• BIST 100

    14303,45%1,05
  • DOLAR

    42,70% 0,01
  • EURO

    50,19% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5946,67% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9543,16% 0,65

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: Bir dizi eylem kararı aldık

06 Temmuz 2025, Pazar 15:49
06 Temmuz 2025, Pazar 15:49
HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: Bir dizi eylem kararı aldık
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, KÇP’de verilen teklifler ile talepleri arasında uçurum olduğuna dikkat çekerek, HAK-İŞ olarak önümüzdeki haftadan itibaren, örgütlü olunan iş yerlerinde biz dizi eylem kararının uygulanacağını ifade etti.

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, Ordu’da gerçekleştirilen “HAK-İŞ Kadın Komitesi Genişletilmiş Başkanlar Kurulu” toplantısına katıldı.

Arslan, çalışma hayatı ve gündemi yakından ilgilendiren Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü (KÇP) süreci başta olmak üzere açıklamalarda bulundu.

Arslan, KÇP’de verilen teklifler ile talepleri arasında uçurum olduğuna dikkat çekerek, HAK-İŞ olarak önümüzdeki haftadan itibaren, örgütlü olunan iş yerlerinde biz dizi eylem kararının uygulanacağını ifade etti.

Kamuda 600 binin üzerindeki işçiyi ilgilendiren Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü sürecinin şu ana kadar arzu ettiğimiz şekilde gerçekleşmediğini belirten Arslan, sürece dahil 300 binden fazla işçinin HAK-İŞ sendikalarının üyesi olduğunu ve çalışanların beklentilerinin çok yüksek olduğunu ifade etti.

“Ocak ayında alınacak ücretin yüzde 12’si vergiye gitti”

Arslan, ekonomik sıkıntılar ve yüksek enflasyonun işçilerin elindeki ücreti ciddi şekilde erittiğini ve büyük bir beklentiye sebebiyet verdiğini anımsatarak, “Ocak, Haziran 6 aylık dönem için hükümetimizin bize vermiş olduğu teklif yüzde 17, 6 aylık enflasyon yüzde 15.6 çıktı. Buradan bakarsanız bize 1.4'lük bir ilave vermiş oluyorlar.  Aslında durum öyle de değil. Mart ayında yüzde 20 vergi dilimine girdi arkadaşlar, orada 5 puan bir kaybımız oldu. Haziran sonunda yüzde 27 dilimine girdi arkadaşlar, yüzde 7’de oradan kayıp oldu. Ocak ayında alacağımız ücretin devlet vergi olarak yüzde 12'sini aldı. Enflasyonda yüzde 15.6’sını götürdü. Yani gerçekten kamu çalışanları birinci altı ayda borçlu. Yani aldığından daha fazlasını bir kısmını devlete vergi olarak veren bir kısmını enflasyona veren bir kamu çalışanını düşünün. Toplu Sözleşmeyi Ocak'ta yapsaydık böyle olmayacaktı belki. Niye süreci uzatıyorlar? Sözleşmeyi niye bitiremiyoruz? Orada ayrı bir sorun.” dedi.

“Verilen teklifler ile taleplerimiz arasında uçurum var”

Önümüzdeki hafta yeni bir teklif geleceğinin söylendiğini ifade eden Arslan, verilen teklifler ile taleplerimiz arasında büyük bir uçurum olduğuna dikkat çekerek, grev yapılacak yerlerde grev kararı alınabileceğini, grev yasağı söz konusu olan yerler de de yüksek hakem kurulu süreci olabileceğini belirtti.

“Türkiye’nin çalışanların beklentilerini karşılayabilecek imkanları var”

Geçtiğimiz günlerde HAK-İŞ önünden Hazine ve Maliye Bakanlığı önüne gerçekleştirdikleri yürüyüş ve basın açıklamasında da ülkenin verilerine bakılarak tekliflerin daha da yükseltilebileceğini dile getirdiklerini anımsatan Arslan, “Türkiye büyüyor. Bu sene milli gelirimiz 17 bin doları geçecek. Çalışanlar olarak üretiyoruz ve ihracatımız artıyor. İstihdam tarihimizin en yüksek noktasında. İşsizlik Türkiye'de en düşük noktada ve daha da iniyor.  Enflasyon göreceli olarak düşüyor. Aynı zamanda faizler artık yükselmiyor. Çalışanların taleplerini karşılayacak noktada Türkiye'nin imkanları var. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bugünkü bize verilen verilerine baktığımız zaman hükümet bu tekliflerini daha yükseltebilir.” dedi.

