GÜNDEM 9.02.2025 00:19:42 0

HÜDA PAR Batman'da "Anadilimi seçiyorum" paneli düzenledi

HÜDA PAR Batman
Haberi Sesli Oku

HÜDA PAR Batman İl Teşkilatı, seçmeli anadil dersine dikkat çekmek amacıyla "Anadilimi Seçiyorum" temalı bir panel düzenledi.

Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlik, halktan yoğun ilgi gördü.

Panele, HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Prof. Abdurrahman Ekinci ve Avukat Zehra Talayhan konuşmacı olarak katıldı.

Panelin moderatörlüğünü Fatih Taş üstlenirken, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Eğitim İşleri Başkanı Yahya Oğraş, HÜDA PAR İl Başkanı Davut Şahin, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, alimler, kanaat önderleri ve vatandaşlar da etkinlikte yer aldı.

Kur'an'ı Kerim tilavetiyle başlayan panelde, anadil kullanımının önemi vurgulandı ve katılımcılara seçmeli anadil dersinin faydaları anlatıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan HÜDA PAR Eğitim İşleri Başkanı Yahya Oğraş, HÜDA PAR olarak eğitim ve öğretim hakkını fıtri ve insani bir hak olarak gördüklerini söyledi.

Yahya Oğraş

"Diller fitri olarak kısıtlanamaz"

Farkındalığı oluşturmak için bu ve benzeri programlarda işin öncüsü, destekleyicisi ve takipçisi olmaya gayret ettiklerini belirten Oğraş, "Kutsal kitabımız 'oku' emri ile başlar. Okumanın ve konuşmanın olduğu her yerde insan vardır. İnsanın olduğu her yerde dil var ve diller fitri olarak kısıtlanamaz. Anayasanın 42.maddesine göre, 'Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez.' Anayasanın 42. maddesinin değiştirilebilmesi siyasi parti ve paydaş unsurların harekete geçmesiyle mümkündür. Samimi olan her kesimin en öncelikli işinin bu olduğunu bilmesi gerekir." dedi.

"Anadilimizi seçerken tarihimize, kültürümüze ve inancımıza da sahip çıkmış oluyoruz"

"Dilimi konuşuyor, inancımı yaşıyorum" temasıyla gerçekleştirecekleri etkinlik ve çalışmalarla halkı bu konuda aydınlatmayı önemli bir görev olarak gördüklerini vurgulayan Oğraş, "Anadilimi seçerken Kur'an'ı Kerim, siyer ve temel dini bilgiler derslerini de seçmeyi ihmal etmeyelim. Anadilimizi seçerken tarihimize, kültürümüze ve inancımıza da sahip çıkmış oluyoruz. Tarihsel kültürümüz, istikbale ışık tutan zenginliğimizdir." diye konuştu.

"Dilin ideolojik tartışmaların aracı haline getirilmesinin acısını çekiyoruz"

"Dilimiz kimliğimizdir" diyen Oğraş, "Dil gibi hayatı bir meselenin ideolojik tartışmaların aracı haline getirilmesinin acısını çekmekteyiz. Dil meselesi siyasi bir mesele olmaktan ziyade insani ve vicdani bir meseledir. Her bir renk bir dili bir kültürü temsil eder. Çünkü kültür, eğer dil varsa vardır. Dilini kaybeden bir millet, hafızasını benliğini ve hatta inancını bile kaybedebilir. Ana dilleriyle bağları zayıflayan toplumların zamanla karleşmesi, sömürgeleşmesi ve kimliksiz hale gelmesi kaçınılmaz bir hal alır. Dünya tarihine baktığımızda Avrupa kıtasındaki Türklerin önemli bir bölümünün dilleriyle bağları kopunca nasıl Slavlaştıklarını hepimiz çok iyi biliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Anadilde seçmeli ders eğitim-öğretimin belli kademelerini kapsamamalı"

Dilini kaybeden bir toplumun diğer değerlerini korumasının mümkün olmadığını savunan Oğraş, şöyle devam etti: "Kültürlere ve medeniyetlere saldırılar önce dilden başlar. Bir milletin çöküşü dilini ortadan kaldırmayla başlar. Alman yazar ve şair Goethe, 'Bir millete, o milletin diliyle oynamaktan daha büyük suikast olamaz.' diyor. Biz de işte böyle suikasta uğramış bir toplumuz. Anadilde seçmeli ders eğitim-öğretimin belli kademelerini kapsamamalı. Aksine tüm kademeleri kapsamalıdır. Yani ilkokul birinci sınıftan lise son sınıfa kadar okutulması esas alınmalıdır."

Abdurrahman Ekinci

Ardından Prof. Abdurrahman Ekinci, Avukat Zehra Talayhan ve Serkan Ramanlı sırasıyla birer konuşma yaptı.

"Anadil doğuştan getirilen bir haktır"

Konuşulmaması nedeniyle dünya genelinde pek çok dilin kaybolduğunu belirten Profesör Ekinci, "Seçmeli dersler aslında anadilden ziyade yabancı bir dilin öğrenilmesi için müfredata konulan derslerdir. Dünyadaki örnek ve uygulamalar böyle. Ama anadil, doğuştan getirilen haklar ve Allah'ın bizlere bahşettiği o dillerin seçmeli hale gelmesi, her ne kadar son 20 yılda önemli adımlar da olsa yegane model değildir. Günümüzde halen bu yüzyılda bu sorunları yaşıyor olmamız ve bu sorunlarla boğuşuyor olmamız; maalesef farklılıklarımızı, zenginliklerimizi bir sorun ve problem olarak gören bir takım çatışmalar içerisinde, gelişme alanlarımızdan da uzaklaşmamıza sebep veren unsurlardır bunlar. Bugün dünyada 50-60 yıl önce bu sorunlarını çözen, daha kapsayıcı, kabul edici bir yaklaşımla yeni nesilleri yetiştirip beşeri sermayesine yatırım yapan toplumlar bugün hem ekonomik hem teknolojik açıdan bambaşka seviyedeler." dedi.

