• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,57% 0,33
  • EURO

    43,89% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4035,43% 0,80
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Güvenli İnternet Günü BTK’da düzenlendi

GÜNDEM 11.02.2025 18:21:49 0
Güvenli İnternet Günü BTK’da düzenlendi

Güvenli İnternet Günü, “Hep Birlikte, Daha Güvenli Bir İnternet” ana temasıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’nun katılımlarıyla düzenlenen etkinliğe çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, konuşmasında tüm internet kullanıcılarının çok ciddi bir veri kaynağı olduğunu ve çoğunun da bunun farkında olmadığını vurguladı.

Sayan, “Teknoloji elbette ülkelerin ve toplumların kalkınmasında itici bir güç. Ancak aynı zamanda toplumların sosyolojilerini, kültürel, ahlaki ve manevi değerlerini, iletişim kurma biçimlerini, alışveriş ve iş yapma şekillerini ve nihayetinde zihinsel kodlarını da değiştirip dönüştüren bir güç.” açıklamasında bulundu.

Gerçek hayattaki bağların en önemlisinin aileyle kurulan bağlar olduğunu söyleyen Sayan, “İşte bu yüzden Sayın Cumhurbaşkanımız 2025 yılını 'Aile Yılı' olarak ilan etti. Çünkü aile, sadece kan bağı değil; değerlerin, güvenin ve aidiyetin öğrenildiği yerdir. Ailemiz, sadece teknolojiye değil, tüm hayata bakış açımızı ve değerlerimizi oluşturur.” dedi.

Ailelere uyarı

Sayan, “Bu kapsamda teknoloji ve aileyi birbirine rakip değil, bilinçli kullanıldığında birbirini tamamlayan unsurlar olarak görmek gerekiyor. Bu dengeyi kurabilmek, geleceğe sağlam adımlarla yürüyebilmek için çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Çocukların internet dünyasında güvende olabilmesi için ailelere büyük görev düştüğünü vurgulayan Sayan, “Ebeveynler olarak çocuklarımıza sosyal medya hesaplarında gizlilik ayarları yapmayı öğretmeli, internet kullanımını yakından takip etmeli, yaşlarına uygun içeriklerle vakit geçirmelerini sağlamalıyız. Güvenli İnternet Hizmeti gibi ebeveyn kontrolü sağlayan güvenlik yazılımlarını etkinleştirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Gençlere tavsiye

Konuşmasında gençlere de seslenen Sayan, “Kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan kaçınmalı ve güçlü şifreler kullanarak hesaplarınızı güvence altına almalısınız. Paylaşımlarınızda saygılı ve sorumlu olmalı, dijital ayak izinizi düşünerek hareket etmelisiniz. İnternette her gördüğünüz bilgiye inanmamalı, güvenilir kaynakları kontrol etmelisiniz. Bilinmeyen linklere ve mesajlara tıklamamalı, kaynağını araştırmalısınız.” İfadelerini kullandı.

Sayan, “Siber zorbalığa maruz kalırsanız ya da tanık olursanız mutlaka güvendiğiniz bir yetişkine bildirmelisiniz. Zorbalığa uğrayan bir arkadaşınız varsa destek olmalı, yalnız bırakmamalısınız. Teknolojiyi bilinçli kullanmalı, sosyal hayatınızı da ihmal etmemelisiniz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Başkan Karagözoğlu: İnternetteki bilgilerin doğruluğu nerede ve nasıl kullanılması gerektiğinin önemi arttı

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da yaptığı konuşmada, günümüzde internet sayesinde bilgiye kolayca ulaşılabildiğini ancak internetteki bilgilerin doğruluğu, nerede ve nasıl kullanılması gerektiğinin öneminin arttığını ifade etti.

