• BIST 100

    14187,09%-0,77
  • DOLAR

    42,71% 0,05
  • EURO

    50,39% 0,36
  • GRAM ALTIN

    5938,97% 0,52
  • Ç. ALTIN

    9522,21% -0,18

HÜDA PAR’dan öğrenci affı hamlesi: Kanun teklifi Genel Kurul’a sunulacak

22 Mayıs 2025, Perşembe 12:11
22 Mayıs 2025, Perşembe 12:11
HÜDA PAR’dan öğrenci affı hamlesi: Kanun teklifi Genel Kurul’a sunulacak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Meclis’te yaptığı basın açıklamasında öğrenci affı ile ilgili verdikleri kanun teklifi için milletvekillerinden destek talebinde bulundu. Dinç, “Bir yasama yılında bir sefere mahsus bir kanun teklifini Genel Kurul

HÜDA PAR Gençlik Politikaları Başkanı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında öğrenci affı, eczacıların yaşadığı yapısal sorunlar ve Gazze’de devam eden soykırıma dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Dinç, bir yasama yılında milletvekillerine tanınan özel teklifi kullanarak öğrenci affına ilişkin kanun teklifini doğrudan Genel Kurul gündemine taşıdığını belirtirken; eczacılar için yeşil pasaport talebini ve ilaç erişimindeki krizlere dair çözüm önerilerini paylaştı. Dinç, Gazze’ye insanî yardımın ulaştırılmasının engellenmesine de dikkat çekerek, Meclis’i somut adımlar atmaya çağırdı.

“Bir kanun teklifini Genel Kurula getirme hakkımı öğrenci affı için kullandım”

Öğrenci affı için 17 Ocak 2025’te Meclis’e sundukları 'Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni hatırlatan Dinç, şöyle devam etti:

“Üniversiteyle ilişiği kesilen gençlerimizin tekrardan eğitim haklarına kavuşmaları için Meclis’e bir kanun teklifi sunmuştuk. Kanun teklifimiz 21.01.2025’te Millî Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonuna geldi ve maalesef komisyonda görüşülmedi. Bu kanun teklifimizin görüşülmesi ve özellikle gençlerimizin en temel hakkı olan eğitimlerine kavuşması için çalışmalar yaptık. Her milletvekilinin bir yasama yılında bir sefere mahsus bir kanun teklifini direkt Genel Kurul’a getirme hakkı var. Bu yönden ben de bir yasama yılında bir sefere mahsus bir kanun teklifini Genel Kurul’a getirme hakkımı öğrenci affı için kullandım. Bugün dilekçemi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sundum. Bu hakkımı sevgili gençlerimiz için kullanacağım. Çünkü gençlerimiz umutlarını bu affa bağlamışlar.”

Öğrenci affı ile ilgili Meclis’e sundukları kanun teklifi için tüm milletvekillerinden destek talep eden Dinç, “Meclis tatile girmeden önce bu gençlerimiz kendi okullarına, üniversitelerine kavuşmuş olacaklar inşallah.” ifadelerini kullandı.

“Eczacılara yeşil pasaport verilmeli”

Eczacıların sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dinç, “Eczacıların hususi damgalı pasaport yani yeşil pasaport talebi var. Meslekî gelişimlerini sürdürmek için Avrupa ülkelerine gitmeleri gerekiyor. Bu konuda davetiye geldikten sonra başvuruda bulunuyorlar vize problemiyle karşı karşıya kalıyorlar. Bu yönden eczacı meslektaşlarımızın özellikle bu problemle karşılaşmaması adına yeşil pasaportun verilmesini talep ediyoruz. Bu konuda da bir kanun teklifi hazırladık. Kanun teklifimiz hazır inşallah en yakın zamanda bunu da ayrıca Meclis’e sunacağız.” şeklinde belirtti.

“Vatandaşın ilaca ulaşımına engel olan birileri varsa bunlara fırsat verilmemeli”

İlaçların ithal edildiğini ve bunun da sorunlara neden olduğunun altını çizen Dinç, “Halkımızın problemlerinden biri ilaca erişim sıkıntısıdır. Sabit Euro kuru denen bir uygulama var ve yılda bir sefer güncelleniyor. Şimdi biz dışarıdan ilaç aldığımız zaman bu sabit kur üzerinden fiyat belirleniyor. Bundan dolayı fiyatı yükselince bize ilaç vermiyorlar ve ilaç ithal edilmiyor. Doğal olarak bu kez vatandaşlar bu ilaca erişimde sıkıntı yaşıyorlar. Bu sorun yerli ilacın desteklenmesiyle aşılır. Sabit kur, yılda bir sefere mahsus değil de ihtiyaca binaen güncellemelidir ki vatandaşlar mağduriyet yaşamasın. Muayene ücretlerinin eczacılar üzerinden tahsil edilmesi de bir problemdir. Kamu Kurum İskontosu denen bir problem var. Yani vatandaş eczaneye gidiyor, reçetesi yazılıyor, çıktısı hastaya verildiği zaman orada Kamu Kurumu İskontusu görünmüyor. Yani orada ‘ücret yok’ görünüyor ama o ücretin ödenmesi gerekiyor. Yani bir yönüyle eczacıyla hasta karşı karşıya kalmak zorunda kalıyor. Bu soruna da çözüm bulunmalı. Euro kuru yükselince bazı yerlerde ilaçların stoklandığına dair iddialar var ve bunu takip etmek çok kolay. İTS (İlaç Takip Sistemi) denen bir sistem var. İTS sistemi sağlıklı bir şekilde işlemeli… Eğer vatandaşın ilaca ulaşımına engel olan birileri varsa stokçuluk yapan birileri varsa bunlara da cezai müeyyideler uygulanmalı, asla bunlara fırsat verilmemelidir.” diye konuştu.

