• BIST 100

    14029,89%0,01
  • DOLAR

    42,95% 0,08
  • EURO

    50,53% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5965,27% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

Her kol ağrısı kalp krizine işaret etmeyebilir

21 Ocak 2025, Salı 18:09
21 Ocak 2025, Salı 18:09
Her kol ağrısı kalp krizine işaret etmeyebilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kol ağrılarının her zaman kalp krizi belirtisi olmadığını, ağrıların doğru tanı ve tedavi için detaylı incelenmesi gerektiğini belirtti.

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kol ağrılarının her zaman kalp krizine işaret etmeyebileceğini ve ağrıların doğru tanı için karakterine göre değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kol ağrılarının nedenlerinin farklı olabileceğini belirten Şen, doğru tanıya ulaşmak için hastanın detaylı öyküsünün alınması ve ağrı tipinin dikkatle incelenmesi gerektiğini söyledi.

Dirsek ve el bölgesinde hissedilen ağrıların, sinir sıkışması gibi nörolojik sorunların habercisi olabileceğine dikkat çeken Şen, hastaların bu tür belirtileri ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Hamilelik döneminde ve bilgisayarı sık kullanan meslek gruplarında görülen karpal tünel sendromuna ilişkin bilgi veren Şen, bu durumun genellikle el bileğinden parmaklara inen ağrılarla kendini gösterdiğini belirtti.

Şen, tanı süreçlerinde öykü alma ve fizik muayenenin önemini vurgulayarak, doğru bir tanının uygun tedaviye ve hasta memnuniyetine ulaştıracağını kaydetti.

"Ağrının karakteri teşhiste belirleyicidir"

Kol ağrısının farklı nedenlerden kaynaklanabileceğini vurgulayan Şen, ağrının detaylı incelenmesinin önemine dikkat çekerek, "Kol ağrısı şikâyetiyle gelen bir hastanın ağrısının karakteri bizi doğru tanıya yönlendirir. Örneğin, ağrı kürek kemiği olarak bilinen skapula bölgesinden başlayıp, omuzdan, kola, ele ve parmaklara kadar çizgi şeklinde uzanıyorsa bu boyun fıtığından kaynaklanıyor olabilir. Ancak efor sırasında ortaya çıkan, ağır sporlar ya da sabah koşusu sonrası görülen ve istirahatle azalan bir ağrı, kalp krizinin belirtisi olabilir" dedi.

"Sinir sıkışmaları kol ağrısına neden olabilir"

Bazı kol ağrılarının sinir sıkışmasından kaynaklanabileceğini ifade eden Şen, "Dirsek seviyesinden başlayarak ele kadar yayılan bir ağrı, omuz ve kürek kemiğinde hissedilmiyorsa ya da eforla artmıyorsa, dirsek seviyesindeki sinir sıkışması anlamına gelebilir. Bu ağrılar genellikle belirli pozisyonlarda ortaya çıkar ve ele kadar inebilir" diye konuştu.

"Gece uykusundan uyandıran ağrılara dikkat"

Hamilelik döneminde ve bazı meslek gruplarında görülen karpal tünel sendromuna dikkat çeken Şen, "Hamileliğin son üç ayında, bilgisayar kullananlarda veya bcılarda el bileğinden avuç içine kadar uzanan uyuşma ve ağrılar görülebilir. Özellikle gece uykudan uyandıran, elinizi sallama ya da bileğinizi ovuşturma ihtiyacı hissettiren bu durum karpal tünel sendromuna işaret edebilir" ifadelerini kullandı.

"Doğru tanı için muayene vazgeçilmezdir"

Tanı süreçlerinde hasta öyküsünün ve fizik muayenenin önemine işaret eden Şen, "Doğru bir öykü almak ve iyi bir fizik muayene yapmak, ön tanı koymada kritik bir rol oynar. Tetkikler ise bu tanıyı destekler ya da farklı bir yöne yönlendirir. Bu süreç, doğru tedaviye ve hasta memnuniyetine ulaşmanın en etkili yoludur" dedi. (İLKHA)

Samsun’da motosiklet ve kuryelere trafiğe çıkma yasağı

İşgal zindanlarında bir Filistinli esir daha şehit edildi

Kırsal kalkınma desteklerinde yeni dönemde hibeler artırıldı

Bingöl’de kar yağışına rağmen hastalara sağlık hizmeti

Pakistan'da feci kaza: 14 ölü, 16 yaralı

AFAD'dan yoğun kar yağışına ilişkin açıklama

Kayıp Malezya uçağına ilişkin yeni gelişme

Tendürek Geçidi’nde ulaşım geçici olarak durdu

Finlandiya, Rusya’dan gelen gemiye el koydu

Batman’da kar nedeniyle garaj çöktü: Çok sayıda araç hasar aldı

Yoğun kar yağışı, soğuk hava ve buzlanma nedeniyle 2 Ocak 2026'da kar tatili olan iller

Bitlis’te çığın altında kalan tanker sürücüsü kurtarıldı

Yolu kapalı olan köyde rahatsızlana 72 yaşındaki hasta hastaneye ulaştırıldı

Bolu ve Bartın’da motosiklet, scooter, motokuryelere trafik yasağı

BM'den işgal rejiminin UNRWA kararına tepki

Kars-Ardahan yolu yoğun kar nedeniyle tır trafiğine kapatıldı

Gaziantep'te buzlanma nedeniyle motokuryelere 1 günlük trafik yasağı

Meteorolojiden üç bölge için çığ uyarısı

Bursa’da kar nedeniyle eğitime ara verildi

Hakkari’de kar kalınlığı 2 metreyi aştı

ABD’den Tayvan’a 328 milyon dolarlık silah satışı

Yenihal’de çatının çökme anı güvenlik kameralarına yansıdı

Nijerya'da silahlı saldırı: 9 ölü, çok sayıda yaralı

Tufanbeyli’de eğitime 1 gün ara verildi

Muğla Fethiye'de 3,5 büyüklüğünde deprem

Mersin'de Çukurova Havalimanı'nda 4,5 kilo esrar ele geçirildi

Kastamonu’da çığ tehlikesi uyarısı

Gazze'de şehit sayısı 71 bin 271’e yükseldi

Diyarbakır'da eğitime kar engeli

Batman’da karla mücadelede 105 ton tuz kullanıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Samsun’da motosiklet ve kuryelere trafiğe çıkma yasağı

İşgal zindanlarında bir Filistinli esir daha şehit edildi

Kırsal kalkınma desteklerinde yeni dönemde hibeler artırıldı

Bingöl’de kar yağışına rağmen hastalara sağlık hizmeti

Pakistan'da feci kaza: 14 ölü, 16 yaralı

AFAD'dan yoğun kar yağışına ilişkin açıklama

Kayıp Malezya uçağına ilişkin yeni gelişme