• BIST 100

    14297,41%1,00
  • DOLAR

    42,69% 0,00
  • EURO

    50,18% 0,08
  • GRAM ALTIN

    5921,49% 0,34
  • Ç. ALTIN

    9539,73% 0,61

Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenenler dikkat! Kolon kanseri riski çok fazla

19 Mart 2021, Cuma 21:36
19 Mart 2021, Cuma 21:36
Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenenler dikkat! Kolon kanseri riski çok fazla
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenenler dikkat! Kolon kanseri riski çok fazla

1-31 Mart Dünya Kolon (Kalın bağırsak) Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle değerlendirmelerde bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk, kolon kanseri hakkında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Kolon kanserinin erkeklerde kadınlara göre daha sık görüldüğünü aktaran Emsey Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk, “Kalın bağırsak kanseri, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkan heterojen bir hastalıktır ve erken tanı ile tedavi edilebilir. Hastalığın yüzde 70’i sporadik olarak (çevresel faktörler ile)  ortaya çıkabilir, böylece dengeli olmayan beslenme alışkanlıkları, tütün kullanımı, hareketsizlik ve aşırı kilo kolon kanserini tetikleyebilir. Kolon kanseri, Avrupa’da her iki cinsiyette 3’üncü, dünya geneline baktığımızda ise kadınlarda meme kanserinden sonra 2’nci sıklıkta görülmektedir” diye konuştu.

Üniversite öğrencisiyken kemik kanseri oldu, şimdi kanser hastaları için çalışmalar yapıyor!


Kolon kanseri belirtilerine dikkat

Prof. Dr. Levent Demirtürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başka neden yoksa hastalık; karında huzursuzluk, karın ağrısı, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, kansızlık, dışkıda kan gözlenmesi, dışkılama alışkanlığında değişiklik gibi belirtiler verebilir. Bu belirtiler, kanserin yerleştiği bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Makat bölgesine yakın veya bağırsağın sol tarafına yerleşen kanserler daha erken belirti verir.”

Yaş temel risk faktörüdür

Kolon kanserinde yaşın en temel risk faktörü olduğunu, 50 yaşından itibaren kalın bağırsak kanserinin görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Demirtürk, “Hareketsiz yaşam süren, dengesiz beslenen, alkol, tütün mamülleri tüketen, İltihabi bağırsak hastalığı olan, bağırsağında kanser öncüsü polip bulunan, ailesinde kolon kanseri geçmişi olan ve kendisinde daha önce tespit edilmiş başka kanserler bulunan kişiler risk grubunda” dedi.

Egzersiz ve beslenmeye dikkat

Fiziksel egzersizlerin önemini vurgulayan Prof. Dr. Demirtürk Fizik egzersiz olarak haftada en az üç gün, 45 – 60 dakika tempolu yürüyüşün faydalı olduğunu belirterek, “Kırmızı et tüketimi azaltılmalı, işlenmiş et tüketiminden uzak durulmalı (salam, sosis, sucuk vb.) , taze sebze, meyve, kalsiyum, lif, omega 3, folat, B vitamini de içeren dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, kömürle doğrudan temas ederek pişen gıdalar mümkünse tüketilmemeli, ideal kilo muhafaza edilmeli” diye konuştu.

50 yaşından itibaren kolonoskopi yaptırın

50 yaşın kritik olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Demirtürk, “Ailenizde kolon kanseri olmasa bile 50 yaş kolon kanseri için orta risk grubudur. Bu nedenle 50 yaşından itibaren diğer tarama yöntemlerine göre etkin olan ve günümüzde güncel yaklaşım kolonoskopi tetkikinin önerilen sürelerde yapılması ihmal edilmemeli” ifadelerini kullandı. 