Karagözoğlu, “İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, özellikle sosyal paylaşım ağları bireylere düşünce, ilgi ve bilgi paylaşımı imkanı tanıyarak karşılıklı etkileşim ortamı sağlıyor. Ancak bilinçsiz kullanım, çocuklar ve gençler başta olmak üzere her yaştan birey için tehlike arz ediyor. Bu nedenle, çocukların ve gençlerin, internetin zararlı içeriklerinden korunmasını sağlamak amacı ile ülkemizin de dahil olduğu pek çok ülkede düzenleyici kurumların, erişim sağlayıcıların, içerik ve yer sağlayıcıların hassasiyet gösterdiği ve birlikte çalışmalar yürüttüklerini görüyor, biz de Kurum olarak bu çalışmalara katkı sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Dijital zorbalık, çevrim içi istismar, dijital bağımlılık gibi tehlikelerin, özellikle çocukları ve gençleri tehdit ettiğini belirten Karagözoğlu; yalan haber ve dezenformasyon, dijital mahremiyet ve kişisel veri güvenliği, dijital ayak izi gibi konuların ise bütün bir toplumu yakından ilgilendirdiğini aktardı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak, çocukların interneti güvenli bir şekilde kullanmalarını sağlamak için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Karagözoğlu, “Kurumumuz bünyesindeki “Güvenli İnternet Merkezi” ile internetin sadece zararlı yönleri değil, getirmiş olduğu fırsatlar konusunda da çocuk, genç ve ailelerimizin farkındalığını artırmak öncelikli hedeflerimiz arasında bulunuyor.” dedi.

Karagözoğlu, “2011 yılından bu yana kullanıcılara sunulan Güvenli İnternet Hizmeti, koruyucu ve önleyici bir rol üstleniyor. İnternetteki zararlı ve yasadışı içeriklerden korunmak isteyen tüm vatandaşlarımız, bu hizmetten tamamen ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Bu noktada dikkat çekmek istediğim husus, internetin güvenli kullanımı ile ailelerin, çocukların ve gençlerin korunması.” şeklinde konuştu.

BTK Güvenli İnternet Tırı’nın da teknolojiye erişmede dezavantaj yaşayan çocuklara yeni teknolojileri tanıtma imkanı sunduğuna dikkat çeken Karagözoğlu, “Çocuklarımızın teknolojiyle iç içe, teknolojinin ve internetin fırsatlarından yararlanmasını bilen, bunun yanında risklerinin de farkında olan, geleceğin teknolojilerini üreten, geliştiren ve yöneten bireyler olarak yetişmeleri için hassas bir şekilde çalışıyoruz.” açıklamasında bulundu.

İnternetin bilinçli ve güvenli kullanılması konusundaki farkındalık faaliyetlerini pek çok koldan aynı anda yürüttüklerini kaydeden Karagözoğlu, “Türkiye’nin bilinçlendirici dijital içerik ağı “Güvenli Web” de güncel çevrim içi riskler ve fırsatlar hakkında haber, makale, blog yazıları, rehberler ve alandan güncel bilgiler ile ebeveynleri bilinçlendirme noktasında önemli bir görevi üstleniyor.” ifadelerini kullandı.

Karagözoğlu, “’İnternet Yardım Merkezi’ ile internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımı kapsamında kullanıcıların internet ortamlarında yaşadıkları sorunlara, çözüm önerileri sunuyoruz. Biraz önce de bahsettiğim gibi, ‘ALO 141 İnternet Bilgi Destek Hattı’ ile dijital ortamlarda yaşanan sorunları, hızlı ve alternatif bir yoldan çözüme kavuşturuyoruz.” diye konuştu.

Karagözoğlu, “Aynı zamanda Kurumumuz tarafından dijital okuryazarlık ve internet güvenliği konusunda 2012 yılından itibaren düzenlenen 1631 eğitim ve seminerle bugüne kadar toplamda 272 bin 952 kişiye ulaşmış bulunuyoruz. 2024 yılı itibarıyla da gerçekleştirilen 184 eğitim ve seminerle, 44 bin 268 kişiye daha erişim sağlanmanın mutluluğunu paylaşıyoruz.” sözleriyle konuşmasını noktaladı. (İLKHA)

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Malatya'da sağanak yağış nedeniyle caddeler su birikintileri ile doldu

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı

Batman’da süne ile mücadele devam ediyor

Arjantin açıklarında  7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

MTB Başkanı Özcan: Zirai don felaketi nedeniyle kayısı üretimi büyük zarar gördü

RTÜK’ten Sultan 2. Abdülhamid’e yönelik ifadelere inceleme

Göral: Aileyi ifsat edici programlara son verilmeli

Isparta’da yolcu midibüsü devrildi: 16 yaralı

Diyarbakır'da çatının uçması kameraya farklı bir açıdan yansıdı

Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