• BIST 100

    9311,88%-2,19
  • DOLAR

    38,85% -0,32
  • EURO

    44,87% -0,99
  • GRAM ALTIN

    4344,50% 1,44
  • Ç. ALTIN

    6989,75% 1,74

Hasat yapan pamuk üreticileri: Pamuk kalitesi iyi ama fiyat düşük

EKONOMİ 15.10.2024 11:38:47 0
Hasat yapan pamuk üreticileri: Pamuk kalitesi iyi ama fiyat düşük

Batman'da ’beyaz altın’ olarak nitelendirilen pamuk hasadı devam ederken, çiftçi hem verim hem de fiyat düşüklüğünden dert yanıyor. Pamuk üreticileri, girdilerdeki fahiş fiyat artışı pamuk alım fiyatlarına yansımıyor.

Pamuk kalitesi en yüksek ölçülere sahip olan Batman'da pamuk hasadı devam ederken, pamuk üreticileri hem verim hem de fiyat düşüklüğü nedeniyle umduklarını bulamadıklarını belirtti.

Yaklaşık 3-4 yıldır pamuk fiyatının neredeyse aynı olduğunu ama bu süre zarfında başta akaryakıt, ilaç, gübre ve tohum fiyatları olmak üzere tüm girdilerine yüzde 200'üzün üzerinde bir artışın yaşandığını ifade eden pamuk üreticileri, maliyette yaşanan artışların pamuk alım fiyatlarına da yansımasını istedi.

Pamuk alım fiyatının yaklaşık 3 yıldır 20 lira civarında olduğunu, bu rakamın bu sene 25-26 liraya çıkarılmasının az da olsa iyi olduğunu belirten pamuk üreticileri, devletten 3 yıldır artmayan dekar başına 1. 60 kuruş olan desteğin 3 liraya çıkarmalarını talep etti.

"Akaryakıt, ilaç, güre ve tohuma yapılan zamlar pamuk alım fiyatına yansımalı"

Pamuk alım fiyatlarının neredeyse 3-4 yıldır aynı olduğunu ama gübre, ilaç ve akaryakıtın fahiş oranlarda arttığına dikkat çeken Çiftçi Nevzat Yılgın, artışların böyle devam etmesi ve pamuk fiyatının hak ettiği şekilde verilmemesi durumunda çiftçiliğin bitme aşamasına geleceğini ifade etti.

Yılgın, "Mesleğimiz çiftçiliktir ve mısır ve pamuk ekimiyle uğraşıyoruz. Burası 130 dönüm ve toplamda 300 dönüm pamuk ektik. Nisan ayının ortasında pamuğun tohumunu ektik ve şu ana kadar uğraşıyoruz. Bu süreçte gübre, ilaç gibi ne gerekiyorsa yaptık. Ama verimden memnun değiliz. Geçen sene buradan dönüm başına 500 kilo verim alırken, bu sene 400 kiloya düştü. Bu düşüşün ilaçtan mı yoksa başka bireyden mi olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Tarım ilaçlarına yüzde 100, yüzde 200 zam gelirken, akaryakıt fiyatı sürekli artıyorken, pamuğun fiyatı 3-4 yıldır 20 lira civarındadır. Bu sene pamuk fiyatı 25-26 lira olarak açıklanması biraz da olsa bizim için iyi oldu. Böyle giderse mazot, gübre ve ilaçlarda yaşanan fahiş artışlar bizi çiftçilik yapmaktan alıkoyacaktır. Devletten isteğimiz fahiş fiyat artışlarını düşürmeleridir."

"Pamuğumuzun kalitesi çok iyi ama fiyat düşük"

Devletin pamuk üreticilerine olan desteğin çok yetersiz olduğunu ve pamuk fiyatlarının neredeyse üç senedir aynı olduğunu ifade eden Çiftçi İbrahim Erin, "İşimiz çiftçiliktir ve pamuk, buğday, mısır, mercimek gibi tarım ürünlerini ekiyoruz. Bugün ise nisan ayında ektiğimiz pamuğumuzun hasadına başladık. Bu seneki verimimiz iyi olsa da istediğimiz verimi alamadık. Pamuğumuzun kalitesi çok iyidir. Pamuğun fiyatı her sene 1-2 lira artarken gübre, ilaç ve akaryakıta yüzde 50'linin üstünde zam yapılıyor. Devletin pamuk üreticilerine desteği çok az üç senedir dekar başına verilen fiyat 1, 60 kuruş olarak aynıdır. Bu fiyatın 3 liraya çıkarılması bizim için azda olsa iyi olur. Devletin pamuk üreticisine olan desteklemeleri ilaç fiyatlarındaki artışa endekslemelerini istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Mescid-i Aksa Endişesi: “Yaşanabilecek En Büyük Felaket”

Taziye Evi İçin Yeşil Alan Yok Edilmesin!”

Batman'da balkon çöktü 3 ölü 6 yaralı

Tekstil Sektöründe Büyük Gelişme: Keçioğlu Makina’dan Batman’a Dev Yatırım

İran'ın füze harekatında Bat Yam'da 10 siyonist öldü

Şırnak’tan Gazze’deki soykırıma tepki direnişe destek çağrısı

Traktörü tamir ederken altında kalan işçi hayatını kaybetti

Van'da sulama kanalında erkek cesedi bulundu

İnşaat işçilerinin kaldığı şantiyede korkutan yangın

İran'dan ABD'ye: Nükleer müzakereler anlamsız hale geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Rusya ile Ukrayna arasında ağır hasta asker takası yapıldı

Van’da şap hastalığı nedeniyle hayvan ticareti durduruldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Bakan Işıkhan Mardin’de bir dizi ziyaret gerçekleştirdi

Gazze'de can kaybı 55 bin 297'ye yükseldi

İran'dan 3 ülkeye uyarı: israile yardım ederseniz üslerinizi vururuz

Güney Afrika'da sel felaketi: 78 ölü

Yaz aylarının serinletici lezzeti Cizre limonatası coğrafi işaret ile tescillendi

Adana'da kontrolden çıkan otomobil iş yerine daldı

Siyonist işgalcilerden Han Yunus'ta yeni katliam hazırlığı

Hindistan'da meydana gelen uçak kazasında ölü sayısı 270'e yükseldi

Şanlıurfa'da halk sağlığını tehdit eden ürünlere ceza

Şanlıurfa'da 170 dönümlük buğday tarlasında yangın

Rusya 1200 Ukraynalı asker ve sivilin cenazesini teslim etti

Mardin Peygamber Sevdalıları’ndan yaz tatilinde manevi eğitim seferberliği

Motosikletin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Doğru: Başıboş köpek sorununa çözüm bulunmalı

Diyetisyen Korkmaz: Kolestrolü yüksek bireylerde beslenme önemlidir

HÜDA PAR Solhan İlçe Başkanı Uyar, çürümeye terk edilen parklara dikkat çekti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