Erken tanı hayat kurtarır

Kolon kanserinin erken evrede teşhis edilmediği takdirde ölümcül seyredebilen hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Demirtürk, “Erken evrede teşhis edilip takip ve tedavi edilen hastalar normal yaşamlarını sürdürebilirler. Kanser tanısı konulan hastalarda tedavi, kanserin bağırsakta yerleştiği yere, tutulan kısmın uzunluğuna, etrafa veya bir başka organa yayılıp, yayılmamasına göre farklılık gösterir. Bu bağlamda genel olarak tümörlü kısmın veya bağırsağın bir bölümünün alınması veya radyoterapi, kemoterapi uygulanması gerekebilir. Tedavi edici cerrahi şansı olmayan hastalarda ise bağırsak tıkanıklığının önlenmesi amacıyla, tümörün yeri de uygunsa metalik stent takılması veya kemoterapi uygulaması başlıca tedavi uygulamalarıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Guterres'ten mülteci çağrısı: Yük ev sahibi ülkelere bırakılmamalı

İran, işgal rejiminin süregelen tehdidine karşı ciddi adımlar atılması çağrısında bulundu

ABD'den Venezuela'ya müdahale etmek için ek gerekçe: Trump, fentanili "kitle imha silahı" ilan etti!

Siyonist işgalciler Ramallah'ın batısında bir evi daha yıktı

İsyancı M23 hareketi Kongo'da ele geçirdiği şehirden çekildi

Şanlıurfa’da sağanak yağış sonrası kaza: 2 yaralı

Şanlıurfa’da yarın planlı elektrik kesintisi uygulanacak

Tarım ÜFE kasımda aylık bazda geriledi

Şanlıurfa’da dolandırıcılık operasyonu: 31 kişi tutuklandı

Siyonist yerleşimciler Hanuka bahanesiyle Mescid-i Aksa'ya baskını sürdürdü

ABD’de GLP-1 ilaçlarıyla ilgili görme kaybı iddiaları mahkemeye taşındı

Gaziantep'te kaçak akaryakıt operasyonu: 6 gözaltı

Uçak biletlerinde iki kademeli fiyat dönemi: Yolcuya erken rezervasyon çağrısı

HÜDA PAR’dan Palu Kaymakamı'na ziyaret

Brent petrol 60,06 dolardan işlem görüyor

Pakistan'da polis aracı trenle çarpıştı: 2 ölü 3 yaralı

HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz: Alanya'da altyapı sorunları acil müdahale gerektiriyor

Siyonist işgalciler Batı Şeria'da 10 Filistinliyi esir aldı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Palu'da köy ziyaretlerinde bulundu

TÜİK, kasım ayı konut satış verilerini açıkladı

Van’da kar yağışı kenti beyaz örtüyle kapladı

Meksika’da küçük uçak düştü: En az 7 ölü

Şırnak'ta seyir halindeki tanker alev aldı

İşgalciler Kudüs'ün kuzeybatısında bir evi yıktı

Batman'da aranan şahıslara yönelik operasyonlarda 17 kişi yakalandı

ABD ordusu, Doğu Pasifik'te uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddia edilen 3 tekneye saldırdı, 8 kişi öldü

HÜDA PAR heyeti Palu'da esnaf ve vatandaşlarla buluştu

Siyonist işgalciler Tubas kenti ve Tammun beldesine baskın düzenledi

Şırnak’ta 6 kilo 200 gram skunk ele geçirildi

Yahudi çeteler Filistinli aileye saldırdı: 5 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Guterres'ten mülteci çağrısı: Yük ev sahibi ülkelere bırakılmamalı

İran, işgal rejiminin süregelen tehdidine karşı ciddi adımlar atılması çağrısında bulundu

ABD'den Venezuela'ya müdahale etmek için ek gerekçe: Trump, fentanili "kitle imha silahı" ilan etti!

Siyonist işgalciler Ramallah'ın batısında bir evi daha yıktı

İsyancı M23 hareketi Kongo'da ele geçirdiği şehirden çekildi

Şanlıurfa’da sağanak yağış sonrası kaza: 2 yaralı

Şanlıurfa’da yarın planlı elektrik kesintisi uygulanacak