• BIST 100

    10275,75%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

Hemşirelik etiği mi, etik hemşire mi?

09 Kasım 2023, Perşembe 09:20
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Hemşirelik etiği mi, etik hemşire mi?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Hemşirelik etiği mi, etik hemşire mi?

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Hemşirelik Bölümü tarafından Cumhuriyetin 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında “Bakımın Örtük Anlamı Umursamak”, “Hemşirelik Etiği mi, Etik Hemşire mi?” konulu konferans düzenlendi.
SANKO Üniversitesi SBF Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, açılış konuşmasında, “Hemşirelik, birey, aile ve toplumun sağlığını koruma, geliştirme, bozulan sağlığı yeniden kazanma ve rehabilitasyonunu sağlama amacıyla hizmet veren, her ülkede önemli bir yere sahip meslek grupları arasındadır” dedi.

Prof. Dr. Pasinlioğlu, konferansa konuşmacı olarak katılan ve “mesleki düşünür” diye tanımladığı Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (HEPDAK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi SBF Hemşirelik Bölümü Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç’ın, araştırmalar ve gözlemler yaparak hemşirelik mesleğinin daha iyi icra edilmesi için önemli çalışmalara imza attığını söyledi.

Gösterdiği çaba ve azimden dolayı Prof. Dr. Özen Kulakaç’ı kutlayan Prof. Pasinlioğlu “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında bu anlamlı konferansın gerçekleştirilmesine katkı sunan tüm ekibe teşekkür ediyorum” diye konuştu.

SANKO Üniversitesi SBF Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nimet Ovayolu da meslektaşlarına ve hemşire adaylarına hemşirelik bakımının ve bakım verilen bireyin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha hatırlatarak, Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünü en içten dilekleriyle kutladığını kaydetti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Özen Kulakaç ise iki oturumda “Bakımın Örtük Anlamı Umursamak” ve “Hemşirelik Etiği mi? Etik Hemşire mi” konulu sunum yaptı.

Prof. Dr. Kulakaç, ilk oturumda gerçekleştirdiği “Bakımın Örtük Anlamı Umursamak” konulu sunumda umursama kavramının; bakım sürecinin iç içe geçmiş dört aşamasından ilkini oluşturduğuna vurgu yaptı.

Umursamayı, iyi olan şeyleri devam ettirmek ve sürekliliğini sağlamak, hastalık durumlarında ise iyileştirmeyi sağlamak üzere dikkati vermek olarak tanımlayan Prof. Dr. Kulakaç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Umursamak, erdemli bir karakter oluşturma sürecinin önemli bir bileşenidir. Ayrıca bir kişinin neyi umursadığı ve ne yapmayı düşündüğü arasında doğal ve yakın bir bağlantı bulunur. Umursamak yalnız kendimiz için değil, gelecekte olmasını hayal ettiğimiz bir dünya için önemlidir. Hemşirelerin umursama ile başlayan ve bakımın sorumluluğunu üstlenme ve bakım verme ile devam eden bakım sürecinin hayranlık verici örneğini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün bir milletin bağımsızlığını umursama, bağımsızlık savaşının liderliğinin sorumluluğunu üstlenme ve sonuçta devrimlerle taçlandırdığı bir Türkiye Cumhuriyeti kurma çabası ile bağlayabiliriz.”

Prof. Dr. Kulakaç, “Hemşirelik Etiği mi, Etik Hemşire mi” konulu sunumunda ise “Bir sağlık sisteminde hiçbir eylem ya da süreç yoktur ki ahlaki boyutu bulunmasın. Hemşirelerin insanı, bakımı ve iyileştirme süreçlerini dikkate almayan geleneksel yaklaşımları dönüştürme etik sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.

Hemşirelerin bakımın etik boyutuna yol gösterecek rehberler oluşturma ve uygulama sorumluluğunu üstlenmek durumunda olduğunu anlatan Prof. Dr. Kulakaç, hemşirenin insan olma boyutuyla yakın ilişki kurduran, “etik bir insan olma” konusunda içsel duyarlılığı destekleyen etik rehberlere gereksinimi olduğuna dikkat çekti.

İnsanın yüzünü hemşireyi sorumluluğa davet eden bir “ayna” olarak tanımlayan Prof. Dr. Kulakaç, sözlerini şöyle tamamladı: “Başkasının yüzünün yüklediği sorumluluk bilinciyle oluşturulan ben ötesi etik ilişkiye işaret eden Levinas, ‘Ait olma’ ya da ‘Yüz’ etiği ile etiği, bir başka insanın hayatı ellerine teslim edilen kişinin o hayata özen göstermesi olarak anlamlandırmıştır. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutluyoruz. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tanımladığı ‘akli hür, vicdani hür, irfanı hür’ insanı, hemşerilikte ancak içsel bir etik anlayışa sahip hemşireler temsil edecektir.”

Muğla açıklarında 19 düzensiz göçmen yakalandı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında 4 ayrı soruşturma

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Erakçi ile görüştü

Siyonist işgalciler Lübnan'a yoğun hava saldırıları düzenledi

Sürücünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği otomobil takla attı: 3 yaralı

Çin'den AB'ye misilleme

ABD'de meydana gelen selde 67 ölü, 11 kayıp

Almanya'da orman yangınları kontrol altına alınamıyor

BRICS zirvesi ortak bildirisi: israil tüm Filistin topraklarından çekilmeli

Kovancılar-Bingöl kara yolunda kaza: 1 yaralı

Çankırı'da orman yangını

Umut Kervanı’ndan kaybolan Alzheimer hastası için arama desteği

Siyonist işgalcilerin Gazze'ye son saldırılarında 77 şehit

Elazığ'da 3.6 büyüklüğünde deprem

Rusya: Ukrayna'da Patriot hava savunma sistemi imha edildi

Bolu'da orman yangını

Rutte: Çin'in Tayvan'a saldırması çatışmaları tetikler

ABD'den Ukrayna’ya patriot gönderme sinyali

HÜDA PAR heyeti Elazığ'da vatandaşların sorunlarını dinledi

İşgalin bugünkü saldırılarında 61 kişi şehit oldu

Mersin'de katliam gibi kaza: 5 ölü, 1 yaralı

Macron, İngiltere’ye gidiyor

Pençe-Kilit Harekât bölgesinde 5 asker metan gazından hayatını kaybetti

Rusya iki yerleşim birimini daha ele geçirdiğini duyurdu

Batı Şeria'da işgal saldırıları: 2 şehit

Brezilya'da BRICS Zirvesi

Peygamber Efendimize yapılan hakaret lanetlendi

Minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 12 yaralı

İşgal medyası: HAMAS, 7 Ekim’den 3 ay sonra "8200 İstihbarat Üssüne" ulaşmaya çalıştı

Avusturya'da uçak kazası: 4 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Muğla açıklarında 19 düzensiz göçmen yakalandı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında 4 ayrı soruşturma

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Erakçi ile görüştü

Siyonist işgalciler Lübnan'a yoğun hava saldırıları düzenledi

Sürücünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği otomobil takla attı: 3 yaralı

Çin'den AB'ye misilleme

ABD'de meydana gelen selde 67 ölü, 11 kayıp