• BIST 100

    16001,32%1,20
  • DOLAR

    43,36% 0,01
  • EURO

    51,59% 0,59
  • GRAM ALTIN

    7102,73% 2,28
  • Ç. ALTIN

    11647,77% 2,83

HAKSİAD Batman Şube Başkanı Çetiz'den asgari ücret uyarısı

09 Aralık 2025, Salı 14:14
09 Aralık 2025, Salı 14:14
HAKSİAD Batman Şube Başkanı Çetiz
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, asgari ücret artışının hem çalışanı ezdirmeyecek hem de işvereni zor durumda bırakmayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirterek devletin bu süreçte güçlü destek ve sıkı denetim mekanizmalarıyla devreye girme

2026 yılında geçerli olacak yeni asgari ücret için geri sayım başlarken, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren süreç resmen başlıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bu cuma günü ilk toplantısını yaparak ücret belirleme maratonuna start verecek. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin masaya oturacağı görüşmelerde hem enflasyon hem de ekonomik koşullar dikkate alınacak. Kamuoyunun gözü, çalışanların alım gücünü belirleyecek bu kritik toplantılarda olacak.

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, asgari ücret tartışmalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunarak hem işverenin hem de çalışanların korunması gerektiğini vurguladı.

HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz

İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine konuşan Çetiz, asgari ücret artışının insani bir zeminde yapılması gerektiğini söyledi.

"Asgari ücretliye yapılan muamele insani olmalı"

Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde çalışanların yaşam koşullarının göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Çetiz, şu ifadeleri kullandı:

"Evet, malumunuz bugünlerde asgari ücret üzerinde tartışmalar yaşanıyor. Biz de HAKSİAD olarak, asgari ücretliye yapılan muamelenin insani olması gerektiğini düşünüyoruz. Tabii ki işveren burada sıkıntıda kalmamalı. Yani, işverene artış durumunda gerekli destek verilmezse, işveren asgari ücrete zam yaparken bu sefer işçi çıkarmaya başlıyor, işten çıkarmalar söz konusu oluyor."

"Zam oranı enflasyonun altında olmamalıdır"

Asgari ücret artışının enflasyonun altında kalmaması gerektiğini söyleyen Çetiz, çalışanların alım gücünün korunmasının zorunlu olduğunun altını çizdi.

Çetiz, "Asgari ücrete verilen zam oranının enflasyon altında olmaması gerekiyor. Özellikle buna dikkat edilmeli, çünkü çalışan kardeşlerimizin ezdirilmemesi lazım. Asgari ücretlinin de normal vatandaşlar gibi yaşam hakkı var. Onlara alt tabaka gözüyle bakmamak lazım." dedi.

"İşverenler de desteklenmeli"

Bu süreçte devletin rolüne vurgu yapan Çetiz, hem işveren hem de çalışan için destek mekanizmalarının güçlendirilmesini istedi ve "Devletin asgari ücreti açıklarken, özellikle işverene dönük pozitif bakıp desteklemesi lazım ki, işveren de asgari ücrete verilen zamma tepki olarak işçi çıkarmasın. Devletin hem SSK birimlerinde işverene yardımcı olması lazım. Bölgedeki teşviklerden azami derecede faydalandırılması lazım." diye ekledi.

"Asgari ücret artışından sonraki zam furyasına müdahale edilmeli"

Asgari ücret açıklanmadan önce başlayan zam dalgasına da tepki gösteren Çetiz, bu durumun çalışanların gelirini daha eline geçmeden erittiğini dile getirdi.

"Asgari ücret zamanı gelince bakıyorsun, daha asgari ücret açıklanmadan zam fırtınası başlıyor. Buna devletin özellikle müdahale etmesi lazım." diyen Çetiz, "Daha asgari ücretlinin cebine maaş girmeden zamlardan dolayı eriyor. Bir şey ona kalmıyor. Devletin denetimi sıkı sıkı yapıp asgari ücretlinin ezilmemesi için çaba sarf etmesi lazım." ifadelerini kullandı.

