9668,36%1,33
38,84% -0,02
43,69% 0,77
4032,80% 0,81
6601,79% 0,78
HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanlığı tarafından Ankara'da düzenlenen “Madde Bağımlılığı” paneli, toplumda giderek artan uyuşturucu tehdidine karşı toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla gerçekleştirildi.
Program Cemal Kişi'nin sunumu ve Muaz Demir Hoca'nın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Panelin açılış konuşmasını yapan HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Murat Günaydın, uyuşturucu kullanımının çocuk yaşlara kadar indiğine dikkat çekerek, “Bu girdap sadece bireyleri değil, aileleri ve toplumları da çökertiyor.” dedi.
Günaydın, diziler ve sosyal medyada uyuşturucunun özendirildiğini belirterek herkesi bu mücadelede sorumluluk almaya çağırdı.
Dizi ve filmlerde uyuşturucu özendiriliyor uyarısı!
Günaydın, “Yapılan bir çalışmaya göre aileler çocuklarının evde uyuşturucu madde kullandığını ortalama 2 yıla kadar fark edemiyor. Öyle bir bela ki; bir kez temas edildi mi, sadece bir bedeni değil; bir aileyi, bir sokağı, bir milleti çökerten zehirli bir girdap… Bu girdap, ne yazık ki her geçen gün gençlerimizi içine çekiyor. İlkokul öğrencisinin bile cebinde gezinebilecek bir duruma gelen bu illet kimi dizilerde, filmlerde, sosyal medya mecralarında özendirici bir tarzda sunulabiliyor.” dedi.
“Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor”
“Uyuşturucu, bir sağlık sorunudur ama aynı zamanda bir ahlak, ekonomik, psikolojik, hatta bir güvenlik sorunudur.” diyen Günaydın, şöyle devam etti:
“Şunu net olarak söyleyebiliriz ki, uyuşturucu bir sonuçtur ve bu sonucu ortaya çıkaran sebepler üzerinde yoğunlaşmak gerekmektedir. Bu sonucun ortadan kaldırılabilmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerekmektedir. Uyuşturucuya karşı mücadele, siyasi çıkarların ötesindedir. Bu konu ideolojik değil, ahlakidir. Sivil toplum kuruluşları mahalle mahalle dolaşmalı, gençlerle birebir iletişim kurmalı, onların güvenini kazanmalıdır. Sadece madde kullananları tedavi etmek değil, henüz başlamamış olanlara ulaşmak da öncelikli hedef olmalıdır. Anne ve babalar, evimiz güvenli liman olmalıdır. Çocuk anneye ya da babaya 'korkmadan' içini açabilmelidir. Öğretmenler ve eğitimciler için; sadece ders anlatmak değil, hayatı öğretmek de bir görevdir.”
“Gençlik bağımlı değil, Hür olmalıdır”
Bataklığın kurutulması için çalışılması gerektiğini ifade eden Günaydın, “Bu noktada sorumluluk tüm milletin omuzlarındadır. Uyuşturucuyla mücadele, sadece bir tehlikeyi bertaraf etmek değil, aynı zamanda yeni bir medeniyet anlayışının inşasıdır. Bu anlayışla gençlik; bağımlı değil, Hür olmalıdır. Hür Gençlik olarak uyuşturucuyla mücadele başta olmak üzere gençlerimizin tüm sorunları ile yıkından ilgileneceğiz.” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmasının ardından programa katılamayan milletvekillerinin mesajları okundu.
Panelin moderatörlüğünü HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Hamdullah Er üstlenirken; panelde, devlet kurumları ile sivil toplum temsilcileri madde bağımlılığıyla mücadelede kurumlar arası iş birliğinin önemine dikkat çekti.
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Dairesi Başkanı Faruk Çağlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Uyum Daire Başkanı Nevzat Özer, Bağımsız Yaşam Derneği’nden Ahmet Öteleş ile HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç’in panelist olarak katıldığı programda, çözüm odaklı politikaların geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. (İLKHA)