• BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Günümüzde proje yönetimi ve yapı bilgi modellemesinin (BIM) stratejik rolü

21 Mayıs 2025, Çarşamba 12:30
21 Mayıs 2025, Çarşamba 12:30
Günümüzde proje yönetimi ve yapı bilgi modellemesinin (BIM) stratejik rolü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İnşaat sektörü, teknolojik gelişmelerin etkisiyle son yıllarda önemli bir dönüşüm sürecine giren Yapı Bilgi Modellemesi, proje yönetimi açısından stratejik bir araç haline gelirken özellikle zamana bağlı süreç ve maliyet yönetimi boyutlarıyla BIM, yeni b

Yalnızca bir yazılım değil, aynı zamanda bilgi yönetim sistemi olan BIM hakkında konuşan Proje Yönetimi ve Danışmanı İnşaat Mühendisi Ahmet Çakır, söz konusu sistemin inşaatın yapım aşamasından son kullanıcıya kadar uzanan sürecin her adımını bütüncül bir şekilde ele aldığını söyledi.

Günümüz şartlarında inşaat sektöründe proje yönetiminde Yapı Bilgi Modellemesinin proje yönetimi ve maliyet yönetimi bakımından 4 ve 5 boyutlu planlamaya odaklandıklarını belirten Çakır, dünyada görülen örnekleri Türkiye'de de uygulamaya çalıştıklarını kaydetti.

Ahmet Çakır

"BIM, yapının zamansal ve maliyetsel boyutunu irdeleme imkânı sağlayan bir yazılımlar bütünüdür"

Yapı Bilgi Modellemesinin dünyada tek bir yazılım örneği olmadığını, bilgi ve birikim olarak geçmişten gelen bir yapısının olduğunu vurgulayan Çakır, "Uzun yılardır devam eden bir süreç. Bunun içerisine tasarım sürecinin de dahil edilmesiyle proje yönetimi farklı bir kavram elde etti. Bunun sayesinde yapılarımız artık sanal ortamda henüz imalat aşamasına gelmeden öngöremediğimiz hataları analiz etmemize ve farkına varmamıza olanak sağlıyor. Dolayısıyla sahada işe başlamadan önce karşılaşacağımız zorluklara göre önlemimizi alabiliyoruz." dedi.

Bu modellemenin yapının maliyet boyutunda nasıl bir tutarlı bütçeyle sonuçlanacağını öncesinden analiz etmeye imkân sağladığının altını çizen Çakır, "Bunu yazılım desteği sayesinde otomatikleştirebiliyoruz. Dolayısıyla yapacağınız bir yapının maliyetine de bu teknoloji sayesinde öğrenmiş oluyorsunuz. Onun haricinde yöneticilere ve iş verenlere projeyi yapım aşamasında paydaşlara paylaştırmak ve anlatmak açısından güzel bir görsel imkân sağlıyor. Yaptığınız programları simülasyonla gösterim sağlayarak ilgili kişilere programınızı anlatıyorsunuz. İlerleyen süreçte proje başladığında ya da yapım aşamasında ilerleme takibi yaparak gecikme analizinizi yine bu yapı sayesinde ortaya çıkarabiliyorsunuz. BIM, yapının zamansal boyutunu ve maliyetsel boyutunu irdeleme imkânı sağlayan bir yazılımlar bütünüdür." ifadelerini kullandı.

"Firmaların BIM kavramıyla çalışılan projeleri araştırmalarında fayda var"

Söz konusu modellemenin son yıllarda gerek kamusal gerek akademik alanda karşılık bulmaya başladığını sözlerine ekleyen Çakır, "Yapı zaman içerisinde gelişiyor. Son beş yılsa çok ciddi boyutta ivme kazanmış durumda. Buna üniversitelerin katkısı da çok büyük. Şu an üniversitelerde mezun olan mimarlık ve inşaat mühendisleri bu kavramı kavrayarak ve farkındalığını oluşturarak mezun oluyor. Her ne kadar tam anlamıyla bunun uzmanlığını alacak düzeye erişmeseler de farkındalığı oluşması açısından genç jenerasyonda ivme kazanmış BIM dediğimiz bu kavram." şeklinde konuştu.

Çakır, "Sektörün ileri gelen firmaları yurtdışındaki bazı ihalelerde zorunlu olduğundan dolayı bununla ilgili uzmanları bünyelerine katmak durumunda kalıyor. Sektörde zorunluluğun getirmiş olduğu ekstra bir hareket var. Firmalar bu uzmanları hem bünyelerine katıyor hem de kendi personellerini bu anlamda geliştiriyor. Kamu sektörünün talepleri de gitgide artıyor. Kamu sektörü yavaş yavaş artık şartnamelere de koymaya başladı. Belli metro ve konut projelerinde bakanlıklar çalıştaylar düzenleyerek bu konuyu ciddi bir şekilde ele almış vaziyette. İlerleyen süreçlerde öngörümüz daha da artacağıdır. Dolayısıyla sektörün böyle bir alana kayacağını öngörebiliriz. Firmalara buradan seslenmek istiyorum, ufak çaplıda olsa farkındalıklarının oluşması açısından BIM kavramıyla çalışılan projeleri araştırmalarında fayda var. Her ne kadar bugün zorunlu olmasa da ilerleyen süreçlerde bu ve benzeri teknolojiler sektörün içerisinde daha artacaktır." dedi. (İLKHA)

MEB Akademi Giriş Sınavı bugün yapılacak

TRT yönetim kurulu değişti

Kırklareli'nde orman yangını

Malatya'da ev yangını: Büyük çapta hasar oluştu

Malatya'da dağlık alanda yangın

Malatya'da bahçe yangını: Çok sayıda ağaç zarar gördü

Malatya'da odunluk yangını

Gazze'de siyonist vahşet devam ediyor: 100'den fazla şehit

Yangın nedeniyle Keseb Sınır Kapısı geçici olarak kapatıldı

İspanya'ya yağışlar sele yol açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile görüştü

Rusya'dan Ukrayna'ya 623 İHA ve füze ile saldırı

İBB'ye yönelik yolsuzluk operasyonunda 8 tutuklama

Hindistan’daki uçak kazasının ön raporu açıklandı

AB'den ABD'ye gümrük tarifesi karşılığı

Rize'de feci kaza: 1 ölü, 8 yaralı

Sivas’ta vücuduna kene yapışan bir kişi hayatını kaybetti

Senegal'de Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında siyasi kriz

Cizre'de termometreler 50 dereceyi gösterdi

İran: Uranyum zenginleştirme hakkının tanınmadığı hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğiz

Uşak'ta uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı

Uludağ'da nesli tehlike altında olan kelebek görüntülendi

Gazze'de yardım dağıtım merkezlerinde 805 kişi katledildi

Mardin’in kırsal mahallelerinin en büyük sorunu: Elektrik kesintileri

ABD'den AB ve Meksika'ya yüzde 30 tarife kararı

ABD'de veba kaynaklı ölüm bildirildi

Tekirdağ'da 2 otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Gaziantep'te hint keneviri ve çeşitli silahlar ele geçirildi

HÜDA PAR'lı Belediye Başkanından beldesine ulaşım yatırımı

Hazreti Muhammed'e hakaret eden derginin yazı işleri müdürü tutuklandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


MEB Akademi Giriş Sınavı bugün yapılacak

TRT yönetim kurulu değişti

Kırklareli'nde orman yangını

Malatya'da ev yangını: Büyük çapta hasar oluştu

Malatya'da dağlık alanda yangın

Malatya'da bahçe yangını: Çok sayıda ağaç zarar gördü

Malatya'da odunluk yangını