• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

"Güvenilir yerlerden sucuk almak daha iyi bir tercihtir"

16 Ekim 2024, Çarşamba 12:49
16 Ekim 2024, Çarşamba 12:49
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Şanlıurfa’da düzenlenen Gıda Fuarında sucuk satışı yapan Anıl Karaaslan, halkı sucuk alırken dikkatli olmaları konusunda uyararak güvenilir yerlerden sucuk almalarını tavsiye etti.

Yerel üreticilerin artan ilgisiyle birlikte sucuk üretiminde dikkat edilmesi gereken hususlar gündeme geldi. Gıda güvenliği açısından önem taşıyan sucuk üretimi ile ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar, halkı bilinçlendirmek amacıyla çeşitli açıklamalarda bulundu. 

Sucukların ısıl işlemden geçmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bu işlemin raf ömrünü uzattığını ifade etti. Fermente sucuk üretiminde ise kullanılan baharatların taze ve kaliteli olması gerektiği, aksi takdirde sağlıksız ürünlerin ortaya çıkabileceği vurgulandı.

Şanlıurfa’da düzenlenen 13. Gıda, Yöresel Ürünler, Hediyelik Eşya ve El Sanatları Fuarı’nda sucuk satışı gerçekleştiren Anıl Karaaslan, sucuk ile ilgili uyarılarda bulundu.

“Büyükbaş ve küçükbaş etlerin karıştırılması gıda güvenliği açısından yasaktır”

Anıl Karaaslan

Karaaslan, “Sucuk üretimi, danaların kesilmesinden sonra güzelce bir kıyım yapılmasıyla başlar. Ardından ısıl işlem uygulandıktan sonra, fermente dediğimiz sucuk türü üretimi gerçekleştirilir. Isıl işlem, sucukların raf ömrünü uzatmak için önemli bir adımdır. Fermente sucuk, yapıldıktan sonra asılıp kurutulan sucuklardır. Biz de burada fermente sucuk satmaya çalışıyoruz. Fermente sucuğun içinde kimyon, pul biber, karanfil gibi baharatlar bulunmaktadır. Afyon sucuğunun özelliği, bol baharatlı olmasıdır. Etin sağladığı tüm faydalar sucukta da mevcuttur. Ayrıca, çocuklar için oldukça sevilen bir üründür ve sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Dana sucuğu yapabileceğiniz gibi, tavuk sucuğu da üretebilirsiniz. Ancak büyükbaş ve küçükbaş etlerin karıştırılması gıda güvenliği açısından yasaktır. Bu nedenle, büyükbaş ve küçükbaş etlerle sucuk üretimi yapılması mümkün değildir.” dedi.

“Güvenilir marketlerden sucuk almak daha iyi bir tercihtir”

Güvenilen yerlerden sucuk alınması gerektiğini ifade eden Karaaslan, “Halkımız, genellikle bildiği ve güvendiği yerlerden sucuk almalıdır. Burada tadım yapıyoruz ve insanlar sucuğun tadına bakarak alım yapabiliyor. Merdiven altı üretim yapan yerlerden değil daha çok güvendiği yerlerden, tanıdıkları ve güvenilir marketlerden sucuk almaları daha iyi olur. Bizim burada en çok karşılaştığımız durum, insanların aklına yerleşmiş belli markaların olmasıdır. İnsanlar gözleri kapalı olarak bu markalara yöneliyorlar. Ancak bu markalarda sıkıntılar olabileceğini unutmamalıdırlar. Genellikle marketlerden bilindik markalardan veya mahallelerindeki güvenilir marketlerden sucuk almak daha iyi bir tercihtir. Sahte sucukları halkımız anlamakta zorluk çekebilir çünkü herkes etin tadını tam olarak algılayamaz. Damak tadı kişiden kişiye değişir. Bizim sucuklarımızın dışı orijinal bağırsaktır; bu nedenle, poşeti dolaba koyduğunuzda dışta bir küflenme olur. Dış zar sahte olduğunda ise, ne kadar dolapta veya poşette kalsa da sıkıntı olmaz.” diye konuştu.

“Eğer sucukta kokma varsa bu zaten sıkıntılı bir ürün olduğu anlamına gelir”

Karaaslan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazen güneş altında kalmış ve ekşimiş sucuklarla karşılaşabiliyoruz. Bunun yanında, deve sucuğu diye satan insanlarla da karşılaşma olasılığı bulunmaktadır. Eğer sucukta kokma varsa, bu zaten sıkıntılı bir ürün olduğu anlamına gelir. Burada, Tarım İl Gıda Müdürlüğü sürekli olarak bizi denetlemektedir. Sucuğun en güzel hali, sabah kahvaltısında tüketilmesidir.”

