• BIST 100

    16088,00%-1,23
  • DOLAR

    44,16% 0,22
  • EURO

    50,49% -0,78
  • GRAM ALTIN

    7137,18% 0,03
  • Ç. ALTIN

    11571,81% 0,00

HES kodu ile Seyahatler başlıyor! Bakan Koca'dan son dakika açıklaması

20 Mayıs 2020, Çarşamba 18:35
20 Mayıs 2020, Çarşamba 18:35
HES kodu ile Seyahatler başlıyor! Bakan Koca
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

HES kodu ile Seyahatler başlıyor! Bakan Koca'dan son dakika açıklaması

Salgına karşı aldığımız tedbirler toplum tarafından kabul gördü. Koronavirüse karşı mücadelemiz, yakın dönemdeki en büyük seferberliğimizdi. Vaka sayısı binin altına düştüğünde, bu düşüş nihai başarının işaret fişeği olacaktır. Bayramlar günleri için veremediğim haberleri bayram sonrası için verebilirim. Tedbirlere uyarsak bayram sonrası farklı olabilir. Bayram günlerinde tedbirlere uyarsak sonrasında daha özgür olabiliriz. Mücadelenin daha ne kadar süreceğini bilemediğimiz için hayatı yeniden planlıyoruz. Maske ve 1,5 metre sosyal mesafe kuralına uymak bireylere düşen görevdir. Sağlık Bakanlığı olarak konuyla ilgili bakanlıklarla yoğun çalışma yürütüyoruz. Virüsün yüksek yayılım riskinin geri dönmesine izin vermemek için gerekli altyapıyı oluşturacağız.

SEYAHATTE HES KODU DÖNEMİ

Sosyal hayatı kolaylaştıracak mobil uygulamadan bahsetmiştim. Kullanıcı sayısı 10 milyonu aşan bu uygulama evden çıktığınızda rehberiniz olacak. Mobil uygulamanın bir diğer fonksiyonu da şudur, bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek. Uçağa binerken bu uygulama serbest giriş kartı olacak. Ulaştırmada bu bilgi bizlerden göstermemiz istenecek. Bu bilgi sosyal hayata katılım söz konusu olduğunda özel bir bilgi değildir. Bu uygulamaya öncelikle şehirlerarası uygulamaya geçiyoruz. Alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.   İlgili seyahat firması tarafından sağlanıp tedbir alınacak. Sonradan bir yolcuya virüs tespit edilirse yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacaktır. Hayat Eve Sığar mobil uygulamasından HES kodu alınabilecek. Tüm yolcuların en üst düzeyde güvenliği sağlanmaya çalışacak. HES kodları kişiye özel tekil kodlardan oluşacak. TC kimlik numarası gibi sabit olmayacak. Her paylaşımında farklı bir HES kodu oluşturulabilecek. Önümüzdeki günlerde mobil uygulama ve HES kodunun yaygın uygulanması hayatımızı kolaylaştıracak. Sosyal hayatın, çalışma hayatın, insan etkinliğin birlikte gerçekleştiği hayata karşı tedbirler gereklidir. Ekonomiler, ticaret, eğitim de salgın karşısında zayıf düştü. Pandemi ile mücadelenin bir cephesi de kültürel hayattan ekonomiye bütün hayatın sağlık bulmasını amaçlayacaktır. Dünya bir gerçeği de idrak etti, her işin başı sağlık cümlesi salgın karşısında gerileyen her şeyi içerir. Ülkemizde sağlığa yapılan yatırımlar büyük bir işarettir. Sağlık yatırımları sosyal refahın şartıdır.

SORU-CEVAP

Yeni hastanelerimiz İstanbul'da yoğun bakım sorununu çözecek. Yeni hastanelerin devreye girmesi ile İstanbul'daki yoğun bakım yatak kapasitesi genişleyecek. Bütün yataklar yoğun bakım yatağı olarak planlandı.

ÖĞRENCİLERE MASKE ZORUNLU OLACAK MI?

