• BIST 100

    10486,09%0,35
  • DOLAR

    41,25% 0,03
  • EURO

    48,38% -0,34
  • GRAM ALTIN

    4836,92% 0,30
  • Ç. ALTIN

    7891,27% 1,14

HAKSİAD'dan İnşaat Sektörü Buluşması: İnşaatla değil, irade ile kalkınırız

11 Mayıs 2025, Pazar 18:06
11 Mayıs 2025, Pazar 18:06
HAKSİAD
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Hak Sanayici ve İş adamları Derneği, inşaat sektörüne yön veren iş insanlarını Diyarbakır'da bir araya getirdi. Buluşmada sektöre dair sorunlar, çözüm önerileri ve iş birliği fırsatları masaya yatırıldı.

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Öğretmenevi Konferans ve toplantı salonunda düzenlenen buluşma, Ömer Akgül'ün Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Açılış konuşmasında oda başkanları, STK temsilcileri ve sektörün önde gelen firma yetkililerini selamlayan HAKSİAD Genel Başkanı Vedat Turgut, inşaat sektörünün sadece konuttan ibaret olmadığını, yollar, köprüler, fabrikalar, limanlar ve altyapı yatırımlarıyla birlikte çok yönlü bir kalkınma aracı olduğunu ifade etti.

Vedat Turgut

"Sermaye güven ister, HAKSİAD bu güveni sunmaya hazırdır"

Konuşmasında ortak iş yapma ahlakına da değinen Turgut, "Sermaye ürkektir; güven, istikrar, kazanç ve istikamet ister. HAKSİAD olarak biz bu güven ortamını sağlamak için ilgili komisyonlarımızla hazırız. Üyelerimizin, ortaklık ya da yatırım kararı almadan önce bizlere danışması hem iş birliği kültürünü hem de sürdürülebilir başarıyı güçlendirecektir." dedi.

Turgut, Türkiye genelinde inşaat sektörünün kronik sorunlarına da değinerek, plansızlık değil, planlara sadakatsizliğin en büyük problem olduğunu söyledi. Ruhsat ve imar süreçlerindeki bölgesel farklılıkların, denetimsiz müteahhitlik sisteminin ve altyapısız yapılaşmanın sektöre büyük zarar verdiğini ifade etti.

Bölgede doğru konut modellerine yönelinmesi gerektiğini vurgulayan Turgut, yatay mimariye sahip, geniş balkonlu, sosyal alanlı ve bölge yapısına uygun konutların halkın refahını artıracağını ve yatırımcıya da kazanç sağlayacağını belirtti. Ayrıca "siteleşme" anlayışının sosyal eşitliği zedelediğine dikkat çekerek şehir güvenliğinin sadece duvarlar arasında değil, genel yapıda sağlanması gerektiğini vurguladı.

"Filistin'e Zulüm Ekonomik Zafiyetimizden Besleniyor"

Toplantının en dikkat çekici mesajlarından biri ise Filistin meselesi üzerinden geldi. siyonist işgal rejiminin Filistin halkına yönelik zulmüne değinen Turgut, "Bugün Filistinli kardeşlerimiz bombalanırken israil modern şehirler kuruyor. Bu zulüm cesaretini ekonomik güçten alıyor. Eğer biz Müslümanlar olarak ekonomik olarak güçlü olsaydık, ne israil bu kadar cüretkâr olabilirdi, ne de ABD bu denli açık destek verebilirdi. Bu nedenle ekonomik diriliş, aynı zamanda ümmetin dirilişidir." ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda, inşaat sektörünün sadece metrekare üretmediğini, aslında medeniyetin taşıyıcısı olduğunu ifade eden Turgut, "Kalkınma betonla değil; akılcı planlamayla, şeffaf kurallarla ve ortak fayda anlayışıyla sağlanabilir. Bu buluşma da bu yönde önemli bir adımdır" diyerek sözlerini tamamladı.

Mehmet Kaya

"İnşaat sektörü bölgenin en önemli dinamiklerinden biridir"

HAKSİAD Genel Başkanı Vedat Turgut'un selamlama konuşmasının ardından Diyarbakır'daki inşaat sektörü ve yatırım fırsatlarıyla ilgili konuşma yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ise şunları söyledi:

"İnşaat sektörünün ekonomik kalkınma alanındaki önemine değinen Kaya, "İnşaat sektörü bu bölgenin en önemli dinamiklerinden bir tanesidir. Tabi bunun birçok nedeni olmakla birlikte temel anlamda sanayisi geciken bir bölgede yaşıyoruz. Yani bölgenin çatışmalı süreçleri ister istemez hem beyin hem sermayenin gecikmesiyle karşı karşıya kaldık. Türkiye'nin birçok yerinde hatta yurtdışında bölge iş insanlarının çok büyük projelere imza attığını görebiliyoruz. Oda olarak inşaat sektörünün bölgede çok iyi bir model, aynı zamanda 200'den fazla imalat sektörünü destekleyen bir unsur olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu sadece imalat sektörünü desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda ihracat kalemlerine baktığımızda inşaatla ilgili yaptığımız üretimlerdir. Neredeyse her ürününü kendi topraklarımızda kendi emeğimizle bölgemizde üretip dışarıya ihraç ediyoruz. Bu çok önemli ve stratejik bir sektör olduğunu da gösteriyor."

