• BIST 100

    10941,79%3,14
  • DOLAR

    41,93% -0,15
  • EURO

    48,75% -0,23
  • GRAM ALTIN

    5539,53% -0,59
  • Ç. ALTIN

    9439,52% -0,12

Herkesin bir okuma dili var: Kitabın kokusu ekrandan okumanın yerini tutamaz

25 Ekim 2025, Cumartesi 16:04
25 Ekim 2025, Cumartesi 16:04
Herkesin bir okuma dili var: Kitabın kokusu ekrandan okumanın yerini tutamaz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Okuma alışkanlığının keşfedilmesi gerektiğini belirten Sercan Geyik ve İlker Cihan, kitapların insanın düşünce dünyasını zenginleştirdiğini vurguladı. İki isim de kitapla temasın, sayfaların kokusunu hissetmenin, ekrandan okumaktan çok daha etkili olduğu

Konya 12. kitap fuarında Kitap okumaya dair farklı bakış açıları paylaşan Sercan Geyik ve İlker Cihan, okuma alışkanlığının kazanılmasının bir süreç olduğunu belirterek, kitapların bireyin düşünsel gelişiminde oynadığı rolü anlattı. Geyik, herkesin kendine özgü bir “okuma dili” olduğunu vurgularken; Cihan, kitabın sayfalarına dokunmanın, kokusunu hissetmenin insana bambaşka bir deneyim sunduğunu söyledi.

Kitap okuma alışkanlığı üzerine değerlendirmelerde bulunan Sercan Geyik, herkesin bir “okuma dili” olduğunu ancak çoğu kişinin bunu henüz keşfedemediğini belirtti. Geyik, özellikle kitap okumaya yeni başlayan kişilere tavsiyelerde bulunarak şu ifadeleri kullandı “Hereksin bir okuma dili var herkes bunu keşfedemiyor. Ama herkesin var bundan eminiz herkesi okurken mutlaka derin bir duygular hissedeceği kitaplar var. İnsanlar bunu bulamaya biliyor. Kitabın adı olsun, kitabın arka kapağındaki yazılar olsun, dikkatinizi çeken bir şey olursa onu alıyoruz öncelikle. Yapmamız gereken bu. Üç tane bir kitap dikkatinizi çekti. Beş tane mi? Alıyoruz hepsini. Ondan sonra hepsine bir göz atıyoruz. Beş, on sayfa okuyoruz. Okuma dilimizi böyle bulabiliriz. Yani mutlaka biri denk gelmesi, biri denk gelecek. Bir kitap çok hoşumuza gidecek. Hiç kitap okumayan biri için bahsediyor.” dedi.

Okuma alışkanlığının sabır gerektirdiğini vurgulayan Geyik, bu sürecin zamanla geliştiğini dile getirerek “Yani kitap okuma alışkanlığı olmayan biri, mutlaka beğendiği bir kitabı okumaya başlayacak. Bir günde, bir gecede 300-400 sayfa kitap bitirebilir. Beğenirse, okuma dilini bulursa. Ondan sonra o kitap gibi aynı şekilde, aynı muhtevayı içeren diğer kitapları da alıp okumaya başlarsa, ki yavaş yavaş, mesela günde 10 sayfa, günde bazen 5 sayfa, hatta abartmıyorum, bir sayfa bile olabilir. Çünkü bu bir süreç. İki günde insan kitap okuma alışkanlığı kazanmaz. Belki bir sene sürebilir. O yüzden günde kısa kısa, 5-10 sayfa okuya okuya ve kitap okuma dilini bulduktan sonra da o dile göre kitaplar okunursa, çok kısa bir süre içerisinde çok sağlam bir kitap okuma alışkanlığı kazanabilir” şeklinde konuştu.

Kitap okumanın yalnızca bir hobi değil, kişisel gelişimin temeli olduğunu vurgulayan İlker Cihan ise, kitabın insanın düşünce dünyasında açtığı ufka dikkat çekti,

Cihan “Kitap okuma ayrı bir şey. Yani insanların ufkunu aşan, geleceğini şekillendiren çocuklarımızın, özellikle gençlerimizin yani bu konu hakkında yeterliliği olmadığını görüyoruz. Kitap okuyanın aynı zamanda kelime haznesi çok gelişiyor, kendini ifade etmesi çok artıyor. Daha doğrusu düşüncelerini ortaya çıkarma yeteneği daha çok geliştiğini görüyoruz. Onun için mutlaka kitap okumanın gerekliliğinin bilinmesi gerekiyor.” dedi.