Zehra Talayhan

Avukat Zehra Talayhan ise çocukların anadillerini öğrenmelerinde en önemli faktörün anneler olduğuna işaret etti.

"Her geçen gün biz Kürtlerin dillerine sahip çıkma noktasındaki hassasiyeti azalıyor"

Annelere bu konuda büyük görevlerin düştüğünü ifade eden Talayhan, "Bizim dilimiz, kültürümüz büyük bir geçmişe sahiptir. Dilimiz her güzelliği içinde barındırıyor. Eğer ki dilimiz varsa o zaman kimliğimiz de var olacaktır. Dilimiz var olduğu zaman o milleti ayakta tutan her şey de var olacak ve ayakta kalacaktır. Ama eğer ki dilimiz olmazsa bunlardan eser kalmayacaktır. Dili olmayan milletler, kendi kültür ve değerlerinden uzak kalmaya mahkumdurlar. Biz Kürtler de dilimizle ayakta kalıyoruz. Dilimiz sayesinde örf ve adetlerimizi, gelenek ve göreneklerimizi biliyor, onları yaşatıyoruz. Ancak ne yazıktır ki her geçen gün biz Kürtlerin dillerine sahip çıkma noktasındaki hassasiyeti azalmaktadır. Bunun birçok sebebi var ama bence en önemli sorun annelerdir." dedi.

Serkan Ramanlı

Daha sonra söz alan HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, herkesi anadillerine sahip çıkmaya çağırdı ve bu konuda seçmeli anadil derslerinin önemine değindi.

"Dilimizin yaygınlaşması için elimizde büyük bir fırsat var"

Ramanlı, "Dilimiz bizim için çok önemlidir. Bugün devlet politikası Kürtçe diline karşı olduğu için Kürtçemiz gün be gün geriliyor. Artık evlerde bile konuşulmuyor. Anneler çocuklarıyla Kürtçe konuşmalıdır. Şu anda dilimizin yaygınlaşması için elimizde büyük bir fırsat var, bunun için çaba gösteriyoruz. Dilimizin yaygınlaşması için ne kadar çaba gösterirsek her geçen gün bu konuda daha ileriye gideceğiz. Dilimiz büyük bir madendir ancak bu madenin değerini bilmiyoruz maalesef." ifadelerini kullandı.

"Bizleri ayırmaya çalışanlar dilleri yasaklayanlardır"

Dillerin Allah'ın ayetlerinden olduğunu vurgulayan Ramanlı, "Allah katında herkes eşittir. Dillerimiz de Allah'ın bizlere bir hediyesidir. Bugün bu güzel dilimize sahip çıkma zamanıdır. Dilimizi bilir ve onunla hareket edersek o zaman bir şahsiyet ortaya çıkacaktır. Bizler şahsiyetimizle, dilimizle, örf ve adetlerimizle ayakta durmalıyız. Kürtler Kürt gibi, Türkler de Türk gibi olurlarsa birlikleri de daha kavi olur. Bizleri ayırmaya çalışanlar dilleri yasaklayanlardır, başkaları değil." dedi.

Seçmeli derslerde anadilin unutulmamasını isteyen Milletvekili Ramanlı, bu konuda herkese büyük görev düştüğünü kaydetti. (İLKHA)

HÜDA PAR heyetinden Bingöl köylerine ziyaret

Hindistan Pakistan'dan yapılan ithalatı yasakladı

Oğraş: Zorunlu eğitim gençlerin iş gücü piyasasında yer edinmesini zorlaştırmaktadır

Sanayi sitesi esnafından yüzde 300 kira zammına tepki: Kepenkler kapatıldı

Endonezya'da 6 büyüklüğünde deprem

Siirt'te Kur’an-ı Kerim ziyafeti etkinliği

Anamur'dan hacı adayları kutsal topraklara dualarla uğurlandı.

Vali Kızılkaya’dan uyarı: Yol konforuna aldanmayın, hız kurallarına uyun

Mardin’de 4 katlı binada yangın paniği

Hindistan'da dini festival sırasında izdiham: 6 ölü, 30 yaralı

Prof. Dr. Yılmaz: Malatya'da çok iyi karaciğer nakil cerrahları yetişiyor

Batman'da uyuşturucu operasyonu

Pakistan'da maymun çiçeği vakalarında artış

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

İran’da kum fırtınası

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti

Hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Gaziantep'te suç örgütüne operasyon: 50 gözaltı

Dünya birincisi hafızlardan Diyarbakır Ulu Camii’nde Kur’an ziyafeti

Bingöl’de ters laleler görsel şölen sunuyor

Gaziantepliler: Muhtaç insanlara katkı sunan etkinlikleri sahiplenmek gerekiyor

Şanlıurfa'da yakıt tankeri alev aldı

Fırıncıların sıcak havalarla imtihanı başladı

Siyonist işgalciler 97 gündür Tulkerem’i kuşatmış durumda: Binlerce aile göç etti, yüzlerce ev yıkıldı

Batman'da 52 yıllık husumet barışla sona erdi

Gazze’de ekmek değil, toprak yiyoruz

Bingöl'e 19 doktor ataması yapıldı

Siirt Belediyesi, Mahalle Buluşmaları'nda vatandaşın taleplerine çözüm üretiyor

Gazze'de bir bebek daha açlıktan dolayı şehid oldu

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Yükleniyor