• BIST 100

    16799,77%0,62
  • DOLAR

    43,51% 0,06
  • EURO

    51,45% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7042,80% 1,95
  • Ç. ALTIN

    12002,65% 1,83

Güneydoğu’dan 6 ayda 1,6 milyar dolarlık hububat ihracatı

10 Temmuz 2024, Çarşamba 11:02
10 Temmuz 2024, Çarşamba 11:02
Güneydoğu’dan 6 ayda 1,6 milyar dolarlık hububat ihracatı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Güneydoğu’dan 6 ayda 1,6 milyar dolarlık hububat ihracatı

Güneydoğu Anadolu bölgesinde ihracat liderliğini sürdüren hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, yılın yarısında ihracatını yüzde 7,3 artırarak 1,6 milyar dolara taşıdı.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde ihracat liderliğini sürdüren hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, yılın yarısında ihracatını yüzde 7,3 artırarak 1,6 milyar dolara taşıdı. Bisküvi, buğday unu, bitkisel yağlar, şekerli ve kakaolu ürünler ile makarna başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan sektörün, Güneydoğu’nun toplam ihracatı içindeki payı yüzde 30’a yaklaştı. 6 aylık dönemde bölgeden gerçekleşen hububat ihracatı 2,1 milyon tona ulaştı. Bu verilere göre Türkiye’nin toplam makarna ihracatının yüzde 61,7’si, ayçiçek yağı ihracatının ise yüzde 56,4’ü Güneydoğu’dan bölgesinde yapıldı.

“Dünya makarna ihracatı içinde Güneydoğu’nun payı yüzde 20’ye yakın”
Türkiye’deki makarna üreticilerinin önemli bölümüne ev sahipliği yapan bölgenin toplam makarna ihracatı içindeki payının artmaya devam ettiğini belirten Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, “Gaziantep ve Mardin, dünya makarna üretiminde çok merkezi konumdalar. Bu yılın ilk yarısında bölgemizin makarna ihracatı, geçen yıla göre 67 bin ton daha artarak 490 bin tona ulaştı. Güneydoğu Anadolu yıl sonunda yaklaşık 1 milyon ton makarna ihracatına ulaşarak, miktar bazında İtalya’nın bir önceki yıl gerçekleştirdiği makarna ihracatının yarısını tek başına yapmış olacak. Bu sonuçlar, aynı zamanda bölgemizin tonaj olarak dünya makarna ihracatı içindeki payını yüzde 20’ye yaklaştırdığı anlamına geliyor. Değer bazında çok daha fazla pay alan İtalya, ağırlıklı olarak bizim kotalarla önümüzün kesildiği AB pazarı içinde ihracat yapıyor. Bölgemizin makarna ihracatında ise ağırlıklı olarak Afrika ve Amerika kıtaları öne çıkıyor” dedi.

“Türkiye’nin ayçiçek yağı ihracatının yarıdan fazlasını yaptık”
Küresel piyasalarda litresi 1 dolara kadar yükselen ham yağ fiyatlarının, gümrük maliyetleriyle birlikte ayçiçek yağ üreticilerini zorlayan seviyelere geldiğini belirten Kadooğlu, “Ayçiçek tohumu küresel fiyatlarında, gerek sıcak havanın üretimi olumsuz etkilemesinin gerekse artan talebin etkisiyle geçen ay dolar bazında yüzde 20 seviyesinde bir yükseliş oldu. Üretim maliyetlerindeki bu artış, henüz ne yurtiçinde ne de yurt dışında satış fiyatlarımıza yansıyabildi. Fakat tüketicinin ayçiçek yağına karşı aşırı bir ilgisi var var. Geçen yılın ilk yarısında bölgemizin 150 bin ton seviyesindeki ayçiçek ihracatı, bu yıl aynı dönemde 213 bin tona geldi. Türkiye’nin ayçiçek ihracatının yarıdan fazlasını Güneydoğu Anadolu gerçekleştirdi. Şu anda raf fiyatlarındaki ve kurdaki iyileşmelerin yolunu gözlüyoruz. Bu zorlu dönemin sonunda ayçiçek yağı ihracatçılarımızın önünün açık olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Güney Afrika kuraklığı ve su kıtlığını ulusal afet olarak sınıflandırdı

Karabük’te yasa dışı avcılığa idari yaptırım

Trump'a suikast girişiminde bulunan şüpheliye ömür boyu hapis cezası verildi

Bakan Göktaş: Mısır’ın 2026 yılını Aile Yılı ilan etmesini ortak vizyonumuzu güçlendirdi

Gaziantep’te haklarında 56 yıl hapis cezası bulunan 2 hükümlü yakalandı

ABD Başkanı Donald Trump ile Çin lideri Xi Jinping görüştü

Türkiye ile Mısır arasında sağlık iş birliği mutabakatı imzalandı

İran: ABD ile görüşmeler Maskat'ta yapılacak

Cami hoparlöründen müzik iddiasına valilik açıklık getirdi

Diyarbakır’da uyuşturucu operasyonları: 22 şüpheli tutuklandı

Diyarbakır'da taksi ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Batman'da otomobil takla attı, sürücü yaralandı

Malatya'da 6 Şubat'ta eğitime 1 gün ara verilecek

Bakan Bolat'tan Mısır'daki temaslara ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'nin yeniden imarında da Mısır'la birlikte çalışmak istiyoruz

İstanbul’da kaçak avlanan 1,8 ton kalkan balığına el konuldu

"Fatura borcu" nedeniyle elektriği kesilen camide ibadet yapılamadı

Putin ve Xi Jinping, İran çevresindeki gergin durumu görüştüler

EKPSS başvurularına başlandı

Siirt’te bir ilk: İleri düzey prostat kanseri ameliyatı gerçekleştirildi

Rusya ve Ukrayna görüşmelerinin ilk günü tamamlandı

Turgut Özal Tıp Merkezi'nde yenilenen acil servis hizmete açıldı

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Dünya Kanser Günü mesajı

Filipinler'de batan feribota teknik dalgıçlar girdi, ölü sayısı 45'e ulaştı

Mersin Ticaret İl Müdürlüğü’nden sıkı denetim: 531 firma kontrol edildi

Taşımacılıkta mesleki yeterlilik belgesine ilişkin yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır'la ticaret hacmimizi 15 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz

Siirt İl Sağlık Müdürü Hacıoğlu 5. Bölge ASKOM toplantısına katıldı

Siirt’te asfalt ve yol bakım çalışmaları aralıksız sürüyor

Filistin eylemlerinde yargılananlar konuştu: Yargı sindirme aracı olarak kullanılıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Güney Afrika kuraklığı ve su kıtlığını ulusal afet olarak sınıflandırdı

Karabük’te yasa dışı avcılığa idari yaptırım

Trump'a suikast girişiminde bulunan şüpheliye ömür boyu hapis cezası verildi

Bakan Göktaş: Mısır’ın 2026 yılını Aile Yılı ilan etmesini ortak vizyonumuzu güçlendirdi

Gaziantep’te haklarında 56 yıl hapis cezası bulunan 2 hükümlü yakalandı

ABD Başkanı Donald Trump ile Çin lideri Xi Jinping görüştü

Türkiye ile Mısır arasında sağlık iş birliği mutabakatı imzalandı