• BIST 100

    9484,39%-0,31
  • DOLAR

    38,80% -0,09
  • EURO

    44,00% 0,31
  • GRAM ALTIN

    4120,60% 0,34
  • Ç. ALTIN

    6670,45% 0,67

Günümüzde proje yönetimi ve yapı bilgi modellemesinin (BIM) stratejik rolü

GÜNDEM 21.05.2025 12:30:49 0
Günümüzde proje yönetimi ve yapı bilgi modellemesinin (BIM) stratejik rolü

İnşaat sektörü, teknolojik gelişmelerin etkisiyle son yıllarda önemli bir dönüşüm sürecine giren Yapı Bilgi Modellemesi, proje yönetimi açısından stratejik bir araç haline gelirken özellikle zamana bağlı süreç ve maliyet yönetimi boyutlarıyla BIM, yeni b

Yalnızca bir yazılım değil, aynı zamanda bilgi yönetim sistemi olan BIM hakkında konuşan Proje Yönetimi ve Danışmanı İnşaat Mühendisi Ahmet Çakır, söz konusu sistemin inşaatın yapım aşamasından son kullanıcıya kadar uzanan sürecin her adımını bütüncül bir şekilde ele aldığını söyledi.

Günümüz şartlarında inşaat sektöründe proje yönetiminde Yapı Bilgi Modellemesinin proje yönetimi ve maliyet yönetimi bakımından 4 ve 5 boyutlu planlamaya odaklandıklarını belirten Çakır, dünyada görülen örnekleri Türkiye'de de uygulamaya çalıştıklarını kaydetti.

Ahmet Çakır

"BIM, yapının zamansal ve maliyetsel boyutunu irdeleme imkânı sağlayan bir yazılımlar bütünüdür"

Yapı Bilgi Modellemesinin dünyada tek bir yazılım örneği olmadığını, bilgi ve birikim olarak geçmişten gelen bir yapısının olduğunu vurgulayan Çakır, "Uzun yılardır devam eden bir süreç. Bunun içerisine tasarım sürecinin de dahil edilmesiyle proje yönetimi farklı bir kavram elde etti. Bunun sayesinde yapılarımız artık sanal ortamda henüz imalat aşamasına gelmeden öngöremediğimiz hataları analiz etmemize ve farkına varmamıza olanak sağlıyor. Dolayısıyla sahada işe başlamadan önce karşılaşacağımız zorluklara göre önlemimizi alabiliyoruz." dedi.

Bu modellemenin yapının maliyet boyutunda nasıl bir tutarlı bütçeyle sonuçlanacağını öncesinden analiz etmeye imkân sağladığının altını çizen Çakır, "Bunu yazılım desteği sayesinde otomatikleştirebiliyoruz. Dolayısıyla yapacağınız bir yapının maliyetine de bu teknoloji sayesinde öğrenmiş oluyorsunuz. Onun haricinde yöneticilere ve iş verenlere projeyi yapım aşamasında paydaşlara paylaştırmak ve anlatmak açısından güzel bir görsel imkân sağlıyor. Yaptığınız programları simülasyonla gösterim sağlayarak ilgili kişilere programınızı anlatıyorsunuz. İlerleyen süreçte proje başladığında ya da yapım aşamasında ilerleme takibi yaparak gecikme analizinizi yine bu yapı sayesinde ortaya çıkarabiliyorsunuz. BIM, yapının zamansal boyutunu ve maliyetsel boyutunu irdeleme imkânı sağlayan bir yazılımlar bütünüdür." ifadelerini kullandı.

