• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,49% 0,04
  • EURO

    51,64% 0,12
  • GRAM ALTIN

    6540,01% -3,62
  • Ç. ALTIN

    11627,67% 0,00

HÜDA PAR Batman'da "Anadilimi seçiyorum" paneli düzenledi

09 Şubat 2025, Pazar 00:19
09 Şubat 2025, Pazar 00:19
HÜDA PAR Batman
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

HÜDA PAR Batman İl Teşkilatı, seçmeli anadil dersine dikkat çekmek amacıyla "Anadilimi Seçiyorum" temalı bir panel düzenledi.

Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlik, halktan yoğun ilgi gördü.

Panele, HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Prof. Abdurrahman Ekinci ve Avukat Zehra Talayhan konuşmacı olarak katıldı.

Panelin moderatörlüğünü Fatih Taş üstlenirken, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Eğitim İşleri Başkanı Yahya Oğraş, HÜDA PAR İl Başkanı Davut Şahin, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, alimler, kanaat önderleri ve vatandaşlar da etkinlikte yer aldı.

Kur'an'ı Kerim tilavetiyle başlayan panelde, anadil kullanımının önemi vurgulandı ve katılımcılara seçmeli anadil dersinin faydaları anlatıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan HÜDA PAR Eğitim İşleri Başkanı Yahya Oğraş, HÜDA PAR olarak eğitim ve öğretim hakkını fıtri ve insani bir hak olarak gördüklerini söyledi.

Yahya Oğraş

"Diller fitri olarak kısıtlanamaz"

Farkındalığı oluşturmak için bu ve benzeri programlarda işin öncüsü, destekleyicisi ve takipçisi olmaya gayret ettiklerini belirten Oğraş, "Kutsal kitabımız 'oku' emri ile başlar. Okumanın ve konuşmanın olduğu her yerde insan vardır. İnsanın olduğu her yerde dil var ve diller fitri olarak kısıtlanamaz. Anayasanın 42.maddesine göre, 'Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez.' Anayasanın 42. maddesinin değiştirilebilmesi siyasi parti ve paydaş unsurların harekete geçmesiyle mümkündür. Samimi olan her kesimin en öncelikli işinin bu olduğunu bilmesi gerekir." dedi.

"Anadilimizi seçerken tarihimize, kültürümüze ve inancımıza da sahip çıkmış oluyoruz"

"Dilimi konuşuyor, inancımı yaşıyorum" temasıyla gerçekleştirecekleri etkinlik ve çalışmalarla halkı bu konuda aydınlatmayı önemli bir görev olarak gördüklerini vurgulayan Oğraş, "Anadilimi seçerken Kur'an'ı Kerim, siyer ve temel dini bilgiler derslerini de seçmeyi ihmal etmeyelim. Anadilimizi seçerken tarihimize, kültürümüze ve inancımıza da sahip çıkmış oluyoruz. Tarihsel kültürümüz, istikbale ışık tutan zenginliğimizdir." diye konuştu.

"Dilin ideolojik tartışmaların aracı haline getirilmesinin acısını çekiyoruz"

"Dilimiz kimliğimizdir" diyen Oğraş, "Dil gibi hayatı bir meselenin ideolojik tartışmaların aracı haline getirilmesinin acısını çekmekteyiz. Dil meselesi siyasi bir mesele olmaktan ziyade insani ve vicdani bir meseledir. Her bir renk bir dili bir kültürü temsil eder. Çünkü kültür, eğer dil varsa vardır. Dilini kaybeden bir millet, hafızasını benliğini ve hatta inancını bile kaybedebilir. Ana dilleriyle bağları zayıflayan toplumların zamanla karleşmesi, sömürgeleşmesi ve kimliksiz hale gelmesi kaçınılmaz bir hal alır. Dünya tarihine baktığımızda Avrupa kıtasındaki Türklerin önemli bir bölümünün dilleriyle bağları kopunca nasıl Slavlaştıklarını hepimiz çok iyi biliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Anadilde seçmeli ders eğitim-öğretimin belli kademelerini kapsamamalı"

