• BIST 100

    10467,20%-0,16
  • DOLAR

    41,97% 0,02
  • EURO

    48,73% 0,04
  • GRAM ALTIN

    5586,84% 0,36
  • Ç. ALTIN

    9712,10% 0,00

Her ay ikiye katlanan faturalar neye göre belirleniyor?

29 Ağustos 2025, Cuma 15:38
29 Ağustos 2025, Cuma 15:38
Her ay ikiye katlanan faturalar neye göre belirleniyor?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin Kızıltepe halkı, yıllardır kabarık gelen elektrik faturaları karşısında büyük mağduriyet yaşadıklarını belirterek, sorunu çözüme kavuşturmaları için yetkililere çağrıda bulundu.

HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Teşkilatı, Kızıltepe Dicle Elektrik binası önünde ilçede sorun haline gelen yüksek elektrik faturalarına karşı açıklamalarda bulundu.

Açıklama yapan HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Abdullah Kavan, Kızıltepe ilçesinde kangren halini alan kabarık elektrik faturaların halkın belini büktüğü belirtti.

Kızıltepe halkı ise bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi için yetkililere çağrıda bulundu. 

"Vatandaşlarımız, 10, 15 hatta 20 bini bulan faturalarla karşı karşıya"

Kavan, halk, enflasyonun yüksek olduğu bu dönemde yüksek elektrik faturaları ödemekte güçlük çektiğini belirterek, "Yıllardır bölgemizde kangren haline gelmiş elektrik sorunu için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Adeta halkımız 'Yeter artık' dediği bir noktadayız. Çiftçilerimizin mağduriyetlerini bir tarafa bırakıyor, çiftçilerimizin faturalarını bir tarafa bırakıyor, çiftçilerimizin 12 saat, 15 saat kesilen elektriklerini bir tarafa bırakıyoruz, çiftçilerimizin milyonluk faturadan dolayı icra yoluyla satışa çıkmış tarlalarını bir tarafa bırakıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada vatandaşlarımız kendi evinin faturasını ödemekte zorlanıyor. Vatandaşlarımız, 10, 15 hatta 20 bini bulan faturalarla karşı karşıyadır. Vatandaşlarımızın sırtı bu faturalar altında bükülmüş durumdadır. Asgari ücretle çalışan bir vatandaşın 10 bin 15 bin elektrik faturasını nasıl ödeyecek? Peki, bu insan geçimini nasıl sağlayacak? Ayrıca kilovatların özellikle belirli bir aşamadan sonra faturanın iki kat olacağından bahsediyorlar. Bizim Kızıltepe'mizde 50 dereceyi bulan bir sıcaklıkta bu kotanın altında kalmak neredeyse imkânsız bir şeydir. Sadece Kızıltepe değil, Güneydoğu içerisinde sıcak bölgeler, il ve ilçelerimiz bu kotanın altında kalması mümkün değildir.  Bundan dolayı da büyük faturalar geliyor, bu faturalar altında da vatandaşımız perişan bir halde duruyorlar." ifadelerini aktardı.

Sosyal devlet olmanın gerekliliklerine dikkat çeken Kavan, öncelikli olarak vatandaşı muhafaza etmek ve menfaatlerini korumak olduğunu aktararak, "Özellikle sıcak olan Kızıltepe ilçemizde çoğu kişinin evinde hastası, ihtiyarı, çocuğu, kadını var. Hatta sağlıklı bir vatandaşın bu sıcaklık içerisinde klimayı yakmak zorunda kalıyor.  Bu klimayı yakan vatandaşlar o belirlenen kotanın altında kalması zaten imkânsızdır. Oysa sıcak bölgelerde özellikle yazın sıcak olduğu 3 ayda bu faturaların yarıya düşmesi gerekir. Bir kısmının devlet tarafından karşılanması gerekir. Sosyal devlet olmanın bazı gereklilikleri vardır. Bu gerekliliklerin birincisi vatandaşı muhafaza etmek, menfaatlerini korumaktır." şeklinde konuştu.

"Kota ve çift katlı gelen faturalar neye göre belirleniyor?"

HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Abdullah Kavan

Kabarık elektrik faturaların keyfi olarak gönderildiğini ifade eden Kavan, "Bugün, elektrik dağıtım şirketleri adeta keyfi uygulamalarla vatandaşlarımızı perişan etmiş durumdadır. Bu mağduriyetin giderilmesi adına öncelikle elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinden çıkması gerekir. Bu kurumun yeniden devlet kurumuna devredilmesi gerektiğini söylüyoruz. Eğer bu yapılamıyorsa ciddi bir denetimin devlet kurumları tarafından Dicle Elektrik'e ve dağıtım şirketlerine yapılması gerekir. Özellikle bu kota ve çift katlı gelen faturalar neye göre belirleniyor? Direklerin üzerine çıkan elektrik sayaçlarının hız devri neye göre ve kime göre belirleniyor? Biz buradan yine sosyal devlet olmanın gereği olarak çağrımızı yetkililere yapıyoruz. Bölgeden yükselen bu kadar büyük bir ses eğer duyulmuyorsa bir yerlerde problem vardır. O mesuliyetin altında da kendileri var ve bunlar bölgemizin vatandaşlarımızın vicdanında mahkûm kalacaklardır." dedi.

"Asgari ücretle çalışan bir vatandaş nasıl bu faturaları ödeyecek?"


 

Enver Yaşın

Elektrikte indirim olması gerekirken katlanarak faturaların geldiğini belirten Enver Yaşın, "Geçen ay evimize 4 bin 600 TL elektrik faturası geldi. Bu ay ise 6 bin 486 lira geldi. Faturalar arasında yüzde 50 bir fark var. Bu fark neye göre belirleniyor peki? Belli bir indirim olması gerekirken yüzde 50'nin üzerinde arttırılıyor. Bu konuda büyük bir mağduriyetimiz var. Asgari ücretle çalışan bir vatandaş nasıl bu faturaları ödeyecek? Bu parayı nereden getirecek? Yatırmasa elektriği kesilecek. Belki hastası, yaşlısı da vardır. Hükümetin bu konuya el atması lazım. Bu resmen bir zulümdür." şeklinde konuştu.

"Yetkililer bu soruna bir 'Dur' demelidir"

Şehmus Demir

Büyük bir meblağda elektrik faturasının geldiğini aktaran Şehmus Demir yetkililere çözüm için çağrıda bulunarak, "Kızıltepe ilçesinde en büyük sorunumuz Dicle Elektrik'in faturalardaki keyfi muamelesidir. Kim bu soruna 'Dur' diyecek artık bilemiyoruz. İlçenin göbeğinde bazı sorunları dile getiriyoruz. Elektrik faturaların yüksek gelmesini sürekli söylüyoruz. Bu ay bize gelen elektrik faturası 13 bin 677 TL. Başka bir elektrik faturam ise 16 bin TL geldi. Böyle bir fatura bir vatandaşa geliyorsa asgari ücretle çalışan kişi nasıl ödeyecek? Yetkililerden bu konuyu çözüme kavuşturmasını istiyoruz. Keyfi olan rakamların yazılması bizleri şüphelendiriyor. Her ay bu tür faturalarla karşılaşıyoruz. Bir ev için makul bir rakam mıdır, yoksa keyfi olarak yazılmakta mıdır? Yetkililer bu soruna bir 'Dur' demelidir." şeklinde belirtti.

Murat Erol

Elektrik işleyişinin özelde değil, devletin elinde olması gerektiğini ifade eden Murat Erol, "Kızıltepe halkının hepsi, elektrik faturasının yüksek gelmesinden dolayı Dicle Elektrik'ten şikâyetçi. Bin lira bir fatura geldiği zaman 2, 2 bin geldiği zaman 4 bin lira oluyor. Elektik ile ilgili işleyişler devletin elinde olmalıdır. Özel şirketlere veriliyor, özel şirketler de istediği gibi yazıp çiziyor. Biz bunları istemiyoruz. İstanbul ve İzmir'de bu kadar kabarık bir fatura geliyor mu? Her ay fatura ikiye katlanıyor." diye konuştu.

