GÜNDEM 8.06.2024 11:05:51 0

Hipertansiyon: Sessiz Katil

Hipertansiyon: Sessiz Katil
Haberi Sesli Oku

Hipertansiyon: Sessiz Katil

Hipertansiyon: Sessiz Katil

Hipertansiyon, kalbin kanı pompalarken damarlarda oluşturduğu basıncın normal değerlerin üzerinde olması durumu olarak tanımlanır. Dünya genelinde yaklaşık 1,3 milyar insan hipertansiyon hastasıdır ve her yıl 9 milyondan fazla kişi bu nedenle hayatını kaybetmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hipertansiyonu 'sessiz katil' olarak tanımlar ve bu durumun kalp, damar ve böbrek hastalıklarından ölüm oranını artırdığını vurgular. DSÖ'nün son raporuna göre, hipertansiyon etkili ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilmektedir.

Hipertansiyonun Yaygınlığı ve Etkileri

Kandaki basıncın yükselmesi, kalbin çalışmasını zorlaştırır ve beyin ile böbrekleri olumsuz etkiler. Dünya genelinde 30-79 yaş arası bireylerin yüzde 33'ü hipertansiyondan etkilenmektedir. Batı Pasifik ve Güneydoğu Asya gibi nüfus yoğun bölgelerde hipertansiyon vakaları daha yaygındır. Türk Böbrek Vakfı (TBV), obezite, böbrek hastalıkları ve diyabet gibi durumlarla ilişkili olan hipertansiyonun, yaşam tarzı değişiklikleriyle kontrol altına alınabileceğini belirtir. TBV Başkanı Timur Erk, Türkiye'de her 3 yetişkinden birinin tansiyon hastası olduğunu ve büyük tansiyonun 140 mmHg, küçük tansiyonun ise 90 mmHg üzerinde olmasının hipertansiyon olarak tanımlandığını ifade etmektedir.

Tansiyon Belirtileri

Hipertansiyon, baş ağrısı, susuzluk, sık idrara çıkma, gece idrara daha sık çıkma, zayıflık, yorgunluk ve bulanık görme gibi belirtiler gösterebilir. Bunun yanında idrar ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanma, yaraların ve enfeksiyonların iyileşmesinin uzun sürmesi de dikkat çekici belirtiler arasında yer alır. Ancak, birçok hasta belirti göstermeden de hipertansiyon yaşayabilir.

Yaş ve Hipertansiyon

Yaşla birlikte hipertansiyonun görülme sıklığı artar. Prof. Dr. Türkmen, 60 yaş üstü kişilerin yüzde 60'ından fazlasının hipertansiyondan etkilendiğini ve bunun kalp damar hastalıkları riskini artırdığını belirtir. Hipertansiyon, yalnızca yetişkinlerde değil, çocuklarda da her yaşta görülebilir. Obezitenin artmasıyla çocuklarda hipertansiyon vakalarının da arttığı gözlemlenmektedir.

Hipertansiyon ve Hafıza

ABD'de yapılan bir araştırma, kronik hipertansiyonun bilişsel gerilemeyi tetiklediğini ve sözel hafızayı etkilediğini ortaya koymuştur. Kontrollü hipertansiyonu olan kişilerde sözel hafıza işlevlerinde sorun tespit edilmezken, kontrolsüz hipertansiyonu olan bireylerin sınırlı kaynaklarla bu işlevi yapabildiği belirtilmiştir.

Tuz Kullanımı ve Hipertansiyon

DSÖ, tuz kullanımı ve hipertansiyon arasındaki ilişkiye dikkat çeker. Yüksek oranda tuz kullanımı kandaki basıncı artırır ve tuz kullanımını azaltmak, hipertansiyonu kontrol altına almak için önemli bir adımdır. Ancak, birçok ülke bu konuda yeterli önlemleri almamaktadır.

Erken Teşhis ve Kontrol

Türk Kardiyoloji Derneği Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Düzenli, hipertansiyona bağlı ölümlerin yüzde 25 oranında olduğunu ve erken teşhisin büyük önem taşıdığını vurgular. 18 yaş üzerindeki kişilerin yılda bir kez tansiyon ölçtürmesi ve 40 yaşından sonra daha sık aralıklarla kan basıncını kontrol ettirmesi önerilir.

Stres ve Diğer Risk Faktörleri

Stres, sigara ve alkol tüketimi gibi faktörler hipertansiyon riskini artırır. Gürültü, hava kirliliği ve uyku bozuklukları da hipertansiyona neden olabilir. Günde 6-7 saat düzenli uyku, hipertansiyonun önlenmesi ve tedavisinde önemli bir etkendir. Halk arasında yaygın olan maydanoz, sarımsak ve limonun tansiyonu dengelediğine dair inancın bilimsel bir temeli bulunmamaktadır. Hipertansiyon tedavisi, doktor kontrolünde başlatılmalı ve takip edilmelidir. Erken teşhis ve düzenli kontrol, hipertansiyonun yıkıcı etkilerinden korunmak için hayati öneme sahiptir.

Portekiz erken genel seçim için sandık başına gidecek

Meteorolojinin uyardığı Bursa'da sağanak yağış etkili oluyor

Şanlıurfa’da organize suç operasyonu: 8 şüpheli tutuklandı

Çevre haftası öncesi geri dönüşüm yarışması başlıyor

Topladıkları 250 bin TL.'yi Gazze için bağışladılar

Minikler paralarını Gazze için bağışladı

Adıyaman Havaalanı'nda nisan ayında 33 bin 859 yolcuya hizmet verildi

Depremzede esnaf: İş yerim çalışmaya uygun inşa edilmedi

Takla atan araç ters döndü: 1 yaralı

Avşo Deresi'nde kapsamlı temizlik çalışması

13 metrekarelik atölyede dört sanatı tek bir çatı altında yaşatıyor

Kınalı keklik avlayan şahsa 63 bin lira ceza

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ki konferansta Filistin’de yaşanan hukuksuzluklar konuşuldu

Umut Kervanı Van’da yardım çalışmalarını sürdürüyor

Malatya'da 4-6 yaş grubu Kur'an kursları tanıtım günleri başladı

Gaziantep'te iş yerinde patlama: 5 yaralı

Siirt’te silahlı saldırı: 5 gözaltı

Dr. Dağılma: Gençlerin gelişimine katkı sunacak alanların çoğalması lazım

Gazze’de şehit sayısı 53 bini aştı

Yazar Tunç: Hasan Saklanan, şehadetiyle İbrahimi duruş sergiledi

Bağdat'ta 34. Arap Birliği Zirvesi başladı: Gazze'nin yeniden imarı ve zorunlu göçe karşı net mesajlar

Şanlıurfa’da tır otomobile çarptı: 1 kişi ağır yaralandı

Siyonist rejim Yemen'e saldırdı: 1 şehit, 11 yaralı

Şanlıurfa’da araç şarampole uçtu: Sürücü hafif yaralandı

Kitap fuarına katılan gençler: Okumayan bir nesille karşı karşıyayız

7 ilde eş zamanlı DAİŞ operasyonu: 2 kişi tutuklandı

Siyonist vekil Waldiger: Gazze'de çocuklar dahil herkes ölmeli

Ankara'da sağlığa zararlı 40 ton ürünün satışı engellendi

Pezeşkiyan'dan Trump'a: Gazze'deki katliama sessiz kalan biri barıştan söz edemez

Bağdat zirvesi başladı: Gazze için somut adımlar bekleniyor

Yükleniyor