• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

Hesapları şaştı! Stokçu umduğunu bulamayacak

27 Ağustos 2020, Perşembe 09:34
27 Ağustos 2020, Perşembe 09:34
Hesapları şaştı! Stokçu umduğunu bulamayacak
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Hesapları şaştı! Stokçu umduğunu bulamayacak

Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden olan fındıkta, yeni ihraç sezonu başlıyor. Dünya fındık ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'ini karşılayan Türkiye, geçen sezonda tüm zamanların rekor ihracatını gerçekleştirdi. İhraç sezonunun başlamasına günler kala, Türkiye'nin en kaliteli fındıklarının yetiştiği Giresun'da meydana gelen sel, sektör temsilcilerini korkuttu ancak üretici birlikleri, gerek rekolte, gerek ihracatı etkileyecek zararın söz konusu olmadığını ifade ediyor. 1 Eylül'de başlayacak olan fındık ihraç sezonu ve piyasayı değerlendiren İstanbul Fındık İhracatçıları Birliği Başkanı Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, geçtiğimiz ihraç sezonunda 345 bin tonluk rekor ihracat gerçekleştiren sektörün, yeni bir rekor beklediğini ifade etti. Fındığın gerek ülke gerek üreticilerin sosyal refahı için önemli olduğunu söyleyen Gören bu yılın rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 20 düşük olduğunu, ancak piyasada geçen sezondan kalan 70-80 bin ton devir fındık bulunduğunu, bunun da hem iç piyasa hem de dünya talebini karşılayabileceği bir miktar olduğunu dile getirdi. Gören 'Bu sezon üretim ile tüketim arasında tüketim beklemiyoruz. Bu sebeple uzun vadeli stokçuların beklediği olmayacak' diye konuştu.

Fındık bedelleri 10 günde ödenecek

TMO Genel Müdürü Ahmet Gürdal, ürün bedellerini üreticiye 10 gün içinde ödemeyi planladıklarını söyledi. Gürdal, alımların www.tmo.gov.tr üzerinden alınan randevuyla yapılacağını belirterek üreticinin Çiftçi Kayıt Belgesi kayıtlarını güncellemesi tavsiyesinde de bulundu.

REKOLTEYİ ETKİLEMEDİ
Fındığa sel zararını heyet belirleyecek


Giresun'un Dereli, Yağlıdere ve Doğankent ilçelerinde etkili olan sel felaketi, bazı üreticilerin toplamaya hazırlandığı fındığına zarar verirken, toplanmış bazı ürünleri de sürükleyerek zarara sebep oldu. Giresunlu üreticiler, taşan dereye yakın olan birkaç bahçe dışında etkilenen üretici olmadığını, bazı üreticilerin topladığı fındığın bir bölümünün sele kapıldığını bildirdiğini, sel bölgesine yakın bölgelerdeki bahçelerin de molozlarla dolduğunu ifade etti. Bir üretici 'Harmandaki 1 ton fındığım selle gitti, denizden de toplayamam' derken, üretici birlikleri 'Giresun'daki selde biraz zarar oluştu ama rekolteyi etkileyecek zarar söz konusu değil. Bunu bahane ederek fahiş fiyat denemelerine prim vermeyelim' uyarısı yaptı. 

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Abdullah Şahin, 3 ilçede üreticilerden zarara ilişkin ihbar aldıklarını belirterek 'Şu an rakam veremeyiz ama genellikle dere yataklarına yakın harmandaki fındıkta zarar tespit edildi. Bahçelerden selin götürdüğü fındık da olmuş. Ankara'dan Ziraat Odaları Birliğinden gelen heyetle durum tespiti yapacağız' dedi.

Üretici fındığını kademeli getirsin

Üreticilere tavsiyede bulunan Gören, ürünün piyasaya kademeli gelmesinin hem ihracatçı hem üretici lehine olduğunu belirterek 'Ürünün piyasada fazla bollaşmaması için arz-talep dengesine göre pazara gelirse ürünü daha iyi fiyata satabilir. İhracatçı da stok maliyetinden kurtulur' dedi.

TMO fiyatlarından üretici de mutlu

Bu yıl açıklanan ve 24,50 TL'ye ulaşan fiyatların üreticinin emeğinin karşılığı olduğunu sanayici ve ihracatçıyı da memnun ettiğini söyleyen Ali Haydar Gören 'Bu yıl fiyatlar dengeli olacak. Aşırı iniş ve çıkışların olmadığı, önümüzü görebileceğimiz bir sezon bekliyoruz' dedi.

Türkiye Gazetesi

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Rusya’nın Belgorod kentine yoğun füze saldırısı

İçişleri Bakanlığı: Karla mücadele çalışmaları aralıksız sürüyor

Sağanak ile kuvvetli fırtına nedeniyle 9 il için sarı kodlu uyarı

İşgalci ordu, Gazze Şeridi'ndeki yeni işbirlikçi "milisleri" nasıl destekliyor?

Çin'de üst düzey generallere soruşturma

DMM’den proje okullarıyla ilgili iddialara yalanlama

Küba'da askeri tatbikat hareketliliği!

HAMAS, Belçika'nın kararını memnuniyetle karşıladı

Ukrayna ile Litvanya arasında enerji ve savunma alanında iş birliği

Diyarbakır'da kaybolan kadını arama çalışmaları 4'üncü gününde de devam ediyor

Gazze’de şehit sayısı 71 bin 657’ye yükseldi

Suriye'de iki insani koridor oluşturuldu

Suriye'de iki insani koridor oluşturuldu

HÜDA PAR: Suriye'deki ateşkesin kalıcı barışa dönüşmesini temenni ediyoruz

Avustralya orman yangınlarıyla mücadele ediyor

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Eşin: Faizsiz bir ekonomik sistemi getirmekte kararlıyız

Birçok il için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

ABD'de 400 binden fazla ev elektriksiz kaldı

Batman’da köy yollarını açmak için karla mücadele devam ediyor

İstanbul’da narkotik operasyonu: 54 kilo 600 gram eroin ele geçirildi

Adıyaman'da konut sevinci yarım kaldı

DMM’den Şam Havalimanı iddialarına yalanlama

Moğolistan topraklarının yaklaşık yüzde 90'ı karla kaplı

HÜDA PAR'dan Suriye için yapılan acil yardım çağrısına destek

Irak'ta cumhurbaşkanlığı seçimleri 27 Ocak'ta yapılacak.

Batman Yeşilay ve Kızılay’dan İş Birliği Mesajı

Batı Şeria'da bir genç işgalciler tarafından şehit edildi

Batman’da trafoda patlama: Mahalle elektriksiz kaldı

Gaziantep'te drift atan şehir içi otobüs sürücüsüne ceza

ABD'de 8 binden fazla uçuş iptal edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya’nın Belgorod kentine yoğun füze saldırısı

İçişleri Bakanlığı: Karla mücadele çalışmaları aralıksız sürüyor

Sağanak ile kuvvetli fırtına nedeniyle 9 il için sarı kodlu uyarı

İşgalci ordu, Gazze Şeridi'ndeki yeni işbirlikçi "milisleri" nasıl destekliyor?

Çin'de üst düzey generallere soruşturma

DMM’den proje okullarıyla ilgili iddialara yalanlama

Küba'da askeri tatbikat hareketliliği!