• BIST 100

    15675,15%1
  • DOLAR

    43,36% 0,27
  • EURO

    50,96% 0,13
  • GRAM ALTIN

    6905,56% 1,00
  • Ç. ALTIN

    10946,16% 0,00

Hiç koronavirüs vakası görülmeyen turistik yer: Türkiye'nin 'Mor renkli köyü'

01 Mart 2021, Pazartesi 20:05
01 Mart 2021, Pazartesi 20:05
Hiç koronavirüs vakası görülmeyen turistik yer: Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Hiç koronavirüs vakası görülmeyen turistik yer: Türkiye'nin 'Mor renkli köyü'

'Mor renkli köy' olarak bilinen Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı 261 nüfuslu Kuyucak köyü sakinlerinde koronavirüs vakasına rastlanmadı. Yaz aylarında mor bahçeleri görmek ve fotoğraf çektirmek için binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği Kuyucak'ta bugüne kadar yerleşik nüfustaki hiç kimsede koronavirüs vakası görülmediği açıklandı. Köyde şu ana kadar izolasyon veya karantina da uygulanmadı. Koronavirüsle mücadelede tüm tedbirlerin alındığı köyde sakin bir hayat geçiyor. Muhtarlık ise tüm bunlara rağmen tedbirleri elden bırakmıyor. Köy camiinde sürekli koronavirüs tedbirleri kapsamında anons yapılıyor. Vatandaşların maske ve mesafe kuralına uymaları isteniyor.

'Şu an sıkıntımız yok'

Her yıl temmuz ve ağustos aylarında Türkiye ve dünyadan ziyaretçi akınına uğrayan Kuyucak köyünde, lavanta bahçeleri köyün turizm kaynağı oldu. Geçen sezon koronavirüs salgınına rağmen lavanta bahçeleri yaklaşık 500 bin turisti ağırladı. Köy Muhtarı Gürol Yılmaz, çok sayıda misafir ağırlamalarına rağmen, bir tane bile vakaya rastlanmadığını söyledi. Muhtar Yılmaz, 'Allah'a şükürler olsun ki bir tane koronavirüs vakası yaşamadık. Köyümüzde vaka sayısı sıfır. Ama vaka yok diye maske, mesafe ve temizlik kurallarını hiçbir zaman göz ardı etmiyoruz. Şu an sıkıntımız yok' dedi.

'Lavanta bize iyi geliyor'

Köyde vakaya rastlanmamasını lavantaya bağlayan Muhtar Yılmaz, 'Biz lavantaları kaynatıp buharını içimize çekiyoruz. Bunun da iyi geldiğini kendimizce düşünüyoruz. Bilimsel bir sonucu yok ama vaka olmamasını buna bağlıyoruz. Lavantanın çayını içiyoruz. Zaten köyümüzde bir gelenek var. Herkes yatmadan önce yarım çay bardağı lavanta suyunu içer. Gece müthiş bir uyku düzeni sağlıyor. Vücuttaki ağrılara iyi geliyor. Birçok faydası da var. Sadece lavanta bize iyi geliyor diye kuralları hiçe saymıyoruz. Bizim köye yakın 2 köy daha var, onlarda da bizim gibi vakaya rastlanmadı' diye konuştu.

Bahçe gezilerinde sosyal mesafe

Yaz döneminde lavanta bahçelerine gerçekleşen 500 bin civarındaki ziyaret ve köydeki yaşam sürecinde koronavirüsle ilgili tüm önlemlere de uyduklarını dile getiren Yılmaz, 'Yazın hem ihtiyar heyetimiz hem de jandarmanın desteğiyle lavanta bahçelerine gelenlere sosyal mesafe ve maske kuralları uygulandı. Alışveriş yapan hemen herkese de lavanta suyu ikramında bulunduk. Geziye gelenlerden de bugüne kadar bir şikayet almadık. Örneğin oğlum evlendi ama sadece nikah yaptık, düğün tarzı etkinlikler yapılmadı' dedi.

'Köyümüzde ve yakın çevrelerinde vaka yok'

Köyde yaşayan Emrah Özcan, 'Lavanta işlemesi yapıyoruz. Köyümüze sezonda gelen giden turistlerde vaka yaşanmadı. Lavantanın etkisi olduğunu düşünüyoruz. Köyümüzde ve yakın çevrelerinde vaka yok. Biz lavantanın buharını kullanıyoruz. Lavanta yağını eklem ağrılarında kullanıyoruz. Suyun içine katarak, buhar yöntemiyle kullanıyoruz. Koronavirüste bize iyi geldiğini düşünüyoruz' dedi.