Dilini kaybeden bir toplumun diğer değerlerini korumasının mümkün olmadığını savunan Oğraş, şöyle devam etti: "Kültürlere ve medeniyetlere saldırılar önce dilden başlar. Bir milletin çöküşü dilini ortadan kaldırmayla başlar. Alman yazar ve şair Goethe, 'Bir millete, o milletin diliyle oynamaktan daha büyük suikast olamaz.' diyor. Biz de işte böyle suikasta uğramış bir toplumuz. Anadilde seçmeli ders eğitim-öğretimin belli kademelerini kapsamamalı. Aksine tüm kademeleri kapsamalıdır. Yani ilkokul birinci sınıftan lise son sınıfa kadar okutulması esas alınmalıdır."

Abdurrahman Ekinci

Ardından Prof. Abdurrahman Ekinci, Avukat Zehra Talayhan ve Serkan Ramanlı sırasıyla birer konuşma yaptı.

"Anadil doğuştan getirilen bir haktır"

Konuşulmaması nedeniyle dünya genelinde pek çok dilin kaybolduğunu belirten Profesör Ekinci, "Seçmeli dersler aslında anadilden ziyade yabancı bir dilin öğrenilmesi için müfredata konulan derslerdir. Dünyadaki örnek ve uygulamalar böyle. Ama anadil, doğuştan getirilen haklar ve Allah'ın bizlere bahşettiği o dillerin seçmeli hale gelmesi, her ne kadar son 20 yılda önemli adımlar da olsa yegane model değildir. Günümüzde halen bu yüzyılda bu sorunları yaşıyor olmamız ve bu sorunlarla boğuşuyor olmamız; maalesef farklılıklarımızı, zenginliklerimizi bir sorun ve problem olarak gören bir takım çatışmalar içerisinde, gelişme alanlarımızdan da uzaklaşmamıza sebep veren unsurlardır bunlar. Bugün dünyada 50-60 yıl önce bu sorunlarını çözen, daha kapsayıcı, kabul edici bir yaklaşımla yeni nesilleri yetiştirip beşeri sermayesine yatırım yapan toplumlar bugün hem ekonomik hem teknolojik açıdan bambaşka seviyedeler." dedi.

Zehra Talayhan

Avukat Zehra Talayhan ise çocukların anadillerini öğrenmelerinde en önemli faktörün anneler olduğuna işaret etti.

"Her geçen gün biz Kürtlerin dillerine sahip çıkma noktasındaki hassasiyeti azalıyor"

Annelere bu konuda büyük görevlerin düştüğünü ifade eden Talayhan, "Bizim dilimiz, kültürümüz büyük bir geçmişe sahiptir. Dilimiz her güzelliği içinde barındırıyor. Eğer ki dilimiz varsa o zaman kimliğimiz de var olacaktır. Dilimiz var olduğu zaman o milleti ayakta tutan her şey de var olacak ve ayakta kalacaktır. Ama eğer ki dilimiz olmazsa bunlardan eser kalmayacaktır. Dili olmayan milletler, kendi kültür ve değerlerinden uzak kalmaya mahkumdurlar. Biz Kürtler de dilimizle ayakta kalıyoruz. Dilimiz sayesinde örf ve adetlerimizi, gelenek ve göreneklerimizi biliyor, onları yaşatıyoruz. Ancak ne yazıktır ki her geçen gün biz Kürtlerin dillerine sahip çıkma noktasındaki hassasiyeti azalmaktadır. Bunun birçok sebebi var ama bence en önemli sorun annelerdir." dedi.

Serkan Ramanlı

Daha sonra söz alan HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, herkesi anadillerine sahip çıkmaya çağırdı ve bu konuda seçmeli anadil derslerinin önemine değindi.