"Asgari ücretliye yapılan zam, ona hayal kırıklığı olarak geri dönmesin"

Asgari ücrete yapılan artışın toplumda bir sevinç oluşturmadığını belirten Çetiz, bunun temel nedeninin kontrolsüz fiyat artışları olduğunu söyledi.

Çetiz, "Asgari ücretliye yapılan zam, ona hayal kırıklığı olarak geri dönmesin. Çünkü herkesin buna dikkat edip insani bir yaşam hakkı olarak, onlar da bizim kardeşlerimiz. Evet, belki düşük maliyetle çalışıyorlar ama onlar da standart insani yaşam şartlarına göre muamele görmeleri lazım diye düşünüyorum." dedi.

Cemal Çetiz, hem işverenin hem de çalışanın gözetildiği bir düzenlemenin hem ekonomik istikrar hem de toplumsal refah açısından zorunlu olduğunu ifade etti. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Ankara’da drift atan sürücünün ehliyeti daimi olarak iptal edildi

Tekstil sektöründe kriz derinleşiyor: İhracat neredeyse durma noktasında

Mardin’de iki motosiklet çarpıştı: 3 ağır yaralı

Türkiye-Almanya eğitim iş birliği müzakerelerinde kritik eşik aşıldı

Umut Kervanı: Suriye'ye acil yardım tır'larımız yola çıkıyor

Siyonist işgalcilerin Gazze'de alıkoyduğu 9 Filistinli esir serbest bırakıldı

Belçika'da demir yolu çalışanları greve gitti

AB'den Grok hakkında "ahlaksızlık" soruşturması

ABD'de göçmen polisine tepkiler dinmiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, HAMAS heyetiyle görüştü

DMM’den Sivas’taki linç iddiasına ilişkin açıklama

Endonezya'daki toprak kaymasında 34 ölü, 46 kayıp

ABD’de şiddetli kar fırtınasında en az 11 ölü, 800 binden fazla hane hala elektriksiz

Muğla’da 1 kilogram skunk ele geçirildi: 2 tutuklama

Kazakistan'da Nipah virüsü alarmı

Gazze Şeridi'nde can kaybı 71 bin 660'a yükseldi

Isparta'da scooter ve motorların trafiğe çıkışı yasaklandı

Ankara’da ticari araçta takograf manipülasyonu tespit edildi

Buzlanma nedeniyle Berlin tramvay seferleri durdu, Almanya genelinde ulaşım aksadı.

Hawaii'deki Kilauea Yanardağı'nda volkanik hareketlilik

Rusya Kamışlı'daki üssünü boşaltıyor

Mardin’de gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarına 5 günlük yasak

ABD'nin tarife tehdidine Çin'den tepki

Yunanistan'da patlama: 4 ölü bir kayıp

İran: Herhangi bir saldırıya "kapsamlı ve pişmanlık uyandıracak" bir yanıt vereceğiz

Adalet Bakanı Tunç Doha Hukuk Forumu’na katıldı

Marangoz ustası Duyan: Rızkı veren Allah’tır. Kişi yeter ki, gayret etsin

Siirt’te 60 yaşındaki şahıs evinde ölü bulundu

Gaziantep'te unutulmaya yüz tutmuş sedef kakma işlemeciliği açılan kursla yaşatılmaya çalışılıyor

İşgal ordusu, Gazze'de esir alınan son askerinin cesedinin bulunduğunu duyurdu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ankara’da drift atan sürücünün ehliyeti daimi olarak iptal edildi

Tekstil sektöründe kriz derinleşiyor: İhracat neredeyse durma noktasında

Mardin’de iki motosiklet çarpıştı: 3 ağır yaralı

Türkiye-Almanya eğitim iş birliği müzakerelerinde kritik eşik aşıldı

Umut Kervanı: Suriye'ye acil yardım tır'larımız yola çıkıyor

Siyonist işgalcilerin Gazze'de alıkoyduğu 9 Filistinli esir serbest bırakıldı

Belçika'da demir yolu çalışanları greve gitti