İki dini yüzyıllardır aynı avluda buluşturan tarih

Tarih: 20.09.2023 17:05 Güncelleme: 20.09.2023 17:05
İki dini yüzyıllardır aynı avluda buluşturan tarih
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İki dini yüzyıllardır aynı avluda buluşturan tarih

Mardin’in Nusaybin ilçesinde, aynı avluda bir tarafta Hz. Muhammed’in (sallallahü aleyhi vesselem) 13’üncü kuşaktan torunu olan Zeynel Abidin hazretlerinin türbesi ile bitişiğindeki Mor Yakup Kilisesi’nde iki din yüzyıllardır barış içinde ziyaretçi kabul ediyor.
Nusaybin’de bulunan ’Dünyanın ayakta kalan en eski vaftizhanesi’ kabul edilen Ortodoks Mor Yakup Kilisesi ile bitişiğindeki, Hazreti Muhammed’in 13’üncü kuşaktan torunu Zeynel Abidin’in adını taşıyan türbe ve caminin bulunduğu alan ziyaretçilerini ağırlıyor.
Mor Yakup Kilisesi’nde sorumlu Daniel Çepe, Nusaybin’de yaşayan tek Süryani aile olduğunu ifade etti. Mor denilince renk değil de ’aziz’ anlamına geldiğini söyleyen Çebe, 'İnsanlar mor dedikleri zaman millet renk zannediyor. Ama mor Süryanice’de aziz anlamına geliyor. Mor Yakup hem din adamıydı hem de Nusaybin Süryanisiydi. Aynı zamanda burası dünyanın ilk üniversitesidir. Zamanında burası yatılı okuldu. Burada 800 ile bin arasında öğrenci varmış. Burada Süryanice dili başta olmak üzere teoloji, felsefe, mantık, edebiyat, geometri, astronomi, tıp ve hukuk dersleri görürlerdi' dedi.
Mor Yakup ve Hazreti Muhammed’in 13’üncü kuşaktan torunu Zeynel Abidin’in aynı dönemde yaşamadığını dile getiren Çebe, 'Mor Yakup ile Zeynel Abidin aynı dönemde yaşamamış. Mor Yakup, milattan sonra 200’lü yıllarında Nusaybin’de doğmuş. Aralarında bayağı bir zaman farkı var. Mor Yakup milattan sonra 338 yılında vefat etmiş. Burada olan öğrenciler, Mor Yakup’un ziyaretine gelenlerin ilk önce Zeynel Abidin’e uğramalarını istediğini anlatırlar' ifadelerine yer verdi.
Koronavirüs döneminde ziyaretçi sayısında azalma olduğunu belirten Çebe, 'İnsanlar artık yavaş yavaş ziyarete geliyor. Koronavirüs döneminde bayağı azalma olmuştu ama korona bittikten sonra yavaş yavaş turistler gelmeye başladı' diye konuştu.

Batı Şeria'da ev baskınları: 2 yaralı

İşgalciler Selfit'te zeytin ağaçlarını söktü

Siyonist rejim ve Mısır "tarihin en büyük gaz anlaşması" yaptı

Filistinli esirlere karşı zindanlarda insanlık dışı tablo

Yahudi çeteler Filistinlilerin araçlarını yaktı

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu: Bingöl’ün hak ettiği yer bu değil

Asgari ücret için ikinci tur toplantı bugün yapılacak

M23 isyancıları, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki Uvira'dan çekilmeye başladı

Tekirdağ’da narkotik operasyonlarında 178 kişi hakkında işlem yapıldı

Gazze'deki çadırların yüzde 90'ı son yağışlarla birlikte sular altında kaldı

İzmir’de su ürünlerine yönelik denetimlerde 516 kilogram balığa el konuldu

Malatya'da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Antalya’da 24 papağan ele geçirildi

Ordu’da 164 yatırımcıya kırsal kalkınma desteği

Direniş liderlerinin sürgündeki zaferi Mercu'z Zuhur 33'üncü yılında

Tayland-Kamboçya çatışmalarında 19 Tayland askeri öldü

MKE tüfeğin kalifikasyon süreçleri başarıyla tamamlandı

IHO EBRAR, Etiyopya'da ihtiyaç sahiplerine umut oldu

Karabük’te çöplerle dolu evden 10 kamyon atık çıkarıldı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Hz. Mevlâna’nın 752'nci Vuslat Yıl Dönümünde Gülbang Duası okundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan "Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü” mesajı

Kırıkkale’de 3 servis aracı çarpıştı: 10 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Yerli üretimi destekleyen ve adil bir ekonomik yapıyı önceleyen her çalışmanın yanındayız

Lavrov: İran'la askeri-teknik işbirliği geliştiriyoruz

Konya’da peçeteye emdirilmiş sentetik bonzai ele geçirildi

Macron, yapay zeka tarafından üretilen darbe videosunu kaldırtamadı

Konya AKOM’dan çiftçilere zirai don uyarısı

AB, Rusya'dan doğalgaz ithalatını aşamalı olarak sonlandıracak

Bingöl’de trafik kazası: 2 yaralı

Yükleniyor