"Dilimizin yaygınlaşması için elimizde büyük bir fırsat var"

Ramanlı, "Dilimiz bizim için çok önemlidir. Bugün devlet politikası Kürtçe diline karşı olduğu için Kürtçemiz gün be gün geriliyor. Artık evlerde bile konuşulmuyor. Anneler çocuklarıyla Kürtçe konuşmalıdır. Şu anda dilimizin yaygınlaşması için elimizde büyük bir fırsat var, bunun için çaba gösteriyoruz. Dilimizin yaygınlaşması için ne kadar çaba gösterirsek her geçen gün bu konuda daha ileriye gideceğiz. Dilimiz büyük bir madendir ancak bu madenin değerini bilmiyoruz maalesef." ifadelerini kullandı.

"Bizleri ayırmaya çalışanlar dilleri yasaklayanlardır"

Dillerin Allah'ın ayetlerinden olduğunu vurgulayan Ramanlı, "Allah katında herkes eşittir. Dillerimiz de Allah'ın bizlere bir hediyesidir. Bugün bu güzel dilimize sahip çıkma zamanıdır. Dilimizi bilir ve onunla hareket edersek o zaman bir şahsiyet ortaya çıkacaktır. Bizler şahsiyetimizle, dilimizle, örf ve adetlerimizle ayakta durmalıyız. Kürtler Kürt gibi, Türkler de Türk gibi olurlarsa birlikleri de daha kavi olur. Bizleri ayırmaya çalışanlar dilleri yasaklayanlardır, başkaları değil." dedi.

Seçmeli derslerde anadilin unutulmamasını isteyen Milletvekili Ramanlı, bu konuda herkese büyük görev düştüğünü kaydetti. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İlaçla değil inançla: Bağımlılıktan kurtuluşun hikâyesi

Psikolog Avşar: Aile ve maneviyat olmadan madde bağımlılığıyla mücadele edilemez

Gazze'de son 48 saatte 32 şehit, onlarca yaralı

Dr. Yıldırım: Madde bağımlılığı yalnızca bireyi değil tüm aileyi etkileyen kronik bir hastalıktır

İzmir açıklarında 43 düzensiz göçmen yakalandı

Prof. Dr. Agitoğlu: Dil olmazsa toplumun ve ailenin fonksiyonu bozulur

Kırklareli'nde eğitime kar tatili

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Kürt halkı ana dilde eğitimini alırsa kardeşliğimiz daha da sağlamlaşır

Berat Kandili bugün idrak edilecek

Muğla’da 1814 sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama

Rusya'dan yoğun hava saldırısı: Ukrayna hava savunma sistemleri talep etti

Kar kütlesinin ağırlığı Ağrı'da bir işyeri ve bazı araçlara zarar verdi

Habur Gümrük Kapısı’nda ayakkabı içerisine gizlenmiş 41 kilogram altın ele geçirildi

Libya’da kum fırtınası alarmı

Rusya ve Çin'den kritik görüşme

Eskişehir'de iyilik seferberliği: Umut Kervanı şubat ayına "umut"la başladı

Gaziantep’te 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

İstanbul için kar ve soğuk hava uyarısı

Tayvan Boğazı’nda Çin-Tayvan gerilimi

Konya'da farklı büyüklükte depremler kaydedildi

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenliyor

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Kabine yarın toplanıyor

Bozüyük Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahibi alelere gıda yardımı

Deniz ulaşımına fırtına engeli

ABD'nin yeni Karakas Büyükelçisi Laura Dogu, Venezuela'da

Konya’da yağışlarla birlikte su kaynaklarında artış

Konya için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı

Rusya-ABD-Ukrayna arasındaki görüşme Abu Dabi'de yapılacak

Burdur’da 7 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili 2 savcı görevlendirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İlaçla değil inançla: Bağımlılıktan kurtuluşun hikâyesi

Psikolog Avşar: Aile ve maneviyat olmadan madde bağımlılığıyla mücadele edilemez

Gazze'de son 48 saatte 32 şehit, onlarca yaralı

Dr. Yıldırım: Madde bağımlılığı yalnızca bireyi değil tüm aileyi etkileyen kronik bir hastalıktır

İzmir açıklarında 43 düzensiz göçmen yakalandı

Prof. Dr. Agitoğlu: Dil olmazsa toplumun ve ailenin fonksiyonu bozulur

Kırklareli'nde eğitime kar tatili