10225,50%-1,28
40,22% 0,11
46,96% 0,21
4335,32% 0,39
6902,17% 0,06
Yalçın, HÜDA PAR Genel Merkezi tarafından hazırlanan ve çalışanların ibadet özgürlüğünü güvence altına almayı amaçlayan Cuma namazı saatinde izin verilmesini öngören kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulduğunu hatırlattı.
HÜDA PAR Genel Merkezi tarafından TBMM'ye sunulan kanun teklifi metnini paylaşan Yalçın, "Din özgürlüğü kişinin herhangi bir inanca sahip olmasının yanı sıra bu inancının gereği olan ibadetleri yapabilmesini de kapsar. Bu özgürlüğü teminat altına alan Anayasanın 24. maddesiyle devlete, inançlara müdahale ve baskıda bulunmama şeklinde negatif rol yüklendiği gibi aynı zamanda bu özgürlüğün engellerle karşılaşmadan rahat kullanabileceği ortam ve şartları sağlama şeklinde pozitif edimler de yüklenmektedir." ifadelerini kullandı.
"İbadet özgürlüğünün sağlanması noktasındaki toplumsal talep ve ihtiyaçların karşılanması da kamu hizmeti olarak görülmelidir"
Yalçın, "Din hizmetlerinin, din eğitim ve öğretiminin kamu eliyle yapılmasını öngören 1982 Anayasasının yaklaşımı da dikkate alındığında ibadet özgürlüğünün sağlanması noktasındaki toplumsal talep ve ihtiyaçların karşılanması da kamu hizmeti olarak görülmelidir. İbadet hürriyetinin Anayasada teminat altına alınması tek başına yeterli değildir. Uygulamada karşılaşılan sorunların, tereddüt ve farklı yaklaşımların giderilerek bu hakkın kullanılmasının güçlendirilmesi için yasal düzenlemelerin de yapılması gerekmektedir." dedi.
"Cuma namazının çalışma saatlerine denk geldiği zamanlarda sorunlar artıyor"
İbadet özgürlüğünün kişinin iç huzuru açısından gerekli olduğunun altını çizen Yalçın, "Doğuştan sahip olunan en önemli klasik haklar arasında yer alan din ve inanç hürriyetinin ve buna bağlı olarak ibadet hürriyetinin kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılarak ibadetlerin rahatça yapılabileceği şart ve imkânlar oluşturulmadan insan onuruna yaraşır hayat mümkün değildir. İnsanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmayı devletin görevi olarak gören anayasada ibadetlerin, dini ayin ve törenlerin serbestliği öngörülmüşse de hem kamuda hem de özel sektörde çalışanların ibadetlerini yerine getirmelerinde sorun ve sıkıntılar olabilmektedir. Özellikle Cuma namazının çalışma saatlerine denk geldiği zamanlarda bu sorun ve sıkıntılar artmakta, çalışanların inançlarının gereği ifa etmek zorunda olduğu Cuma namazının kılınması bazen mümkün olamamaktadır. Bu durum kişinin manevi varlığı ve gelişimi, iç huzuru açısından olduğu gibi çalışma barışı ve iş verimi açısından da olumsuz sonuçlara sebebiyet vermektedir." diye belirtti.
"Teklif, Anayasal teminat altındaki ibadet hürriyetinin kullanımını güçlendirmeyi hedeflemektedir"
Cuma namazı saatinde bazı düzenlemeler yapılmış olsa da kanuni bir temele ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yalçın, "Toplumsal talep ve ihtiyaçlar da dikkate alınarak önemli bir ibadet olan Cuma namazının mesai saatlerine denk gelmesi halinde ifasını mümkün kılacak yasal düzenleme teklif edilmiştir. Böylece Anayasal teminat altındaki ibadet hürriyetinin kullanımı güçlendirilerek kişinin manevi varlığının gelişmesi, toplumsal huzurun ve çalışma barışının sağlanması hedeflenmektedir. Her ne kadar daha önce idari tasarruflarla kamu çalışanlarına yönelik olarak Cuma saati ile ilgili bazı düzenlemeler yapılmışsa da meselenin kanuni bir temele ihtiyaç duyduğu açıktır. Bu nedenle teklifle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda günlük çalışma saatlerinin tespiti ile ilgili maddesinde memurlar tarafından Cuma namazını kılabilmesine imkân verecek şekilde düzenleme yapılması öngörülmektedir. Aynı şekilde 4857 sayılı İş Kanunu'nda da işçilerin ara dinlenmesini düzenleyen maddede de bu yönde bir düzenleme yapılmıştır." dedi. (İLKHA)