• BIST 100

    10382,90%-1,92
  • DOLAR

    41,37% 0,10
  • EURO

    48,55% -0,09
  • GRAM ALTIN

    4859,83% 0,66
  • Ç. ALTIN

    7841,30% 0,00

Hesabından rızası olmadan 163 bin lira para çekildi: Banka sorumlu tutuldu

25 Mayıs 2022, Çarşamba 10:50
25 Mayıs 2022, Çarşamba 10:50
Hesabından rızası olmadan 163 bin lira para çekildi: Banka sorumlu tutuldu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Hesabından rızası olmadan 163 bin lira para çekildi: Banka sorumlu tutuldu

İç mimar ve turizm firması sahibi Zekeriya Bozkurt'u, geçen yıl 18 Şubat günü saat 00.23'te arayan bir bankanın çağrı merkezi görevlisi, hesabından para çekildiği ve bilgisinin olup olmadığını sordu.

Ancak görüşme hat kesildiği için tamamlanamadı. Bozkurt, hemen mobil bankacılık işleminden hesabını kontrol etti. Bozkurt, iki ayrı hesabından rızası olmadan toplam 163 bin 480 TL para çekildiğini fark etti. Aynı gün saat 01.30 sıralarında Buca Şirinyer Polis Merkezi'ne giden Bozkurt, hesabından bilgisi olmadan havalenin yapıldığı hesap sahipleri S.Y. ve M.E.A.'dan şikayetçi oldu.

Zekeriya Bozkurt, konuyu ayrıca avukatı Nazlı Demir aracılığıyla, bankanın kusurunun bulunduğu gerekçesiyle mahkemeye taşıdı. Avukat Demir'in başvurusuyla İzmir 2'nci Tüketici Mahkemesi'nde dava açıldı.

BİLİRKİŞİ HEYETİ İNCELEDİ

Mahkeme, olayı bilirkişi heyetinin incelemesini istedi. 2 hafta önce inceleme tamamlandı. Heyet raporunda, 'Davacının bankacılık ve kişisel bilgilerinin üçüncü kişilerin eline geçmesi sonucu, davalının bankacılık sistemine (çağrı merkezi/telefon ya da internet bankacılığı) tek kullanımlık SMS şifre gönderilmeden giriş yapılması sonucu önce küçük miktarlı para transferlerinin gerçekleştirilmesi, daha sonra mobil bankacılık sisteminin yüklenmesi sonrası yüksek miktarlı para transferinin davalı bankanın yeterli risk-teyit mekanizmalarına ait doğrulamaları gerçekleştirememesi sonucu meydana geldiği kanaati oluşmuştur' denildi.

Yaşadıklarını anlatan Zekeriya Bozkurt, 'Avukatım aracılıyla gerekli hukuki süreci başlattık. Sonuçlanmasını bekliyorum. Paramı son kuruşuna kadar istiyorum' dedi.

BANKANIN KUSURLU OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Avukat Nazlı Demir ise, 'Müvekkilim bize başvurduktan sonra savcılık aracılığıyla hem Zekeriya Bozkurt hem de paranın transfer edildiği kişilerin hesabına bloke konulmasını istedik. Bankadan bize bloke konulduğu bilgisi iletildi. Ancak sonrasında blokenin konmadığını öğrendik. Tüketici Mahkemesi'ne başvurarak davamızı açtık.

Davayı açma gerekçemiz şöyle. Müvekkilin hesabından para çıkışında önlem alınmaması. Ayrıca gerekli blokelerin konmaması nedeniyle şüphelilerin eline bu paranın geri dönülemez şekilde geçmesi. Gelen bilirkişi heyet raporuna göre müvekkilim tamamen kusursuz, bankanın ise kusurlu olduğu ortaya çıktı' dedi.