Liseye geçiş ve üniversite sınavları için önlemler görüşüldü. Tüm öğrencilerimiz sınava gireceği sıraya maskeyle oturacak. Bilim Kurulu'nun önerisi; mesafe korunabilir bir sınıfsa sınav sırasında maske çıkabilir şeklindedir. Virüsün bulaşma hızı 1,56'dan 0,72'ye geriledi.

65 YAŞ VE ÜZERİ VATANDAŞLAR İÇİN 'MEMLEKET' İZNİ

En çok hassasiyet gösterenler büyüklerimiz oldu. Gençlerimiz de hassasiyet gösterdi. 65 yaş üstü büyüklerimizle ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızla da görüştüm. 65 yaş üstü büyüklerimize küçük bir müjdemiz olacak. Cumhurbaşkanımızın talimatları ve Bilim Kurulu önerisi doğrultusunda 65 yaş üstü büyüklerimiz eğer memleketlerine gitme noktasında, sabit yere gittiğinden eminsek, sağlık açısından sorunları yoksa, ilgili kaymakamlıktan, 1 ay dönmemek üzere bir izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak. Bununla ilgili duyuru da İçişleri Bakanlığımız tarafından yapılmış olacak. Daha kontrollü, daha uygun bir mekan söz konusu ise buraya geçişi sağlamak için yaklaşım söz konusu olacak. İkinci dalga riski şu dönemde düşünmüyoruz. Restoranların nasıl açılması gerektiği, oturma düzeni dahil planlaması yapıldı, rehber hazırlandı.
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Kurtalan’da sel ve su baskınlarına 21 araç ve 59 personelle müdahale

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Mescid-i Aksa'nın statüsü sistematik olarak değiştiriliyor: Mescidin kapatılmasının siyasi ve toplumsal arka planı

ABD ve Çin ekonomi müzakereleri için masada

Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı Bin Ferhan ile görüştü

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Macron görüştü

Siyoinst işgalciler Lübnan'da bir savaş suçu daha işledi: Sivil yerleşim yerine fosfor bombası kullandı

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığından ‘Kardeşlik İftarı’

Çığ nedeniyle ulaşım dururken mahsur kalan 40 yolcu kurtarıldı

Yoğun sis kazaya neden oldu: İş makinesi kontrolden çıktı

Diyarbakır’da sağanak yağış: Cadde ve sokaklar göle döndü

Şırnak’ta sel ve heyelan: Evler zarar gördü, çok sayıda hayvan telef oldu

Batman’da site içinde park halindeki araç alev aldı

Fransa’da yerel seçimlerin ilk turu yapıldı

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesinde yolsuzluk operasyonu: 7 kişi tutuklandı

Kuveyt'teki İtalya-ABD hava üssüne insansız hava aracıyla saldırı düzenlendi

Aksaray'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan Kadir Gecesi mesajı

Kadir Gecesi’nde “Hediyem Kur’an Olsun” programı: Vatandaşlara Kur’an-ı Kerim hediye edilecek

Macaristan: Ukrayna AB'ye katılmayacak

Bayram yolculuğuna çıkacaklar öneri ve uyarılar

DSÖ: Hastane veya okul bombalamak savaş suçudur

İran Dışişleri Bakanı: Asla ateşkes ve müzakere talebinde bulunmadık

Hark Adası'nda petrol yüklemesi devam ediyor

İran ve Fransa Dışişleri Bakanları görüştü

Fransa gemileri İran'a karşı hiçbir saldırıya katılmayacak

Gaziantep'te otoombil bariyere çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

Afganistan'dan Pakistan'a misilleme operasyonları

Eskişehir Umut Kervanı'ndan yetim ve ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık yardımı

Siyonistler Gazze'de polis aracını bombaladı: 8 şehit

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kurtalan’da sel ve su baskınlarına 21 araç ve 59 personelle müdahale

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Mescid-i Aksa'nın statüsü sistematik olarak değiştiriliyor: Mescidin kapatılmasının siyasi ve toplumsal arka planı

ABD ve Çin ekonomi müzakereleri için masada

Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı Bin Ferhan ile görüştü

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Macron görüştü

Siyoinst işgalciler Lübnan'da bir savaş suçu daha işledi: Sivil yerleşim yerine fosfor bombası kullandı