RÖPORTAJ 29.04.2025 15:00:55 0

Hem şifa hem de lezzet kaynağı: Soryaz bitkisi

Hem şifa hem de lezzet kaynağı: Soryaz bitkisi
Haberi Sesli Oku

Siirt'te uzun yıllardır şifalı bitkiler satışı yapan Muzaffer Ulu, yüksek dağların sarp kayalıklarında yetişen ve bölgede "Soryaz" olarak bilinen bitkinin hem şifa hem de lezzet kaynağı olduğunu söyledi.

Soryaz, halk arasında böbrek taşı düşürme ve akciğerleri temizleme gibi sağlık faydalarıyla biliniyor. Ayrıca, vitamin ve mineral açısından zengin olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirdiği düşünülüyor. Bu özellikleriyle Soryaz, sadece bir bitki değil, adeta bir şifa kaynağı olarak görülüyor.​

Mutfakta da geniş bir kullanım alanına sahip olan Soryaz, özellikle yumurtalı kavurma, börek içi ve çeşitli yemeklerde kullanılıyor.

Bu bitkiyi toplarken yaşanan kazalar da gündeme geliyor. Siirt'te soryaz toplarken uçuruma düşen bir kişi hayatını kaybetti. Bu tür olaylar, Soryaz'ın ne kadar değerli olduğunu ve köylülerin bu bitkiyi toplarken ne denli büyük riskler aldığını gösteriyor.​

"Bu bitki insanı mıknatıs gibi kendine çekiyor"

Şifalı bitkiler üzerine 1998 yılından bu yana hizmet veren Muzaffer Ulu, Soryaz bitkisinin doğada kendiliğinden yetiştiğini ve bölge halkı tarafından büyük fedakârlıklarla toplandığını söyledi. Ulu, "Köylüler bu bitkiyi toplamak için 50 ila 100 metre yüksekliğindeki kayalıklardan iplerle sarkarak iniyor. Öyle vakalar oldu ki, bu uğurda yaralanan, hatta hayatını kaybedenler bile oldu. Ama düşme korkusu değil, bu bitkiye ulaşma arzusu onları dağlara çıkarıyor.” dedi.

"Ispanağı her yerde bulursun, ama soryazı bulamazsın"

Soryazın tadı ve faydalarıyla ıspanaktan çok daha değerli olduğunu söyleyen Ulu, bu bitkinin hem lezzetli hem de doğal olmasıyla ön plana çıktığını ifade etti. Ulu, "Ispanak her yerde yetişir, gübreyle büyür. Ama soryaz Allah vergisidir. Katkısız, tamamen doğal ve şifa kaynağıdır." diye konuştu.

Soryazın özellikle böreklerde kullanıldığını belirten Ulu, " Çok faydalı bir bitkidir. Hani insanlar börek yaparken içine ıspanak koyar ya... Ispanak her yerde bulunabilir ama Soryaz’ı her yerde bulamazsın. Şimdi derin dondurucular var, al bu bitkiden 5 kilo, koy dolabına. Her gün et, şeker yiyeceğine arada bir bu şifalı bitkileri de tüketmen gerekiyor. İnsan vücudu için çok gerekli bir bitkidir. Biz bu bitkiyi ne şartlarla topluyoruz, insanlar görse bir daha hayatlarında ıspanak yemezler. Zaten batı şehirlerindeki insanlar bu bitkinin farkına varmaya başladı. Yavaş yavaş bu tür faydalı bitkilere yöneliyorlar." ifadelerini kullandı.

"Tarım ürünü olanla dağda yetişen bir olur mu?"

Artan taleple birlikte bazı bölgelerde tarım yoluyla da soryaz üretildiğini belirten Ulu, bu bitkinin doğal olanla karıştırılmaması gerektiğini söyledi. " Soryaz bitkisinin bir de doğal olmayanı var. Genelde Muş tarafından gelir, tarım yoluyla üretilir. Bir de tamamen doğal olan, köylüler tarafından dağların yüksek kesimlerinde toplanan soryaz vardır. Ama tarımla üretilen Soryaz, doğal olanı kadar lezzetli, kokulu değildir. Tarım ürünü olanın sapı beyaz, doğal olanın sapı ise kırmızıdır. Tarımla üretilen daha ucuzdur; doğal olan ise daha pahalıdır." dedi.

"Böbrek taşına iyi gelir, akciğeri temizler"

Soryaz bitkisinin sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından da birçok faydası bulunduğunu vurgulayan Muzaffer Ulu, "Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur, akciğerleri temizler. Vücudu arındırır. Doğal olması da onu çok özel kılıyor. Batıdaki insanlar da artık bu tür doğal ürünlere yöneliyor. Eskiden kıymeti bilinmiyordu ama şimdi doğada az bulunur hâle geldi." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: hem şifa hem de lezzet kaynağı: soryaz bitkisi

UNRWA: 3 bin yardım tırı Gazze sınırında bekletiliyor

HAMAS'tan ABD'ye tepki: UNRWA'nın yasaklanmasına verilen destek, siyonist soykırıma ortaklıktır

Kassam Tugayları'ndan Refah'ta siyonistlere pusu

Siyonist rejim Şam'da başkanlık sarayı yakınına hava saldırısı düzenledi

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Yükleniyor