“Etiketsiz sucuk almamalarını tavsiye ederiz”

Etiketsiz sucuk alınmamasını öneren Karaaslan, “Sucuk, ateşi sevmez; bu yüzden sadece kendi yağında pişirilmelidir. Hiçbir şekilde yağ kullanmamalısınız. Sucuk, sadece ateşi görmeli ve asla ateşin harlanmaması gerekir. Kısık ateşte kendi yağında pişirildiğinde, çok güzel bir kıvamda olur. Bunun yanı sıra, satıcıların etiket kullanmaları da gereklidir. Biz bütün ürünlerimizi etiketliyoruz; içinde yazan bilgiler ise dikkatlice kontrol edilmektedir. Eğer etiketlerin yazdığı bilgiler dışında bir şey çıkarsa, ceza alabilirsiniz. Bu nedenle, etiketsiz sucuk almamalarını tavsiye ederiz.” diye konuştu. (İLKHA)

Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı

600 bin kamu işçisini ilgilendiren protokol imzalandı

Şili’de bakır madeninde göçük: 1 ölü, 5 kayıp

UNRWA: israil, Gazze dışındaki 6 bin yardım tırının girişini engelliyor

Mahalle sakinlerinden beton santrali tepkisi: Bir firma para kazanacak diye binlerce insanın sağlığını hiçe sayamaz!

Endonezya’da Lewotobi Laki-Laki Yanardağı patladı

Bingöl'de, kavurucu sıcakta fırıncılar 250 derecelik fırının başında ter döküyor

7 aylık bebeğin nefes borusuna süt kaçması sonucu hayatını kaybetti

Siyonist rejimin eski kara kuvvetleri komutanı: Gazze'de kalmakla felakete yaklaşıyoruz

Hasankeyf'te tarihe ışık tutuluyor: Arkeopark ve Şaab Vadisi ziyarete açıldı

BATMAN AŞİRETLER PLATFORMU'NDAN YIKIMLARA TEPKİ: “BİR ŞEHİR, ORTAK AKLIYLA AYAKTA KALIR”

Sarıyer’de uyuşturucu sevkiyatı yapan kurye suçüstü yakalandı

Katil rejim sabahtan bu yana 33 Filistinliyi daha katletti

Kavurucu yaz sıcakları, esnafın çalışma koşullarını olumsuz etkiliyor

İngiliz Doktor Groom: Gazze’de Orta Çağı aratmayacak bir vahşet yaşanıyor

Batman aşiret derneklerinden kaçak yapı yıkımına tepki!

Gaziantep'te temmuz ayında 866 milyonluk ihracat yapıldı

Dr. Başak: Sıcak havalarda çocuklar ciddi risk altında

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi: ABD yönetimini Gazze’deki açlıktan tam sorumlu tutuyoruz

Gazze'de abluka devam ediyor: Hükümetten acil ve yeterli gıda ile bebek maması talebi

İşgalciler 3 Suriyeliyi alıkoydu, tarım traktörüne el konuldu

Türkiye'den Suriye'ye ilk gaz akışı sağlandı

BM: Gazze'de 10 bin aileye nakdi yardım yapıldı, ama gıda bulunamıyor

Gazze'de kıtlık nedeniyle bir çocuk daha hayatını kaybetti

Diyarbakır'ın kavurucu sıcaklığında kurutma mesaisi

"Soykırıma suçuna karışan çifte vatandaşlar tespit edilip yargılanmalı"

UNICEF: Gazze'de çocuklar eşi görülmemiş bir hızla ölüyor

Kanada'nın ABD ile göçmenlerin sınır dışı edilmesinde iş birliği yaptığı ortaya çıktı

ABD ve NATO'dan Ukrayna'ya silah için yeni finansman mekanizması

Şanlıurfa’da fıstık üretimi düştü, fiyatlar rekor seviyeye ulaştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı

600 bin kamu işçisini ilgilendiren protokol imzalandı

Şili’de bakır madeninde göçük: 1 ölü, 5 kayıp

UNRWA: israil, Gazze dışındaki 6 bin yardım tırının girişini engelliyor

Mahalle sakinlerinden beton santrali tepkisi: Bir firma para kazanacak diye binlerce insanın sağlığını hiçe sayamaz!

Endonezya’da Lewotobi Laki-Laki Yanardağı patladı

Bingöl'de, kavurucu sıcakta fırıncılar 250 derecelik fırının başında ter döküyor