklarda tehlike oluşturur

Afrika Birliği'nden Fildişi Sahili'ne seçim desteği

İran'da Mossad casusu asıldı

İran, siyonistlere ait gelişmiş bir insansız hava aracını düşürdü

İran'dan siyonist rejime yoğun füze saldırısı: 8 ölü, 287 yaralı

Gaziantepliler: Gazze için atılan her adım değerli, saflar netleşmeli

Siyonist rejimden Batı Şeria'da ev baskınları

İşgalciler, Gazze'de iletişim hizmetlerini yeniden kesti

Ücretli çalışan sayısı 15 milyon 658 bine yükseldi

Toplam ciro endeksi nisanda arttı

Ticaret ve perakende satış hacmi arttı

İran parlamentosu yeni maliye bakanını onayladı

Haziran ayı SED ödemeleri ailelerin hesaplarına yatırıldı

Prof. Dr. Akpolat: Sigara, göz sağlığını tehdit eden ciddi bir risk faktörüdür

İşgal rejiminin İran'a fırlattığı füzelerin imha edilmesi Ağrı'dan görüntülendi

Bingöl’de “MARCH TO GAZA” yürüyüşü

Yükleniyor