• BIST 100

    16139,48%-2,69
  • DOLAR

    43,96% 0,05
  • EURO

    51,49% -0,88
  • GRAM ALTIN

    7590,72% 2,09
  • Ç. ALTIN

    12213,23% -2,50

Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenenler dikkat! Kolon kanseri riski çok fazla

19 Mart 2021, Cuma 21:36
19 Mart 2021, Cuma 21:36
Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenenler dikkat! Kolon kanseri riski çok fazla
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenenler dikkat! Kolon kanseri riski çok fazla

1-31 Mart Dünya Kolon (Kalın bağırsak) Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle değerlendirmelerde bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk, kolon kanseri hakkında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Kolon kanserinin erkeklerde kadınlara göre daha sık görüldüğünü aktaran Emsey Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk, “Kalın bağırsak kanseri, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkan heterojen bir hastalıktır ve erken tanı ile tedavi edilebilir. Hastalığın yüzde 70’i sporadik olarak (çevresel faktörler ile)  ortaya çıkabilir, böylece dengeli olmayan beslenme alışkanlıkları, tütün kullanımı, hareketsizlik ve aşırı kilo kolon kanserini tetikleyebilir. Kolon kanseri, Avrupa’da her iki cinsiyette 3’üncü, dünya geneline baktığımızda ise kadınlarda meme kanserinden sonra 2’nci sıklıkta görülmektedir” diye konuştu.

Üniversite öğrencisiyken kemik kanseri oldu, şimdi kanser hastaları için çalışmalar yapıyor!


Kolon kanseri belirtilerine dikkat

Prof. Dr. Levent Demirtürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başka neden yoksa hastalık; karında huzursuzluk, karın ağrısı, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, kansızlık, dışkıda kan gözlenmesi, dışkılama alışkanlığında değişiklik gibi belirtiler verebilir. Bu belirtiler, kanserin yerleştiği bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Makat bölgesine yakın veya bağırsağın sol tarafına yerleşen kanserler daha erken belirti verir.”

Yaş temel risk faktörüdür

Kolon kanserinde yaşın en temel risk faktörü olduğunu, 50 yaşından itibaren kalın bağırsak kanserinin görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Demirtürk, “Hareketsiz yaşam süren, dengesiz beslenen, alkol, tütün mamülleri tüketen, İltihabi bağırsak hastalığı olan, bağırsağında kanser öncüsü polip bulunan, ailesinde kolon kanseri geçmişi olan ve kendisinde daha önce tespit edilmiş başka kanserler bulunan kişiler risk grubunda” dedi.

Egzersiz ve beslenmeye dikkat

Fiziksel egzersizlerin önemini vurgulayan Prof. Dr. Demirtürk Fizik egzersiz olarak haftada en az üç gün, 45 – 60 dakika tempolu yürüyüşün faydalı olduğunu belirterek, “Kırmızı et tüketimi azaltılmalı, işlenmiş et tüketiminden uzak durulmalı (salam, sosis, sucuk vb.) , taze sebze, meyve, kalsiyum, lif, omega 3, folat, B vitamini de içeren dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, kömürle doğrudan temas ederek pişen gıdalar mümkünse tüketilmemeli, ideal kilo muhafaza edilmeli” diye konuştu.

50 yaşından itibaren kolonoskopi yaptırın

50 yaşın kritik olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Demirtürk, “Ailenizde kolon kanseri olmasa bile 50 yaş kolon kanseri için orta risk grubudur. Bu nedenle 50 yaşından itibaren diğer tarama yöntemlerine göre etkin olan ve günümüzde güncel yaklaşım kolonoskopi tetkikinin önerilen sürelerde yapılması ihmal edilmemeli” ifadelerini kullandı. 

Erken tanı hayat kurtarır

Kolon kanserinin erken evrede teşhis edilmediği takdirde ölümcül seyredebilen hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Demirtürk, “Erken evrede teşhis edilip takip ve tedavi edilen hastalar normal yaşamlarını sürdürebilirler. Kanser tanısı konulan hastalarda tedavi, kanserin bağırsakta yerleştiği yere, tutulan kısmın uzunluğuna, etrafa veya bir başka organa yayılıp, yayılmamasına göre farklılık gösterir. Bu bağlamda genel olarak tümörlü kısmın veya bağırsağın bir bölümünün alınması veya radyoterapi, kemoterapi uygulanması gerekebilir. Tedavi edici cerrahi şansı olmayan hastalarda ise bağırsak tıkanıklığının önlenmesi amacıyla, tümörün yeri de uygunsa metalik stent takılması veya kemoterapi uygulaması başlıca tedavi uygulamalarıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İran operasyonunda 6 Amerikalı asker öldü

İran, operasyonun 13'üncü dalgasını başlattı: "Düşman için güzel günleri sona erdi"

Genç Umut Kervanı’nın Ramazan ayı yardımları devam ediyor

Bakan Gürlek’ten Fatma Nur Çelik paylaşımı: Sorumlular hukuk önünde hesap verecek

İran Devrim Muhafızlarından "Hürmüz Boğazı" uyarısı

İran'ın avladığı IHA'lar düşmanın savaş aklını felç ediyor

Hürmüz Boğazı krizi Avrupa'yı vurdu: Gaz fiyatları gün içinde yüzde 48 yükseldi

Petro'dan Orta Doğu için acil barış çağrısı: Bir an önce uluslararası hukuka saygı ilkesine geri dönülmeli

Milli Eğitim Bakanlığından Çekmeköy’deki olaya ilişkin açıklama

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve yardımcısı tutuklandı

BAE ve Katar, ABD'yi ikna etmeye çalışıyor

Nijerya'da Lassa ateşi salgın alarmı: 10 sağlık çalışanı hayatını kaybetti

Ankara'da 16 yıldır Ramazan ayı boyunca yüzlerce öğrenciye ücretsiz iftar veriliyor

Pezeşkiyan: Savaş koşullarında hizmet vermek bir cihat örneğidir

Fransa'dan nükleer silah açıklaması: Nükleer başlık sayısı artırılacak

İran, savaşta 500'den fazla noktayı hedef aldı

Rusya'dan 3. Dünya Savaşı uyarısı

Benzin ve motorine zam bekleniyor

İsviçre: Diplomatik kanallar halen aktif

Katar doğal gaz üretimini askıya aldı

Umman Körfezi'nde beş gemiye yönelik saldırıda 2 ölü

Rusya, Ukrayna'da 3 yerleşim yerini ele geçirdiğini duyurdu

NATO Genel Sekreteri: İran'a yönelik harekatlara katılmayacağız

Balıkesir'de iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Siirt’te fıstık ağaçları kuruyor, ekipler alarmda

Devrim Muhafızları: ABD'ye ait yakıt ikmal tankerini vurduk

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte ile görüştü

Lübnan hükümeti Hizbullah'ı silahsızlandırmayı amaçlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'ndan uçuş iptalleri açıklaması

Çin ve İran Dışişleri Bakanları görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran operasyonunda 6 Amerikalı asker öldü

İran, operasyonun 13'üncü dalgasını başlattı: "Düşman için güzel günleri sona erdi"

Genç Umut Kervanı’nın Ramazan ayı yardımları devam ediyor

Bakan Gürlek’ten Fatma Nur Çelik paylaşımı: Sorumlular hukuk önünde hesap verecek

İran Devrim Muhafızlarından "Hürmüz Boğazı" uyarısı

İran'ın avladığı IHA'lar düşmanın savaş aklını felç ediyor

Hürmüz Boğazı krizi Avrupa'yı vurdu: Gaz fiyatları gün içinde yüzde 48 yükseldi