• BIST 100

    14048,39%0,46
  • DOLAR

    42,67% 0,18
  • EURO

    50,08% -0,05
  • GRAM ALTIN

    5854,78% -0,02
  • Ç. ALTIN

    9291,43% 0,00

Havaların soğuduğu bu günlerde gribal ve viral enfeksiyonlara dikkat!

11 Kasım 2024, Pazartesi 13:40
11 Kasım 2024, Pazartesi 13:40
Havaların soğuduğu bu günlerde gribal ve viral enfeksiyonlara dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Havaların mevsim sıcaklığının altında seyretmeye başladığı bu günlerde olabilecek gribal ve viral enfeksiyonlara karşı tedbirli olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, önemli öneri ve tavsiyelerde bulundu.

Gribal ve viral enfeksiyonların en yaygın ve sık görüldüğü mevsim geçişlerinde özellikle yaşlı, kronik hastalığı, astım, bronşit, şeker hastalığı ve 65 yaş üstü olan hastaların durumuna dikkat çeken Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, bu dönemlerde öksürük, balgam ve ateşi olanların mutlaka doktora başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.

Mevsim geçişlerinde karşılaşılabilen hastalıklar hakkında bilgi veren Şenyiğit, "Bilindiği üzere kış aylarına girmek üzereyiz, sonbaharın son ayındayız. Soğuklar başladı. Soğuk, vücut direncini düşüren en önemli etkenlerden biridir. Bu aylarda herkes soğuğa maruz kalarak herhangi bir enfeksiyon geçirebilir. Bu bazen basit bir farenjit bazen ağır bir zatürre olabilir. Herkesin çok dikkatli olması lazım. Özellikle yaşlı, kronik hastalığı, astım, bronşit, şeker hastalığı ve 65 yaş üstü olanların daha dikkatli olmaları gerekiyor." dedi.

"Boğazı yanan, ateşi olan ve sarı renkte balgamı olanlar bir uzmana başvurmalı"

Bu ayların gribal ve viral enfeksiyonların yoğun olduğu dönemler olduğunu söyleyen Şenyiğit, "Bu dönemlerde bahsettiğimiz kronik hastalığı ve 65 yaş üstü olanların kalabalığa girerken mutlaka maskeli olmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü Covid-19 döneminde maskeyi düzenli kullandığımız için neredeyse hiçbir grip veya nezle vakası görmedik. Fakat bunu ihmal ettiğimiz için şimdi grip ve nezle hastaları gelmeye başladı." ifadelerini kullandı.

Hastalığın belirtilerine göre takip edilmesi gereken aşamaları sıralayan Şenyiğit, şu ifadelere yer verdi:

"Öksürük, balgam ve ateşi olanlar mutlaka doktora başvurmaları gerekiyor. Nezle gibi şikâyeti olanlar doktora gitmelerine gerek yoktur. Çünkü nezle bir viral enfeksiyondur, 5 gün içinde kendiliğinden geçen bir durumdur. Sadece burun akıntısı ve hapşırığı olan ama ateşi ve sarı renkte balgamı olmayanlar birkaç gün evde istirahatle bunu geçirebilir. Ancak boğazı yanan, ateşi olan ve sarı renkte balgamı olanların mutlaka göğüs hastalıkları veya kulak burun ve boğaz hastalıkları uzmanına başvurulmalarında fayda var. Çünkü eğer gecikme olursa zatürreye dönebilir ve çok ağır bir tablo meydana getirebilir."

"Tek başına hafif bir öksürük tedavi gerektirecek bir durum değildir"

Şenyiğit, "Sarı renkli balgam, genelde enfeksiyonu gösterir bazen de beklenmiş balgamda olur. Normal balgamın beyaz veya hafif derece de gri olması lazım ancak sarı renkte ve kirli balgam enfeksiyonu gösterir. Ateşle beraberse akciğerde bir sorun olduğu gösterir." şeklinde konuştu.

Öksürüğün farklı sebeplerinin var olduğuna dikkat çeken Şenyiğit, "Tansiyon ilacı, astım, bronşit ve KOAH'ta öksürük yapabilir. Etkeni bilmeden bir şey diyemeyiz. Ancak kış dönemlerinde öksürüğü daha fazla görürüz. Tek başına hafif bir öksürük tedavi gerektirecek bir durum değildir. Basit gribal bir enfeksiyona döner ama balgam, nefes darlığı, hırıltı, solunum, yüksek ateş olursa o öksürüğün mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bir öksürük ortalama 2 ay civarında sürüyorsa ve ateşi bile yoksa mutlaka öksürüğü araştırmak lazım." diye belirtti. (İLKHA)

Lula'dan Trump'a " güçlünün hukuku" tepkisi

TEKNOFEST 2026 Şanlıurfa’da düzenlenecek

Arpaguş: Zorlu süreçten çıkışın yolu Kur’an ve Sünnete sarılmaktır

4-6 yaş Kur’an kursu öğrencileri keyifli etkinliklerle eğlenirken öğreniyor

Türkiye genelinde "Su Verimliliği Seferberliği" kapsamında yarışmalar düzenlenecek

Batman'da durdurulan tırda 38 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi

"Aile Okulu" kurslarından 150 bini aşkın veli yararlandı

"Hanuka" bahanesiyle 8 gün boyunca Mescid-i Aksa'ya baskın hazırlığı

Uzm. Dr. Eşenli: Sürekli susama ve yorgunluk diyabet habercisi olabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası toplumun Filistin halkına olan borcunu ödeme zamanı geldi

Batman'da abart egzoz denetiminde 5 araç sürücüsüne ceza kesildi

Tayland ve Kamboçya arasında gerilim tırmanırken, Trump ne yapmaya çalışıyor

Siyonist rejimden Lübnan'a geniş çaplı saldırı hazırlığı

Bakan Güler, TBMM Genel Kurulu'nda Bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

İSPARK ücretlerine yüzde 62,5’e varan zam

Trump'tan Kiev ve Moskova'ya tepki: Sonu gelmeyen toplantılardan sıkıldım

Gazze’de çadırların üzerine duvar çökmesi sonucu iki kişi şehit oldu

Motorinde 2 liralık indirim bekleniyor

Rekabet Kurumu, rekabet cezalarının alt sınırını belirledi

Gaziantep'te cezası bulunan şahıs yakalandı

Asgari ücret pazarlığı başlıyor: Milyonların gözü ilk toplantıda

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Gaziantep'te kapkaçılık yapan şahıs yakalandı

Trump’tan Venezuela’ya yeni yaptırım: Petrol tankerlerine ve Maduro’nun akrabalarına baskı

Euro kritik seviyeyi aştı

29 ilde uyuşturucu operasyonları: 345 gözaltı

Meteoroloji'den uyarı: Kuzey ve doğuda yağış, iç kesimlerde sis bekleniyor

Japonya açıklarında 6,7 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı verildi

BM: Gazze halkı ağır toplumsal travmayla karşı karşıya

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi: Gazze savaşı gazeteciler için en kanlı dönem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Lula'dan Trump'a " güçlünün hukuku" tepkisi

TEKNOFEST 2026 Şanlıurfa’da düzenlenecek

Arpaguş: Zorlu süreçten çıkışın yolu Kur’an ve Sünnete sarılmaktır

4-6 yaş Kur’an kursu öğrencileri keyifli etkinliklerle eğlenirken öğreniyor

Türkiye genelinde "Su Verimliliği Seferberliği" kapsamında yarışmalar düzenlenecek

Batman'da durdurulan tırda 38 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi

"Aile Okulu" kurslarından 150 bini aşkın veli yararlandı