• BIST 100

    16650,05%2,42
  • DOLAR

    43,42% 0,06
  • EURO

    51,83% -0,07
  • GRAM ALTIN

    7254,47% -3,21
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 5,74

HÜDA PAR'dan VASKİ’ye yüksek fatura tepkisi: Ekonomik krizin bedelini halk ödememeli

24 Haziran 2025, Salı 17:40
24 Haziran 2025, Salı 17:40
HÜDA PAR
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, kent gündemine ilişkin yaptığı haftalık basın açıklamasında bu kez VASKİ’nin su faturalarına yaptığı zamları ve artan icra uygulamalarını ele aldı. Sayğın, son günlerde gönderilen yüksek su faturalarının Van halkını

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ), son iki ayda suya yüzde 75’e varan zam yapmış ve binlerce vatandaşı da icraya vermişti.

Konuya ilişkin basın açıklaması yapan HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, vatandaşlara son günlerde gelen yüksek su faturalarının halkı derinden etkilediğini belirterek her ay düzenli yapılan su zamlarının geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.

 “Su faturaları elektrik faturalarını geçti”

Sayğın, son haftalarda Vanlıların evlerine ulaşan su faturalarının neredeyse iki-üç katına çıktığını belirterek, temel bir insan hakkı olan suyun adeta bir ticaret kalemine dönüştürüldüğünü ifade etti.

Sayğın , “Malumunuz son bir hafta, 10 gündür Van ilinde halkımıza gönderilmiş olan su faturaları ciddi olarak milletimizi etkilemiş. Zaten geçim sıkıntısı içerisinde olan halkımızı çok derinden etkilemiştir. VASKİ Müdürlüğünün ilimizle ilgili olarak geçmişten bu yana çok ciddi bir sıkıntı olduğu malumunuzdur. Yani kurulduğu günden bugüne sürekli bir şekilde ilde su, suya ulaşım, su ile ilgili sıkıntıların giderilmesi konusunda maalesef hep yetersiz kalmıştır. Bu yetersizliğinin bedeli ekonomik krize dönüşme şeklinde olmuştur. Yani VASKİ şu anda ciddi bir ekonomik darboğaz içerisindedir. Ve bunun bedelini de maalesef suya yansıtarak halka ödettirme peşindedir. Son gelen faturaları maalesef bunu göstermektedir. Elektrik faturalarının belki iki, üç katına varan düzeyde artık su faturaları gelmiştir.” dedi.

“Susuz bırakılan vatandaşlar var”

Su kesintilerine de tepki gösteren Sayğın, borcunu ödeyemeyen vatandaşların susuz bırakıldığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Su temel bir haktır. Temel bir insan hakkıdır. Su bir ticaret aracı değildir. Dolayısıyla alınıp satılan buradan kar edilebilecek bir ticaret malı da değildir. Haliyle VASKİ’nin buradan mümkün olduğunca para kazanıp, bu girdiği ekonomik darboğazı milletten çıkarma çabası en başta temel insan haklarına aykırı bir durumdur. Dolayısıyla biz burada VASKİ'nin yapmış olduğu bu zamdan derhal geri adım atmasını ve faturaların ödenebilecek makul bir düzeye çekilmesini talep ediyoruz. Zira az önce de belirttiğim gibi su bir ticaret aracı değildir. Üzerinden kar, zarar hesabı yapılacak bir ticaret malı da değildir. Bu insanların sağlığını temel hayat standartlarını belirleyen en temel ihtiyaçlardan bir tanesidir. Haliyle bununla ilgili olarak kararlar alınırken milletin bunu ne derecede karşılayabildiği, ne derecede ödeyebildiği göz önünde bulundurulması lazımdır.”  

