• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

HÜDA PAR Van'da ‘Kürtçe Anadil Yürüyüşü’ düzenledi

GÜNDEM 9.02.2025 18:34:46 0
HÜDA PAR Van

HÜDA PAR Van İl Başkanlığı, Kürtçe’nin eğitimde daha fazla yer almasını sağlamak ve seçmeli ders olarak tercih edilmesini teşvik etmek amacıyla yöresel kıyafetlerle bir yürüyüş düzenledi.

2025-2026 eğitim-öğretim yılı itibarıyla ortaokullarda Kürtçenin seçmeli ders olarak daha fazla tercih edilmesi ve dilin korunup yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleştirilen etkinliğe, HÜDA PAR İl Başkanı Rasim Sayğın, Genel İdare Kurulu üyesi Mehmet Mehdi Oğuz, parti üyeleri ve çocuklar katıldı.

Beşyol Meydanı’nda kurulan anadil standında toplanan katılımcılar, Kürtçe yapılan basın açıklamasını dinledi.

Basın açıklamasını okuyan HÜDA PAR İpekyolu İlçe Başkanı Bedri Bor, "Bugün Kürtçe anadilimizi seçmek ve bunu farklı bir bakış açısıyla göstermek için bu yürüyüşü düzenledik. Allah-u Teala Kur'an-ı Kerim'de bir ayette dillerden bahsetmiştir. Rum Suresi 22. ayette Allah şöyle emretmektedir; 'Gökleri ve yeri yaratması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması O'nun delillerindendir. Şüphesiz ki bunda (gerçeği) bilenler için dersler vardır.' Değerli misafirlerimiz, bu ayetler üzerine düşünelim, ders ve ibretleri nelerdir? Allah nasıl ki gökleri ve yeri varlığının delili olarak yarattıysa dil ve renklerin farklılığını da varlığına delil kılmıştır. Rabbimizin bu emri üzerine ilim sahipleri dünyanın dört bir yanında farklı dillerin varlığını sürdürmek için İslami ve insani olarak omuzlarında bir sorumluluk görmüşlerdir. Türk, Arap, Fars kardeşlerimizin bu meseleye bu bakış açısıyla bakmalarını umuyor ve rica ediyoruz. Eğer biz meseleye bu şekilde bakarsak aramızdaki bu ırkçılık ve ayrılık sona erecektir. Üstad Bediüzzaman demiş ki; 'İttifakta kuvvet, birliktelikte hayat kardeşlikte saadet vardır. Vahdet ipini sevgiyle elinize alın ki belalardan kurtulun. Düşmanımız, cahillik, fakirlik ve ihtilaftır. Bu üç düşmana karşı en büyük çabamız sanat, liyakat ve birliktir." ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından partililer Cumhuriyet Caddesi’nde yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca vatandaşlara Kürtçeye sahip çıkılması yönünde çağrı yapılan broşürler dağıtılırken, esnaflar da ziyaret edildi. Yoğun ilgi gören etkinlik, renkli görüntülere sahne oldu.

"Bu çalışmaları ısraarla sürdüreceğiz"

Yürüyüş sonrası açıklama yapan HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, Kürtçenin eğitimde daha güçlü bir şekilde yer alması için kararlı olduklarını belirtti.

Sayğın, "2025-2026 eğitim öğretim yılında Kürtçemizin seçmeli ders olarak özellikle Kürt vatandaşlarımız tarafından seçilmesi için bu konuda bir duyarlılık oluşturmak adına çalışmalar yapıyoruz. Bugün de Van’da bu minvalde yürüyüş gerçekleştirdik. Hem broşür dağıttık hem de esnafları ziyaret etmiş olduk. Bu konuda genel anlamda bir memnuniyet olduğunu söyleyebiliriz çünkü bir duyarlılık oluşmuş durumda. Özellikle okullarda, milletimizin arasında, öğretmenlerin bu konuda bir yönlendirmede bulunması açısından ciddi bir şekilde çalışmalarımız var. Bu konuda güzel geri dönüşler de oluyor. Olumsuz olan yerler de var elbette ama bunların zaman içerisinde yerleşeceğini düşünüyoruz. Birlik ve beraberliğimizin teminatı olan dilimizin muhakkak bir .şekilde unutulmasının önüne geçmek, daha da gelişmesini sağlamak adına bu çalışmaları ısrarla sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı,

Kürtçe seçmeli dersin tercih edilmesi için ailelere çağrıda bulunan Sayğın, "12 Şubat’ta 2025-26 eğitim yılı için tercih dönemi sona eriyor. Dolayısıyla bu tarihe kadar kardeşlerimizin, anne babalarımızın çocuklarının tercihlerini yapması noktasında hem yönlendirme yapmaları hem de bu konuda takipçi olmaları noktasında bir çalışma yapmalarını istiyoruz. Karşılaşılabilecek sorunlar açısından da bizlere ulaşmalarını talep ediyoruz." dedi. (İLKHA)

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

BM: Esad rejiminin çöküşünden bu yana 1,4 milyondan fazla Suriyeli evlerine döndü

Çocuklar tatil gününde hayvanat bahçesine akın etti

Yeni Zelanda'da şiddetli yağış ve rüzgarlar nedeniyle OHAL ilan edildi

Diyarbakır'da fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi

Diyarbakır'da şiddetli rüzgâr çatının uçmasına yol açtı

HAKSİAD'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

Gazze'de can kaybı 52 bin 418'e yükseldi

Düzce’de servis minibüsü kaza yaptı: 8 işçi yaralandı

Mısır'da kamyonet devrildi: 7 ölü 9 yaralı

Şanlıurfa'da sağanak yağış etkili oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