• BIST 100

    16649,43%-0,01
  • DOLAR

    43,48% 0,00
  • EURO

    51,58% -0,01
  • GRAM ALTIN

    6677,59% -1,62
  • Ç. ALTIN

    11383,46% -2,09

Her kol ağrısı kalp krizine işaret etmeyebilir

21 Ocak 2025, Salı 18:09
21 Ocak 2025, Salı 18:09
Her kol ağrısı kalp krizine işaret etmeyebilir
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kol ağrılarının her zaman kalp krizi belirtisi olmadığını, ağrıların doğru tanı ve tedavi için detaylı incelenmesi gerektiğini belirtti.

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, kol ağrılarının her zaman kalp krizine işaret etmeyebileceğini ve ağrıların doğru tanı için karakterine göre değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kol ağrılarının nedenlerinin farklı olabileceğini belirten Şen, doğru tanıya ulaşmak için hastanın detaylı öyküsünün alınması ve ağrı tipinin dikkatle incelenmesi gerektiğini söyledi.

Dirsek ve el bölgesinde hissedilen ağrıların, sinir sıkışması gibi nörolojik sorunların habercisi olabileceğine dikkat çeken Şen, hastaların bu tür belirtileri ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Hamilelik döneminde ve bilgisayarı sık kullanan meslek gruplarında görülen karpal tünel sendromuna ilişkin bilgi veren Şen, bu durumun genellikle el bileğinden parmaklara inen ağrılarla kendini gösterdiğini belirtti.

Şen, tanı süreçlerinde öykü alma ve fizik muayenenin önemini vurgulayarak, doğru bir tanının uygun tedaviye ve hasta memnuniyetine ulaştıracağını kaydetti.

"Ağrının karakteri teşhiste belirleyicidir"

Kol ağrısının farklı nedenlerden kaynaklanabileceğini vurgulayan Şen, ağrının detaylı incelenmesinin önemine dikkat çekerek, "Kol ağrısı şikâyetiyle gelen bir hastanın ağrısının karakteri bizi doğru tanıya yönlendirir. Örneğin, ağrı kürek kemiği olarak bilinen skapula bölgesinden başlayıp, omuzdan, kola, ele ve parmaklara kadar çizgi şeklinde uzanıyorsa bu boyun fıtığından kaynaklanıyor olabilir. Ancak efor sırasında ortaya çıkan, ağır sporlar ya da sabah koşusu sonrası görülen ve istirahatle azalan bir ağrı, kalp krizinin belirtisi olabilir" dedi.

"Sinir sıkışmaları kol ağrısına neden olabilir"

Bazı kol ağrılarının sinir sıkışmasından kaynaklanabileceğini ifade eden Şen, "Dirsek seviyesinden başlayarak ele kadar yayılan bir ağrı, omuz ve kürek kemiğinde hissedilmiyorsa ya da eforla artmıyorsa, dirsek seviyesindeki sinir sıkışması anlamına gelebilir. Bu ağrılar genellikle belirli pozisyonlarda ortaya çıkar ve ele kadar inebilir" diye konuştu.

"Gece uykusundan uyandıran ağrılara dikkat"

Hamilelik döneminde ve bazı meslek gruplarında görülen karpal tünel sendromuna dikkat çeken Şen, "Hamileliğin son üç ayında, bilgisayar kullananlarda veya bcılarda el bileğinden avuç içine kadar uzanan uyuşma ve ağrılar görülebilir. Özellikle gece uykudan uyandıran, elinizi sallama ya da bileğinizi ovuşturma ihtiyacı hissettiren bu durum karpal tünel sendromuna işaret edebilir" ifadelerini kullandı.

"Doğru tanı için muayene vazgeçilmezdir"

Tanı süreçlerinde hasta öyküsünün ve fizik muayenenin önemine işaret eden Şen, "Doğru bir öykü almak ve iyi bir fizik muayene yapmak, ön tanı koymada kritik bir rol oynar. Tetkikler ise bu tanıyı destekler ya da farklı bir yöne yönlendirir. Bu süreç, doğru tedaviye ve hasta memnuniyetine ulaşmanın en etkili yoludur" dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Barrot: Avrupa'ya Rusya ile doğrudan bir iletişim kanalı gerekli

Çorum'da tır ile cip çarpıştı: 4 yaralı

Madagaskar'da kasırga: 7 ölü

Şanlıurfa’da kuyumcuya silahlı soygun girişimi: 1 polis yaralandı

İngiltere Rus diplomatı sınır dışı etti

Diyarbakır'da zincirleme trafik kazası

Gaziantep'te hastalara refakatçi desteği verilecek

İtfaiyenin zamanında müdahalesi olası facianın önüne geçti

Şanlıurfa’da mısır silosunda iş kazası: 1 ölü

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Adana halkından madde bağımlılığına karşı ortak mücadele çağrısı

Suriye iç güvenlik güçleri Haseke’de konuşlanmaya başladı

Türkiye ile Mısır arasında tarım ve gıda sanayinde ekonomik iş birliği

GAİB 2026 yılının ilk ihracat verilerini açıkladı

Refah Sınır Kapısı faaliyete başladı

"Afganistan'da kadınların eğitiminden bahsedenler Gazze'de katledilen on binlerden söz etmiyor"

Onkoloji Uzmanları: Kanserin erken teşhisle tedavisi mümkün

Gaziantep'te aranan 524 şahıs yakalandı

Mersin merkezli kaçakçılık operasyonunda: 4 tutuklama

Memiş: Bazı insanlar İslam dinindeki kandillerle ilgili ifrat ve tefrite çok kaçmaktadır

Özkut Özdemir’den çok sert tepki: Şov yapmayın işinizi yapın

İran medyası: Pezeşkiyan, ABD ile nükleer mesele görüşmelerinin başlatılmasını istedi

Malatya Valisi Yavuz: Ocak ayında uyuşturucudan 67 kişi tutuklandı

Türkiye’nin yastık altı altın haritası açıklandı

Kayıp anne Nimet Kılıç için arama çalışmaları aralıksız sürüyor

Malatya'da sosyal yaşam merkezi yoğun ilgi görmeye devam ediyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya'mızın arıtmayla ilgili bütün sorunlarını çözüyoruz

Belediye Başkanı Geçit: Berat Kandili birlik, beraberlik ve arınma gecesidir

Adana’da uyuşturucu hükümlüsü yakalandı

Rusya-ABD-Ukrayna görüşmelerinin ikinci turu belli oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Barrot: Avrupa'ya Rusya ile doğrudan bir iletişim kanalı gerekli

Çorum'da tır ile cip çarpıştı: 4 yaralı

Madagaskar'da kasırga: 7 ölü

Şanlıurfa’da kuyumcuya silahlı soygun girişimi: 1 polis yaralandı

İngiltere Rus diplomatı sınır dışı etti

Diyarbakır'da zincirleme trafik kazası

Gaziantep'te hastalara refakatçi desteği verilecek