• BIST 100

    10746,98%0,04
  • DOLAR

    40,59% 0,02
  • EURO

    47,10% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4394,42% 2,22
  • Ç. ALTIN

    7018,29% 1,30

Hukukçu Ece: Hesaplarınızı hiçbir vaat karşılığında kimseye vermeyin

20 Ocak 2025, Pazartesi 02:53
20 Ocak 2025, Pazartesi 02:53
Hukukçu Ece: Hesaplarınızı hiçbir vaat karşılığında kimseye vermeyin
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

IBAN dolandırıcılığı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Avukat Hasan Ece, savcılar tarafından ciddi araştırılmayan bu meselenin hükümet tarafından ele alınması, özellikle gençlerin mağdur olmamaları adına hiç kimseye IBAN numaralarını vermeme

Dolandırıcılık yöntemlerine her gün bir yenisini ekleyen suç şebekeleri, kolay yoldan para kazanmak adına özellikle gençlere verdikleri vaatlerle hesaplarını alarak haksız yollardan elde ettikleri parayı bu hesaplar üzerinden transfer ediyorlar.

Yaşanan para transferleri nedeniyle hesap sahipleri bir süre sonra hiç beklemedikleri bir anda haklarında "nitelikli dolandırıcılık" ile ilgili dosya açıldığını öğrenebiliyor.

Yaşanan süreçte mağdur olan ve bir anda kendisini mahkemede bulan kişiler ise kendilerini savunmak adına avukat tutmak zorunda kalıyor.

Mağdurların çoğu gençler

Vatandaşların IBAN dolandırıcılığı gibi konularda mağdur olmaması için dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili İLKHA muhabirine konuşan Avukat Hasan Ece, "Uygulamada IBAN dolandırıcılığı dediğimiz, aslında nitelikli dolandırıcılık olan bu suç türü son dönemlerde çok yaygın. Ceza mahkemelerini neredeyse en çok meşgul eden suçlardan bir tanesi haline gelmiş. Dolandırıcılık çetesi olarak tabir edebileceğimiz veya dolandırıcılığı kendisine meslek haline getirmiş kişiler kendi çevrelerinden veya şenliklerden, mahallelerden orada daha çok yaşları 17-20 arasında, daha genç diyebileceğimiz kişileri bulup işte onları kandırarak veya işte farklı gerekçeleri ileri sürerek, 'kendi kredi kartlarımı ve hesaplarımı kullanamıyorum, icralık oldum, acaba senin hesapları kullanabilir miyim?' diyerek veya bazen komisyon usulü ile kartlarını kiralıyorlar. Ardından bu hesapları yaptıkları bütün dolandırıcılıklardan elde ettikleri geliri bu hesaplara aktararak nihayetinde kendilerine yollamaktalar." dedi.

"Nitelikli dolandırıcılık ağır ceza mahkemelerinde görülüyor ve en hafif suç 4 yıldan başlıyor"

Konu savcılıklara intikal ettiğinde savcılık genelde paranın transfer edildiği kişiyi yargıladığını ancak asıl failin hesabına para gelen değil bu işi organize edenlerin olduğunu belirten Ece, "Ceza hukukunun mantığıyla da düşünürsek cezalandırılması gereken asıl kişi fiili yapan kişidir. Ancak savcılar nedense bu konulara derinlemesine bir araştırma yapamıyorlar. Genelde 'para senin hesabına geldi, haksız menfaati sen temin ettin' deyip o kişiyi fail olarak gösteriyorlar. Burada ikinci sorun da bu hesapların genellikle tek bir olayda değil bazen 40-50 bazen de 70-80 olayda kullanılıyor. Her bir kullanım bir suç demek. Nitelikli dolandırıcılık suçu ağır ceza mahkemesinde görülüyor ve alt sınır cezası 4 yıldan başlıyor. Dolayısıyla siz bunu 10 ile 20 ile çarptığında neredeyse o gencin hayatının mahvolması, altüst olması demek oluyor. Sonra bu gençler genellikle psikolojik sorunlar yaşıyorlar. Akabinde iş adliyelere intikal ettiği için avukat tutmak zorunda kalıyorlar. Bugün ağır ceza dosyalarına bakan bir avukat en alt sınırdan bile dosya masrafı alsa bir servet değerinde para isteyecek. Genelde hesapları kullanılan kişiler de fakir aile çocukları oluyor. Avukatın talep ettiği parayı karşılayacak durumları olmuyor." diye konuştu.

