• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,50% 0,04
  • EURO

    43,64% -0,10
  • GRAM ALTIN

    4017,00% -1,30
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,00

Hukukçu Ece: Hesaplarınızı hiçbir vaat karşılığında kimseye vermeyin

RÖPORTAJ 20.01.2025 14:53:32 0
Hukukçu Ece: Hesaplarınızı hiçbir vaat karşılığında kimseye vermeyin

IBAN dolandırıcılığı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Avukat Hasan Ece, savcılar tarafından ciddi araştırılmayan bu meselenin hükümet tarafından ele alınması, özellikle gençlerin mağdur olmamaları adına hiç kimseye IBAN numaralarını vermeme

Dolandırıcılık yöntemlerine her gün bir yenisini ekleyen suç şebekeleri, kolay yoldan para kazanmak adına özellikle gençlere verdikleri vaatlerle hesaplarını alarak haksız yollardan elde ettikleri parayı bu hesaplar üzerinden transfer ediyorlar.

Yaşanan para transferleri nedeniyle hesap sahipleri bir süre sonra hiç beklemedikleri bir anda haklarında "nitelikli dolandırıcılık" ile ilgili dosya açıldığını öğrenebiliyor.

Yaşanan süreçte mağdur olan ve bir anda kendisini mahkemede bulan kişiler ise kendilerini savunmak adına avukat tutmak zorunda kalıyor.

Mağdurların çoğu gençler

Vatandaşların IBAN dolandırıcılığı gibi konularda mağdur olmaması için dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili İLKHA muhabirine konuşan Avukat Hasan Ece, "Uygulamada IBAN dolandırıcılığı dediğimiz, aslında nitelikli dolandırıcılık olan bu suç türü son dönemlerde çok yaygın. Ceza mahkemelerini neredeyse en çok meşgul eden suçlardan bir tanesi haline gelmiş. Dolandırıcılık çetesi olarak tabir edebileceğimiz veya dolandırıcılığı kendisine meslek haline getirmiş kişiler kendi çevrelerinden veya şenliklerden, mahallelerden orada daha çok yaşları 17-20 arasında, daha genç diyebileceğimiz kişileri bulup işte onları kandırarak veya işte farklı gerekçeleri ileri sürerek, 'kendi kredi kartlarımı ve hesaplarımı kullanamıyorum, icralık oldum, acaba senin hesapları kullanabilir miyim?' diyerek veya bazen komisyon usulü ile kartlarını kiralıyorlar. Ardından bu hesapları yaptıkları bütün dolandırıcılıklardan elde ettikleri geliri bu hesaplara aktararak nihayetinde kendilerine yollamaktalar." dedi.

"Nitelikli dolandırıcılık ağır ceza mahkemelerinde görülüyor ve en hafif suç 4 yıldan başlıyor"

Konu savcılıklara intikal ettiğinde savcılık genelde paranın transfer edildiği kişiyi yargıladığını ancak asıl failin hesabına para gelen değil bu işi organize edenlerin olduğunu belirten Ece, "Ceza hukukunun mantığıyla da düşünürsek cezalandırılması gereken asıl kişi fiili yapan kişidir. Ancak savcılar nedense bu konulara derinlemesine bir araştırma yapamıyorlar. Genelde 'para senin hesabına geldi, haksız menfaati sen temin ettin' deyip o kişiyi fail olarak gösteriyorlar. Burada ikinci sorun da bu hesapların genellikle tek bir olayda değil bazen 40-50 bazen de 70-80 olayda kullanılıyor. Her bir kullanım bir suç demek. Nitelikli dolandırıcılık suçu ağır ceza mahkemesinde görülüyor ve alt sınır cezası 4 yıldan başlıyor. Dolayısıyla siz bunu 10 ile 20 ile çarptığında neredeyse o gencin hayatının mahvolması, altüst olması demek oluyor. Sonra bu gençler genellikle psikolojik sorunlar yaşıyorlar. Akabinde iş adliyelere intikal ettiği için avukat tutmak zorunda kalıyorlar. Bugün ağır ceza dosyalarına bakan bir avukat en alt sınırdan bile dosya masrafı alsa bir servet değerinde para isteyecek. Genelde hesapları kullanılan kişiler de fakir aile çocukları oluyor. Avukatın talep ettiği parayı karşılayacak durumları olmuyor." diye konuştu.

"İyi niyetle bile olsa hiçbir vaade kanmadan hesap bilgilerinizi başkalarına vermeyin"

IBAN dolandırıcılığı ile ilgili vatandaşların uyanık olmaları gerektiğini vurgulayan Ece, son olarak şu ifadeleri kullandı:

Kesinlikle IBAN'larını, hesaplarını başkalarına vermesinler. Eğer IBAN para gelmişse bu nitelikli dolandırıcılık olarak kabul edildiği için ağır ceza mahkemesinde yargılanıyorsunuz. Günün sonunda kesinleşen dosya sayısı arttığında bunlar toplanıyor ve gerçekten infaz hukuku anlamında da ciddi sıkıntılar yaşatıyor. Dolayısıyla bu konuda uyanık olmak lazım. Ancak hükümetin de bu konuda artık inisiyatif alması gerekir. Çünkü artık sayı gerçekten çok artmış. Kiminle karşılaşsanız muhakkak bir mağduriyet görüyorsunuz. Birçok kişiden 'bizim çocuğumuz veya bizim kardeşimiz veya bizim mahalleden birisi hakkında 20 dosya açılmış, savcılık ifadeye çağırmış' diyorlar. Dolayısıyla bu konuda nispeten bir bilinç oluşmuş durumda ama yine de gençlere seslenelim. Kesinlikle hiçbir vaade kanmasınlar. IBAN'larını, b hesaplarını hiç kimseye hiçbir vaat karşılığında vermesinler. İyi niyet anlamında da vermesinler. Çünkü günün sonunda bunlar bir suçta kullanıldığında savcılar, hesaplarınızı verdiği kişilere değil size ulaşırlar. Bu anlamda dikkatli olsunlar. Ancak bu mağduriyetin giderilmesi için de siyasilerin inisiyatif alması gerekmektedir." (İLKHA)

Dünya genelinde askeri harcamalar 40 yılın zirvesinde

Meteoroloji'den 28 il için 'sarı' kodlu uyarı

İstanbul'da bazı metro ve metrobüs durakları kapatıldı

Van'da yolcu otobüsü devrildi: 28 yaralı

Kuvvetli yağış, fırtına ve toz taşınımına dikkat!

Muğla'da 4,1 büyüklüğünde deprem

Kayseri'de maden ocağında yaşanan göçük

Dışişleri Bakanlığı: israil, Suriye'ye yönelik saldırılara son vermeli

Rize'de feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

ABD, Patriot satışını resmen onayladı

Hindistan'dan tansiyonu yükseltecek Pakistan adımı

Usulsüz çakar kullanımına 155 bin ceza

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Alkole yönelik ciddi tedbirler alınmalı

Tiflis'te büyük yangın

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı

ABD, Ukrayna barış müzakerelerindeki yeni gelişmeyi duyurdu

Hindistan ve Pakistan savaş uçakları karşı karşıya geldi

Nijerya'da yola döşenen mayın patladı: 26 ölü

Ukrayna: ABD ile nadir toprak elementleri anlaşması 24 saat içinde imzalanabilir

Vali Kızılkaya’dan toplu taşımaya saha denetimi

Cizre'de üreticilere 21 bin fide dağıtıldı

Siirt’te su kesintisine neden olan arıza giderildi

Parmağına sıkışan yüzük itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çıkarıldı

Batman Petrolspor’dan Taraftara Jest: Maç Ücretsiz

Ankara Valiliği kuvvetli yağış uyarısı yaptı

Kanada'da seçimleri Başbakan Carney kazandı

Danimarka'da araç kalabalığın arasına daldı: 5 yaralı

İspanya'da elektrik kesintileri nedeniyle 5 kişi öldü

ABD'yi şiddetli fırtına vurdu: 2 ölü

Pamukta Yerli Üretim Yetersiz: Kağba’dan Çiftçilere Alternatif Ürün Çağrısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