“Sınırda binlerce insanî yardım tırı bekletiliyor”

Gazze’deki soykırımın devam ettiğini ve katliamın durdurulması için somut adımlar atılması gerektiğini ifade eden Dinç, “72 gündür oraya insanî yardım ulaştırılamıyor. Başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm insanlık ‘bu soykırımı nasıl durdurabilirim’ diye harekete geçmeli ve siyonistlerin insanlığa karşı işlediği bu suçu durdurmalıdır. Sözün bittiği yerdeyiz! Sınırda binlerce insanî yardım tırı bekletiliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de bu konuda mesuliyeti vardır. Somut adımların atılması adına artık kararların alınması lazım. Sözden öte bir şeylerin yapılması gerekiyor.” dedi. (İLKHA)

İşgal zindanlarında Filistinli esir sayısı artıyor

Mersin'de aylardır devam eden yol ve köprü çalışmalarının tamamlanamaması tepkilere yol açıyor

DMM’den “Türkiye’ye BioNTech aşıları gelmedi” iddialarına yalanlama

Bakan Göktaş: Bir çocuğun hayatına umut olan binlerce hayırseverimiz var

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu, İçmeler Mahallesi sakinleriyle buluştu

Girit Adası açıklarında göçmen botu battı: 14 ölü

Rusya, Harkov'da bir bölgeyi daha ele geçirdi

Kastamonu’da ruhsatsız silah ele geçirildi, aranan 32 kişi yakalandı

Rusya: Ukrayna'ya NATO askerlerinin konuşlandırılmasına asla onay vermeyiz

Nijerya'da düzenlenen saldırıda 5 asker hayatını kaybetti

Bolivya'da sel felaketi: 20 ölü, 24 kayıp

Avrupa Birliği benzinli ve dizel otomobil yasağını hafifletmeye hazırlanıyor

Tayland-Kamboçya çatışmasında 700 binden fazla kişi tahliye edildi

Antalya’da trafik denetimlerinde 11 bin 553 sürücüye ceza kesildi

HAMAS: Netanyahu'nun Mescid-i Aksa'da Burak Duvarı'nda Yahudi ritüelleri yapması kabul edilemez

Başkan Er: Kent merkezindeki iş yerleri şehrin dışına çıkarılacak ve şehir daha yaşanabilir bir hale gelecek

Iğdır’da uyuşturucu operasyonu: 15 gözaltı

Filistin Âlimler Birliği Başkanı Tekruri'den İTTİHADUL ULEMA İstanbul temsilciliğine ziyaret

Antalya'da 3,8 büyüklüğünde deprem

Erzincan’da yaban keçisi avlayanlara 975 bin lirayı aşkın ceza

Malatya'da araç koyunların arasına daldı: 12 koyun telef oldu

Rusya'la ait uzun menzilli bombardıman uçakları Karadeniz'de

Sinop'ta feci kaza: 1 ölü, 10 yaralı

TBMM Başkanı Kurtulmuş büyükelçileri kabul etti

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme oranı yüzde 7'ye yaklaştı

Irak'ta yeni parlamentonun ilk oturum tarihi belli oldu

H3N2 Türkiye'de yayılıyor: Uzmanlardan aşı, maske ve vitamin uyarısı

Fransa'da çiftçiler kamu binalarının önüne gübre döktü, lastikler yaktı

İngiltere ile ABD arasındaki teknoloji anlaşması müzakereleri askıya alındı

İstanbul’da yiyecek-içecek işletmelerine kapsamlı denetim: Milyonlarca liralık ceza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal zindanlarında Filistinli esir sayısı artıyor

Mersin'de aylardır devam eden yol ve köprü çalışmalarının tamamlanamaması tepkilere yol açıyor

DMM’den “Türkiye’ye BioNTech aşıları gelmedi” iddialarına yalanlama

Bakan Göktaş: Bir çocuğun hayatına umut olan binlerce hayırseverimiz var

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu, İçmeler Mahallesi sakinleriyle buluştu

Girit Adası açıklarında göçmen botu battı: 14 ölü

Rusya, Harkov'da bir bölgeyi daha ele geçirdi