Dijital ortamlarda kitap okumanın yaygınlaştığını ancak basılı kitabın yerinin bambaşka olduğunu söyleyen Cihan ”Bu da tabii şimdi son zamanlarda çıkan yani böyle sosyal medya veya internet aracılığıyla cep telefonundan veyahut da bilgisayardan okumak şeklinde de kitap okumalar olabiliyor ama yani benim veyahut da bizim özellikle tavsiye ettiğimiz yani yaprağa değmek, kitaba değmek, yani kitabı eline alıp şöyle açıp sayfalarını güzelce çevirmek bunun en güzeli. Yani kitabın kokusunu duymak, arasında kaybolmak. Yani inanın bu bir şeyi izlemekten daha çok insana çok şey katıyor.” ifadelilerini kullandı.

Kitap okumanın bireyin ifade yeteneğini güçlendirdiğini belirten Cihan “Ne kadar çok kitap okursak o kadar gelişiriz. Bunun farkında olmamız gerekiyor.” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Adana’da ulaşım ücretlerine zam: Yeni tarife 1 Kasım’da yürürlüğe girecek

Tarsus Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahiplerine yardım

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Aslan: Ana dilin önündeki tüm engeller kaldırılmalı

Esenyurt’ta başlayan kan davası, Siirtli alimin girişimiyle barışla sonuçlandı

Yazar Tan: Eski Meclis zabıtlarında Kürtlerin haklarına dair hiçbir talep yok

Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi yayımlandı

Mardin'de lise öğrencilerinden Gazze yararına kermes ve sergi

Batman'da seyir halindeki minibüste yangın paniği

Ramanlı: Kürtler iktidara ortak olabilirse hak ve yetkilerini de elde eder

Japonya ile Rusya arasında hava sahası gerilimi

Filipinler'deki Kanlaon Yanardağı yeniden patladı

Rus ordusu balistik füzeyle Ukrayna'nın başkenti Kiev'i hedef aldı

Şanlıurfa’da kontrolden çıkan otomobil takla atarak ters döndü: Sürücü yaralandı

Batman'da torbacı operasyonu: 5 şüpheli tutuklandı

Devrilen traktörden düşen küçük çocuk hayatını kaybetti

Fildişi Sahili'nde halk cumhurbaşkanı seçimi için sandık başında

Dengesini kaybederek sulama kanalına düşen çocuk hayatını kaybetti

ABD geri çekildi, fatura Avrupa’ya kaldı: Brüksel’de Ukrayna krizi

Av. Talayhan: Bir ülkedeki birden fazla resmi dil, eşitsizliği en aza indirger

Zelenskiy’nin çağrısının ardından Rusya’dan misilleme

Gazze’de şehit sayısı her geçen gün artıyor

Herkesin bir okuma dili var: Kitabın kokusu ekrandan okumanın yerini tutamaz

Adana’da açık kapıdan yolcu taşıyan otobüs sürücüsüne ceza yağdı

Diyarbakır'da traktör devrildi: Biri ağır 7 yaralı

Doç. Dr. Sevgili: Kürt sorunu öncelikle ümmetin insanî ve ahlâkî ve sorunudur

siyonizme karşı "Anti-siyonizm Kongresi" gerçekleştirilecek

Lider çocuklar tarımı ve kooperatifçiliği yerinde öğrendi

Batman'da parmakta sıkışan yüzük operasyonla çıkarıldı

Prof. Dr. Geçit: Kürt kimliğimiz inkar edildi, ahlaki değerlerimiz zayıflatıldı

Konya’ya 13 bin 670 yeni konut müjdesi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana’da ulaşım ücretlerine zam: Yeni tarife 1 Kasım’da yürürlüğe girecek

Tarsus Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahiplerine yardım

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Aslan: Ana dilin önündeki tüm engeller kaldırılmalı

Esenyurt’ta başlayan kan davası, Siirtli alimin girişimiyle barışla sonuçlandı

Yazar Tan: Eski Meclis zabıtlarında Kürtlerin haklarına dair hiçbir talep yok

Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi yayımlandı

Mardin'de lise öğrencilerinden Gazze yararına kermes ve sergi