• BIST 100

    16696,42%-1,65
  • DOLAR

    43,85% 0,04
  • EURO

    51,82% 0,31
  • GRAM ALTIN

    7342,32% 0,87
  • Ç. ALTIN

    11845,61% 0,03

Havaların soğuduğu bu günlerde gribal ve viral enfeksiyonlara dikkat!

11 Kasım 2024, Pazartesi 13:40
11 Kasım 2024, Pazartesi 13:40
Havaların soğuduğu bu günlerde gribal ve viral enfeksiyonlara dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Havaların mevsim sıcaklığının altında seyretmeye başladığı bu günlerde olabilecek gribal ve viral enfeksiyonlara karşı tedbirli olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, önemli öneri ve tavsiyelerde bulundu.

Gribal ve viral enfeksiyonların en yaygın ve sık görüldüğü mevsim geçişlerinde özellikle yaşlı, kronik hastalığı, astım, bronşit, şeker hastalığı ve 65 yaş üstü olan hastaların durumuna dikkat çeken Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, bu dönemlerde öksürük, balgam ve ateşi olanların mutlaka doktora başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.

Mevsim geçişlerinde karşılaşılabilen hastalıklar hakkında bilgi veren Şenyiğit, "Bilindiği üzere kış aylarına girmek üzereyiz, sonbaharın son ayındayız. Soğuklar başladı. Soğuk, vücut direncini düşüren en önemli etkenlerden biridir. Bu aylarda herkes soğuğa maruz kalarak herhangi bir enfeksiyon geçirebilir. Bu bazen basit bir farenjit bazen ağır bir zatürre olabilir. Herkesin çok dikkatli olması lazım. Özellikle yaşlı, kronik hastalığı, astım, bronşit, şeker hastalığı ve 65 yaş üstü olanların daha dikkatli olmaları gerekiyor." dedi.

"Boğazı yanan, ateşi olan ve sarı renkte balgamı olanlar bir uzmana başvurmalı"

Bu ayların gribal ve viral enfeksiyonların yoğun olduğu dönemler olduğunu söyleyen Şenyiğit, "Bu dönemlerde bahsettiğimiz kronik hastalığı ve 65 yaş üstü olanların kalabalığa girerken mutlaka maskeli olmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü Covid-19 döneminde maskeyi düzenli kullandığımız için neredeyse hiçbir grip veya nezle vakası görmedik. Fakat bunu ihmal ettiğimiz için şimdi grip ve nezle hastaları gelmeye başladı." ifadelerini kullandı.

Hastalığın belirtilerine göre takip edilmesi gereken aşamaları sıralayan Şenyiğit, şu ifadelere yer verdi:

"Öksürük, balgam ve ateşi olanlar mutlaka doktora başvurmaları gerekiyor. Nezle gibi şikâyeti olanlar doktora gitmelerine gerek yoktur. Çünkü nezle bir viral enfeksiyondur, 5 gün içinde kendiliğinden geçen bir durumdur. Sadece burun akıntısı ve hapşırığı olan ama ateşi ve sarı renkte balgamı olmayanlar birkaç gün evde istirahatle bunu geçirebilir. Ancak boğazı yanan, ateşi olan ve sarı renkte balgamı olanların mutlaka göğüs hastalıkları veya kulak burun ve boğaz hastalıkları uzmanına başvurulmalarında fayda var. Çünkü eğer gecikme olursa zatürreye dönebilir ve çok ağır bir tablo meydana getirebilir."

"Tek başına hafif bir öksürük tedavi gerektirecek bir durum değildir"

Şenyiğit, "Sarı renkli balgam, genelde enfeksiyonu gösterir bazen de beklenmiş balgamda olur. Normal balgamın beyaz veya hafif derece de gri olması lazım ancak sarı renkte ve kirli balgam enfeksiyonu gösterir. Ateşle beraberse akciğerde bir sorun olduğu gösterir." şeklinde konuştu.

Öksürüğün farklı sebeplerinin var olduğuna dikkat çeken Şenyiğit, "Tansiyon ilacı, astım, bronşit ve KOAH'ta öksürük yapabilir. Etkeni bilmeden bir şey diyemeyiz. Ancak kış dönemlerinde öksürüğü daha fazla görürüz. Tek başına hafif bir öksürük tedavi gerektirecek bir durum değildir. Basit gribal bir enfeksiyona döner ama balgam, nefes darlığı, hırıltı, solunum, yüksek ateş olursa o öksürüğün mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bir öksürük ortalama 2 ay civarında sürüyorsa ve ateşi bile yoksa mutlaka öksürüğü araştırmak lazım." diye belirtti. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Kocaeli’de 21 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Edirne’de Hamzabeyli Gümrük Kapısı’nda 22 kilo skunk ele geçirildi

Dışişleri Bakanı Fidan İİT ülkelerinin büyükelçileriyle iftarda bir araya geldi

Ordu’da trafik ihlallerine drone destekli denetim

Gazze'de 18 bin 500 hasta ve yaralı acil tıbbi tahliye bekliyor

Erzurum’un 3 ilçesinde kar nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ATBR üyelerini Cumhurbaşkanlığı’nda kabul etti

Yapıcıoğlu: Cumhurbaşkanı Erdoğan'a süreç hakkındaki rapora ilişkin fikirlerimizi ilettik

İran Dışişleri Bakanı: Hem barışa hem de savaşa hazırız

HAKSİAD Ankara Şubesi öğrencilerle iftar sofrasında buluştu

Samsun’da termal drone destekli denetimde 13 kişiye ceza

Ankara'da sıcaklıklar eksiye düşecek

Bulgar yetkililer, Türkiye sınırında 1,43 milyon euro değerinde kokain ve altına el koydu

İçişleri Bakanlığında yardımcıların görev dağılımı belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletin, inancını yaşaması bunları zıvanadan çıkartıyor

İran Cumhurbaşkanı, ABD ile yapılacak dolaylı görüşmeler için "iyi beklentiler" gördüğünü söyledi

Balkanlar üzerinden dondurucu soğuk dalga geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yapıcıoğlu'nu kabul etti

Somali’de 6.5 milyon kişi açlık sınırında

İran Dışişleri Bakanı, ABD ile dolaylı görüşmelerin 3. turu için Cenevre'ye gitti

Marmaray, Ramazanda ek sefer yapacak

Kur'an şehidi Nesim Demirtaş kabri başında yad edildi

Bakan Göktaş: Bağımlılıkla mücadelede yeni bir dönemi başlattık

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Özgürlük adı altında ahlaki çöküşe göz yummak sorumsuzluktur

Hocalı Katliamı'nın 34. yılı nedeniyle Meclis'te anma programı düzenlendi

Marmaray’da Ramazana özel ek sefer

Konya'da "Kampüsten Mahalleye İyilik Sağlık Hareketi"

Türkiye, Avrupa’da zirvede: Hava trafiğinde tarihi seviyeye ulaştı

Gaziantep'te öğrenciler her gün birlikte mukabele okuyor

Bilecik’te narkotik operasyonu: 4 şüpheli yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kocaeli’de 21 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Edirne’de Hamzabeyli Gümrük Kapısı’nda 22 kilo skunk ele geçirildi

Dışişleri Bakanı Fidan İİT ülkelerinin büyükelçileriyle iftarda bir araya geldi

Ordu’da trafik ihlallerine drone destekli denetim

Gazze'de 18 bin 500 hasta ve yaralı acil tıbbi tahliye bekliyor

Erzurum’un 3 ilçesinde kar nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ATBR üyelerini Cumhurbaşkanlığı’nda kabul etti