"HAK-İŞ olarak bir dizi eylem kararı aldık"

Arslan, KÇP’de taleplerinin karşılanması adına HAK-İŞ olarak bir dizi eylem kararı aldıklarına vurgu yaparak, önümüzdeki hafta kamuda örgütlü olduğumuz iş yerlerinde yemek yenilen işyerlerinde yemek yememe, mesai bitiminde işyerleri önünden ayrılmama ve siyah kurdele ile üzerinde slogan olan maskelerin takılacağı eylemlerin yapılacağını ifade etti.

Arslan, “Önümüzdeki hafta bu uygulamaları hayata geçireceğiz. İnşallah hükümetle bir yerde buluşuruz ama KÇP konusunda gerçekten sıkıntılı bir süreç var. Hükümetimizden anlayış bekliyoruz.” dedi.

Türkiye’de ilk kez özel sektör çalışanlarının kamuda çalışanların ücretlerinin üzerinde rakamlar aldığının altını çizen Arslan, "Türkiye'de özel sektördeki bazı kalifiye işçiler ücret olarak artık kamunun önüne geçmiş durumda. Çünkü bu ücretlerle özel sektörde de kalifiye işçilere yaptıramazsınız. Onun için kamuda ilk kez bu noktaya geldik biz. Özel sektörün gerisine düşen bir toplu sözleşme söz konusu. Bunu inşallah çözmeye çalışıyoruz. Bu konuda HAK-İŞ olarak çabamızı sürdüreceğiz. Ama bunun mutlaka hükümetimiz tarafından da dikkate alınması gerekiyor.” diye ekledi. (İLKHA)

Konya’da sis ve pus uyarısı: Görüş mesafesi düşüyor

Romanya'da on binler yargıdaki yolsuzlukları protesto için meydanlara indi

Kilis merkezli operasyonda 15 şüpheli gözaltına alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: israil'in Gazze'de işlediği soykırım suçları insan haklarının ayaklar altına alınmasıdır

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, kumar bağımlılığıyla ilgili 6 bakanlığa soru önergesi verdi

IHO EBRAR'dan Etiyopya'da katarakt ameliyatı ve kanser hastası çocuklara nakdi destek

AB: Donbas düşerse kale düşmüş demektir ve o zaman kesinlikle tüm Ukrayna ele geçirilir

Kocaeli’de çevreyi kirleten firmaya 7,4 milyon lira ceza

Bakan Fidan, Katar Başbakanı Al Sani ile görüştü

Gazze'de bir evin enkazından 14 şehidin naaşı çıkarıldı

Başkan Er: Yerli malı kullanmanın ve tasarrufun ne kadar önemli olduğu gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor

Uzmanlar açıkladı: Ekonomik koşullar altında sağlıklı beslenmek mümkün mü?

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 4 gözaltı

Meteorolojiden Doğu Akdeniz için fırtına uyarısı

Malatya'da çok sayıda tarihi sikke ele geçirildi: 4 gözaltı

Adana'da asayiş uygulaması:500 kişi yakalandı

Malatya'da bir genç evinde ölü bulundu

Adana'da trafik denetimlerinde 11 bin 54 cezai işlem uygulandı

"Sorunlara İslami bir bakışla çözüm üretmek tarihi bir sorumluluktur"

İşgal kuvvetleri, Suriye'nin sınır şehrine saldırılarını sürdürüyor

Fas’ta sel felaketi: Can kaybı 37'ye yükseldi

Trump'ın temsilcisi Barrack, Netanyahu ile ateşkesin ikinci aşamasına geçişi görüştü

Umut Kervanı, Elazığ'da kapsamlı yardım dağıtımında bulundu

Şırnak'ta asayiş operasyonları: 117 gözaltı

YKS ve LGS için beceri temelli yeni soru modeli uygulanacak

Batman’da Gelin Arabasındaki Yazı Gülümsetti

Malatya halkından RTÜK'E çağrı: Bu bir ahlaksızlık değil, toplumsal çöküş!

Siyonistler, Mescid-i Aksa avlusuna geniş çaplı baskınlar düzenledi

Gazze'de can kaybı 70 bin 665'e yükseldi

İzmir’de uyuşturucu operasyonlarında 46 şüpheli tutuklandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Konya’da sis ve pus uyarısı: Görüş mesafesi düşüyor

Romanya'da on binler yargıdaki yolsuzlukları protesto için meydanlara indi

Kilis merkezli operasyonda 15 şüpheli gözaltına alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: israil'in Gazze'de işlediği soykırım suçları insan haklarının ayaklar altına alınmasıdır

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, kumar bağımlılığıyla ilgili 6 bakanlığa soru önergesi verdi

IHO EBRAR'dan Etiyopya'da katarakt ameliyatı ve kanser hastası çocuklara nakdi destek

AB: Donbas düşerse kale düşmüş demektir ve o zaman kesinlikle tüm Ukrayna ele geçirilir