• BIST 100

    10057,31%1,09
  • DOLAR

    39,83% 0,05
  • EURO

    47,04% 0,17
  • GRAM ALTIN

    4297,53% 1,65
  • Ç. ALTIN

    6852,68% 3,13

IFJ: Gazze'de yaşananlar soykırımdır ve dünyanın sessizliği utanç vericidir

07 Mayıs 2025, Çarşamba 12:52
07 Mayıs 2025, Çarşamba 12:52
IFJ: Gazze
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gazeteciler, medya kuruluşları ve uluslararası örgüt temsilcileri, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu öncülüğünde Brüksel'deki Avrupa Birliği Genel Merkezi önünde dayanışma nöbeti düzenledi.

Nöbet, organizatörlerin "soykırım savaşı" olarak vurguladığı, devam eden işgal saldırıları sırasında trajik insani ve mesleki koşullarla karşı karşıya kalan, özellikle Gazze Şeridi'nde çalışan Filistinli gazetecilere destek amacıyla düzenlendi.

Anmaya katılanlar, Filistin bayrakları ve Gazze'ye yönelik saldırıları takip ederken katledilen çok sayıda gazetecinin fotoğraflarını taşıdı. Ayrıca gazetecilere yönelik hedef göstermelerin derhal sona erdirilmesi ve işgal altındaki Filistin topraklarında gazetecilerin korunması ve gazetecilik özgürlüğünün garanti altına alınması için Avrupa ve uluslararası alanda acil eylem gerektiğini belirten prtlar taşındı.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Antonio Bellanger, Kuds Press'e yaptığı açıklamada, "Bugün tanık olduğumuz şey, uluslararası toplumun utanç verici sessizliği içinde 210'dan fazla gazetecinin israil ordusu tarafından öldürülmesiyle, gazetecilik tarihinin en kötü dönemidir." dedi.

Bellanger, "Buradan net bir çağrı yapıyoruz: Bu katliamları durdurun, soykırımı durdurun, gazetecilerin gerçeği aktarmasına izin verin ve dünyanın dört bir yanından meslektaşlarımızla birlikte Gazze Şeridi'ne girmemize izin verin." ifadelerini kullandı.

Avrupa hükümetlerini sert bir şekilde eleştiren Bellanger, "Bu hükümetlerin neden sessiz kaldığını ve neden dünyanın gözü önünde işlenen katliamları durdurmak için harekete geçmediklerini anlamıyoruz. Gazze'de katledilen şey tüm insanlığımızdır." diye konuştu.

Genel Sekreter, gazetecilerin hedef alınmasının, çocuklar, kadınlar, sağlık ve insani yardım personeli de dahil olmak üzere sivillerin hedef alınmasından ayrı olmadığını belirterek, medya mensuplarına karşı işlenen suçlardan sorumlu olanların hesap vermeleri için gerçek bir adım atılması çağrısında bulundu.

Dünya çapında 600 binden fazla gazeteciyi temsil eden Uluslararası Gazeteciler Federasyonu adına konuşan Belanger, "Uluslararası ve İnsani Hukuk Şartı'na uygun olarak, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu işgal liderlerinin uluslararası mahkemeler önünde hesap vermesi" çağrısında bulundu.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Dominique Pradalie ise şunları söyledi: "Gazetecilik Filistin'de katlediliyor ve biz buradayız: Yeter. İfade özgürlüğü yerel bir sorun değil, etkili uluslararası dayanışma gerektiren küresel bir sorundur."

Pradalie, federasyonun, uluslararası hukuk uzmanlarıyla iş birliği yaparak gazetecileri korumak için bağlayıcı bir uluslararası anlaşma taslağı hazırlamayı amaçlayan yeni bir girişim başlattığını açıkladı.

Önerilen anlaşma, gazetecilerin öldürülmesini soruşturmak ve emirleri uygulayan ve verenlerin hesap vermesini sağlamak üzere bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu kurarak cezasızlığa son vermeyi amaçlıyor.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, küresel medya kuruluşları ve hükümetlere bu anlaşmayı desteklemeleri çağrısında bulunarak, "koruma mekanizmalarının olmamasının gelecekte gazeteci olmayacağı anlamına gelebileceği" uyarısında bulundu. (İLKHA)

Hazreti Muhammed'e hakaret Taksim Camii’nde protesto edildi

Gitgide artan unutkanlığa dikkat!

İzmir’de ‘yolsuzluk’ operasyonunda Soyer dahil 126 kişi gözaltına alındı

HAMAS: Gazze'deki çocuklar arasında menenjit salgını yeni bir felakete işaret ediyor

Belediye Başkanı Taşkın: Peygamberimize dil uzatanları şiddetle lanetliyoruz

İşgalcilerin Gazze'ye yönelik saldırılarında son 24 saatte 116 şehit, 463 yaralı

Şanlıurfa'da gıda denetimi: Son kullanma tarihi geçmiş ürünlere el konuldu

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Bu kirli zihniyetin adı özgürlük değil, alçaklıktır!

Şanlıurfa'da elektrik kesintisi: Birçok ilçe saatlerce elektriksiz kalacak!

HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz: Emeklilerin projelere ulaşımı ücretsiz olmalı

Keçeciliğin son nefesi: Asırlık meslek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Şanlıurfa-Diyarbakır yolunda trafik kazası: 2 yaralı

Hububat alım ödemeleri başladı

Buğday hasadı devam ediyor: Çiftçi memnun

HÜDA PAR'dan orman yangınları mesajı: Ciğerlerimiz yanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır

İzmir'de çıkan yangın sanayiye sıçradı: Onlarca araç hurdaya döndü

Malatya'da şifa arayanlar dağları gezerek kantaron topluyor

Ağrı'nın ekonomisine katkı sunacak AVM temeli atıldı

Batman'daki STK'lar: İfade özgürlüğü kılıfıyla değerlerimize saldırıyorlar

Palu’da hububat hasadı başladı

Şap hastalığı nedeniyle 81 il genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı

Osmangazi Köprüsü ile 1,5 saatlik Körfez geçişi 6 dakikaya düştü

Elazığ’da trafik kazası: 3 kişi yaralandı

Elazığ'da trafik kazası: Bir kişi hafif yaralandı

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta: Bu alçaklığı destekleyen zihniyeti şiddetle lanetliyorum

Gazze'de, kavurucu sıcaklar altındaki çadırlar cehenneme dönüşüyor

Öğretim Üyesi Dr. Kurşun, HÜDA PAR'ın kanun teklifini değerlendirdi

Bingöl’de yaklaşık 6 bin kök kenevir ele geçirildi

Bingöl'de silah operasyonu: 2 gözaltı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hazreti Muhammed'e hakaret Taksim Camii’nde protesto edildi

Gitgide artan unutkanlığa dikkat!

İzmir’de ‘yolsuzluk’ operasyonunda Soyer dahil 126 kişi gözaltına alındı

HAMAS: Gazze'deki çocuklar arasında menenjit salgını yeni bir felakete işaret ediyor

Belediye Başkanı Taşkın: Peygamberimize dil uzatanları şiddetle lanetliyoruz

İşgalcilerin Gazze'ye yönelik saldırılarında son 24 saatte 116 şehit, 463 yaralı

Şanlıurfa'da gıda denetimi: Son kullanma tarihi geçmiş ürünlere el konuldu