• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

HÜDA PAR: Tarıma elverişli alanlar vatandaşlara bedelsiz olarak kiraya verilmeli

28 Şubat 2025, Cuma 04:38
28 Şubat 2025, Cuma 04:38
HÜDA PAR: Tarıma elverişli alanlar vatandaşlara bedelsiz olarak kiraya verilmeli
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

HÜDA PAR İktisat Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Tarıma elverişli alanlar, üretim yapmaları şartıyla bedelsiz olarak ya da düşük bedellerle kiraya verilmelidir.” denildi.

HÜDA PAR İktisat Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, 4. Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi Programı’nda eksik noktaların olduğu vurgulanarak bazı adımların atılması gerektiği belirtti. Açıklamada, “Tarıma elverişli alanlar, üretim yapmaları şartıyla bedelsiz olarak ya da düşük bedellerle kiraya verilmelidir.” ifadelerine yer verildi.

“Tarım, bir ülkenin ekonomik kalkınmasında ve gıda güvenliğinde temel bir rol oynamaktadır.” denilen açıklamada “Türkiye’nin tarımsal potansiyelini en verimli şekilde kullanmak ve kırsal kalkınmayı desteklemek için etkili stratejiler geliştirilmesi büyük bir önem taşımaktadır.” şeklinde belirtildi.

4. Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi Programı çerçevesinde uygulamaya konulan projelerin önemli olduğu belirtilen açıklamada, bazı eksiklerin olduğu da vurgulandı.

“Çiftçiliğin saygın bir meslek olarak konumlandırılması elzemdir”

Açıklamanın devamında, şu ifadelere yer verildi: “Program verilerine göre, ülke nüfusunun %68,1'ini oluşturan ve iş gücü olarak kabul edilen 15-64 yaş grubunun %69,2’si kentlerde yaşamaktadır.

Bu veriler ışığında şu hususlar göz önünde bulundurulmalıdır:

1. Türkiye, tarımsal anlamda verimli topraklara sahip olmasına rağmen, çiftçilik mesleği toplum nezdinde düşük saygınlığa sahiptir. Bu durum, iş gücünün tarım sektörüne yönelmesini engellemektedir. Tarım mesleğinin imajının düzeltilmesi ve çiftçiliğin saygın bir meslek olarak konumlandırılması elzemdir.

2. Ülke genelinde tarıma elverişli alanlar ivedilikle belirlenmeli, bu bölgeler stratejik kentler olarak kategorize edilmelidir. Sulama, ulaşım ve lojistik gibi tarımda hayati öneme sahip koşullar iyileştirilmeli, nüfus yoğunluğu yüksek şehirlerden tarım yapmak isteyen vatandaşlara bu alanlar, üretim yapmaları şartıyla bedelsiz olarak ya da düşük bedellerle kiraya verilmelidir. Ayrıca kiraya verilen alanların verimli kullanılması için çiftçiler, tarımsal girdilerle ve ziraat mühendisleriyle desteklenmelidir.

3. Buğday, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, kenevir ve zeytin gibi stratejik ürünlerin üretimine öncelik verilmelidir. Zira bu ürünler, hem gıda güvenliği hem de ekonomik kalkınma açısından büyük bir öneme sahiptir.

4. Kenevir, birçok alanda hammadde olarak kullanılabilen değerli bir tarımsal üründür. Ekildiği her bölgede verim sağlayan kenevirin yaygınlaştırılması ve işlenmesi büyük bir stratejik öneme sahiptir.

5. Tarım ve hayvancılığın desteklenmesi, kırsal kesimin kalkınması için vazgeçilmez bir unsurdur. Kalkınmış ve stratejik bir tarım ve hayvancılık sistemi sayesinde sanayi sektörü için gerekli hammaddenin ithalatı önlenebilir. Bu da cari açığın azaltılmasına katkı sağlar ve ülke ekonomisini güçlendirir.

“Yetkilileri bu konuda acilen adım atmaya davet ediyoruz”

Açıklamada son olarak, “HÜDA PAR olarak, tarımsal üretimi artırmaya ve çiftçimizi güçlendirmeye yönelik her türlü çalışmayı destekliyor, yetkilileri bu konuda acilen adım atmaya davet ediyoruz.” çağrısında bulunuldu.  (İLKHA) 

HAMAS: Gazze'de gıda ve ilaç iki milyondan fazla insana karşı silah olarak kullanılıyor

Türkiye’den Suriye'ye doğal gaz ihracatına başlıyor

Ambulans ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

14 kentte termometreler 40 dereceyi aştı

İzmir açıklarında 73 düzensiz göçmen kurtarıldı

Japonya, tarihindeki en yüksek sıcaklık değerlerini gördü

Şantiye kavgasının ardından işçilerin kaldığı konteynerler ateşe verildi

Güney Kore ile Polonya arasında 6,5 milyar dolarlık tank anlaşması

ABD-Hindistan tarife gerginliği F-35'leri vurdu

ABD'den nükleer denizaltı hamlesi

Adana'da eğitim uçağı düştü: 2 yaralı

Gaziantep'te "Gazze ölüyor, seccadeni al gel" temalı Gazze'ye destek etkinliği

Bakan Fidan HAMAS heyetini kabul etti

Gazze'de açlık sessizce can almaya devam ediyor

Dışişleri Bakanı Fidan, Al Sani ile görüştü

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Mücahitler Gazze'yi kanlarının son damlasına kadar savunmakta kararlıdır

"Bilginin tek başına insanlığa fayda getirmediğini en açık şekilde Gazze'de gördük"

Gaziantep'te temmuz ayında 973 aranan şahıs yakalandı

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Gazze'de iki ayda 1373 kişi yiyecek ararken katledildi

Elazığ'da takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı

Araç seyircilerin arasına daldı: 2 ölü, 18 yaralı

Adana'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Çocuklar camide oyunlarla eğleniyor

İstanbul'da üçlü zirve sonrası ortak Gazze açıklaması

Doğrulama tuzağına düşmeyin!

Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 1 yaralı

Elazığ'daki göçükte mahsur kalan işçi hayatını kaybetti

Batman'ın yeni ulaşım vizyonu: Turgut Özal Bulvarı yenileniyor

Otizmli çocuklar yeteneklerini sergiliyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HAMAS: Gazze'de gıda ve ilaç iki milyondan fazla insana karşı silah olarak kullanılıyor

Türkiye’den Suriye'ye doğal gaz ihracatına başlıyor

Ambulans ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

14 kentte termometreler 40 dereceyi aştı

İzmir açıklarında 73 düzensiz göçmen kurtarıldı

Japonya, tarihindeki en yüksek sıcaklık değerlerini gördü

Şantiye kavgasının ardından işçilerin kaldığı konteynerler ateşe verildi