Ahmet Beken

Ahmet Beken, ise yüksek hava sıcağında zor durumda kaldıklarını dile getirerek, "Elektrik konusunda şikâyetçiyiz, faturalar bayağı kabarık geliyor. Yetkililerin bu konunun üzerinde durmasını istiyoruz. Çünkü insanlar sıcak havada çok zor durumda kalıyor. Sıcak havadan dolayı insanlar klima yakmak zorunda kalıyor. Bu sorunun çözülmesini talep ediyoruz." ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Odyolog Şimşek: Erken müdahale hem duymayı hem konuşmayı koruyor

Batman'da 8'inci kitap fuarı başlıyor

Şanlıurfa’da yarın planlı elektrik kesintisi uygulanacak

Soğuk ve tıbbi İhmal, siyonist zindanlarda Filistinli esirleri ölüme sürüklüyor

Tarihi camide "Hadis ve Hayat" dersi işlendi

Batman'da iş ilanları artık sosyal medyada

Turkar Genel Müdürü Mert Turanlı, Savunma sanayisinin gerçek yüzünü anlattı

Batman'da madde etkisinde olduğu düşünülen gencin tuhaf hareketleri dikkat çekti

ÜNİPERSEN’den Bingöl Üniversitesi’nde lojman tahsis sistemine yönelik adalet ve eşitlik talebi

Ziraat Odası'ndan kuraklık uyarısı: Ciddi yağış olmazsa tarımsal üretim olumsuz etkilenecek

Gazze'de kayıplar aranıyor: Siyonist rejimden esirlere işkence ve infaz suçları

UAD, bugün işgalcilerin Gazze’ye insani yardımları sokmamasıyla ilgili kararını çıkaracak

İstanbul merkezli 5 ilde suç örgütü operasyonu: 30 şüpheli tutuklandı

Siirt’te gençler artan yemekleri paylaşma geleneğine dönüştürdü

Gaziantep'te Kur'an eğitim merkezi ve cami için protokol imzalandı

Siirt Üniversitesi ile TEGV arasında iş birliği protokolü imzalandı

Oto bakım ustası Çaka: Tedbiri son dakikaya bırakmamak gerekiyor

YÖK Başkanı Özvar, Azerbaycan’da TAÜ ve Karabağ Üniversitesini ziyaret etti

Çocuklarda sağlıklı beslenme nasıl olmalı?

Siirt’te gıda denetimleri sıkılaştırıldı

Eruh’ta heyelan sonrası kapanan yollar, ekiplerin çalışmasıyla açıldı

OSTİMTECH SEPIP-2025 ile iki kıtada küresel bilim sahnesinde

Adıyaman İl Müftülüğü'nden umre semineri

Uluslararası Adalet Divanı'nın Gazze ablukasına dair kararı bekleniyor

Gazze’ye giren yardımlar hedefin çok altında

Şanlıurfa’da kekemelik farkındalığı: Bir engel değil, farklı bir konuşma biçimi

Bingöl’de MEB AKUB akreditasyon süreci başladı

Batı Şeria ilhak ediliyor: Tasarısı bugün Knesset'te oylanacak

2025 Nikon Mikrofotografi Yarışması’nın birincisi: Pirinç tanesi üzerinde pirinç böceği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim ile görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Odyolog Şimşek: Erken müdahale hem duymayı hem konuşmayı koruyor

Batman'da 8'inci kitap fuarı başlıyor

Şanlıurfa’da yarın planlı elektrik kesintisi uygulanacak

Soğuk ve tıbbi İhmal, siyonist zindanlarda Filistinli esirleri ölüme sürüklüyor

Tarihi camide "Hadis ve Hayat" dersi işlendi

Batman'da iş ilanları artık sosyal medyada

Turkar Genel Müdürü Mert Turanlı, Savunma sanayisinin gerçek yüzünü anlattı