9390,51%1,20
38,74% 0,39
43,40% 0,27
4146,90% 1,06
6711,63% -0,27
Zeytinburnu Nikâh Dairesi'nde gerçekleştirilen programa, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da katılım sağladı.
Alanında uzman kişilerin konuşmacı olarak katıldığı panelde; "Aile Bütünlüğünü Tehdit Eden Etkenler ve Alınması Gereken Önlemler" başlığı ile Sosyal Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi (SEKAM) Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Can, "Nasıl Bir Arabuluculuk" başlığı ile Dr. Elif Kübra Türkmen, "İnsanlık Tarihinde Ailenin Yeri ve Önemi" başlığıyla da Temiz Toplum Derneği Başkanı Bilal Ay birer sunum gerçekleştirdi.
Furkan Akyıldırım'ın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan panelin açılışından HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve HÜDA PAR Kadın ve Aile Başkanı Aynur Sülün birer konuşma gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Burhanettin Can
"Türkiye'deki tüm yasalar düzeltilmeli"
HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Münevver Aktaş'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan Prof. Dr. Burhanettin Can, Batı kültür medeniyetinin inşa ettiği terimlerle Türkiye'de aileye çözüm bulmanın mümkün olmadığını, bu nedenle Türkiye'deki tüm yasaların düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
Aile içerisinde bulunduğu durumu çözümlemek adına; iç dinamikler, bölgesel dinamikler, küresel dinamikler, iblis faktörü ve ilahi iradenin oluşturduğu bileşke kuvvetin insanı fıtrat merkezli bir yöne götürmesi gerektiğini ifade eden Can, "Önce doğru tespit yapmalıyız, doğru tespitin ardından doğru teşhisi koymalıyız. Doğru teşhisin ardından doğru tedavi yapmalıyız. Doğru tedaviden sonra doğru tedbir alınmalı. Daha iyiye gitmek için de doğru terakki formülasyonu hayata geçirmeliyiz." dedi.
Dr. Elif Kübra Türkmen
Kur'an-ı Kerim sorun yaşan eşler arasında hakemliği tavsiye ediyor
Aile arabuluculuğu alanında çalışmalar yapan Dr. Elif Kübra Türkmen, "Aile arabuluculuğu kavramı Avrupa'da boşanmayı kolaylaştırıcı bir kavram olarak ortaya çıkıyor. İslam hukukunda ya da Türkiye'de bugün konuştuğumuz bu kavram Avrupa'dakinden farklı. İslam hukukunda bu daha da ileride bir düzeyde var ancak yalnızca ismi aile arabuluculuğu değil. Kur'an-ı Kerim'de aile içerisinde yaşanan sorun şiddetliyse her iki aileden birer hakem tutulması tavsiye ediliyor." diye konuştu.
Aile arabuluculuğunun daha hızlı, daha ekonomik, mahkemelerin iş yükünü hafifleten bir çözüm olduğunu belirten Türkmen, bu sistemle yaşanan problemlerin nedenleri ve çözüm önerilerinin tartışılarak çözüme kavuşturulduğunu ifade etti.
Aile arabuluculuğunun devlet tarafından kurulacak bir merkez ile profesyonel şekilde yürütülmesinin daha etkili olacağını ancak bu sistem kurulana kadar STK'ların bu işi yapabileceğini vurgulayan Türkmen, Fas'ta bunun başarılı örneklerinin olduğunu söyledi.
Bilal Ay
"Eğer toplumsal dirilişi ve ahlak yükselişi gerçekleştiremezsek hiçbir alanda yükselmemiz mümkün değildir" diyerek konuşmasına başlayan Bilal Ay, "Ahlak, adalet, aidiyet, değerler ve güven zafiyeti yaşanıyorsa toplum çöker. Toplum çökerse evvela merhameti kaybeder ve onun yerini bencillik alır. Adaleti kaybeder ve adaletin yerini güçlülerin hukuku alır. Saygının yerini umursamazlık, ahlakın yerini popülerlik alır. Güven yerini kuşkuya, sorumluluk ise 'banane' anlayışına tebdil eder. En önemlisi bir toplum çökerse biz bilinci yerini ben anlayışına terk eder." şeklinde konuştu.
"Tarih boyunca güçlü toplumların arkasında güçlü aileler olmuştur"
Aile toplumun ilk kurumudur. Hazreti Adem ve Hazreti Havva ile başlar. O zaman devlet yok, siyaset yok, ticaret yok, şirket yok ama aile var. Aile aynı zamanda toplumun ilkokuludur. Sevgi, şefkat, merhamet, adalet ailede öğrenilecek. İnsanlar devlet kurmadan önce küçük aile grupları ile hayata tutunmuşlar. Bilgi, değer ve tecrübeleri aile içerisinde kuşaktan kuşağa aile yoluyla aktarmışlar. Bir çocuğun sevgiyle yoğrulduğu, bir gencin sorumlulukla büyüdüğü, bir yaşlının huzurla yaşlandığı yer ailedir. Tarih boyunca güçlü toplumların arkasında güçlü aileler olmuştur. Roma imparatorluğunun yıkılışında ahlaki çöküşün çok etkisi var." dedi. (İLKHA)