ADRES TÜKETİCİ MAHKEMESİ

Bankanın dolandırıcılık ve suç şüphesi olan işlemlerde önceden tedbir almak zorunda olduğunu vurgulayan Avukat Nazlı Demir, 'Banka bu nedenle gerekli sistemi oluşturmak zorundadır. Ancak gerekli sistemi oluşturmadığı için bu para transferinin bankayı arayarak mı yoksa mobil uygulama kullanılarak mı yapıldı bilmiyoruz.

Bizim düşüncemiz; Zekeriya Bozkurt'un kimlik bilgilerini ele geçiren kişilerin bankayı arayıp bu transfer işlemini gerçekleştirdiği yönündedir. Banka ses analizlerini saklamaktadır. Davanın sonuçlanması halinde emsal bir karar çıkacaktır. Tüketicileri uyaralım. Siz de eğer habersiz gerçekleşen banka işlemlerinden mağdur olduysanız, konuyu Tüketici Mahkemesine taşıyın' diye konuştu.

İşgalciler, ağır koşullar altında tuttuğu Gazzeli 13 esiri serbest bıraktı

Siirt'te aracın çarptığı küçük çocuk yaralandı

İBB’den ulaşım ücretlerine yüzde 30 zam talebi

Şanlıurfa’da sürücü navigasyonun yönlendirdiği sokakta aracıyla sıkıştı

Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye süreci ile kaynaklarımız kalkınmaya yönelecek

Aşırı ödev ve yüksek beklentiler çocukta kaygı yaratabilir!

Yapıcıoğlu’ndan 12 Eylül Darbesi’nin yıl dönümünde yeni anayasa mesajı

Hafif ticari aracın çarptığı 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Büyükşehir Belediyesi kurslarında yetişen öğrenciler hedefledikleri bölümlere yerleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnancımızla, kültürel hazinemizle insanlığa pek çok değer kazandırdık

Yeşilyurt'ta YKS'de ilk 2 bine giren öğrenciler ödüllendirildi

Minik Elif’ten duygu dolu Mescid-i Aksa şiiri seslendirmesi

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Ağrı'da temaslarda bulundu

Tarım İl Müdürü Tuncer: Çiftçilerimizin doğru ürünlerle buluşturulması önceliğimizdir

Kalp krizi geçiren yaşlı kadın helikopter ambulans ile sevk edildi

Bursa’da göl ve göletlere 2 milyon sazan balığı yavrusu bırakılacak

Batman Valiliği: Ruhsatsız hobi bahçeleri yıkılacak

Şanlıurfa’da Netanyahu ve Trump hakkında suç duyurusu

Açar: Karaköprü ilçesi 300 bin nüfusuyla hastanesiz bırakılamaz

TOKİ şantiyesinde alev alan araç küle döndü

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Yılmaz: Yeni müfredatta çevre bilinci ve sosyal öğrenme ön planda olacak

Bakan Göktaş: Güçlü aile güçlü toplum demektir

Kudüs Müftüsü Şeyh Muhammed Hüseyin: İslam ümmeti artık harekete geçmeli

The Independent: İsrail'de askerler orduda görev almayı reddediyor

AB, Rusya'ya yönelik yaptırımların süresini uzattı

Van'da 106 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Kongo'da kano battı: 100'den fazla ölü!

Nepal'de protestolarda ölü sayısı 51'e yükseldi

Peygamber Sevdalıları, Bursa’da ihtiyaç sahipleri için kermes düzenliyor

Brezilya'nın eski lideri "darbe" planlamaktan suçlu bulundu, 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgalciler, ağır koşullar altında tuttuğu Gazzeli 13 esiri serbest bıraktı

Siirt'te aracın çarptığı küçük çocuk yaralandı

İBB’den ulaşım ücretlerine yüzde 30 zam talebi

Şanlıurfa’da sürücü navigasyonun yönlendirdiği sokakta aracıyla sıkıştı

Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye süreci ile kaynaklarımız kalkınmaya yönelecek

Aşırı ödev ve yüksek beklentiler çocukta kaygı yaratabilir!

Yapıcıoğlu’ndan 12 Eylül Darbesi’nin yıl dönümünde yeni anayasa mesajı