• BIST 100

    11178,89%-0,04
  • DOLAR

    41,28% 0,11
  • EURO

    48,98% 0,00
  • GRAM ALTIN

    4889,83% -0,05
  • Ç. ALTIN

    7995,93% -0,37

Her kol ağrısı kalp krizine işaret etmeyebilir

21 Ocak 2025, Salı 18:09
21 Ocak 2025, Salı 18:09
Her kol ağrısı kalp krizine işaret etmeyebilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kol ağrılarının her zaman kalp krizi belirtisi olmadığını, ağrıların doğru tanı ve tedavi için detaylı incelenmesi gerektiğini belirtti.

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kol ağrılarının her zaman kalp krizine işaret etmeyebileceğini ve ağrıların doğru tanı için karakterine göre değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kol ağrılarının nedenlerinin farklı olabileceğini belirten Şen, doğru tanıya ulaşmak için hastanın detaylı öyküsünün alınması ve ağrı tipinin dikkatle incelenmesi gerektiğini söyledi.

Dirsek ve el bölgesinde hissedilen ağrıların, sinir sıkışması gibi nörolojik sorunların habercisi olabileceğine dikkat çeken Şen, hastaların bu tür belirtileri ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Hamilelik döneminde ve bilgisayarı sık kullanan meslek gruplarında görülen karpal tünel sendromuna ilişkin bilgi veren Şen, bu durumun genellikle el bileğinden parmaklara inen ağrılarla kendini gösterdiğini belirtti.

Şen, tanı süreçlerinde öykü alma ve fizik muayenenin önemini vurgulayarak, doğru bir tanının uygun tedaviye ve hasta memnuniyetine ulaştıracağını kaydetti.

"Ağrının karakteri teşhiste belirleyicidir"

Kol ağrısının farklı nedenlerden kaynaklanabileceğini vurgulayan Şen, ağrının detaylı incelenmesinin önemine dikkat çekerek, "Kol ağrısı şikâyetiyle gelen bir hastanın ağrısının karakteri bizi doğru tanıya yönlendirir. Örneğin, ağrı kürek kemiği olarak bilinen skapula bölgesinden başlayıp, omuzdan, kola, ele ve parmaklara kadar çizgi şeklinde uzanıyorsa bu boyun fıtığından kaynaklanıyor olabilir. Ancak efor sırasında ortaya çıkan, ağır sporlar ya da sabah koşusu sonrası görülen ve istirahatle azalan bir ağrı, kalp krizinin belirtisi olabilir" dedi.

"Sinir sıkışmaları kol ağrısına neden olabilir"

Bazı kol ağrılarının sinir sıkışmasından kaynaklanabileceğini ifade eden Şen, "Dirsek seviyesinden başlayarak ele kadar yayılan bir ağrı, omuz ve kürek kemiğinde hissedilmiyorsa ya da eforla artmıyorsa, dirsek seviyesindeki sinir sıkışması anlamına gelebilir. Bu ağrılar genellikle belirli pozisyonlarda ortaya çıkar ve ele kadar inebilir" diye konuştu.

"Gece uykusundan uyandıran ağrılara dikkat"

Hamilelik döneminde ve bazı meslek gruplarında görülen karpal tünel sendromuna dikkat çeken Şen, "Hamileliğin son üç ayında, bilgisayar kullananlarda veya bcılarda el bileğinden avuç içine kadar uzanan uyuşma ve ağrılar görülebilir. Özellikle gece uykudan uyandıran, elinizi sallama ya da bileğinizi ovuşturma ihtiyacı hissettiren bu durum karpal tünel sendromuna işaret edebilir" ifadelerini kullandı.

"Doğru tanı için muayene vazgeçilmezdir"

Tanı süreçlerinde hasta öyküsünün ve fizik muayenenin önemine işaret eden Şen, "Doğru bir öykü almak ve iyi bir fizik muayene yapmak, ön tanı koymada kritik bir rol oynar. Tetkikler ise bu tanıyı destekler ya da farklı bir yöne yönlendirir. Bu süreç, doğru tedaviye ve hasta memnuniyetine ulaşmanın en etkili yoludur" dedi. (İLKHA)

Sivas’ta park halindeki otomobil patladı: 1 ölü, 2 yaralı

Gaziantep’te 3 kilo metamfetamin ele geçirildi

Çanakkale açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı'na Prof. Dr. Safi Arpaguş atandı

Meteorolojiden 11 il için sarı kodlu uyarı

Kocaeli’de uyuşturucu suçundan aranan şahıs yakalandı

Rusya ve Çin arasında nükleer iş birliği anlaşması

Tunceli'de orman yangını

2 ilde denize girişler 3 gün yasaklandı

Pakistan ve Suudi Arabistan arasında stratejik savunma anlaşması

BM: Gazze'de iki günde 40 binden fazla kişi zorla yerinden edildi

Siyonist rejimden Lübnan'a hava saldırısı

ABD’de uzun namlulu tüfekle araca saldırı: 3 ölü

Iğdır'da balya makinesine kapılan genç hayatını kaybetti

Fed faiz kararını açıkladı

Orta Asya’da geniş kapsamlı askeri tatbikat

Yunanistan'da Batı Nil virüsü alarmı

Göçmen teknesinde yangın: 50 ölü

Kolombiya'da hapishanede isyan: 5 ölü, 7 yaralı

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu görevden uzaklaştırıldı

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 432'ye yükseldi

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Ahmed Şara ile görüştü

HÜDA PAR Antalya İl Teşkilatından kırtasiyeci esnafına ziyaret

Hindistan'da beyin yiyen amipten 19 kişi öldü

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığı heyeti muhtarlar ve esnafla bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kudüs'e namahrem ellerin kirletmesine izin vermeyiz”

Durmaz: Antalya'da öğrenci sağlığı için kantinlerde denetimler sıklaştırılmalı

Adana’nın önemli ticaret merkezi su baskınlarıyla boğuşuyor

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, Soğukpınar köyünde vatandaşların sorunlarını dinledi

TMO çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatını 120 lira olarak açıkladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sivas’ta park halindeki otomobil patladı: 1 ölü, 2 yaralı

Gaziantep’te 3 kilo metamfetamin ele geçirildi

Çanakkale açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı'na Prof. Dr. Safi Arpaguş atandı

Meteorolojiden 11 il için sarı kodlu uyarı

Kocaeli’de uyuşturucu suçundan aranan şahıs yakalandı

Rusya ve Çin arasında nükleer iş birliği anlaşması