"Yatırım yapmak isteyenlere imkanları tahsis etmekten memnuniyet duyarız"

Diyarbakır'da inşaat sektörünün karşılaştığı en büyük sorunun finansal kaynaklar olduğunun altını çizen Kaya, oluşan güven ortamıyla oluşturulan modellere örnek vererek, "Türkiye'nin birçok yerini gezip inşaat sektörünü görüyoruz ama Diyarbakır, ortaya çıkan modeller anlamında oldukça iyi. Fakat bu kentte finansal erişim en önemli sorunlardan bir tanesi. Yaptığımız ankette son 4 yıl içerisinde 430 şirket, merkezini batı illerine taşımış. Nedeni finanse erişememe. Diyarbakır'da taahhüt sektöründe arsa alımından daireye kadar bir güven üzerine oturmuş finans yapılanması var. Ortada ne faiz uygulaması ne de şirket ortaklığı var. Tamamen güven ortamından oluşmuş iş insanları, altında emlakçılar, onunda altında yatırımcılar var. Bu model Diyarbakır'da işliyor. Bu organizasyon geçen yıl 400 milyon dolarlık yatırım yapmış. Bu modeller finansla uğraşmayan kendi içinde güveni yüksek olan yapıların yapabileceği bir modeldir." ifadelerini kullandı.

Katılımcıları Diyarbakır'da imalat sektöründe yatırıma davet eden Kaya, "İnşaat eşittir sektördeki imalat. İnşaat sektörü kalıcı yatırım değil, dönemsel olarak yaptığımız işlerdir. Onu destekleyen imalat sektörüne girdiğiniz takdirde kalıcı yatırım ve sanayici olma kimliğiyle önemlidir. Diyarbakır bu konuda önemli yatırımlar alan bir kenttir. İnşaat sektöründe yatırım yapabilecek 3 alanımız var. Biri Karacadağ Organize Sanayi Bölgesi, ikincisi Büyük Organize Sanayi Bölgesi ve üçüncüsü de Silvan'da başladık. Orada arsa ve altyapı parası vermeden yatırım yapmak isteyenlere oda olarak yer vermek ve önümüze çıkabilecek tüm prosedürleri sizlere tahsis etmekten memnuniyet duyarız." diye belirtti.

Toplantı, komisyon sunumları ve sektörel görüş alışverişlerinin ardından sona erdi. (İLKHA)

Gazze'de 52 şehit: Yardım beklerken vuruldular

Küresel Sumud Filosuna ikinci saldırı gerçekleştirildi

Muş’ta aileler arasında silahlı kavga: 2 ölü 3 yaralı

Türkiye'den Sumud Filosuna katılan milletvekillerinden destek çağrısı

Dışişleri Bakanlığı’ndan Nepal uyarısı: zorunlu olmadıkça seyahat etmeyin

Osmaniye’de çıkan orman yangını kontrol altına alındı

Azerbaycan, Katar'daki siyonist saldırıyı kınamadı, "derin endişesini" bildirdi!

İletişim Başkanı Duran’dan Katar’daki saldırıya kınama mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri ile HAMAS'a saldırıyı görüştü: "Atılacak ortak adımlar ele alındı"

BM, israilin Katar’da HAMAS yetkililerine yönelik saldırısını kınadı

Mardin'de pikap hayvan sürüsüne daldı: 14 hayvan telef oldu

Sebastien Lecornu, Fransa’nın yeni başbakanı oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'da HAMAS'a yönelik saldırıyı lanetledi

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan, Katar'da HAMAS'a yönelik saldırıya ilişkin açıklama

Kassam, işgal mevzilerine baskın düzenledi: Ölü ve yaralılar var

Tunus’taki drone saldırısı, filodaki insanları yıldırmak ve vazgeçirmeye yöneliktir

Şırnak’ta petrol boru hattı patladı: Alevler havaya metrelerce yükseldi

Malatya'da metruk ev yangını

Şırnak'ta 14 ilden 745 kişinin katılımıyla 7,0  büyüklüğünde deprem tatbikatı yapıldı

HAMAS, Doha'daki saldırıda 6 kişinin şehit olduğunu duyurdu: "Saldırılar direniş yolundan bizi alıkoyamayacaktır"

Malatya'da ahır yangını: 10 hayvan telef oldu

Sumud Filosu'ndan sert mesaj: “Gazze’ye Ulaşacağız, Ablukayı Kıracağız”

Kassam'dan Gazze için duaya çağrı

Batman’a Yeni Bir Güzellik Merkezi: İsra Güzellik Merkezi Açıldı

BATSO'dan Recebanlılar Derneği’ne Ziyaret

Arap ülkeleri, işgalci rejimin Katar'a yönelik saldırılarını kınadı

Bakan Göktaş: 18-25 yaşlarındaki gençlerimiz için kredi miktarını 250 bin liraya yükseltiyoruz

Batman’da Tehlikeli Yolculuk: Patenli Genç Araçlara Tutunarak İlerledi

Gaziantep'te çeşitli suçlardan aranan 4 kişi yakalandı

Batman’da Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nda Kaza: Sürücü Yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de 52 şehit: Yardım beklerken vuruldular

Küresel Sumud Filosuna ikinci saldırı gerçekleştirildi

Muş’ta aileler arasında silahlı kavga: 2 ölü 3 yaralı

Türkiye'den Sumud Filosuna katılan milletvekillerinden destek çağrısı

Dışişleri Bakanlığı’ndan Nepal uyarısı: zorunlu olmadıkça seyahat etmeyin

Osmaniye’de çıkan orman yangını kontrol altına alındı

Azerbaycan, Katar'daki siyonist saldırıyı kınamadı, "derin endişesini" bildirdi!