• BIST 100

    15475,71%-0,76
  • DOLAR

    43,29% 0,06
  • EURO

    50,79% 0,09
  • GRAM ALTIN

    6743,34% 1,90
  • Ç. ALTIN

    10993,04% 2,81

Her kol ağrısı kalp krizine işaret etmeyebilir

21 Ocak 2025, Salı 18:09
21 Ocak 2025, Salı 18:09
Her kol ağrısı kalp krizine işaret etmeyebilir
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kol ağrılarının her zaman kalp krizi belirtisi olmadığını, ağrıların doğru tanı ve tedavi için detaylı incelenmesi gerektiğini belirtti.

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kol ağrılarının her zaman kalp krizine işaret etmeyebileceğini ve ağrıların doğru tanı için karakterine göre değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kol ağrılarının nedenlerinin farklı olabileceğini belirten Şen, doğru tanıya ulaşmak için hastanın detaylı öyküsünün alınması ve ağrı tipinin dikkatle incelenmesi gerektiğini söyledi.

Dirsek ve el bölgesinde hissedilen ağrıların, sinir sıkışması gibi nörolojik sorunların habercisi olabileceğine dikkat çeken Şen, hastaların bu tür belirtileri ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Hamilelik döneminde ve bilgisayarı sık kullanan meslek gruplarında görülen karpal tünel sendromuna ilişkin bilgi veren Şen, bu durumun genellikle el bileğinden parmaklara inen ağrılarla kendini gösterdiğini belirtti.

Şen, tanı süreçlerinde öykü alma ve fizik muayenenin önemini vurgulayarak, doğru bir tanının uygun tedaviye ve hasta memnuniyetine ulaştıracağını kaydetti.

"Ağrının karakteri teşhiste belirleyicidir"

Kol ağrısının farklı nedenlerden kaynaklanabileceğini vurgulayan Şen, ağrının detaylı incelenmesinin önemine dikkat çekerek, "Kol ağrısı şikâyetiyle gelen bir hastanın ağrısının karakteri bizi doğru tanıya yönlendirir. Örneğin, ağrı kürek kemiği olarak bilinen skapula bölgesinden başlayıp, omuzdan, kola, ele ve parmaklara kadar çizgi şeklinde uzanıyorsa bu boyun fıtığından kaynaklanıyor olabilir. Ancak efor sırasında ortaya çıkan, ağır sporlar ya da sabah koşusu sonrası görülen ve istirahatle azalan bir ağrı, kalp krizinin belirtisi olabilir" dedi.

"Sinir sıkışmaları kol ağrısına neden olabilir"

Bazı kol ağrılarının sinir sıkışmasından kaynaklanabileceğini ifade eden Şen, "Dirsek seviyesinden başlayarak ele kadar yayılan bir ağrı, omuz ve kürek kemiğinde hissedilmiyorsa ya da eforla artmıyorsa, dirsek seviyesindeki sinir sıkışması anlamına gelebilir. Bu ağrılar genellikle belirli pozisyonlarda ortaya çıkar ve ele kadar inebilir" diye konuştu.

"Gece uykusundan uyandıran ağrılara dikkat"

Hamilelik döneminde ve bazı meslek gruplarında görülen karpal tünel sendromuna dikkat çeken Şen, "Hamileliğin son üç ayında, bilgisayar kullananlarda veya bcılarda el bileğinden avuç içine kadar uzanan uyuşma ve ağrılar görülebilir. Özellikle gece uykudan uyandıran, elinizi sallama ya da bileğinizi ovuşturma ihtiyacı hissettiren bu durum karpal tünel sendromuna işaret edebilir" ifadelerini kullandı.

"Doğru tanı için muayene vazgeçilmezdir"

Tanı süreçlerinde hasta öyküsünün ve fizik muayenenin önemine işaret eden Şen, "Doğru bir öykü almak ve iyi bir fizik muayene yapmak, ön tanı koymada kritik bir rol oynar. Tetkikler ise bu tanıyı destekler ya da farklı bir yöne yönlendirir. Bu süreç, doğru tedaviye ve hasta memnuniyetine ulaşmanın en etkili yoludur" dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Ticaret Bakanlığı zincir market temsilcileriyle toplantı yaptı

Suudi Arabistan'ın petrol ihracatı son iki buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı

İşgalin Lübnan'a saldırılarında çoğu gazeteci 19 kişi yaralandı

Balıkesir'de 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha

ABD, DEAŞ tutuklularını Suriye'den Irak'a transfer etmeye başladı

Gaziantep’te motokuryelerin trafiğe çıkışı 2 gün süreyle yasaklandı

Trump, Avrupa'ya yönelik planlanan gümrük vergilerini durdurdu

Barış Konseyi'ne 35 ülkenin katılması bekleniyor

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonu: 19 gözaltı

Mersin Erdemli’de 3.9 büyüklüğünde deprem

Trump: Avrupa, doğru yönde gitmiyor

Cenin'de Siyonist saldırıların üzerinden bir yıl geçti: Yerinden etme, yıkım ve kısıtlamalar sürüyor

Çalışma Meclisi "Çalışma Hayatında Dijital Dönüşüm" gündemiyle toplanacak

Türkiye'nin de aralarında olduğu 8 Müslüman ülke Barış Konseyi'ne katılma kararlarını açıkladı

Ağrı’da zincirleme trafik kazası: 6 yaralı

HAMAS ve İslami Cihad'dan 3 gazetecinin şehit edilmesine tepki

Rekabet Kurumu'ndan TEMU iddialarına yanıt

Bakan Tekin, Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Amrullayev’le görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı'yla görüştü

Saadet Partisi’nden HÜDA PAR Mersin İl Başkanlığı’na hayırlı olsun ziyareti

İspanya'daki demiryolu kazasında ölü sayısı 43'e yükseldi

İngiltere, ABD'nin tehditlerine rağmen Grönland konusunda geri adım atmayacağını belirtti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Gençlik ve Spor Bakanı Bak ile bir araya geldi

Endonezya'da tren ile minibüs çarpıştı: 7 ölü

Siirt’te kar temizlerken düşen 16 yaşındaki genç ekiplerce kurtarıldı

Siirt tarımsal yatırım rehberi yayımlandı

Siyonistler, vahşice saldırılarını sürdüyor: 3'ü gazeteci 11 şehit

Balıkesir'de 4,5 büyüklüğünde deprem

Göçerlerin zorlu kış şartlarındaki yaşam mücadelesi

HÜDA PAR Dış İlişkiler Başkanı İmir: Suriye’de kalıcı çözüm diyalog ve adaletten geçer

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ticaret Bakanlığı zincir market temsilcileriyle toplantı yaptı

Suudi Arabistan'ın petrol ihracatı son iki buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı

İşgalin Lübnan'a saldırılarında çoğu gazeteci 19 kişi yaralandı

Balıkesir'de 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha

ABD, DEAŞ tutuklularını Suriye'den Irak'a transfer etmeye başladı

Gaziantep’te motokuryelerin trafiğe çıkışı 2 gün süreyle yasaklandı

Trump, Avrupa'ya yönelik planlanan gümrük vergilerini durdurdu