• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,27% 0,05
  • EURO

    50,83% 0,86
  • GRAM ALTIN

    6613,51% 1,81
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 1,61

HAKSİAD Başkanı Çetiz: Faiz, hem insanı hem ekonomiyi bitiriyor

14 Ağustos 2025, Perşembe 12:50
14 Ağustos 2025, Perşembe 12:50
HAKSİAD Başkanı Çetiz: Faiz, hem insanı hem ekonomiyi bitiriyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, faizin toplumsal, ekonomik ve ahlaki zararlarına dikkat çekerek, iş dünyasına "Faizden uzak durun, helal ticarete yönelin." çağrısında bulundu.

Hak Sanayici ve İşadamları Derneği (HAKSİAD) Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, faizin birey, toplum ve ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, iş dünyasına faizden uzak durma ve helal ticarete yönelme çağrısında bulundu.

Çetiz, faizin yuva yıktığını, üretimi azalttığını, ticareti durma noktasına getirdiğini ve ülke gelirlerinin büyük kısmının faize gittiğini söyledi.

Batman'da faiz oranlarının artmasıyla konut ve araç satışlarının durduğunu belirten Çetiz, "Faize bulaşmadan yapılan ticaret daha bereketlidir." dedi.

HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz

"Faiz yuva yıkar"

Faizin insanları sömürdüğünü, yuvaları yıktığını ve hem maddi hem manevi olarak büyük zarar verdiğini ifade eden Çetiz, "Biz Müslüman tacirler olarak faizin ne kadar tehlikeli ve yersiz olduğunu görüyoruz. Rabbimiz faizi haram kılmış, Peygamberimiz (aleyhissalatu vesselam) faizle uğraşmamamız yönünde tavsiyelerde bulunmuştur." dedi.

Faiz denince akla haksız kazancın geldiğini vurgulayan Çetiz, "Ter dökmeden, hak etmeden paradan para kazanmak hak edilmeyen bir şeyi almak demektir. Özellikle Batman'da tefecilerin piyasada olumsuz bir algı oluşturduğunu görüyoruz." diye konuştu.

"Helal ticaret bereketlidir"

Çetiz, faize girmeden ticaret yapmanın mümkün ve bereketli olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Faize bulaşmadan, gerçek bir ticaret mantığıyla hareket edildiğinde ticaret hem daha bereketli hem de daha makul karşılanıyor. Faiz yiyen bir insanın piyasadaki olumsuz görüntüsü tiksindiricidir. Faize bulaşmadan helal daire içinde ticaret yapmak mümkündür."

"Ekonomiye olumsuz etkisi var"

Faizin ülke ekonomisine ciddi zarar verdiğini belirten Çetiz, "Türkiye’nin gelirlerinin yüzde 60-70’i faize gidiyor. Bu çok kötü bir durum. Hükümetlerin faiz sisteminden kurtulmak için adım atmaları gerekiyor." diye konuştu.

Üreticilerin genelde faize bulaşmadığını ancak kapasite artışı gibi durumlarda buna yöneldiklerini söyleyen Çetiz, "Kendi imkânları dahilinde ticaret yapanlar çok daha rahat ve bereketli iş yaparlar. Faiz, üretimi azaltıyor, iş sektörünü sekteye uğratıyor." dedi.

"Batman'da ticaret durma noktasında"

Faiz oranlarının artmasıyla Batman'da konut satışlarının durduğunu ve araç ticaretinin neredeyse bitme noktasına geldiğini belirten Çetiz, "Faiz devreye girince ticaret unsurları duruyor. İnsanlar ticaret yerine paralarını faize yatırmayı tercih ediyor. Bu durum hem üretimi hem istihdamı hem de ticareti olumsuz etkiliyor." ifadelerini kullandı.

"Faizden kaçın, helale sığının"

Çetiz, faizden uzak durmanın hem birey hem toplum için kurtuluş olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Resulullah (aleyhissalatu vesselam) 'Faizi alan, veren, yiyen, şahitlik eden, katiplik eden cehennemdedir.' buyurmuştur. Bundan daha kötü bir şey var mı? Üç günlük dünya hayatında başkalarının sırtına haksız kazançla zengin olmak doğru değildir. Bütün ticaret erbabına tavsiyemiz; faiz şüphesinden dahi uzaklaşıp helal ticarete, istihdama ve üretime yönelmeleridir." (İLKHA)

Antalya’da drift atan sürücünün ehliyetine geçici olarak el konuldu

Nevşehir'de trafik kazası: 4 yaralı

Tunus'ta şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde 2 kişi hayatını kaybetti

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Nijerya'da otobüs ile kamyon çarpıştı: 11 ölü, 7 yaralı

Katar ile Moritanya askeri mutabakat zaptı imzaladı

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu’nun 6’ncı toplantısı gerçekleştirildi

Irak Başbakanı Sudani ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara görüştü

Manisa'da uyuşturucu hap operasyonu: 1 tutuklama

Ticaret Bakanı Bolat ve KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman bir araya geldi

Malatya'da işçilerin kaldığı prefabrik yapıda yangın

Danimarka ile ABD arasında Grönland gerilimi tırmanıyor

Japonya’dan nükleere dönüş kararı

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1’i ağır 3 yaralı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Dar ile görüştü

ABD İç Güvenlik Bakanı: Minneapolis'te 10 binden fazla düzensiz göçmen gözaltına alındı

TBMM Başkanı Kurtulmuş Kartalkaya yangını araştırma komisyonunu kabul etti

ABD uçakları Grönland'a konuşlandırılacak

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

Bakan Güler ABD’li mevkidaşı Hegseth ile telefonda görüştü

Sason’da kar engeli aşıldı, hasta vatandaş kurtarıldı

Batman'da ev yangınında maddi hasar oluştu

Mardin’de sınır hattında meydana gelen olaylara soruşturma: 35 tutuklu, 77 gözaltı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı

Kar altındaki köylerde sağlık için zamanla yarışan ekipler, 3 hastaya ulaştı

Macron: Uluslararası sistem, kuralların yok sayıldığı bir dünyaya doğru gidiyor

Katar: Gazze'deki ateşkes anlaşması planının başarısına bağlıyız

Mozambik'te sel 4 ayda 100'ü aşkın can aldı

Bursa’da konut satışlarında artış

AB'den ilave gümrük vergisine tepki

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Antalya’da drift atan sürücünün ehliyetine geçici olarak el konuldu

Nevşehir'de trafik kazası: 4 yaralı

Tunus'ta şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde 2 kişi hayatını kaybetti

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Nijerya'da otobüs ile kamyon çarpıştı: 11 ölü, 7 yaralı

Katar ile Moritanya askeri mutabakat zaptı imzaladı

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu’nun 6’ncı toplantısı gerçekleştirildi