• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

HAMAS, Trump'ın Gazze planına yanıtını verdi

03 Ekim 2025, Cuma 23:56
03 Ekim 2025, Cuma 23:56
HAMAS, Trump
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

HAMAS, Trump’ın Gazze planındaki esir değişimine olumlu yanıt verirken diğer bazı maddelerin müzakere edilmesi gerektiğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasına yönelik planına yanıtını arabuluculara ileten HAMAS, savaşı sona erdirmek, yardım girişine izin vermek, işgali reddetmek ve yerinden edilmeyi önlemek için müzakerelere hazır olduğunu açıkladı.

Açıklamada, siyonist rejimin Gazze'ye yönelik savaşını sona erdirmesi ve işgal güçlerinin tamamen bölgeden çekilmesi karşılığında Trump’ın teklifine göre esirlerin serbest bırakılabileceği belirtildi.

HAMAS, Gazze Şeridi'nin yönetimini Filistin ulusal mutabakatı, Arap ve İslam ülkelerinin desteğine dayalı olarak bağımsız Filistinli yetkililerden oluşan bir yapıya devretme konusunda mutabakatını yineledi.

Gazze'nin geleceği konusunun uluslararası hukuk ve kararlar temelinde ele alınması gerektiğini belirten HAMAS, Filistin ulusal konsensüsü içinde HAMAS'ın da katılımıyla tartışılacağını kaydetti.

HAMAS'ın yanıtının tamamı şu şekilde:

"HAMAS’ın, ABD Başkanı Trump’ın önerisine yanıtı hakkında

Gazze’de halkımızın maruz kaldığı saldırıların ve soykırım savaşının durdurulması, ulusal sorumluluk anlayışımız ve halkımızın sabiteleri, hakları ve yüksek çıkarlarının korunması doğrultusunda; İslami Direniş Hareketi HAMAS, liderlik kurumlarında kapsamlı istişareler yürütmüş, Filistinli güçler ve fraksiyonlarla, arabulucu kardeşlerle ve dostlarla geniş görüşmeler yaparak ABD Başkanı Donald Trump’ın planına ilişkin sorumlu bir tavır geliştirmiştir.

Derinlemesine inceleme sonrasında hareket kararını almış ve arabulucu kardeşlere şu yanıtı iletmiştir:

-Hamas, Gazze’ye yönelik savaşın durdurulması, esir değişimi, yardımın derhal girişi, işgalin sona erdirilmesi ve halkımızın Gazze’den zorla göç ettirilmesinin reddedilmesine yönelik Arap, İslam, uluslararası tarafların ve ABD Başkanı Donald Trump’ın çabalarını takdir etmektedir.

-Bu çerçevede ve savaşın sona ermesi ile Gazze’den tam çekilmenin sağlanması için hareket, Trump’ın önerisinde yer aldığı şekliyle, tüm israilli esirlerin —hayatta olanlar ve naaşlar— takas formülü kapsamında serbest bırakılmasını kabul ettiğini duyurur.

HAMAS, takas sürecinin sahada uygulanabilir koşullarının oluşturulmasıyla birlikte, arabulucular aracılığıyla derhal detayların müzakere edilmesine hazır olduğunu teyit eder.

-Hareket ayrıca, Gazze’nin yönetiminin ulusal uzlaşı temelinde, Arap ve İslam desteğine dayanan bağımsız (teknokrat) bir Filistin heyetine devredilmesini bir kez daha kabul etmektedir.

-Trump’ın önerisinde Gazze’nin geleceği ve Filistin halkının asli haklarıyla ilgili diğer meseleler ise, ulusal birlik temelinde ve ilgili uluslararası karar ve yasalar çerçevesinde ele alınacaktır.

HAMAS, bu çerçevede oluşturulacak ortak ulusal yapının içinde yer alacak ve sorumluluk bilinciyle katkı sunacaktır." (İLKHA)

Uganda'da Museveni yeniden cumhurbaşkanı seçildi

Çanakkale açıklarında 8 düzensiz göçmen kurtarıldı

Berlin sokaklarında tarım politikalarına traktörlü tepki

ABD ve Pakistan’dan ortak askeri tatbikat

AB-MERCOSUR ticaret anlaşması 25 yıllık müzakerelerin ardından imzalandı

Pakistan'da feci kaza: 24 ölü, 45 yaralı

Trump'un gümrük vergisi kararına ilk tepki İsveç'ten: Şantaja boyun eğmeyeceğiz

Konya-Beyşehir yolunda araç yayaya çarptı

Bakan Yumaklı: Almanya ile kooperatifçilik alanında Ortak Niyet Beyanı imzaladık

Suriye ordusu stratejik önemdeki Tabka'ya girdi

Gazze'de can kaybı 71 bin 548'e yükseldi

Ukrayna'da nükleer santral için bölgesel ateşkes

Bingöl-Erzurum kara yolunda tır ve yolcu otobüsü çarpıştı: 3 yaralı

Malatya'da sahte altın dolandırıcılığı: 3 tutuklama

Rusya: Donetsk ve Zaporijya'da 2 yerleşim yerini ele geçirdik

 Trump, Grönland planını desteklemeyen 8 Avrupa ülkesine yüzde 10 gümrük vergisi getirdi

Manisa’da 18 yaşındaki Firari Yakalandı

DMM, “Türkiye’nin Suriye’de Kürtlere hasmane tutum sergilediği” iddialarını yalanladı

Konya’da yeni çevre yolu projesinde sona yaklaşıldı

Konya için soğuk hava uyarısı: Buzlanma ve don bekleniyor

Siyer Yarışması kayıt süresi uzatıldı

Konya'da ekmek fiyatına zam

Güney Marmara'da feribot seferlerine fırtına engeli

Sivas-Erzincan yolu çığ nedeniyle ulaşıma kapandı

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Basit kulak akıntısı sanıldı, kafa tabanına ulaşan kitle tespit edildi

ÇOMÜ’den meme kanseri ameliyatlarında devrim: MamoScope

Peygamber Sevdalıları Vakfı, Dünya Kudüs Haftası münasebetiyle mesaj yayımladı

Bursa Uludağ Üniversitesi’nden 3 boyutlu beton teknolojisinde öncü adım

Umut Kervanı'ndan Suriye'de insani yardım seferberliği

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Uganda'da Museveni yeniden cumhurbaşkanı seçildi

Çanakkale açıklarında 8 düzensiz göçmen kurtarıldı

Berlin sokaklarında tarım politikalarına traktörlü tepki

ABD ve Pakistan’dan ortak askeri tatbikat

AB-MERCOSUR ticaret anlaşması 25 yıllık müzakerelerin ardından imzalandı

Pakistan'da feci kaza: 24 ölü, 45 yaralı

Trump'un gümrük vergisi kararına ilk tepki İsveç'ten: Şantaja boyun eğmeyeceğiz