• BIST 100

    10616,1%0,19
  • DOLAR

    40,41% 0,02
  • EURO

    47,39% -0,21
  • GRAM ALTIN

    4450,23% -0,17
  • Ç. ALTIN

    7068,94% 0,00

Guterres: Açlık, Gazze'de her kapıyı çalıyor

23 Temmuz 2025, Çarşamba 12:28
23 Temmuz 2025, Çarşamba 12:28
Guterres: Açlık, Gazze
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gözlerimizi Gazze’deki dehşet manzarasından uzaklaştırmamıza gerek yok. Son dönemde benzeri görülmemiş ölçekte bir ölüm ve yıkım yaşanıyor. Yetersiz beslenme artıyor. Açlık her kapıyı çalıyor." dedi.

Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nde “Çok Taraflılık ve Uyuşmazlıkların Barışçıl Çözümü Yoluyla Uluslararası Barış ve Güvenliğin Güçlendirilmesi” başlığıyla düzenlenen üst düzey açık oturumda konuştu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, jeopolitik bölünmelerin ve çatışmaların giderek derinleştiği konusunda uyarıda bulunarak, bu durumun insan hayatı, yıkılan toplumlar ve kaybedilen gelecekler gibi çok ağır bir bedeli olduğuna dikkat çekti.

Guterres, “Gözlerimizi Gazze’deki dehşet manzarasından uzaklaştırmamıza gerek yok. Son dönemde benzeri görülmemiş ölçekte bir ölüm ve yıkım yaşanıyor. Yetersiz beslenme artıyor. Açlık her kapıyı çalıyor. Ve şu anda, insani ilkelere dayalı sistemin can çekişmesini izliyoruz. Bu sistem, çalışması için gerekli koşullardan mahrum bırakılıyor. Yardım ulaştıracak alanı kalmıyor. Hayat kurtarmak için gereken güvenlik sağlanmıyor. israilin askeri operasyonlarını yoğunlaştırması ve Deyr el-Belah’ta yeni tahliye emirleri vermesiyle, yıkım üstüne yıkım ekleniyor.” ifadelerini kullandı.

Genel Sekreter, Gazze’de BM’ye ait tesislerin, Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi ile Dünya Sağlık Örgütü’ne ait merkezler de dahil olmak üzere, bombalanmasından duyduğu dehşeti dile getirdi. Bu tesislerin başında Dünya Sağlık Örgütü’nün ana deposu da bulunuyor.

Guterres, bu tesislerin koordinatlarının tüm taraflara önceden bildirilmesine rağmen vurulduğunu vurgulayarak, “Bu tesisler dokunulmazdır ve uluslararası insancıl hukuk kapsamında hiçbir istisna olmaksızın korunmalıdır.” dedi.

BM Şartı’nın barışın sağlanması için önemli araçlar sunduğuna dikkat çeken Guterres, Güvenlik Konseyi’nin müzakere, soruşturma, arabuluculuk, uzlaştırma, hakemlik, yargı yolu ve bölgesel düzenlemeler gibi çeşitli barışçıl yöntemlerle sorunların çözülmesini güvence altına almakla özel bir sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Genel Sekreter ayrıca, dünyanın geleceği için BM Şartı'nın çağrısına yanıt vermek ve çok taraflı çözüm mekanizmalarına güveni yeniden tesis etmek adına üç alanda harekete geçilmesi gerektiğini söyledi ve şunları ekledi:

"Güvenlik Konseyi üyeleri, özellikle daimi üyeler, bölünmeleri aşmak için çalışmaya devam etmelidir.

Konsey, bölgesel ve alt bölgesel ortaklarla iş birliğini güçlendirmelidir.

Üye devletler, BM Şartı, uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası insancıl hukuk dahil olmak üzere uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerini yerine getirmelidir." (İLKHA)

Vali Canalp’ten 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın bayramı mesajı

Ülke genelinde kavurucu sıcaklıklar devam ediyor

BAB-GED’den "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" mesajı

Elazığ-Diyarbakır karayolunda tır devrildi

61 orman yangınıyla ilgili 23 kişi gözaltına alındı, 4'ü tutuklandı

Siyonist rejim Nablus'ta iki hastaneyi abluka altına aldı

Siyonist rejimden İran'a yeni saldırı sinyali

Pezeşkiyan: Nükleer programı yok ettiklerini düşünmeleri hayalden ibaret

Kassam, Refah ve Deyr el-Belah'ta siyonistleri vurdu: 8 yaralı

HAMAS: Filistin halkı açlıktan ölüyor, İslam dünyasının sessizliği Netanyahu'yu cesaretlendiriyor

Alevlerle mücadele 4'üncü gününde: 4 il alarmda

Gazze'de 24 saatte 85 şehit: Siviller, kadınlar, çocuklar ve sağlık çalışanları hedef alındı

Siirt Valisi Kızılkaya, iş kazasında yaralanan işçileri ziyaret etti

Minibüsle çarpışan otomobil alt caddeye düştü: 1 yaralı

Witkoff, Gazze'de ateşkes için Orta Doğu'ya gidiyor

Suriye: Süveyda'daki ihlaller için komite kurduk

Guterres: Açlık, Gazze'de her kapıyı çalıyor

Ukrayna'da savaş uçağı düştü

Cenin'de bir çocuk işgal saldırısında şehit oldu

Hindistan'da inişe geçen uçak alev aldı

Trump yakında Çin'i ziyaret edebileceğini söyledi

Roketsan en uzun menzilli füze dahil, 6 yeni silahını tanıttı

Motosiklet kazalarında travmaya karşı alınması gereken önlemler

ABD, Ensarullah'a yönelik yaptırım listesini genişletti

Kudüs Seriyyeleri: Siyonist esiri koruyan grupla irtibat kaybedildi

Ürdün sınır muhafızları Suriye sınırında kaçakçılarla çatıştı

SGK'dan Emekli Sandığı aylığı açıklaması

Gazze Sağlık Bakanlığı: Yakıt nedeniyle 5 sağlık kurumu hizmetlerini durdurdu

İstanbul'da arazi yangını

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı'yla görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Vali Canalp’ten 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın bayramı mesajı

Ülke genelinde kavurucu sıcaklıklar devam ediyor

BAB-GED’den "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" mesajı

Elazığ-Diyarbakır karayolunda tır devrildi

61 orman yangınıyla ilgili 23 kişi gözaltına alındı, 4'ü tutuklandı

Siyonist rejim Nablus'ta iki hastaneyi abluka altına aldı

Siyonist rejimden İran'a yeni saldırı sinyali