• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç: Gazze için vicdan yürüyüşleri yeni bir dünya düzeninin temelidir

12 Haziran 2025, Perşembe 13:40
12 Haziran 2025, Perşembe 13:40
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç: Gazze için vicdan yürüyüşleri yeni bir dünya düzeninin temelidir
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Gazze’de yaşanan soykırıma dikkat çekerek, dünyanın dört bir yanında başlatılan vicdan hareketlerinin yeni bir dünya düzeninin başlangıcı olduğunu söyledi.

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Gazze'de 20 ayı aşkın süredir devam eden soykırıma ilişkin İLKHA'ya önemli değerlendirmelerde bulundu.

Dinç, yaşanan katliamların artık uluslararası vicdanı harekete geçirdiğini belirterek, "Yanan çocukları, yıkılan evleri, bombalanan hastaneleri gördük. Bu tablo, insanlığın onuruna yapılmış büyük bir saldırıdır. Gazze'deki ablukanın kaldırılması için başlatılan yürüyüşler tamamen insani ve hukuka uygundur. Bu yürüyüşler, insanlığın haysiyetini yeniden ayağa kaldırma çabasıdır." dedi.

"20 ayı aşkındır Filistin'de bir soykırım var"

Dinç, "20 ayı aşkındır Filistin'de bir soykırım var. Orada çocuklar, siviller, kadınlar katlediliyor ve artık uluslararası vicdan harekete geçti. Çünkü bu, vicdanların kaldırabileceği bir soykırım değil. Dünyanın gözleri önünde cayır cayır yanan çocukları gördük. Çadırların yandığını, evlerin başlarına yıkıldığını, hastanelerin bombalandığını gördük. Bu soykırımı gören insanlık, işte tam da bundan dolayı harekete geçti. Birkaç gün önce Madleen gemisinin uluslararası sularda harekete geçmesi gibi Mısır'da da bir yürüyüş yapılacağı duyuruldu. Bu yürüyüşün en büyük amacı ve hedefi, Gazze'deki bu ablukayı kırmak, bu soykırımı durdurmak ve orada açlıktan kıvranan çocuklara, insanlara insani yardım ulaştırmaktır." ifadelerine yer verdi.

"Bu yürüyüşler de insanlığın haysiyetini yerden kaldıran, onu tekrar muhafaza eden yürüyüşlerdir"

Gazze'ye yönelik insani yardım filolarının bir an önce yola çıkması gerektiğini belirten Dinç, "Eğer bir yerde insanlar açlıkla kıvranıyor ve çocuklar açlıktan dolayı ölüyorsa, oraya insani yardım ulaştırmak tüm insanların asli sorumluluğudur. Bu, insani bir sorumluluktur. Özellikle Gazze'ye yönelik insani yardım filoları bir an önce yola çıkmalıdır. Elbette bu insani yardım filoları yola çıkarken, yakınından geçtikleri ülkelerin savaş gemileri veya savaş uçaklarıyla güvence altına alınmalıdır. Çünkü bu filolar, insanlığın onurunu ve haysiyetini savunan filolardır. Bu yürüyüşler de insanlığın haysiyetini yerden kaldıran, onu tekrar muhafaza eden yürüyüşlerdir. Bu yüzden biz de bu girişimleri destekliyoruz. Bunları çok önemli ve çok kıymetli buluyoruz." şeklinde belirtti.

"Tüm ülkeler, bu siyonist terör şebekesine karşı somut adımlar atmalıdır"

Devamında Dinç, şunları aktardı:

"Artık her yerde insanlık, bu soykırıma karşı sesini yükseltmelidir. Bu soykırıma karşı artık harekete geçilmelidir. Sözden öte, somut adımlar atılmalıdır. Tüm ülkeler, bu siyonist terör şebekesine karşı somut adımlar atmalıdır. Çünkü onlar kınamadan anlamıyorlar. Aleyhlerine yapılan açıklamalardan, sitemlerden, telkinlerden hiçbir şekilde anlamıyorlar. Onlara karşı artık somut yaptırımlar uygulanmalıdır."

"siyonistlere karşı yaptırım yapacak adımlar atması gerekiyor"