"Firmaların BIM kavramıyla çalışılan projeleri araştırmalarında fayda var"

Söz konusu modellemenin son yıllarda gerek kamusal gerek akademik alanda karşılık bulmaya başladığını sözlerine ekleyen Çakır, "Yapı zaman içerisinde gelişiyor. Son beş yılsa çok ciddi boyutta ivme kazanmış durumda. Buna üniversitelerin katkısı da çok büyük. Şu an üniversitelerde mezun olan mimarlık ve inşaat mühendisleri bu kavramı kavrayarak ve farkındalığını oluşturarak mezun oluyor. Her ne kadar tam anlamıyla bunun uzmanlığını alacak düzeye erişmeseler de farkındalığı oluşması açısından genç jenerasyonda ivme kazanmış BIM dediğimiz bu kavram." şeklinde konuştu.

Çakır, "Sektörün ileri gelen firmaları yurtdışındaki bazı ihalelerde zorunlu olduğundan dolayı bununla ilgili uzmanları bünyelerine katmak durumunda kalıyor. Sektörde zorunluluğun getirmiş olduğu ekstra bir hareket var. Firmalar bu uzmanları hem bünyelerine katıyor hem de kendi personellerini bu anlamda geliştiriyor. Kamu sektörünün talepleri de gitgide artıyor. Kamu sektörü yavaş yavaş artık şartnamelere de koymaya başladı. Belli metro ve konut projelerinde bakanlıklar çalıştaylar düzenleyerek bu konuyu ciddi bir şekilde ele almış vaziyette. İlerleyen süreçlerde öngörümüz daha da artacağıdır. Dolayısıyla sektörün böyle bir alana kayacağını öngörebiliriz. Firmalara buradan seslenmek istiyorum, ufak çaplıda olsa farkındalıklarının oluşması açısından BIM kavramıyla çalışılan projeleri araştırmalarında fayda var. Her ne kadar bugün zorunlu olmasa da ilerleyen süreçlerde bu ve benzeri teknolojiler sektörün içerisinde daha artacaktır." dedi. (İLKHA)

Eski Ukraynalı siyasetçiye İspanya'da suikast

İran, Rusya ile Stratejik Ortaklık Anlaşmasını onayladı

Böbrek taşının belirtilerini önemseyin!

Fransa'da meydana gelen selde 3 ölü, 2 kayıp

İran, elçilik saldırısı failini idam etti

Ticari taksi ile kamyonet çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Gaziantep Umut Kervanı ihtiyaç sahibi ailelere gıda dağıtımı gerçekleştirdi

Son bir ayda deneme sınavlarına ağırlık verin!

Putin, Ukrayna birliklerinden geri alınan Kursk'ta nükleer santrali inceledi

Uzm. Dr. Taka: Obezite ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Dondurma tüketiminde diş hassasiyetine dikkat

Hindistan’da şiddetli yağış ve sel: 3 kişi öldü

Endonezya'daki Dukono Yanardağı'nda patlama

İSKİ'ye 3 milyon TL'lik ceza

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban ile görüştü

Belediye Başkanı Taşkın: Çarşı merkezinde kısa sürede teslimatlar başlayacak

Gaziantep İl Müftülüğü, görme ve işitme engellilere yönelik etkinlik düzenledi

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu

Bursa'da ipekböcekçiliği eğitimi başladı

"İşgali destekleyenlerin konser vermesi hem bizi hem de Filistinli kardeşlerimizi üzer"

TUS tercihleri başladı

Çukurova Üniversitesi öğrencileri, Gazze ile dayanışma yürüyüşü düzenledi

İşgalin Lübnan'da saldırısında bir kişi şehit oldu

Batman Havalimanı’nda uygulamalı yakıt sızıntısı eğitimi gerçekleştirildi

Endonezya'da sel: 10 ölü 10 kayıp

Malatya'da "3. Uluslararası İmam Hatip Öğrencileri Sempozyumu" düzenlendi

Şanlıurfa’da anız yakmak yasaklandı: Kurallara uymayana ağır yaptırımlar

Bakan Kacır: Yerel Kalkınma Hamlesi teşvik mekanizmamızın temel yapı taşlarından biri

Batman'da iki katlı evde yangın çıktı

Eğitimci Coşkun: LGS sürecinde aile desteği başarıyı artırıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