Köyde lavanta yağı üretimi yapan emekli Ramazan Artık, emekli olduktan sonra köye yerleştiğini, lavanta ve gül yağı üretimi yaptıklarını söyledi. Bir kazana 30 kilo yaş lavanta kattıktan sonra işleme ile yarım kilo yağ çıkardıklarını belirten Artık, şöyle konuştu: 'Kazanı yaktıktan sonra lavantayı içine basıyoruz. Kaynattıktan sonra damla usulü ile şişeye dolduruyoruz. Koronavirüs vakasının görülmediği köyde ise bunu lavantanın kokusuna ve yağına bağlıyoruz. Yağı, yaralara iyi geliyor. Sinüzite iyi geliyor. Lavanta suyu mide rahatsızlığına iyi geliyor. Lavanta suyunu içtiğinde rahatlatıcı özelliği var. Yatmadan yarım saat önce lavanta yağı içtiğinde güzel bir uyku oluyor.'

'Rahatlatma özelliği var'

Lavanta kokulu köyde Kadınlar Kooperatifi Başkan Yardımcısı Aysun Yavru da sezonda çok sayıda misafir ağırladıklarını belirterek, koronavirüs vakasının görülmemesini lavanta yağı ve çayını sürekli tüketmelerine bağladıklarını kaydetti. Lavantanın karaciğer yağlanmasını önlediğini belirten Yavru, 'Rahatlatma özelliği var. Uykusuzluğa iyi geliyor. Kendimiz onları kullandığımız için böyle düşünüyoruz' dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

TMO çeltik alım fiyatlarını açıkladı

Türbülans davasında karar: Şiddetli türbülans sonrası açılan 72 bin sterlinlik dava düşürüldü

Şırnak'ta kar nedeniyle ilçeler arası yol kapandı

YÖK’ten üniversitelere nitelikli araştırmacı hamlesi: 398 bilim insanı istihdam edildi

Kütahya’da mesleki eğitim için stratejik iş birliği protokolü imzalandı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

Yetimler Vakfı Bangladeş'te sıcak yemek desteğinde bulundu

Yolcu uçağı arıza nedeniyle Çin'e zorunlu iniş yaptı

UNRWA Batı Şeria'da 33 bin Filistinli zorla yerinden edildi

İran'dan, Trump'ın "idam" iddialarına yalanlama

Yeşilay, Şırnak'ta bağımlı bireyler ve ailelerine ücretsiz destek sunuyor

Bakan Kurum: Deprem konutları 2 yıl ödemesiz, 18 yıl faizsiz ve sabit taksitli

Battalgazi'de kar seferberliği

İşgal rejimi ateşkes ihlallerini sürdürüyor

İhtiyaç sahibi öğrencilere "Gönülden Bir Öğün" desteği

İngiltere’de aspirin krizi derinleşiyor: İhracatı yasaklandı

Rusya’dan müzakere şartı: Ukrayna ordusu Donbas’tan çekilmeli

HÜDA PAR İl Başkanı Suiçer: Elazığ'ın geleceği polemiklerle değil somut planlarla şekillenmeli

TMO çeltik alım fiyatlarını açıkladı

Muhammed ed-Dayf: Filistin direnişinin efsanevi komutanı

Kızılay’ın 20’nci “İyilik Gemisi” Gazze için Mersin’den yola çıktı

Şanlıurfa’da Şıracılar ve Kuruyemişçiler Odası’nda Ahmet Aslan güven tazeledi

Yeşilyurt Belediyesi'nden karla mücadele çalışması

Doğunun Nabzı’nın 11. Yılına Akgül’den Anlamlı Sürpriz

Pakistan'da hırsızlık çetesine baskın: 6 ölü

Cuma hutbesi: İnsanlar arasındaki iletişimin özü sevgi ve saygıya dayanmaktadır

ABD, Suriye'den askerlerini çekmeyi değerlendiriyor

Gine'de hükümet istifa etti

İran Dışişleri Bakanı Arakçi’den Zelenski’ye tepki: Dünya palyaçolardan bıktı

Batman'da kar ve buzlanmaya karşı dikkat çağrısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


TMO çeltik alım fiyatlarını açıkladı

Türbülans davasında karar: Şiddetli türbülans sonrası açılan 72 bin sterlinlik dava düşürüldü

Şırnak'ta kar nedeniyle ilçeler arası yol kapandı

YÖK’ten üniversitelere nitelikli araştırmacı hamlesi: 398 bilim insanı istihdam edildi

Kütahya’da mesleki eğitim için stratejik iş birliği protokolü imzalandı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

Yetimler Vakfı Bangladeş'te sıcak yemek desteğinde bulundu