• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

HÜDA PAR Esendere ve Derecik Umurlu sınır kapılarındaki sorunları Meclis’e taşıdı

GÜNDEM 15.04.2025 23:08:58 0
HÜDA PAR Esendere ve Derecik Umurlu sınır kapılarındaki sorunları Meclis’e taşıdı

HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması üzere verdiği soru önergesinde, Hakkâri’deki Esendere ve Derecik Umurlu sınır kapılarında yaşanan sorunlarla ilgili adım atılması çağrısında bulundu.

Hakkâri’deki Esendere ve Derecik Umurlu Sınır Kapılarında vatandaşları mağdur eden altyapı eksiklikleri, keyfi uygulamalar, gişe sayısının yetersizliği ve araç geçişine izin verilmemesi gibi sorunlar olduğuna dikkat çeken HÜDA PAR Milletvekili Şahzade Demir, bu sorunları Meclis’e taşıdı.

Konu hakkında soru önergesi veren HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, “Bu sorunların giderilmesi adına bir denetim veya soruşturma yapılmış mıdır?” diye sordu.

Soru önergesinde Derecik Umurlu Sınır Kapısında yalnızca yaya geçişine izin verildiğini hatırlatan Demir, “Oysaki araç geçişinin de mümkün hale getirilmesi, hem kapının işlerliğini artıracak hem de bölge ekonomisine katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Demir, soru önergesinde şu ifadelere de yer verdi: “Bu kapıların daha işlevsel hale getirilmesi, sadece bölgesel kalkınmayı değil, aynı zamanda sınır güvenliği ve ikili ilişkileri de olumlu yönde etkileyecektir.”

HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir tarafından TBMM’ye sunulan soru önergesinin tam metni şu şekilde:

"Aşağıdaki sorularımın Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Türkiye’de kara ve demiryolu ulaşımının sağlandığı toplam 38 sınır kapısı bulunmaktadır. Ancak bu kapıların bazıları güçlü bir altyapıya sahipken, bazıları ciddi idari ve yapısal sorunlarla karşı karşıyadır. Hakkâri ilimizde bulunan Esendere (Türkiye-İran) ve Derecik Umurlu (Türkiye-Irak) sınır kapıları da bu sorunların yoğun olarak yaşandığı yerlerdendir.

Esendere Sınır Kapısında vatandaşlara yönelik keyfi uygulamalar nedeniyle mağduriyetler yaşanmakta olduğu iddia edilmekte, geçiş işlemleri yavaş yürütülmektedir. Bu durum halkın tepkisine neden olmaktadır. Ayrıca işlem kapasitesinin artırılması amacıyla gişe sayısının artırılması gerekliliği vatandaşlar tarafından sıkça dile getirilmektedir.

Derecik Umurlu Sınır Kapısında ise yalnızca yaya geçişine izin verilmekte, araç geçişine imkân tanınmamaktadır. Oysaki araç geçişinin de mümkün hale getirilmesi, hem kapının işlerliğini artıracak hem de bölge ekonomisine katkı sağlayacaktır.

Her iki sınır kapısında da mevcut altyapı eksiklikleri nedeniyle ne ticaret gelişebilmekte ne de halkın kültürel ve insani bağları güçlenebilmektedir. Bu kapıların daha işlevsel hale getirilmesi, sadece bölgesel kalkınmayı değil, aynı zamanda sınır güvenliği ve ikili ilişkileri de olumlu yönde etkileyecektir.

Bu bağlamda;

Esendere Sınır Kapısında yaşandığı iddia edilen keyfi uygulamalarla ilgili Bakanlığınıza ulaşan bir şikayet ya da tespit var mıdır? Bu konuda bir denetim veya soruşturma yapılmış mıdır?

Esendere Sınır Kapısındaki gişe sayısının artırılması ve geçiş işlemlerinin hızlandırılmasına yönelik bir planlama yapılmakta mıdır?

Derecik Umurlu Sınır Kapısında araç geçişine izin verilmesi için bir çalışmanız veya takvimlendirilmiş bir proje var mı?

Her iki sınır kapısının altyapı eksikliklerinin giderilmesi ve bu noktaların ticaret ile sosyal etkileşim açısından daha işlevsel hale getirilmesi adına bakanlığınızın kısa ve orta vadeli planları nelerdir?" (İLKHA)

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