“Van’da avukat ordusuyla icra seferberliği başlatıldı”

VASKİ’nin yaklaşık 30 avukatla vatandaşların borçlarını icraya verdiğini belirten Sayğın, “Bir diğer husus işte maalesef ilimizde VASKİ çok ciddi olarak icra seferberliği başlatmıştır. Yani bir avukat ordusuyla maalesef milletin peşine düşmüştür. 30'a yakın avukat tutulduğundan bahsedilmektedir. 30 tane avukatla milleti maalesef bu su borçlarından dolayı icraya vermektedirler. Bununla beraber ekonomik darboğaz nedeniyle borcunu ödeyemeyen bir takım vatandaşlarımızın üstüne üstlük suyu kesilmekte, susuz bırakılmaktadır. Bunlar hakikaten çok ciddi problemlerdir. Biz buradan yetkililere, Sayın Valimize, kayyuma ve VASKİ'nin genel müdürüne çağrıda bulunarak özellikle su kesintileri noktasında bir takdir haklarının olmadığını düşünmekteyiz. Yani insanını susuz bırakmak, zaten ödeyemeyecek durumda olan bir insana 'Gel bu parayı öde yoksa biz senin suyunu açmayacağız' demek çok ciddi olarak vicdani bir konudur. Bu yanlışa düşmemek lazım. Bir de bu icralarla ilgili olarak örneğin 3 liralık icra, 5 liralık icra avukata verildiği zaman işte icra masrafı ile beraber otomatikman 5-6 bin lira, 7 bin lira fark ediyor. Miktarın büyüklüğüne göre bu rakam da değişmekte. Zaten 3-5 lirayı ödeyemeyen bir vatandaş üstüne 10-15 bin lira ödemek zorunda kalıyor. O da yetmiyor. Bir de suyu kesiliyor. Haliyle bu ciddi bir problemdir. Biz bu konuda bunun çözülmesi noktasında yetkililere çağrıda bulunuyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Basim Naim: Soykırımcıları aklayan BBC, CNN, New York Times ve Fox News özür dilemeli

Gazze'de ateşkes yine delindi: 4 şehit, çok sayıda yaralı

İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen yakalandı

Yiyecek içecek işletmelerinde zorunlu servis ücreti yasaklandı

İran, Çin ve Rusya ile askeri tatbikat yapacak

Malatya'da silahlı saldırı: 7 yaralı

Pakistan ve Bangladeş arasında 14 yıl sonra uçuşlar yeniden başladı

Bin Ukraynalı askerin cenazesi teslim alındı

Kocaeli’de 23 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Rusya: Belaya Bereza'nın kontrolü Rusya'ya geçti

İzmit'teki TÜPRAŞ rafinerisinde patlama

AB'den Ukrayna'ya yeni destek paketi

MEB Moğolistan Hükümeti heyeti ile çalışma toplantısı düzenlendi

Mersin için kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve su baskınlarına dikkat

Balıkesir'de 3,6 büyüklüğünde deprem

Nijerya’da Lassa ateşi kaynaklı can kaybı 17’ye yükseldi

Afyonkarahisar merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli yakalandı

ABD: Ukrayna'da 1 haftalık ateşkes ilan edildi

Gaziantep'te servis minibüs devrildi: 10 yaralı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi Türkiye'ye geliyor

Açık Öğretim Okullarında 2’nci dönem kayıt ve sınav takvimi güncellendi

Siyonist işgalciler Gazze'de sivilleri hedef aldı: 2 şehit, çok sayıda yaralı

Portekiz’de Kristin Fırtınası nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

İngiltere Başbakanı Starmer Çin'de

Gaziantep'te halk sağlığını hiçe sayan işletmeye 3 gün kapatma cezası

Nijerya’da protestolara polis müdahale etti: 3 ölü, 17 yaralı

Han Yunus'ta işgal saldırısında 2 kişi şehit oldu

Batman Gazetesi 64. Yayın Yılını Kutluyor

AB'den İran'a yeni yaptırım kararı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Basim Naim: Soykırımcıları aklayan BBC, CNN, New York Times ve Fox News özür dilemeli

Gazze'de ateşkes yine delindi: 4 şehit, çok sayıda yaralı

İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen yakalandı

Yiyecek içecek işletmelerinde zorunlu servis ücreti yasaklandı

İran, Çin ve Rusya ile askeri tatbikat yapacak

Malatya'da silahlı saldırı: 7 yaralı

Pakistan ve Bangladeş arasında 14 yıl sonra uçuşlar yeniden başladı