Yöneticilere çağrıda bulunan Dinç, "Bu insanların ortaya koyduğu vicdan hareketleri, aslında yeni bir dünya düzeninin temelini oluşturacak. Çünkü bugüne kadar uluslararası hukuk ayaklar altına alındı. İnsan hakları, çocuk hakları, kadın hakları bunların hepsi ayaklar altına alındı. Maalesef bu süslü kavramının hiçbir kıymetinin olmadığını Gazze bize gösterdi. Filistin'in haklı ve meşru davası için mücadele eden o insanlar, aslında mevcut yönetimlerin maskesini düşürdü. Artık insanlar umudunu bu yönetimlerden kesti. İşte bu vicdan hareketi de tam olarak bundan dolayı başladı. Bu yönüyle, eğer hâlâ insanlığa dair, toplumun faydasına dair umut vermek isteyen bir ülkenin idarecisi ve yöneticisi varsa, Gazze için somut adımlar atması gerekir. Gazze'deki bu soykırımı durduracak adımlar atılmalıdır. siyonistlere karşı yaptırım yapacak adımlar atması gerekiyor. Ve özellikle ülkeler, artık askeri caydırıcılık konusunu masada konuşması gerekiyor. Çünkü siyonist terör şebekesi maalesef hiçbir hukuk, hiçbir ahlak ve hiçbir ilke tanımıyor." dedi.

"Yapılan yürüyüş, tamamen insani ve hukuka uygun bir harekettir"

Vicdan yürüyüşüne hiç kimsenin hiçbir şekilde müdahale etmemesi gerektiğini ifade eden Dinç, şunları aktardı:

"Bu yürüyüşe katılanlar aslında tamamen insani bir yürüyüş gerçekleştiriyor. Ellerinde bir silah yok, bir sopa yok. Amaçları sadece Gazze'de yaşanan soykırıma dikkat çekmek ve orada açlıkla kıvranan insanların yaşadığı mağduriyeti dünyaya duyurmak. Bu yönüyle yapılan yürüyüş, tamamen insani ve hukuka uygun bir harekettir. Dolayısıyla bu yürüyüşe yönelik herhangi bir müdahale asla kabul edilemez. Böyle bir şey yapılmamalıdır. Eğer yapılırsa, dünya mutlaka harekete geçmelidir. İnsan olan, vicdanı henüz sönmemiş tüm lider ve yöneticilerin, bu haksızlığa karşı net ve kararlı bir tavır ortaya koymaları gerekiyor."

"Artık bu mesele sadece Arapların, Müslümanların ya da Filistinlilerin özelinde bir dava değildir. Bu, insanlığın ortak davasıdır"

Son olarak Dinç, "İnsanlık harekete geçiyor ve bu harekete geçen insanlığa mutlaka destek verilmesi gerekiyor. Artık bu mesele sadece Arapların, Müslümanların ya da Filistinlilerin özelinde bir dava değildir. Bu, insanlığın ortak davasıdır. Bu konuda şu dine, bu ırka, bu etnik gruba mensup olmaktan öte; insan olan herkesin bu yürüyüşü yapanlara destek vermesi gerekir. Gazze'deki ablukayı kırmak için hepimizin, el ele vererek sesimizi yükseltmemiz gerekiyor." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Eskişehir'de iyilik seferberliği: Umut Kervanı şubat ayına "umut"la başladı

Gaziantep’te 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

İstanbul için kar ve soğuk hava uyarısı

Tayvan Boğazı’nda Çin-Tayvan gerilimi

Konya'da farklı büyüklükte depremler kaydedildi

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenliyor

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Kabine yarın toplanıyor

Bozüyük Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahibi alelere gıda yardımı

Deniz ulaşımına fırtına engeli

ABD'nin yeni Karakas Büyükelçisi Laura Dogu, Venezuela'da

Konya’da yağışlarla birlikte su kaynaklarında artış

Konya için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı

Rusya-ABD-Ukrayna arasındaki görüşme Abu Dabi'de yapılacak

Burdur’da 7 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili 2 savcı görevlendirildi

Ağrı’da 5. kattan düşen kar kütlesi genç kadını yaraladı

Gazze Filistin Komitesi ateşkese uyulması çağrısında bulundu

Şanlıurfa'da gençler sabah namazında buluştu

Irak'ta cumhurbaşkanı seçimi ertelendi

Başkan Er’den Berat Kandili mesajı

Viranşehir'de bozuk yol tepkisi

Yanlış diyetler sağlığı tehdit ediyor

Gazze'de can kaybı 71 bin 795'e yükseldi

Türkiye ve 7 ülkeden işgal rejiminin ihlallerine tepki

Çocuklardan akranlarına ekran bağımlılığından uzak durma çağrısı

Batman'da sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil takla attı: 3 yaralı

Zelenski, yeni üçlü görüşmelerin gelecek hafta yapılacağını söyledi

Hakkari’de 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Filipinler'deki feribot faciasında ölü sayısı 39'a yükseldi

Adana’da çözülmeyen altyapı sorunlarına vatandaşlardan tepki

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Eskişehir'de iyilik seferberliği: Umut Kervanı şubat ayına "umut"la başladı

Gaziantep’te 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

İstanbul için kar ve soğuk hava uyarısı

Tayvan Boğazı’nda Çin-Tayvan gerilimi

Konya'da farklı büyüklükte depremler kaydedildi

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenliyor

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama