EKONOMİ 19.09.2024 11:47:45 0

İkinci el araç fiyatları düştü fakat alıcı bulunamıyor!

İkinci el araç fiyatları düştü fakat alıcı bulunamıyor!
Haberi Sesli Oku

Yaklaşık iki yıldır ikinci el otomobil piyasasında yaşanan durgunluğun halen devam ettiğini belirten oto galericiler, bu yüzden birçok esnafın kepenk kapattığını söyledi.

Batman'da ikinci el oto alım ve satım işi yapan galerici esnafı, yaklaşık iki yılı bulan durgunluğun işlerini olumsuz etkilediği gibi birçok esnafın da kepenk kapatmasına neden olduğunu belirtti.

Pandemiyle beraber araçlarda yaşanan fahiş fiyat artışlarından sonra hükümetin yüksek faiz politikası uygulaması birçok sektör gibi kendilerini de olumsuz etkilediği vurgulayan galericiler, bu durumun otomobil sektörünü durma noktasına getirdiğini ifade etti.

Yaşanan durgunlukla beraber araç fiyatlarında yüzde 25'lik bir düşüşün yaşanmasının bile piyasayı hareketlendirmediğini belirten galerici esnafı, kimi esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını söyledi.

İkinci el araç piyasasının tekrar canlanması için faiz politikasından vazgeçilmesi gerektiğini dile getiren esnaf, hükümetten bu konuda beklentilerinin olduğunu kaydetti.

Gürsel Parça

"Piyasada istikrarsızlık ve durgunluk var"

Yaklaşık iki yıldır ikinci el oto alım ve satım piyasalarında yaşanan durgunluğun halen devam ettiğini ifade eden esnaf Gürsel Parça, "Bu durgunluk araba fiyatlarını da aşağıya çekiyor. Bların krediyi kapatması ya da kredilerin yüksek olması da bunu etkiliyor. Piyasamızda istikrarsızlık ve durgunluk var. Eskiden kimi vatandaşlar araçları yatırım aracı olarak alıp satarken hatta bazıları stok yaparken, şimdi ise stokçulukta kalmadı ve yatırım amaçlı da alan yok. Böyle olunca insanlar yatırım olarak başka şeylere yöneldi ve sadece ihtiyacı olanlar araç alıyor. Özellikle batı illerinde bazı esnaf ve kişiler daha önce yüksek miktarda araba aldılar ve çoğunun araçları ellerinde kaldı ve satamamaktadırlar. B faizleri yüksek olduğu müddetçe bu durgunluk devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Hüsnü Çelik

"Daha önce her aracın bir alıcısı vardı ama şimdi yok"

Şu anda araç alış ve satışında büyük bir problemin olduğunu belirten esnaf Hüsnü Çelik, "Vergiler had safhada. Galericiler eskiden yüzde bir vergi verirken şu anda devlet vergimizi yüzde 20'ye çıkardı. İşlerimiz yaklaşık iki yıldır durma seviyesine gelmiştir. Daha önce aldığımız araçları uygun fiyata verip çalışıyorduk ve her aracın bir alıcısı vardı. Şu anda ise ne kadar uyguna versek bile alıcı yok. Bunun da sebebi insanların nakit birikimlerini blara yatırmasından kaynaklanıyor. Bu yüzden b faizleri düşmeden sektörümüzün kendini toparlasana imkan yok." dedi.

"Araç fiyatları yüzde 25 düştü ama yine de piyasa durgun"

Son iki ay içerisinde sitelerinde bulunun esnafın yüzde 15'inin kepenk kapattığını belirten Çelik, şöyle devam etti:

"Geride kalanlarda yan dal işleri olduğu için ayakta durabiliyor. Bu durgunluk araç piyasasını yüzde 25 olumsuz olarak etkiledi ve fiyatları da yüzde 25 düşürdü. Normalde yılın bu vakitlerinde araç toplamaya zamanımız olmuyordu. Hatta iki aracı bir arada tutmaya fırsatımız olmuyordu. Şimdi ise 6 aydın kapıda olan araçları sadece yıkayıp müşterisini bekliyoruz. Beklentimiz piyasanın toparlanması ve yüksek limitli faizlerin düşmesidir. Faizler düşmeden piyasamız canlanmaz." (İLKHA)

Umman: ABD ile Ensarullah arasında Kızıldeniz'de ateşkes sağlandı

Türkiye'den işgalci rejimin bölgedeki saldırılarına tepki

UNRWA Komiseri Lazzarini'den işgalci rejimin yardım dağıtım planlarına tepki

Hindistan'da yağış ve fırtınalar nedeniyle 14 kişi öldü

Güvenli taşıt değil, güvenli sürücü önemli

Teknofest şampiyonları Vali Yavuz'u ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bir araya geldi

Yazar Dr. Turan: Kudüs, bir cihan hâkimiyeti simgesidir

Malatya'da LGS öğrencilerine motivasyon semineri verildi

Malatya'da TOKİ beton santralleri istişare toplantısı yapıldı

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile Putin görüştü

Mardin’de “Mera Islah Projeleri” sayesinde 85 bin hayvanın ihtiyacı karşılanacak

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Rezerv alanlar hızla yükseliyor

Bingöl'de kardeşini kasten öldürmek suçundan aranan şahıs yakalandı

Doğal ihtiyaçlar zamanında karşılanmalı

Ağrı'dan 175 hacı adayı kutsal topraklara uğurlandı

HÜDA PAR heyetinden Bingöl Dörtyol esnafına ziyaret

Umut Kervanı kurban organizasyonuyla Gazze'ye umut olacak

Merz, Almanya'nın yeni başbakanı oldu

ABD-işgal rejimi Yemen'e hava saldırıları düzenledi

Yapıcıoğlu: Çifte vatandaş siyonistlerin yargılanmasına yönelik kanun teklifimizdeki öneriler 10. Yargı Paketine ilave yapılabilir

Zirai dondan etkilenen kayısı ağaçları odun fiyatına satılıyor

Van YYÜ’de ‘Filistin Günleri’ düzenleniyor

Mahallemiz tertemiz kampanyasının ikinci durağı Petrolkent mahallesiydi

Mersin’de uyuşturucu operasyonu: 2 zehir satıcısı yakalandı

Batman Valisi Canalp: Uyuşturucuyla mücadelede 4 ayda 100 tutuklama gerçekleştirildi

Piyasadaki taklit ve hileli gıda ürünü sayısı bin 418'e yükseldi

İşgalcilerin saldırısına uğrayan "Vicdan Gemisi" için basın toplantısı düzenlendi

Cizre beş yıl sonra Fıstıkçılığın merkezi olacak

Sürücüler Dikkat! Eski tip ehliyet yenileme süresi 31 Temmuz’da doluyor

Yükleniyor