"İyi niyetle bile olsa hiçbir vaade kanmadan hesap bilgilerinizi başkalarına vermeyin"

IBAN dolandırıcılığı ile ilgili vatandaşların uyanık olmaları gerektiğini vurgulayan Ece, son olarak şu ifadeleri kullandı:

Kesinlikle IBAN'larını, hesaplarını başkalarına vermesinler. Eğer IBAN para gelmişse bu nitelikli dolandırıcılık olarak kabul edildiği için ağır ceza mahkemesinde yargılanıyorsunuz. Günün sonunda kesinleşen dosya sayısı arttığında bunlar toplanıyor ve gerçekten infaz hukuku anlamında da ciddi sıkıntılar yaşatıyor. Dolayısıyla bu konuda uyanık olmak lazım. Ancak hükümetin de bu konuda artık inisiyatif alması gerekir. Çünkü artık sayı gerçekten çok artmış. Kiminle karşılaşsanız muhakkak bir mağduriyet görüyorsunuz. Birçok kişiden 'bizim çocuğumuz veya bizim kardeşimiz veya bizim mahalleden birisi hakkında 20 dosya açılmış, savcılık ifadeye çağırmış' diyorlar. Dolayısıyla bu konuda nispeten bir bilinç oluşmuş durumda ama yine de gençlere seslenelim. Kesinlikle hiçbir vaade kanmasınlar. IBAN'larını, b hesaplarını hiç kimseye hiçbir vaat karşılığında vermesinler. İyi niyet anlamında da vermesinler. Çünkü günün sonunda bunlar bir suçta kullanıldığında savcılar, hesaplarınızı verdiği kişilere değil size ulaşırlar. Bu anlamda dikkatli olsunlar. Ancak bu mağduriyetin giderilmesi için de siyasilerin inisiyatif alması gerekmektedir." (İLKHA)

HAMAS: Gazze'de gıda ve ilaç iki milyondan fazla insana karşı silah olarak kullanılıyor

Türkiye’den Suriye'ye doğal gaz ihracatına başlıyor

Ambulans ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

14 kentte termometreler 40 dereceyi aştı

İzmir açıklarında 73 düzensiz göçmen kurtarıldı

Japonya, tarihindeki en yüksek sıcaklık değerlerini gördü

Şantiye kavgasının ardından işçilerin kaldığı konteynerler ateşe verildi

Güney Kore ile Polonya arasında 6,5 milyar dolarlık tank anlaşması

ABD-Hindistan tarife gerginliği F-35'leri vurdu

ABD'den nükleer denizaltı hamlesi

Adana'da eğitim uçağı düştü: 2 yaralı

Gaziantep'te "Gazze ölüyor, seccadeni al gel" temalı Gazze'ye destek etkinliği

Bakan Fidan HAMAS heyetini kabul etti

Gazze'de açlık sessizce can almaya devam ediyor

Dışişleri Bakanı Fidan, Al Sani ile görüştü

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Mücahitler Gazze'yi kanlarının son damlasına kadar savunmakta kararlıdır

"Bilginin tek başına insanlığa fayda getirmediğini en açık şekilde Gazze'de gördük"

Gaziantep'te temmuz ayında 973 aranan şahıs yakalandı

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Gazze'de iki ayda 1373 kişi yiyecek ararken katledildi

Elazığ'da takla atan otomobilde 2 kişi yaralandı

Araç seyircilerin arasına daldı: 2 ölü, 18 yaralı

Adana'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Çocuklar camide oyunlarla eğleniyor

İstanbul'da üçlü zirve sonrası ortak Gazze açıklaması

Doğrulama tuzağına düşmeyin!

Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 1 yaralı

Elazığ'daki göçükte mahsur kalan işçi hayatını kaybetti

Batman'ın yeni ulaşım vizyonu: Turgut Özal Bulvarı yenileniyor

Otizmli çocuklar yeteneklerini sergiliyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HAMAS: Gazze'de gıda ve ilaç iki milyondan fazla insana karşı silah olarak kullanılıyor

Türkiye’den Suriye'ye doğal gaz ihracatına başlıyor

Ambulans ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

14 kentte termometreler 40 dereceyi aştı

İzmir açıklarında 73 düzensiz göçmen kurtarıldı

Japonya, tarihindeki en yüksek sıcaklık değerlerini gördü

Şantiye kavgasının ardından işçilerin kaldığı konteynerler ateşe verildi